Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Μια παράσταση που δεν θα γίνει;

Βαρέθηκα να τα ακούω σε κλειστές συζητήσεις. Τί γίνεται με το δημοτικό θέατρο; Ακούω ότι υπάρχουν παράπονα από μια θεατρική ομάδα με ντόπια παιδιά. Ακούω ότι μια προγραμματισμένη παράσταση στο Τριανόν δεν θα γίνει. Ποιοί είναι οι λόγοι της αναβολής ή της ματαίωσης;
Μήπως θα πρέπει τα θέματα του δημοτικού θεάτρου να αρχίσουμε να τα συζητάμε δημόσια;
Περιμένω τις απόψεις των εμπλεκομένων.

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μπλόγκερ,
    Καταρχήν συγχαρητήρια για τα κείμενα και τις επισημάνσεις σας• αποτελούν μια παρηγοριά για όσους αγαπούν αυτή την πόλη.
    Στις 11 Ιουνίου δημοσιεύσατε ένα μικρό σχόλιο σχετικά με μια προγραμματισμένη θεατρική παράσταση στο ΤΡΙΑΝΟΝ. Το διάβασα σήμερα, 19 Ιουνίου, και επειδή είμαι «εμπλεκόμενος», θα ήθελα να απαντήσω στα ερωτήματα που έχετε θέσει.
    Στην αρχή του χειμώνα, στην πρώτη ανοιχτή συνάντηση των δημοτών που ενδιαφέρονται για το Δημοτικό Θέατρο, έμαθα από τρεις αγαπημένους συνεργάτες μας ότι δεν θα λάμβαναν μέρος στις δραστηριότητές μας επειδή είχαν ξεκινήσει πρόβες με μια καινούργια θεατρική ομάδα. Μου αναφέρθηκε μάλιστα πως το Δημοτικό Θέατρο είχε καθυστερήσει την έναρξη των δραστηριοτήτων του (πράγμα ακριβές αλλά δεν είναι του παρόντος) και τους είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι μπορεί να μην ανέβαζε παράσταση. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να τους πω πως οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζονταν από το Δημοτικό Θέατρο θα την είχαν. Και αυτό επειδή τα δύο τελευταία χρόνια το Δημοτικό Θέατρο, εκτός από τις δικές του παραγωγές, ουδέποτε αρνήθηκε την ηθική και υλική βοήθεια σε ομάδες (κυρίως φοιτητών), οι οποίες χρησιμοποίησαν το ΤΡΙΑΝΟΝ, τα ηχητικά μηχανήματα και τους προβολείς, τα ρούχα και τα αντικείμενα του βεστιαρίου κλπ. Και φυσικά τον χρόνο και τη δουλειά των ανθρώπων που εργάζονται στο Δημοτικό Θέατρο.
    Η θεατρική ομάδα στην οποία αναφέρεστε έδωσε τις πρώτες παραστάσεις με τρία μονόπρακτα του Κ. Μουρσελά στο Άργος. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να τη δω γιατί το έμαθα (από τρίτους) πολύ αργά…
    Αμέσως όμως συναντήθηκα με μέλη της και τους πρότεινα να δώσουν παραστάσεις στο ΤΡΙΑΝΟΝ. Συμφωνήσαμε οι παραστάσεις να δοθούν στις 12, 13 και 14 Ιουνίου. Συζητήσαμε με τον σκηνογράφο και διαπιστώσαμε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το σκηνικό. Αναλάβαμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τον ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό, την καθαριότητα του χώρου και προσφερθήκαμε να συμβάλλουμε στη διαφήμιση των παραστάσεων. Στις 10 Ιουνίου ο θίασος έκανε πρόβα στο θέατρο με το σκηνικό του και ετοιμάστηκαν οι φωτισμοί. Στις 11 Ιουνίου ήρθα από την Αθήνα για να παρακολουθήσω τη γενική δοκιμή και να βοηθήσω στη επίλυση προβλημάτων της τελευταίας στιγμής. Δεν εμφανίστηκε κανείς στο θέατρο. Αργά το βράδυ (περίπου 24 ώρες μετά από σας, αν είναι σωστή η ώρα της ανάρτησης του σχολίου σας), έμαθα ότι η παράσταση δεν θα γινόταν. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί κανείς δεν μερίμνησε να ενημερώσει τους «οικοδεσπότες», οι οποίοι είχαν διαθέσει, χωρίς δεύτερη κουβέντα έναν δημόσιο χώρο στους επώνυμους πολίτες που τον ζήτησαν. Ευτυχώς προλάβαμε να ακυρώσουμε τη «ντουντούκα» που είχαμε προγραμματίσει για τη διαφήμιση των παραστάσεων. Την επομένη συζήτησα με μια φίλη, μέλος του θιάσου και έμαθα ότι εξ αιτίας προβλημάτων τεχνικής φύσεως ( για τα οποία το Δημοτικό Θέατρο δεν είχε την παραμικρή πληροφορία), δεν ήταν δυνατόν να γίνουν οι παραστάσεις. «Δεν προλαβαίναμε μωρέ, μάλλον δεν τα είχαμε υπολογίσει σωστά», μου είπε. Στο τέλος της συζήτησης είπα στη φίλη ότι το φθινόπωρο με χαρά το Δημοτικό Θέατρο θα φιλοξενήσει την παράσταση με τα μονόπρακτα του Κ. Μουρσελά.
    Αυτή είναι η ιστορία ή μάλλον όσα ξέρω γι’ αυτήν.
    Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου είναι ένας ανοιχτός σε όλες και όλους δημόσιος φορέας. Είναι μακριά από τη λογική όσων εργάζονται σ’ αυτό οι «κλειστές συζητήσεις», οι ίντριγκες και οι θεωρίες συνομωσίας.
    Ελπίζω οι δημότες του Ναυπλίου να απολαύσουν το φθινόπωρο την παράσταση με τα μονόπρακτα του Κ. Μουρσελά. Οι δεσμοί που μας ενώνουν με αρκετούς από τους ηθοποιούς του θιάσου είναι πολύ ισχυρότεροι από οποιαδήποτε «παρεξήγηση».

    Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

    Σέργιος Γκάκας
    Καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Σέργιε
    Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις ότι εκτιμώ απεριόριστα το έργο σου στο Δημοτικό Θέατρο Ναυπλίου. Πρέπει να γνωρίζεις ή μάθε το τώρα, ότι σε θεωρώ το πιο καλό στοιχείο που παρέχει το έργο του στο Δήμο Ναυπλίου (το λέω και ας με παρεξηγήσουν όλοι οι άλλοι). Επομένως θεωρώ ότι στο σχόλιό σου αναφέρεις τις αλήθειες, έτσι όπως εσύ τις γνωρίζεις. Από την άλλη, έχω ακούσει από συμπολίτες μας άλλα αντίθετα γεγονότα. Βέβαια ουδείς έχει κατηγορήσει εσένα. Δεν μπορώ όμως να πιστέψω ότι μου έχουν αναφέρει τόσα ψέματα. Το θέμα είναι σοβαρό, διότι αυτά που αναφέρουν, αφορούν εμπόδια που έχουν μπει στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Εγώ θάλεγα να γίνει μια συνάντηση για να δοθούν εξηγήσεις. Επειδή γνωρίζω την πολύ καλή σου διάθεση είμαι διατεθειμένος να μεσολαβήσω. Ενα καραφάκι κανα δυό μεζέδες, καλή κουβέντα και η αγάπη σας για το θέατρο θα λύσει τις διαφωνίες. Και αν κάποιος φταίει...ναι πρέπει να απομονωθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή