Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης


Φαίνεται ότι υπάρχει ένα αρκετά  καλό κλίμα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου.
Θεωρώ βέβαια ότι σε αντίθεση με το παρελθόν  σε γενικές γραμμές και με την εξαίρεση των λίγων γνωστών εξαιρετικά αγενών προσώπων θα επικρατήσει ένας δημοκρατικός διάλογος σε ήρεμους τόνους.
Εννοείται ότι η Μαργαρίτα θα είναι μια παρουσία που θα βάζει τα θέματα, θα κάνει προτάσεις και θα αντιπολιτεύεται μέσα από  έναν λόγο ειλικρινή και σε χαμηλούς τόνους. Ομολογώ ότι όταν εγώ ήμουν δημοτικός σύμβουλος δεν το είχα καταφέρει αυτό και με αυτά που έλεγα μάλλον ερέθιζα διαφόρους.
Στο καλό κλίμα θεωρώ βέβαιο ότι θα συμβάλουν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Χρήστος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πολύ καλοί ως άτομα δύο σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ (δεν νομίζω ότι υφίσταται πλέον "ΑΥΡΑ"), αλλά και ο φίλος μου ο Γιώργος ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με  το ΚΚΕ.
Τώρα θα μου πείτε: Εδώ έχουμε τόσα και τόσα προβλήματα, οι ευγένειες στο δημοτικό συμβούλιο σε μάραναν βρε αιρετικέ;
Η απάντησή μου; Θεωρώ το καλό κλίμα ως μία μικρή προϋπόθεση για να  γίνουν πράγματα προς όφελος των δημοτών.
Μάλιστα κάποια από αυτά δεν μπορούν να γίνουν άνευ συναινέσεων.
Για να εκλεγεί ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης, όπως προέβλεψε ο νόμος "Καλλικράτης" είναι αναγκαίο αυτός να ψηφισθεί από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου. Ορθό είναι αυτό διότι το όργανο αυτό πρέπει να ελέγχει τη δημοτική αρχή και επομένως δεν είναι δυνατόν η επιλογή του να ανήκει αποκλειστικά στη δημοτική αρχή.
Αλλά εδώ φίλοι μου είναι Βαλκάνια, είναι Ελλάδα, είναι Aνάπλι δεν είναι παίξε γέλασε. Κατά την προηγούμενη λοιπόν δημοτική περίοδο πολύ λίγες ήσαν οι πόλεις που κατάφεραν να εκλέξουν τον Ombudsman του δημότη και της επιχείρησης. Σε πολύ ελάχιστα δημοτικά συμβούλια υπήρξε η συναίνεση για να τοποθετηθεί ένας άνθρωπος που θα έχει ως αρμοδιότητες:

  • την υποδοχή καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών προσώπων του και των επιχειρήσεών του και την διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, απαντώντας εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους,
  • την διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη, όσο και επ' ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος ο Συμπαραστάτης εντοπίζει. Οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου, με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Έτσι οι δημότες και οι επιχειρήσεις στο Ναύπλιο και στα περισσότερα μέρη της χώρας έχασαν την ευκαιρία να έχουν την δυνατότητα να απευθύνονται σε ένα θεσμικό όργανο για  να καταγγέλλουν τις όποιες αδικίες πιστεύουν ότι έγιναν. Νομίζω ότι θα πρέπει να ξαναδοκιμάσουμε. Ας συμφωνήσουμε κάποια στιγμή και σε κάτι. Πρόσωπα που θα μπορούσαν να καλύψουν την θέση σίγουρα υπάρχουν. Κάποιος που να μην έχει δώσει δικαίωμα να ακουσθεί το ο,τιδήποτε για την εντιμότητα του προσώπου του, που να γνωρίζει την νομοθεσία, που να έχει ασχοληθεί με θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάποιον σαν και εμένα για παράδειγμα. Και μιλάω για την πάρτη μου διότι δεν με ενδιαφέρει η θέση. Ας σκεφτούν λοιπόν οι δημοτικές παρατάξεις και ας συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπα που θα βοηθήσει τους δημότες και τις επιχειρήσεις έναντι των όποιων αυθαιρεσιών της δημοτικής αρχής. Διότι πάντοτε η εξουσία είναι εξουσία και έχει την τάση να αυθαιρετεί.

Πολύ γλυκανάλατος και συναινετικός μου φάνηκα σήμερα με την ανάρτησή μου αυτή.
Κάτι με έπιασε λοιπόν για να προκαλέσω λιγουλάκι.
Θα θέσω λοιπόν έναν σχετικό-άσχετο ερώτημα. Για την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου Ναυπλιέων  τι έχετε να πείτε αγαπητοί μου δημοτικοί σύμβουλοι; Διότι δεν έχω ακούσει κάτι μέχρι τώρα. Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο και ακραία αντιδραστικό να αρνείται κάποιος να γίνει αξιολόγηση και να ανακαλυφθούν οι τυχόν απατεώνες. Αν και στο Δήμο μας δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κάποιος που να έχει υποβάλει πλαστά πιστοποιητικά. Όμως δεν θα ήταν ωραίο αυτό να το γνωρίζουμε;

5 σχόλια:

  1. ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ / ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ / Ι΄ ΤΜΗΜΑ / Αριθμ. Πράξεως 0075 / Συν/ση 7η / 13.5.2014

    Ερώτημα : Ο/Οι υπαίτιος/οι για τα περιλαμβανόμενα στην παραπάνω πράξη παραμένουν ακόμα προϊστάμενοι ή διευθυντές? Και αν παραμένουν, αυτοί μαζί με αυτούς που τους κρατούν, θα αξιολογήσουν τους άλλους υπαλλήλους? αυτή δεν θα είναι αξιολόγηση, θα είναι ασκήσεις "συναλλαγών", θα είναι για γέλια και για κλάμματα.

    Έτσι απλά για να γνωρίζετε.

    Παπαγεωργόπουλος Γιώργος / liolio1966@hotmail.com
    υγ.: απ΄ όλα έχει το πανέρι, ακολουθεί πληθώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοστος για μια στιγμη νομισα από το ονοματεπονιμο ότι ισουν αυτος που τους τα νομιμοπιει όλα, τα παντα όλα αλλα μετα με αυτά που γραφεις υποθετο θα ισε άλλος. Εμενα αλο μου κανι εντιποσι γιατι κανις δεν κανι καμια αναφορα σε καμια αρχι κανα δικαστιριο να επεμβι που ελεξας κε ελεγχομενοσ εχουν ταφτιστει απολιτος. ποσ τους ελεγαν ρε σιντροφια στιν κατοχι? δοσιλογουσ δε θιμαμε εσισ θιμαστε?

      Διαγραφή
  2. Γιατι μπερδευεσαι και θελεις να γινεις και συμπαραστάτης οντας αδιαβαστουλης? Τι σχεση εχει η αξιολογηση με τα πλαστα πτυχια? Τα πλαστα πτυχια ας τα βρει η αρμοδια υπηρεσια που εχει αποκλειστικα την ευθυνη. Η αξιολογηση όμως αμα διαβασεις την εγκυκλιο εχει καποιες διαδικασιες. Μηπως ακολουθηθηκαν? Βγηκε καμμμια αποφαση επιμερισμου ποσοστών γιατι οσο την ειδες εσυ που δεν την εψαξες τοσο την ειδα εγω που την ψαχνω ακομα. Και γιατι να αξιολογηθουν οι κακομοιροι οι υπαλληλοι αφου ακομα δεν εχουν οριστει οι νομιμοι προισταμενοι απτο υπιρεσιακο σιμβουλιο? να τους αξιολογισει ο παρανομος προισταμενος? μ....κ......κες είναι η αυτοχειρες ευνουχιζόμενοι? δε στη μαδω τη μαργαριτα αλλλα πως να το καμουμε αντιπολιτευση θελομε και όχι αλατι ζαχαρη όπως αλευρι ζαχαρη. παμε και στον κατσουλη αμα θελομε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι απλό. Είσαι αντίθετος με τις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 4250/14: " Αρθρο 42
    Επανέλεγχος μετατροπής συμβάσεων
    αορίστου χρόνου από το ΑΣΕΠ

    1. Οι συμβάσεις ή σχέσεις εργασίας ή έργου υπαλλήλων σε φορείς του Δημοσίου ή του ευρύτερου
    δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 14 του ν. 2190/1994 όπως ισχύει, οι οποίες
    μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, λύονται αυτοδικαίως και οι θέσεις τους καταργούνται,
    ανεξαρτήτως του χρόνου που παρήλθε από τη μετατροπή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί,
    σύμφωνα με τις επόμενες παραγράφους του παρόντος, ότι κατά το χρόνο μετατροπής, δεν
    συνέτρεχαν οι προβλεπόμενες κατά περίπτωση νόμιμες προϋποθέσεις με υπαιτιότητα του
    υπαλλήλου. Η παράγραφος αυτή δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που η αναγνώριση της σχέσης
    εργασίας ως αορίστου χρόνου έχει γίνει με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, καθώς και στις
    περιπτώσεις που η μετατροπή των συμβάσεων ή σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου έγινε με
    απόφαση του αρμόδιου οργάνου του φορέα πρόσληψης με βάση διάταξη νόμου η οποία τέθηκε σε
    ισχύ πριν τη μετατροπή τους.

    2. Αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί για τη συνδρομή των, κατά περίπτωση, νομίμων
    προϋποθέσεων, είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), η πράξη του οποίου
    εκδίδεται μετά από τεκμηριωμένη πορισματική έκθεση ελέγχου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις
    επόμενες παραγράφους και προηγούμενη ακρόαση του υπαλλήλου.

    3. Κατά τον επανέλεγχο εξετάζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της μετατροπής, κατά τα
    οριζόμενα με την απόφαση της επομένης παραγράφου, από κλιμάκια ελέγχου που αποτελούνται
    από επιθεωρητές ή βοηθούς επιθεωρητές ελεγκτικών οργάνων του Δημοσίου και στελέχη του
    δημόσιου τομέα, κατηγορίας ΠΕ με βαθμό τουλάχιστον Δ. Τα μέλη των κλιμακίων ορίζει κάθε φορά
    ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, μετά από πρόταση των,
    κατά περίπτωση, αρμόδιων Υπουργών. Οι ανωτέρω ελεγκτές έχουν κατά την άσκηση των
    καθηκόντων τους την ιδιότητα του ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το δημόσιο και οι ΟΤΑ εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν καταφύγιο ανίκανων στελεχών. Υπάρχουν πολλοί που έχουν "αγοράσει "πτυχία ιδιαίτερα από πρωην ανατολικές χώρες, πολλοί που με χαριστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ από τα ΤΕΙ σε μία νύχτα βρέθηκαν στα πανεπιστήμια, χωρίς καμμία δοκιμασία εξετάσεων καί όλοι αυτοί με τη κομματική ταυτότητα και το κομματικό σπρώξιμο βρέθηκαν σε υπεύθυνα πόστα παριστάνοντας τους μορφωμένους. Ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει διάθεση γιά ξεσκόνισμα της γνησιότητας των πτυχίων και του ελέγχου των διαδικασιών διορισμού." Επιστήμονας" συγγενής πρώτου βαθμού πρώην πράσινου αιρετού του Νομού από κομώπολη του Νομού βρέθηκε σε μία νύχτα με φωτογραφική διάταξη να υπηρετεί σε Δημόσιο ιδρυμα της πόλης, χωρίς να γνωρίζει στοιχειωδώς τη δουλειά της....Ελεεινές πασοκοδουλειές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή