Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Φρεντοτσίνο (έτσι το λένε;) στο Μπούρτζι

Τα μάθατε τα νέα; Τη διαβάσατε την είδηση για την Αργολίδα;
Από αύριο ο Δήμος Αργους-Μυκηνών θα διαχειρίζεται τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Οι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού που εργάζονται σήμερα εκεί τίθενται σε διαθεσιμότητα. Αργείοι απόφοιτοι εξαταξίου θα κάνουν τις ξεναγήσεις στο χώρο. Παραπλεύρως της εισόδου του Θησαυρού του Ατρέα θα λειτουργήσει πολυτελής καφετέρια και χαμπουργκεράδικο με  σύμβαση franchise.
Αντιλαμβάνεσθε ότι η είδηση αυτή είναι κατασκευασμένη μέσα από το κεφάλι μου. Αλλά δεν την έγραψα έτσι στον αέρα για να πω κάποια εξυπνάδα.
Ελάχιστοι ευαισθητοποιήθηκαν που ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μνημείο όπως είναι το Μπούρτζι δεν θα είναι πλέον κάτω από τη διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού, που διαθέτει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, όπως αρχαιολόγους, συντηρητές, τεχνικούς, αλλά στη διαχείριση της περιφέρειας Πελοποννήσου, που δεν διαθέτει τις δομές εκείνες για να προστατευθεί το μνημείο.
Και έρχεται ο Τατούλης να θριαμβολογήσει για την πρωτοπόρα απόφαση να παραχωρηθεί το Μπούρτζι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ωσάν να έχει κάποια ιδέα τι να το κάνει και πως να το αξιοποιήσει. Και οι περισσότεροι ακούνε τον Περιφερειάρχη μας με ανοιχτό το στόμα.
Φαντασθείτε λοιπόν με την ίδια λογική να παραχωρηθεί αύριο η Ακρόπολη στη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής. Και να πρέπει να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για την τύχη του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ποιοι θα πάρουν τις αποφάσεις; Αυτοί που μέσα στη συνεδρίαση παίζουν το παίγνιον της κλωτσοπατινάδας;
Είναι σοβαρό. Πολύ σοβαρό το θέμα για να το κρύβυμε κάτω από το χαλί. Πού είναι οι ευαίσθητες δημοτικές κινήσεις της πόλης για να τοποθετηθούν; Μα να σιωπούν ακόμα και γι΄αυτό;
Και τα πράγματα καθίστανται ακόμα πιο σοβαρά, διότι οι άνθρωποι είναι παντελώς άχρηστοι να σχεδιάσουν, να ονειρευτούν και να προτείνουν το οτιδήποτε για τη χρήση του μνημείου. Το μόνο που λένε είναι ότι το Μπούρτζι θα γίνει ακόμα μια καφετέρια. Μα είναι δυνατόν; Τόσο στεγνοί από ιδέες; Το κτήριο του Τελωνείου μία ακόμα καφετέρια. Το Μπούρτζι μία ακόμα καφετέρια. Δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί ότι το σύνδρομο καφετέριας ευθύνεται τα μέγιστα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας;
Και διάβασα χθες ανακοίνωση του Γραμματικόπουλου, που είναι έξυπνος άνθρωπος, που λέει ότι το μνημείο πρέπει μεν να είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού , αλλά.......... προκειμένου να κάνουμε αντιπολίτευση στον Κωστούρο, του την λέμε ότι το Μπούρτζι δόθηκε στην Τρίπολη και χάθηκε από το Ναύπλιο.
Μα εδώ και τόσο καιρό είχε ανακοινωθεί η παραχώρηση της καστρονησίδας στο Δήμο Ναυπλίου και δεν προχώρησε ο Δήμος μας στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Και δεκαετίες τώρα δεν υπάρχει επίσημη απόφαση από τα αρμόδια όργανα του Δήμου σχετικά με τη χρήση του μνημείου. Κανείς Δήμαρχος δεν έχει ψελλίσει καν κάποια συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση για το τι θέλουμε το μνημείο-σύμβολο του Ναυπλίου. Και όταν σιωπούν οι έχοντες το μαχαίρι-έχοντες και το πεπόνι. Η εύκολη λύση γι αυτούς είναι μία ακόμα Καφετέρια.  Αλήθεια αγαπητέ Χρήστο, που ψέγεις τον Κωστούρο. Με τι προσόντα θα πάρει τη διαχείριση του μνημείου ο Δήμος μας; Με ποιο εξειδικευμένο προσωπικό; Και τι θα το κάνει το μνημείο; Και εσύ τι προτείνεις; Με ποια κότσια κατεβαίνετε και εσύ και ο Δήμαρχος στις εκλογές; Με ποιες ιδέες Ποιο πρόγραμμα; Με καφετέριες για να σώσουμε την πόλη;
Ναι να υπάρχει και ένα καφέ στο Μπούρτζι, όπως και σε άλλους χώρους μνημεία-μουσεία. Αλλά ως συμπληρωματική λειτουργία.
Κάποτε η "Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου" είχε κάνει συγκεκριμένη εκδήλωση-μάζωξη για να ακουσθούν ιδέες για τη χρήση της καστρονησίδας. Και εκεί ακούσθηκαν πολύ ωραίες ιδέες. Αλλά τι σας λέω τώρα; Αυτοί ήσαν οι περιθωριακοί.
Κάποτε η "άλλη πρόταση" έστειλε έγγραφο στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με όλα τα στοιχεία για το αίσχος της κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει το μνημείο. Και τότε μόνον οι υπηρεσίες ευαισθητοποιήθηκαν.
Ο Μπάμπης Αντωνιάδης και ο Κώστας Καράπαυλος έχουν δημόσια εκφράσει την άποψή τους για τη χρήση του μνημείου ως εγκληματολογικό μουσείο.Φαντασθείτε λοιπόν το Μπούρτζι ως ένα τέτοιο μουσείο, που θα προσέλκυε επισκέπτες από την Ελλάδα και τον κόσμο ολάκερο. Που θα μπορούσε να  φιλοξενήσει και περιοδικές εκθέσεις. Και να έχει και ένα ωραιότατο καφέ, ως συμπληρωματική λειτουργία για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Δεν πειράζει. Τι να κάνουμε; Ψηφίστε Τατούλη. Ψηφίστε Κωστούρο ή Γραμματικόπουλο. Όλοι οι ψήφοι σε καφετέρια τελικά οδηγούν.  Τώρα αν τους καφέδες θα τους σερβίρει ο Τατούλης, ο Δημήτρης ή ο Χρήστος, ποσώς με ενδιαφέρει. Εγώ άλλη λογική επιθυμώ.

(Σε κάστρο του εξωτερικού, όργανα της εποχής του Μεσαίωνα που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες-εδώ καφετέριες)


3 σχόλια:

  1. Όλοι οι ψήφοι σε καφετέρια τελικά οδηγούν. Kαλό!

    Κ. ΜΑΚΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ εσύ κύριε Καράπαυλε έκανες μία ξεχωριστή πρόταση.Να μην γίνει δηλαδή σκέτη καφετέρια, αλλά να φτιάξουμε και ένα μουσείο μαζί με την καφετέρια.Μπράβο φαντασία, εσύ έπρεπε να γίνεις σεναριογράφος, να μην πάει χαμένο τέτοιο ταλέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψιλά γράμματα αγαπητέ. Εσύ απαίδευτε ανώνυμε αυτό έπιασες και μάλιστα με τη σειρά που το λες. ΌΧΙ φιλαράκο. Να έχουμε και ένα χώρο αναψυκτήριου μαζί με το Μουσείο. Αυτό έπρεπε να πεις. Θα σε παρέπεμπα να βάλεις NOVA στην τηλεόρασή σου να δεις στο TravelChannel τις εκπομπές του συγχωρεμένου Μπίλλυ Γουίλιαμσον για να κατανοήσεις τι σημαίνει ένα Μουσείο Εγκληματολογίας όχι μόνο για το Αναπλάκι μας αλλά και για όλη την Ελλάδα.
    Απαίδευτε ιθαγενή ή παρείσακτε μετανάστη (επειδή μισείς τον τόπο που σε φιλοξενεί... με το συμπάθειο) μία καφετέρια στο Μπούρτζι δε θα αναφερθεί ποτέ σε κανένα φόρουμ ή δίκτυο, ένα Μουσείο όμως θα συζητείται για χρόνια και θα αποτελέσει πόλο έλξης αρκετών βαλαντίων για σένα που σ' ενδιαφέρει μόνο η μονέδα... ακαλλιέργητε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή