Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Τα μεγάλα παιδιά για τα δύσκολα στα γενικά και στα τοπικά. Γίνεται; Δεν γίνεται


Βγήκε το πρωί στην τηλεόραση ένας αρκετά συμπαθητικός νέος άνθρωπος που τον έβαλαν να διοικεί το ΙΚΑ, στην θέση του άλλου του παλαιοπασόκου από την Αρκαδία, και μας είπε ότι δεν γίνονται έλεγχοι εκτός έδρας για την πάταξη της μαύρης εργασίας, διότι δεν έχουν εγκριθεί τα οδοιπορικά. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Νοσοκομείο Ναυπλίου και άπαντα τα νοσοκομεία καταρρέουν. Περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. Αύξηση της ανεργίας. Σχολεία κλειστά. Δημόσιες συγκοινωνίες ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Επιστροφή στην ύφεση εκεί που όλα έδειχναν σταθεροποίηση και ανάπτυξη. Αδυναμία εκμετάλλευσης του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλοντος (πολύ χαμηλές τιμές πετρελαίου, αύξηση της κυκλοφορίας χρήματος, κατάρρευση του ευρώ, τεράστια προβλήματα υποδοχής τουριστών στις Αραβικές χώρες). Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις. Πραγματικό ξεπούλημα όλων ανεξαίρετα των τραπεζών σε εξευτελιστικές τιμές, που δεν είναι αντάξιες της πιο φτωχής χώρας της Αφρικής. Και όχι μόνον ιδιωτικοποίηση όλου του τραπεζικού συστήματος αλλά και αφελληνισμός του. Και μαζί με όλα αυτά, ουδείς ελέγχει την παραβατικότητα και την μαύρη εργασία. Και το ασφαλιστικό κατέρρευσε. Και ο Αλέξης ζητεί βοήθεια, όπως τότε η Ζωή στην πύλη της ΕΡΤ.
Τι δεν καταλαβαίνετε;
Η Ελλάδα καταρρέει και εμείς αντιδικούμε.
Η Μεσόγειος φλέγεται, το προσφυγικό μπορεί να αποτελέσει βραδυφλεγή  βόμβα.
Οι ενεργειακοί οδοί του επόμενου μισού αιώνα σήμερα αποφασίζονται.
Πλέον η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ που υπάρχει για την χώρα είναι να αναλάβουν τα μεγάλα παιδιά.
Δεν είναι δυνατόν να πάμε μπροστά ούτε με λεβεντολεβέντηδες, ούτε με Φώφη, Σταύρο και Βαγγέλα. Αλλά βέβαια πρέπει  και η ομάδα των άσχετων να αντιληφθεί ότι τα έχει κάνει θάλασσα και ότι η χώρα δεν έχει προοπτική με αυτούς στο τιμόνι.
Ας φωνάξουμε λοιπόν τα μεγάλα παιδιά που είναι για τα δύσκολα και μετά ας ξαναπαίξουμε το παίγνιον που ονομάζεται "πολιτικά τερτίπια" και ας ξαναβάλουμε στην εξουσία την Τζάκρη και τους άλλους, αφού θέλει ο λαός. Μα να μας κυβερνάει η Τζάκρη και ο Πάνος ο Καμμένος;  Και με την τζίφρα της πουφουά; Ελπίζω να αντιληφθήκατε  τι σημαίνει πουφουά.
Τα μεγάλα παιδιά: Διαμαντούρος, Παπαδόπουλος, Φλωρίδης, Μαριέττα, Χατζηδάκης, Γιαννίτσης, Πικραμμένος, Ροζάκης, Σαχινίδης, Παπανδρέου, Αλιβιζάτος, Πισσαρίδης, Μόσσιαλος, Λυκούδης.Θα μου την πείτε εδώ, διότι συμπεριέλαβα και τον Παπανδρέου, αλλά ο άνθρωπος ήταν και αυτός μεγάλο παιδί όταν ασχολήθηκε με τα δύσκολα του Υπουργείου Εξωτερικών Όλοι αυτοί και κάποιοι άλλοι της μικρής πολιτικής ελίτ που διαθέτει η Ελλάς είναι τα μεγάλα παιδιά για τα δύσκολα. Και ας βάλουμε ως Πρωθυπουργό τον Καμίνη, μπας και γίνει κάτι την τελευταία στιγμή για την χώρα. Και να τους υποστηρίξουν 230 βουλευτές. Ίσως τότε.....
Αυτή είναι η μόνη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων που έχει κάποια λογική. Να εφαρμοσθεί το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο με συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Ναι πρέπει να συναινέσουμε για το καλό της πατρίδας, των ανθρώπων, των φτωχών και ανήμπορων. Να διαψεύσουμε τους αετονύχηδες και τα κοράκια. Για να  οδηγηθούμε  κάπου, κάποτε. Όλα τα άλλα είναι ενταγμένα στο παιχνίδι που προείπα. "Τα πολιτικά τερτίπια" Για τους μωρούς.
Γίνεται όμως αυτό που λέω;
Δεν γίνεται.
Δεν πρόκειται να συμβεί


Το είπε με στόμφο ο γνωστός παρουσιαστής σε τηλεοπτική εκπομπή καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας. "Μπορείτε να δείτε το κεφάλι του Νταβέλη του ληστή στο εγκληματολογικό μουσείο του Ναυπλίου". Μα πως του ήλθε ότι το Ναύπλιο διαθέτει εγκληματολογικό μουσείο; Άραγε από το ξερό και καραφλό του κεφάλι το κατέβασε αυτό;(περί Κωνσταντίνου Μπογδάνου ο λόγος). Είναι νομίζω προφανές ότι ακούστηκε και πέρα του χωριού μας η πρόταση που είχα κάνει μαζί με τον Χαράλαμπο να λειτουργήσει στο Μπούρτζι παράρτημα του εγκληματολογικού μουσείου της Αθήνας, που είναι σήμερα κλειστό και να εκθέτει την αυθεντική γκιλοτίνα του Ναυπλίου και άλλα συναφή εκθέματα. Φαντάζομαι ότι δύνασθε να αντιληφθείτε ποία θα είναι η σημασία για την πόλη μας η λειτουργία ενός τέτοιου μουσείου στο συγκεκριμένο εκπληκτικό χώρο. Ακούστε τώρα. Δίδουν ένα σκασμό χρήματα για έργα στο Μπούρτζι και δεν γνωρίζουν τι θα γίνει ο χώρος. Δεν έχουν σκεφτεί. Δεν έχουν προτείνει. Δεν έχουν ονειρευτεί τον χώρο. Δεν έχει κατεβάσει τίποτα η γκλάβα τους. "Χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων λένε". Τρίχες κατσαρές. Όταν ακούς κάτι γενικό για πολιτιστικές εκδηλώσεις άστα να πάνε. Τίποτα δεν πρόκειται να γίνει.
Τα ίδια με το Μπούρτζι συνέβησαν και με το κτήριο του Τελωνείου.
Το εκπληκτικό Ενετικό κτήριο στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου ήδη κατέρρευσε.
Η Πύλη του Σαγρέδου παραμένει κλειστή.
Το οικόπεδο που αγοράσαμε για campus  του Πανεπιστημίου γέμισε, φαντάζομαι, βατουλιές, εάν δεν το εκμεταλλεύεται κάποιος αετονύχης.
Ο κόσμος συνεχίζει να πίνει εμφιαλωμένο νερό, παρότι διαθέτει η περιοχή μας πηγές εξαιρετικού πόσιμου νερού.
Στα μεγάλα τοπικά θέματα κυριαρχεί η δυστυχία και η μιζέρια.
Είναι φανερό ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε άθλια κατάσταση και ουδείς τόσο καιρό έπραξε το ο,τιδήποτε. Συνεχίζαμε αμέριμνοι. Αν έχετε κάποια πρόσβαση για ρωτήστε τους αρμόδιους για τα οικονομικά του Δήμου.
Και ήλθε η ώρα να προτείνουν δυσθεώρητες αυξήσεις των δημοτικών τελών. Τώρα κατόπιν εορτής. Και αφού δεν έκαναν το παραμικρό τον προηγούμενο καιρό. Η εύκολη λύση.
Το έργο στο λιμάνι μας εγκαταλείφθηκε στη μέση και ουδείς βρήκε το θάρρος να μας πει το οτιδήποτε. Να ενημερώσει βρε αδελφέ. Ευθύνες δεν υπάρχουν; Δεν θα αναζητηθούν; Εάν ευθύνεται ο μελετητής θα τον αφήσουμε στο απυρόβλητο; Πότε πήραν οι αρμόδιοι είδηση το τι γινόταν; Γιατί έγιναν όλα στο πόδι και την τελευταία στιγμή; Και με την μαρίνα; Πόσα χρόνια ακόμα θα ακούμε γι΄αυτήν. Σαν να μην υπάρχει άλλη πρόταση σε σχέση με αυτά τα φαραωνικά που αποφάσισαν που ουδέποτε θα υλοποιηθούν. Και υπάρχουν οι παρατρεχάμενοι που βγαίνουν με συνεντεύξεις και υμνούν  γι΄αυτό που ουδέποτε θα υλοποιηθεί.
Φίλοι μου.Αγαπητοί μου φίλοι. Εσείς οι λίγοι που με διαβάζετε. Ακούστε κι αυτό.  Είναι δυνατόν μια τεράστια περιουσία που είχε ο Δήμος, που ουσιαστικά την είχαμε εμείς οι δημότες, να εξανεμισθεί, να απολεσθούν δεκάδες εκατομμύρια, και για όλη αυτή την οικονομική τραγωδία να μην έχει ακουστεί ούτε ψίθυρος; Μα σε ποια κοινωνία απάθειας ζούμε; Δεν λέω ότι ευθύνονται για την τραγωδία οι δικοί μας οι  τοπικοί.Οι άλλοι δικοί μας ευθύνονται. Ο Βαρουφακιήλ και ο Λαφαζάνης και ο Τσίπρας και οι άλλοι  παλαβοί που αποφασίσαμε να τους βάλουμε στην εξουσία για την ελπίδα. Αλλά ξαναλέω. Είναι δυνατόν να μην έχει λεχθεί τίποτα από τα αρμόδια τοπικά χείλη για το θέμα αυτό; Αν δεν καταλάβατε για τα εκατομμύρια των μετοχών της Αλφα Τράπεζας που είχε ο Δήμος ομιλώ. Δια τας εξαερωθείσας τοιαύτας μετοχάς. Μα μούγκα; Από τον αιρετικό περιμένετε να ακούσετε κάτι; Μα δημοτική αρχή δεν υπάρχει; Και αυτοί της αύρας που ομιλούσαν για τοπικά ξεπουλήματα δεν έχουν να αρθρώσουν κάποια συλλαβή της Ελληνικής γλώττης;
Σε λίγες μέρες θα πουληθεί ένα σημαντικό ακίνητο στον πιο κεντρικό δρόμο της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου. Αντίδραση μηδέν. Αγρόν αγοράζουν αυτοί που εδρεύουν στον ίδιο δρόμο μερικές δεκάδες μέτρα παρακάτω.
Για την Καραθώνα δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει κάποιο σχέδιο, το οποίο  εμείς εδώ να συλλάβουμε, να το συζητήσουμε, να αγωνισθούμε γι αυτό και να επιχειρήσουμε να το υλοποιήσουμε, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Παρέμενε τόσα χρόνια η Καραθώνα στα χέρια τοπικών αετονύχηδων. Και αυτό υπερασπιζόμασταν με μανία.  Οπότε θα αναμένουμε την σειρά της Καραθώνας μετά το κτήριο του μεγάλου δρόμου. Και βεβαίως τότε θα είναι αργά. Ήδη είναι αργά για πικρά δάκρυα.
Για το νοσοκομείο ρίξαμε δυο ντουφεκιές στον αέρα. Μας είπε και ο κυβερνητικός βουλευτής ότι ετοιμάζονται προσλήψεις, "ξέχασε" όμως να αναφέρει ότι δεν έχει προγραμματισθεί καμία νέα πρόσληψη για το νοσοκομείο μας. Ουδείς έχει σκεφτεί τρόπους για να υπάρξει και αύριο νοσηλευτικό ίδρυμα στην πόλη μας. Εντάξει. Κάναμε την εκδήλωση. Λάβαμε τα εύσημα και πράξαμε το καθήκον μας. Η κατάσταση όμως στο νοσοκομείο θα συνεχίσει να χειροτερεύει. Και ουδείς τότε θα αντιδρά.
Δεν θέλω να τα ξαναπώ για τα χάλια μας στο θέμα της  τοπικής τουριστικής πολιτικής. Ποια χάλια δηλαδή; Δεν είναι χάλια. Το ανύπαρκτο δεν μπορεί να θεωρηθεί χάλια. Ομως πρόβλημα ουδέν. Τουριστική πολιτική μηδέν, άλλα υπερψηφίζονται οι λεγόμενοι ισχυροί στο Τολό χωρίς να έχουν κάνει το παραμικρό. Δεν ξέρω τι γίνεται με την κοινωνία μας.
Ας μην ξαναπώ και για τις δωρεάν προσκλήσεις στα πολιτιστικά δρώμενα. Για το τέλμα σε διάφορους τομείς του πολιτισμού. Για τo απολεσθέν και ουδέποτε ανακτηθέν site, για τα μηχανάκια της ψηφιακής ξενάγησης που  λησμονήθηκαν.
Από που να αρχίσω τελικά και που να σταματήσω. Και να σκεφτείτε ότι ήμουν σχετικά απών τα τελευταία έτη από τα δημοτικά δρώμενα. Σκεφτείτε και να ενδιαφερόμουν παραπάνω. Πόσα τότε θα είχα άραγε να προσθέσω.
Κάτι και για απευθείας αναθέσεις ακούω με πρόχειρους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουν τρεις ενδιαφερόμενοι και προσφέρει ο ένας έκπτωση 2%, ο άλλος 3% και ο τρίτος 4%. Ζήτω λοιπόν ο τρίτος (ευτυχώς που υπάρχει και ο πρεφαδόρος που ψάχει όλη τη "διαύγεια"). Και την ίδια στιγμή θέλουν να αυξήσουν και τα δημοτικά τέλη, που εισπράττονται μέσω ΔΕΗ. Αλλά δεν έχουν τύψεις που πληρώναμε δήθεν για να πάμε δημοτικό φωτισμό σε κάθε κορφοβούνι για να πάρουν ρεύμα χωρίς να πληρώσουν το κόστος οι κατασκευαστές των εκτός σχεδίου μεζονετών.
Και δεν έχουν κανένα σχέδιο για για τον αγροτικό κόσμο, μιας και ο Δήμος μας περιλαμβάνει πολλές αγροτικές περιοχές.
Και λησμονήθηκε και το θέμα της διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Ξεχάσθηκε έτσι στα μουλωχτά.
Όπως λοιπόν σε κεντρικό επίπεδο πρέπει να αναλάβουν τα ηνία κάποιοι της πολιτικής ελίτ, αφού είναι φανερό ότι ο Αλέξης και οι περίεργοι που μας κυβερνούν δεν μπορούν, το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και στα τοπικά πράγματα.
Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αδυνατούν να χειρισθούν τα σοβαρά θέματα. Ας ζητήσουν λοιπόν τη βοήθεια των μεγάλων παιδιών της πόλης. Υπάρχουν εδώ σοβαροί άνθρωποι. Άνθρωποι του πνεύματος, των γραμμάτων και του πολιτισμού. Άνθρωποι με γνώσεις και μεράκι για την πόλη. Άνθρωποι από το τοπικό Πανεπιστήμιο. Δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες παγκοσμίου κύρους. Να ψάξουν να βρουν τους εραστές του Ναυπλίου. Αν θέλουν, μπορώ να τους υποδείξω αρκετούς. Δεν θάθελα να τους αναφέρω εδώ ονομαστικά, όπως έκανα με τα μεγάλα παιδιά που πρέπει να αναλάβουν τις τύχες της χώρας, διότι είμαστε μικρός τόπος και δεν νομίζω να  βοηθάει η ονοματολογία. Όλοι ξεραινόμαστε.
Ας ζητήσουν λοιπόν την βοήθεια του κοινού και των μεγάλων παιδιών.
Γίνεται; 
Δεν γίνεται.
Έτσι θα συνεχίσουμε με τα ίδια και  έτσι στο τέλμα θα βουλιάζουμε όσο ο καιρός περνά όλο και περισσότερο.
Ευτυχώς που η πόλη έχει τη δικιά της δυναμική. Και λίγοι έχουν αντιληφθεί  ότι η πόλη κράτησε το ύφος της και την ιδιαιτερότητά της διότι κάποια μεγάλα παιδιά του παρελθόντος συνέβαλαν σε αυτό με τις δυνάμεις τους. Τώρα είναι άλλοι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι και στας Αθήνας και στας επαρχίας. Έτσι είναι. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό, Και μαζί και η Νέα Δημοκρατία που έγινε πασόκ στην θέση του πασόκ και μαζί και ο σύριζας που έγινε νέα δημοκρατία που είχε γίνει πασοκ. Έτσι τα μεγάλα παιδιά σήμερα εν πολλοίς σιωπούν. Βέβαια και να μιλούσαν ουδείς τους δίνει σημασία, Σήμερα το σημαντικό είναι να ξεζουμίσουμε τον τόπο μας που άλλοι μας τον κληροδότησαν, αφού τον πρόσεξαν και τον διατήρησαν αλώβητο από λαίλαπες.  Αυτά.
Θα μου πείτε; Τι να το κάνουμε να ενεργοποιήσουμε τα μεγάλα παιδιά για την πόλη, αφού γενικότερα η χώρα καταρρέει; Δεν ξέρω. Ίσως να έχετε δίκιο.
Λησμόνησα. Είχαμε και έχουμε τοπικούς τρεχαλητές  στον τομέα της καθαριότητας και της επούλωσης μικροπροβλημάτων. Και τους θαυμάζω που τρέχουν και προσφέρουν. Αλλά και πάλι. Όλα αυτά γίνονται άνευ σχεδιασμού.
Α ναι. Διαπρέπουμε και στο μαραθώνιο και στους άθλους των δρόμων στην πόλη. Και οι τοπικοί ηγήτορες λαμβάνουν γι αυτό και πολλά μπράβο. Ας το δεχθώ και ετούτο, αν και όσοι με παρακολουθείτε στενά θα ξέρετε ότι έχω εκφράσει μια διαφορετική λογική για το πως ο μαραθώνιός μας μπορεί να γίνει διεθνής και ξακουστός στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Κένυα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου