Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Γιατί θα ψηφίσω Οικολόγους Πράσινους

Σήμερα η τελευταία ανάρτησή μου για τις ευρωεκλογές.
Αύριο δεν σκοπεύω να σχολιάσω τα αποτελέσματα.
Στην τελευταία λοιπόν ανάρτησή μου σας λέγω τους λόγους για τους οποίους επιλέγω Οικολόγους Πράσινους. Οχι γιατί σας πολυενδιαφέρει, αλλά να, λέω γραπτά και φωναχτά αυτά που σκέφθηκα.
Γιατί λοιπόν Ο-Π
Διότι έχουν περάσει 142 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Κεφαλαίου του Μαρξ, 1950 χρόνια από τις περιοδείες του ιδρυτή του Χριστιανισμού Παύλου και 1377 χρόνια παρά δύο μέρες από τον θάνατο του Μωάμεθ.
Διότι είμαι μεγάλος για να αναμένω τη Δευτέρα παρουσία ή την επιβολή της ιδανικής κοινωνίας.
Διότι είναι σημαντικό να αλλάξουμε έστω και τα μικρά κακά που συμβαίνουν γύρω μας.
Διότι δεν μου είναι αρκετό να αντιστέκομαι κατά της καταπάτησης των κεκτημένων δικαιωμάτων μου, αλλά ζητώ αλλαγές προς το καλύτερο.
Διότι για να αλλάξουμε την κοινωνία είναι πρωταρχικό να αλλάξουμε εμείς σαν άνθρωποι.
Διότι για τα κακά που συμβαίνουν γύρω μας τη μεγαλύτερη ευθύνη δεν την έχουν οι 300 πλουτοκράτες, αλλά η μεγαλομεσαία αστική, μικροαστική και η μεγάλη αγροτική τάξη που δυστυχώς αποτελεί πάνω από το 1/3 της κοινωνίας.
Διότι οι Ευρωπαίοι πράσινοι έχουν συμβάλει στο να αλλάξουν πρόσωπο οι Ευρωπαϊκές πόλεις.
Διότι η οικολογία είναι η βάση για μία εναλλακτική μορφή διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς (οικονομία, υγεία, παιδεία κλπ)
Διότι δεν μπορώ να περιμένω την πρώση του καπιταλισμού και των παραγωγικών σχέσεων για να ζητήσω Εναλλακτικές μορφές ενέργειας, φιλικότερα μέσα μεταφοράς, σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, αλλαγές στο διατροφικό μας μοντέλο, αλλαγές και στα καταναλωτικά μας πρότυπα
Διότι η πράσινη ανάπτυξη ουσιαστικά βοηθάει τις τοπικές οικονομίες και τις μικρές επιχειρήσεις.
Διότι δεν αντέχω απόψεις που ισοπεδώνουν τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει στην Ευρώπη.
Και τελευταίο αλλά ίσως το πιο σημαντικό.
Διότι επιτέλους υπάρχει ένα κόμμα (μεμονωμένοι πολιτικοί υπάρχουν σε όλα τα κόμματα) που υποστηρίζουν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σε πολίτες και σε ομάδες πολιτών και σε μειονότητες. Διότι η Ελλάδα που ονειρεύομαι δεν στρέφεται προς το καβούκι της, αλλά είναι περήφανη για τον πολιτισμό της και έχει να κερδίσει από την υπαρξη ατόμων, ομάδων και μειονοτήτων που μας δίνει πλούτο και δύναμη να συνεχίσουμε από εκεί που μας έφεραν οι μεγάλοι Ελληνες του παρελθόντος και παρόντος

2 σχόλια:

  1. Όποιος ποντάρει πολιτικά στη θάλασσα, βγαίνει βρεμένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να προσθέσω δύο λόγους.
    Πρώτον, έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Άρα, ίσως να γίνει το πρώτο κόμμα που θα βοηθήσει στην πράξη να επέλθει το περίφημο "τέλος του δικομματισμού". Αυτό είναι σημαντικό, γιατί μέχρι σήμερα τα μικρά κόμματα της αριστεράς ζητάνε επίμονα να καταψηφίσει ο κόσμος τον "δικομματισμό". Την ίδια στιγμή αρνούνται να συνεργαστούν με οποιοδήποτε άλλο κόμμα αν προκύψει ανάγκη κυβέρνητικής συνεργασίας. Μας καλούνε με λίγα λόγια να μην νομιμοποιήσουμε μία μονοκομματική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά αντίθετα μία μονοκομματική κυβέρνηση του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνονται, δηλαδή, το τέλος του δικομματισμού ως την αντικατάσταση των δύο σημερινών κομμάτων εξουσίας από δύο άλλα επίσης κόμματα εξουσίας. Σύμφωνα, όμως, με την πολιτική επιστήμη και σε αυτήν την περίπτωση θα συνεχίζαμε να έχουμε δικομματισμό. Αν δηλαδή πριν από δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ όντος διαλυόταν και την θέση του έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δικομματισμό θα είχαμε. Αναλυτικότερα, θα είχαμε και πάλι δύο κόμματα, στηριζόμενα σε δύο πλατιές εκλογικές βάσεις που θα διεκδικούσαν μόνα τους την εξουσία. Αντίθετα, αν υπάρχουν παρατάξεις μικρής απήχησης, που έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμες να συνδράμουν στην διακυβέρνηση, τότε και ο ψηφοφόρος του μικρού κόμματος μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα τίθεται το εκβιαστικό δίλημμα "εάν θέλεις να ψηφίσεις κυβέρνηση ψηφίζεις κόμμα εξουσίας ενώ αντίθετα αν θέλεις να ψηφίσεις μικρό κόμμα στην ουσία ρίχνεις ψήφο διαμαρτυρίας".
    Ο δεύτερος λόγος που πρέπει να ψηφίσει κανείς οικολόγους, είναι γιατί εάν αύριο οι οικολόγοι πράσινοι κληθούν όντος να συνδράμουν το ΠΑΣΟΚ στην διακυβέρνηση της χώρας καλό είναι να μάθουμε λίγο καλύτερα ποιοι είναι και ποιες είναι οι θέσεις τους. Να μην τους ξέρουμε μόνο από την ιστοσελίδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή