Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Τα σφραγισμένα τσιμεντένια καπάκια του ΟΤΕ

Λέω να μην σχολιάσω όσα στραβά, κατά την γνώμη μου άκουσα, από την "φωχομάνα" πόλη.
Λέω να ασχοληθώ με μία μόνον από τις Βελλίδειες εξαγγελίες με τις οποίες συμφωνώ απόλυτα ως προς την επικεφαλίδα.
"Ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ" προκειμένου να εξευρεθούν χρήματα για τις αναγκαίες δράσεις για την "επανεκκίνηση" της οικονομίας.
Ωραίο είναι αυτό. Όμορφα ακούγεται. Και ας είναι το ΕΣΠΑ στα τελειώματα και δεν  έχουν αντιληφθεί, ότι δεν είναι δυνατές  πλέον σοβαρές ανακατανομές. Προφανώς όμως στο νέο Κοινοτικό πρόγραμμα, το ΣΕΣ, θα ήταν δυνατόν να γίνει πολύ καλύτερη κατανομή των κονδυλίων, από αυτά που γίνονται μέχρι τώρα από τα κόμματα που μας κυβερνούν και τις τοπικές εξουσίες.
Και μάλιστα η εξαγγελία ομιλεί και για συγκεκριμένο ποσό. Τρία ολόκληρα δις, λέει, πρέπει να ανακατανεμηθούν σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Η πρώτη απορία μου είναι γιατί τρία μόνον δις και γιατί όχι παραπάνω. Δεν ειρωνεύομαι. Όσοι γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Με τις αρπαχτές των μελετητικών γραφείων. Με τα έργα βιτρίνας, των πλακοστρώσεων, συντριβανιών, που προσφέρουν αίγλη στους τοπικούς παράγοντες, αλλά όχι θέσεις μόνιμης εργασίας και δεν συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μας μοντέλου και στην ανάπτυξη της οικονομίας. (σημειώνω ότι θεωρώ αδόκιμο τον όρο της επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού η οικονομία μας πήγαινε με την όπισθεν τόσα χρόνια. με την επικέντρωση στην δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση με δανεικά).
Επαναλαμβάνω βέβαια και κάτι που είπα σε μία τελευταία ανάρτησή μου. Το θέμα δεν είναι μόνον να υπόσχεσαι διοχέτευση ρευστότητας στην οικονομία  και ανακατανομές πόρων, αλλά συγκεκριμένα πράγματα για το πως αυτό θα γίνει. Και εδώ όταν ομιλούμε για  το Σ.Ε.Σ. (σύμφωνο εταιρικής σχέσης), αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα προγράμματα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Γι΄αυτό και απαιτούνται συγκεκριμένο σχέδια για το πως θα υλοποιηθεί η όμορφη εξαγγελία της ανακατανομής των πόρων. Αλλά είπαμε. Αυτά είναι τα δύσκολα. Και ποιος θέλει να καταπιαστεί με αυτά που απαιτούν και άλλα πράγματα πέραν των τσιτάτων. Διότι το περίπλοκο είναι να χρηματοδοτήσεις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα και δράσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και για την μείωση της ανεργίας με μόνιμες και σταθερές δουλειές.
Αλλά για να μην επαναλαμβάνομαι στις γενικούρες,τις οποίες απεχθάνομαι, θα σας ομιλήσω και για κάτι το πολύ συγκεκριμένο.
Πριν από κάμποσα χρόνια , όταν ο ΟΤΕ ήταν ακόμα σε δημόσιο έλεγχο, σκάφτηκαν οι δρόμοι της παλιάς πόλης του Ναυπλίου. Τοποθετήθηκε έτσι όλη η υποδομή προκειμένου να υπογειοποιηθούν καλώδια, να μπορούν να περάσουν τα καλώδια νέων τεχνολογιών (σήμερα οπτικές ίνες) και να γίνει η καλωδιακή τηλεόραση, για να αφαιρεθεί από τις στέγες των διατηρητέων κτηρίων το φρικαλέο δάσος των κεραιών. Σε διάφορα σημεία των στενών τοποθετήθηκαν τσιμεντένιες πλάκες με το σήμα του ΟΤΕ από πάνω. Από τότε το πράγμα έμεινε εκεί. Οι σφραγισμένες πλάκες παρέμειναν εκεί στην θέση τους και από τότε δεν ξεσφραγίσθηκαν (εδώ οι τάφοι αποσφραγίζονται μετά τριετία). Τώρα έγινε και η πλακόστρωση και η πεζοδρόμηση. Όλα ωραία και καλά. Τοποθετήθηκαν τα μάρμαρα και οι τεχνίτες με μαστοριά άφησαν τα σφραγισμένα τσιμεντένια καπάκια του ΟΤΕ στην θέση τους, με όμορφες πλάκες τώρα τριγύρω και όχι άσφαλτο. Δεν είναι δυνατόν κάτι θα χρησιμεύουν θα πρέπει να σκέφτηκαν. Βέβαια ουδείς των ιθυνόντων πολυενδιαφέρθηκε για το θέμα. Όλη η υποδομή λοιπόν υπάρχει, αλλά οι υπόγειοι αγωγοί είναι όλοι κενοί. Δεν έχουν τίποτα στο εσωτερικό τους!!!! Ο εργολάβος έκανε την αρπαχτή του. Κάποιοι τότε πανηγύρισαν που το πρόγραμμα που έγινε στην Πλάκα της Αθήνας με την καλωδιακή τηλεόραση θα εφαρμοσθεί και στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Και μετά; Χροοονια τώρα η ακινησία πλήρης και τα τσιμεντένια κουτιά στην θέση τους. Επτασφράγιστα κρατούν μέσα τους το ξεχασμένο από όλους μυστικό. Όλα στο πόδι ρε γαμώτο. Αλλά το χειρότερο δεν σας τόπα. Κάποια χρόνια μετά έγινε και νέα αρπαχτή. Έργο διασύνδεσης όλων των δημόσιων υπηρεσιών με οπτικές ίνες. Ξανασκάφτηκε το Ναύπλιο. Τοποθετήθηκαν και νέοι αγωγοί, αυτή την φορά με τις οπτικές ίνες στο εσωτερικό τους. Όλα έτοιμα. Ο εργολάβος πληρώθηκε κάποιες εκατοσταριές από χιλιάρικα και έτσι έχουμε υποχθονίως στα έγκατα του παλαιού Ναυπλίου δύο παράλληλους αγωγούς. Ο εις κενός, ο έτερος με οπτικές ίνες, που όμως ουδείς απολύτως εκμεταλλεύεται. Σε αχρησία οι οπτικές ίνες που πληρώσαμε και τοποθετήσαμε. Και πάλι κάποιοι κορδώθηκαν για το έργο. Δεύτερη φορά τα πληρώσαμε. Και μετά μας φταίνε άραγε ποίοι για την κατάντια της οικονομίας μας; Εδώ θάθελα όλους τους "αριστερούς" να ενεργοποιηθούν. Το κάναμε που το κάναμε δυο φορές το ίδιο έργο. Να μην μπει σε λειτουργία; Να μην εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι δις τοποθετηθείσες υποδομές;
Να τα δύσκολα. Πως αυτό το έργο θα μπορούσε να είχε πολλαπλασιαστικές ωφέλειες για την κοινωνία και την οικονομία. Πως θα μπορούσαμε να εκμεταλλευθούμε τις απίστευτες ταχύτητες των επικοινωνιών για να τονώσουμε επιχειρηματικά το Ναύπλιο και να πετύχουμε το ξαναζωντάνεμα με κατοίκους του ιστορικού κέντρου, που θα μπορούσαν να ζουν εδώ απασχολούμενοι σε εταιρία της Κίνας, της Ινδίας ή της Σίλικον Βάλλευ;
Για όσους αμφιβάλλουν για όλα αυτά και δεν έχουν προσέξει τα τσιμεντένια καπάκια του ΟΤΕ, ιδού δύο φωτογραφίες που τράβηξα το πρωί στην οδό Σωφρόνη







2 σχόλια:

  1. Κε Καράπαυλε επί πολλά χρόνια ξοδεύουν χρήματα ασύστολα και σε αποσπασματικά έργα τύπου ράβε-ξήλωνε σε δουλειά να βρισκόμαστε να κονομάνε οι διαπλεκόμενοι εργολάβοι που φέρνουν απανωτούς ψήφους από τά σόγια στις εκλογές και τους ξαναβγάζουν στην εξουσία. Επειδή οι Έλληνες είναι ανεγκέφαλοι και ραγιάδες και καθόλου προνοητικοί, θα πεινάσουν, αυτό είναι βέβαιο. Δυστυχώς ακόμα και με άδεια στομάχια, αυτοί και οι εκλεγμένοι ανεγκέφαλοι θα ψηφίζουν ακόμα ΜανιατοΒενιζέλους......Τέτοια κατάντια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΔΕΥΑΝ έχει αγοράσει λογισμικό διαχείρισης γεωγραφικών δεδομένων.Ενας, μέσου επιπέδου, χειριστής ( με πτυχίο ΑΕΙ μηχανικός ) του συγκεκριμένου λογισμικού μπορεί να κάνει παπάδες με τα δεδομένα και την επεξεργασία τους.Οσον αφορά το δάσος των κεραιών στα κτήρια της παλιάς πόλης μπορεί να ελαττωθεί αν αποφασίζουν οι συνιδιοκτήτες τους να βάλουν κεντρική κεραία,δεν είνα απαραίτητο να κάνει την εγκατάσταση ο Δήμος ,οι ιδιώτες μπορουν να τα βρούν μεταξύ τους.Μην τα περιμένουν ΟΛΑ απο το Κράτος .Και το Διαδίκτυο δεν είναι ΜΟΝΟΝ για κατέβασμα ήχου και εικόνας τσάμπα ......έχει και άλλες χρήσεις . Ολα αυτά δείχνουν την ανεπάρκεια και γύμνια της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα ,με λίγα λόγια της Παιδείας μας ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή