Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Καλές γιορτές και επί του πρακτέου παιδιά. Όχι τσιτάτα


Φίλοι μου δεν αρκεί να βάζουμε την ταμπέλα του αριστερού, του προοδευτικού, του υπερασπιστή των φτωχών και αδυνάμων.
Χρειάζονται και συγκεκριμένες προτάσεις.
Ομιλώ για την κοινωνική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σήμερα Παραμονή Χριστουγέννων, σε μια εποχή κοινωνικής κρίσης, με τα θέματα της φτώχειας να είναι έντονα, θεωρώ ανάγκη και υποχρέωσή μου να μιλήσω για την κοινωνική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες ο Δήμαρχος Καμίνης μαζί με την αξιόλογη ομάδα που έχει, κάνει πράγματα, αναπτύσσει δράσεις και βοηθάει κόσμο και κοσμάκη.
Εάν βάλουμε κάτω το ποιος έχει προτείνει και κάνει πράγματα στο Δήμο Ναυπλιέων, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ποιος έχει σιωπήσει, τότε νικητής αναμφίβολα θα είναι ο Δήμαρχος Κωστούρος, με τα λιγοστά που έχει πραγματοποιήσει. Λυπάμαι που το λέω, αλλά η αντιπολίτευση, στο σύνολό της έχει κρατήσει αμήχανη στάση. Στον τομέα που θα μπορούσε να υπερέχει και να δώσει μια ελπίδα σε όλους αυτούς που υποφέρουν σήμερα αδρανεί.
Οι ταμπέλες του αντιμνημονιακού εμένα δεν μου λένε τίποτα. Εδώ, στην πράξη δοκιμάζεται ο καθείς. Εδώ σας θέλω μάγκες μου. Πως με τα λιγοστά χρήματα θα μπορέσουμε να  οργανώσουμε δράσεις υπέρ των πληττομένων πολιτών. Μην ακούω τρίχες κατσαρές για αλλαγή πολιτικών που θα γεννήσουν χρήματα. Και αηδιάζω με ρήσεις του τύπου "μόνον εμείς νοιαζόμαστε και οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν και θέλουν να σκοτώνουν κόσμο". Είναι φρικαλέο να υπάρχει μονοπώληση της ευαισθησίας. Να αναμετρηθούμε στον καθημερινό αγώνα, όχι στα εντυπωσιακά λόγια και τα τσιτάτα. Επί του πρακτέου. Τι θα πει ο καθείς, τι θα προτείνει και πώς ακριβώς θα το κάνει.
Κάποτε, κάποιοι που ονομάζονται σήμερα συντηρητικοί  και συμβιβασμένοι είχαν καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο. Ίσως να το ξέχασαν κάποιοι. Ίσως και να μην το γνωρίζουν.
Σήμερα κάποιοι άλλοι που υβρίστηκαν χυδαία έχουν καταθέσει συγκεκριμένα πράγματα, πάνω στα θέματα κοινωνικής πολιτικής για τον τόπο μας. Μην με προκαλέσετε και σας τα θυμίσω.
Αλλά δυστυχώς στην κοινωνία, προοδευτικός και αριστερός είναι αυτός που έχει την ταμπέλα, το trade name, που ουρλιάζει, που τα βρίσκει όλα λάθος, που υπόσχεται την επιστροφή στους συντεχνιασμούς των Τσουκαλάδων, με τα παχουλά μπόνους και τα εφάπαξ και τα μισθολογικά ρετιρέ των insiders του συστήματος.

Και αρχίζω να ομιλώ επί του συγκεκριμένου:
Δυστυχώς  η φτώχεια έχει αρχίσει και χτυπάει και τα μικρομεσαία στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας. Άνθρωποι που ζούσαν αξιοπρεπέστατα, σήμερα δεν έχουν τα απαραίτητα προς το ζην. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν στις ουρές των συσσιτίων. Θα πρέπει λοιπόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού επιτέλους οργανώσει και αυτή συσσίτια για τους έχοντες ανάγκη και αφού συντονίσει προσπάθειες της εκκλησίας και σωματείων, να κινηθεί αντίστροφα.  Να βρει ο Δήμος μας τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη και να τους χορηγήσει με κάποιο αξιοπρεπή τρόπο τα προς το ζην. Μια ιδέα είναι η συνεργασία με τα ταχυφαγεία, ώστε τα παπάκια που διανέμουν φαγητό (ντελιβεράδες) να μπουν στο σχέδιο, ώστε το συσσίτιο να πηγαίνει στο σπίτι αντί να στήνεται ο έχων ανάγκη στις ουρές. Άλλη ιδέα είναι να υπάρξουν δωροεπιταγές για συγκεκριμένα είδη από καταστήματα πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε και πιο οικονομικά να γίνεται όλο το σχέδιο βοήθειας και με πιο μεγάλη αξιοπρέπεια για τους έχοντες ανάγκη.
Η λέξη αυτή (αξοπρέπεια) είναι η πλέον βασική, κατά τη γνώμη μου, στην προσπάθεια ενίσχυσης των αδυνάμων. Να τους βοηθήσουμε με τρόπο που να  κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους.
Και η αξιοπρέπεια θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσφέρουν και αυτοί για τη βοήθεια που δέχονται.
Προτείνω να οργανώσουμε καλύτερα το θεσμό των δημοτικών λαχανόκηπων. Να δημιουργήσουμε μια τράπεζα γης, από  αγρούς που θα παραχωρηθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ένα χαμηλό μίσθωμα, κυρίως αγρούς ακαλλιέργητους, που δεν αποφέρουν εισόδημα (αντίθετα επιβαρύνουν με τα χαράτσια που έρχονται) στους ιδιοκτήτες και αυτοί οι αγροί να παραχωρηθούν σε άτομα που θέλουν να εργασθούν, άνεργους ή χαμηλόμισθους για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Βεβαίως ο Δήμος με τη βοήθεια γεωπόνων και πρωτοπόρων αγροτών (που ευτυχώς υπάρχουν) θα προσφέρουν τεχνογνωσία, γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα και τα πρώτα έξοδα για την καλλιέργεια (φυτά, λάστιχα, λιπάσματα). Όλη αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να οργανωθεί με το σύστημα της οργανικής γεωργίας, με την ταυτόχρονη θεσμοθέτηση βιολογικών λαϊκών αγορών, μια φορά τη βδομάδα, έτσι ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι προμηθεύονται υγιεινά και καλά προϊόντα, σε καλές τιμές και ταυτόχρονα βοηθούν την καταπολέμηση της φτώχειας.
Η κοινωνική πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με την ταπεινή αιρετική μου γνώμη, ακουμπάει και πολλούς άλλους τομείς της ασκούμενης πολιτικής.
Να ενισχύσουμε την τοπική παραγωγή, ώστε μικροεπιχειρηματίες, μικροβιοτέχνες και εργαζόμενοι να ανασάνουν οικονομικά.
Να δώσουμε ζωή στα κέντρα των πόλεων, ώστε η διασκέδαση να είναι ακόμα και μία βόλτα ή και το άραγμα  στο παγκάκι.
Να δώσουμε κίνητρα σε καταστήματα που πουλάνε φτηνά ντόπια προϊόντα. Θα μπορούσαμε να δούμε μειώσεις δημοτικών τελών και τελών χρήσεως πεζοδρόμων σε τέτοιες περιπτώσεις.
Να  οργανώσουμε επιτέλους το όλο σύστημα διανομής πόσιμου νερού, ώστε να ξέρουν όλοι ότι με ασφάλεια θα πιουν και θα χρησιμοποιήσουν και για άλλες χρήσεις το νερό της βρύσης.
Να οργανώσουμε την  πολιτιστική παραγωγή του τόπου, ώστε να δώσουμε πολιτισμό σε όλους, χωρίς πανάκριβες προσκλήσεις των αστέρων, που κοστίζουν. Χωρίς 20ευρα για το εισιτήριο.
Θα σας πω και άλλα:
1. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Θα πρέπει να εξετασθούν  τρόποι ενθάρρυνσης μικρών επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας που γνωρίζουν μεγάλη διάδοση στις χώρες της Ευρώπης με διαφόρους τρόπους όπως χορήγηση στέγης, μειωμένα δημοτικά τέλη κλπ. Τέτοιες επιχειρήσεις μπορεί να είναι ενδεικτικά  Συνεταιρισμοί τεχνιτών που επισκευάζουν διάφορα αγαθά ώστε να μην ενθαρρύνεται η κατανάλωση νέων  Συνεταιρισμοί παραγωγών βιολογικών Επιχείρηση κατασκευής  κοινόχρηστων ποδηλάτων και λειτουργίας δανειστικού ποδήλατου, ανακύκλωσης υλικών, λειτουργίας τουριστικών ιστοσελίδων και τουριστικής διαφήμισης του νομού κλπ
2. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Σκοπός του προγράμματος των κοινωνικών παντοπωλείων είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών απόρων οικογενειών. Ο θεσμός του "Κοινωνικού Παντοπωλείου" που επεκτείνεται διαρκώς μπορεί να  παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, απορρυπαντικά, κατεψυγμένα προϊόντα, ρούχα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Σκοπός του προγράμματος των κοινωνικών φαρμακείων είναι η κάλυψη πρωτογενών αναγκών σε φάρμακα απόρων ασθενών Σκοπός του προγράμματος των φροντιστηρίων αλληλεγγύης είναι να προσφερθεί η απαιτουμένη φροντιστηριακή στήριξη σε μαθητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Τα μαθήματα μπορούν να περιλαμβάνουν τόσο μαθήματα στήριξης για τις πανελλαδικές εξετάσεις όσο και μαθήματα ξένων γλωσσών. 
3. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟΥ ΕΙΔΩΝ  και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ Σκοπός του προγράμματος είναι η λειτουργία καταστημάτων και ηλεκτρονικής σελίδας μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι Δημότες θα προσχωρούν στην αμοιβαία προσφορά και ανταλλαγή κάθε είδους προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ τους χωρίς χρήματα μέσω προσωπικών συνεννοήσεων, ώστε να προωθηθεί η φιλοσοφία του «Μην πετάξεις τίποτα... αντάλλαξέ το». Όσα προϊόντα δεν ανταλλάσσονται δίνονται σε ιδρύματα και υπηρεσίες.

4. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ και ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την καταγραφή δομών, Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ και λοιπών Υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας εθελοντικών ενώσεων και μεμονωμένων πρόσωπων που επιθυμούν να παρέχουν βοήθεια σε ιδρύματα και κοινωνικές ομάδες δημοτών πχ. άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι κ.λπ. Μέσα από ιστοσελίδα θα δημοσιοποιούνται οι συγκεκριμένες ανάγκες, αιτήματα, δράσεις που προγραμματίζονται. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκατασταθεί η οργανωμένη παρέμβαση μέσα από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» αλλά να αντιμετωπιστούν οι πρόσθετες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφτούν μέσα από αυτό με την βοήθεια εθελοντικών προσπαθειών, συλλογικών και ατομικών.

Και θα πρότεινα για όλα αυτά τα εξής σε σχέση με την χρηματοδότηση των προγραμμάτων.
Μια ευρεία μείωση των πανάκριβων ενοικίων που πληρώνει τζάμπα και βερεσέ ο Δήμος και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ας  δώσουν για τα προγράμματα αυτά δυό τρεις μισθούς όλοι οι αιρετοί και οι σύμβουλοι Δημάρχων και Περιφερειαρχών.


Καλές γιορτές.

Και επί του πρακτέου παιδιά...... Όχι τσιτάτα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου