Έθεσα κάποια ερωτήματα για τη ΔΕΥΑΝ.
Θέτω τώρα ένα ερώτημα στον εαυτό μου σε σχέση με το πώς θάπρεπε να γίνει το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΝ των 10τόσο εκατομμυρίων Ευρώ.
Θεωρώ ότι έγινε ένα έργο με μοναδικό στόχο να μπουν νέου αγωγοί αποχέτευσης και ύδρευσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μήκος χωρίς όμως κάποιες αρχές και προοπτική.
Θάλεγα λοιπόν ότι εάν είχαμε μια σωστή διοίκηση στη ΔΕΥΑΝ (μια σωστή δημοτική αρχή) θα μπορούσαμε να δούμε και να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους όπως:
1ος ΣΤΟΧΟΣ Να φθάσει στις βρύσες μας άριστης ποιότητας νερό. Όπως οι πάντες λένε, το νερό στις πηγές της Λέρνας και του Κεφαλαρίου είναι πολύ καλό, από τα καλύτερα της χώρας. Επομένως ο κυριότερος στόχος θάπρεπε να ήταν να φθάσει το άριστο αυτό νερό στους καταναλωτές.
2ος ΣΤΟΧΟΣ Να μειωθούν οι απώλειες του νερού σε όλο το δίκτυο από την άντλησή του, στη μεταφορά του στις υδατοδεξαμενές και από εκεί στους καταναλωτές
3ος ΣΤΟΧΟΣ Να περιορισθούν οι οικονομικές σπατάλες της ΔΕΥΑΝ για να φθάσει το νερό στις βρύσες μας
4ος ΣΤΟΧΟΣ Να γίνει όλο το έργο με ολοκληρωμένο τρόπο σε κάθε συνοικία. Δεν μπορεί να είναι σκοπός να φτιάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά το έργο που θα γίνει θα έπρεπε να συμπεριλάβει όλα τα δίκτυα.
Ξεκινώ λοιπόν από το τελευταίο. Σκάφτηκαν οι δρόμοι. Αφού σκάφτηκαν θα μπορούσαν και θα έπρεπε να τοποθετηθούν όλα τα δίκτυα. Αποχέτευσης, ομβρίων, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου. Τελειώνουν τα δίκτυα, ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος με σωστή υποδομή και τοποθετούνται τα πεζοδρόμια. Δείτε τί γίνεται σήμερα (εννοώ σήμερα) στην πόλη για να αντιληφθείτε το πώς γίνεται το ακριβώς αντίθετο.
Μερικές σκέψεις (δεν τα ξέρω και όλα) για το πρώτο στόχο του να πίνουμε ποιοτικό νερό και να μην θησυρίζουμε τους Καραντάνηδες. Πρίν ξεκινήσει το έργο πρωταρχικό και πλέον σημαντικό θα ήταν να διαπιστώσουμε πού στο δίκτυο υπάρχουν αμιαντοσωλήνες και να θέσουμε άμεση προτεραιότητα την αντικατάστασή τους. Εγκληματικό που αυτό δεν έγινε και έτσι ήμερα δεν μπορεί η ΔΕΥΑΝ να μας διαβεβαιώσει ότι το δίκτυο είναι asbestosfree. Εάν έμπαινε ως στόχος να φθάσει καλό νερό στις βρύσες μας δεν θα ήταν δυνατόν να κατασκευασθεί νέα δεξαμενή χωρίς διυλιστήριο και φίλτρα.
Κάτι ακόμα για τις απώλειες του νερού που είναι ο δεύτερος στόχος, που συνδέεται όμως και με τον πρώτο. Θεωρώ αναγκαίο το έργο του τηλεελέγχου του δικτύου. Δεν ομιλώ για το ποσό που διατέθηκε και για τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά για το γεγονός ότι είναι σωστό σήμερα να μπορούμε νε εντοπίζουμε τις διαρροές και να ελέγχουμε από μακρυά τη ροή του νερού. Είναι μεγάλο λάθος επομένως η άποψη ότι το έργο ήταν πολυτελείας.Αυτός που το λέει πρέπει να μαυρισθεί. Ομως με την τοποθέτηση του συστήματος αυτού θα έπρεπε να είχαμε και ορατά πρακτικά αποτελέσματα. Θα έπρεπε να ξέρουμε πόσο νερό αντλείται από τις πηγές και πού πάει. Πού είναι οι διαρροές και ποιοί κλέβουν (εάν κλέβουν) νερό του Δήμου. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε πότε γεμίζουν οι δεξαμενές, ώστε να σταματά η άντληση του νερού.
Ένα είναι βέβαιο. Ότι το νερό που υπάρχει στις πηγές επαρκεί για να πηγαίνει στις βρύσες όχι μόνον των Αναπλιωτών αλλά και στους δημότες των Δήμων Ασίνης και Μηδέας. Δεν χρειάζεται να δίνουμε νερό στους συμπολίτες μας αυτούς πιό ακριβά ,όπως κατά τρόπο απαράδεκτο εξαγγέλλει η δημοτική αρχή Ναυπλίου. Ομως ο μόνος τρόπος για να διασωθούν οι δύο ΔΕΥΑ του νομού είναι η συνεργασία τους και η διανομή νερού σε περισσότερα νοικοκυριά. Στα νερά των πηγών δεν μπορεί να υπάρχουν σχέσεις ιδιοκτησίας. Γι΄αυτό και ήταν απαράδεκτο και οικονομικά εγκληματικό να πραγματοποιεί η ΔΕΥΑΝ έργο από μόνη της, ενώ αυτό θα μπορούσε να γίνει σε Νομαρχιακό και διαδημοτικό επίπεδο για να επιμερισθεί το κόστος.
fysiko aerio ?
ΑπάντησηΔιαγραφή3exase to! einai antioikonomiko kai periorizei thn eley8eria mas .teleia kai paula.
thle8ermansh nai
diktyo fysikou aeriou=3exaste to ( o bladimhros 8a mas krataei apo ta oumpala ......)
ΜΑ ΚΑΛΑ ΣΕ ΕΙΧΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΕΞΥΠΝΟ.ΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΙΟΥΣ.ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή