Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ναυπλίου. Μια ιστορία πολιτικής τρέλας

Καιρό τώρα με μυρμηριάζανε τα δάχτυλά μου για να εκθέσω τις απόψεις μου για την ιστορία που ονομάζεται "κατασκευή και λειτουργία" άλλως "διαχρονικά λουκέτα στο Κολυμβητήριο Ναυπλίου", αλλά και για τη συναφή, ξεχασμένη πλέον ιστορία, που ονομάζεται "Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ναυπλίου, μια χαμένη ευκαιρία".
Δεν ήθελα να μπω ανάμεσα στη διαμάχη μεταξύ της δημοτικής αρχής και ενός αθλητικού σωματείου και γι΄αυτό δίσταζα.
Όμως έχω μια ιδιαιτερότητα και γι΄αυτό νομίζω ότι πρέπει να σας τα πω τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα. Έτυχε να έχω διατελέσει δημοτικός σύμβουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του δημοτικού αθλητικού κέντρου και ενεργότατο μέλος της διοίκησης του Ναυτικού Ομίλου Ναυπλίου.
Να λοιπόν η ιστορία του Σταδίου στο Ναύπλιο που τμήμα της ιστορίας αυτής είναι το Κολυμβητήριο Ναυπλίου, όπως μούρχεται τώρα στο νου, και όπως μου τη θύμισε και ο φίλος μου, που δεν ξεχνάει τίποτα.
Ήταν τότε τον πρώτο καιρό, που ο λαός βγήκε ραντεβού με την ιστορία, όταν το χρήμα έρεε άφθονο. Μόνο που ήταν δανεικό, πράγμα που οι πολιτικοί μας το ήξεραν καλά. Και η αριστερά το ήξερε, αλλά το βούλωνε τότε στο μεγαλύτερο μέρος της και όχι μόνον δεν αντιδρούσε, αλλά και υπερθεμάτιζε, στην γενικότερη φούσκα, του πιο μεγάλου, πιο εντυπωσιακού, του πιο πλούσιου και γενναιόδωρου.
Οι υπερθεματιστές της εποχής εκείνης, ήσαν αυτοί που μας κατέστρεψαν. Που ποτέ δεν σκέφτηκαν ότι αυτά που τότε δανείζονταν για να είναι αρεστοί και να εκλέγονται συνεχώς, θα τα πλήρωναν κάποτε οι επόμενες γενεές. Και τα πληρώνουμε τώρα εμείς θέλουμε δεν θέλουμε. Γουστάρουμε δεν γουστάρουμε. Και να σταματήσουμε κάποτε τις ανοησίες ότι φταίνε τα μνημόνια και οι μερκελιστές. Ξέφυγα όμως. Ξαναγυρνάω στις αρχές της φίσκα από ελπίδες δεκαετίας του 80.
Να φτιάξουμε Κολυμβητήριο στο Ναύπλιο. Γιατί να το κάνουμε 25άρι; Να την κάνουμε πενηντάρα την πισίνα. Και γιατί να έχει 6 διαδρομές; Ποιος ο λόγος να μην έχει οκτώ; Και γιατί 8; Τις κουμπάρες θα παίξουμε; Να την κάνουμε δέκα διαδρομών, ώστε να μην μείνει κανείς πικραμένος. Και τι βάθος θα έχει; Γιατί όχι το μέγιστο δυνατό, έστω και αν δεν φτιάξουμε βατήρες για καταδύσεις;
Έτσι ακριβώς έγιναν τα πράγματα. Και χωρίς κανένα σκεπτικό και καμία λογική φτιάξαμε τη μεγαλειώδη πισίνα στο Ναύπλιο, αλλά ξεχάσαμε το Αργος. Και τώρα το Ναύπλιο έχει μια 50άρα πισίνα με 10 διαδρομές, ενώ ο Πύργος έχει 25άρα με 6 διαδρομές και η Κόρινθος 25άρα με 8 διαδρομές. Και το Αίγιο, η Μεγαλόπολη, η Μεσσήνη δεν διαθέτουν κολυμβητήρια.
Τι να πει κανείς για τις ωραίες εκείνες εποχές.....
Και βέβαια το Κολυμβητήριο χρειαζόταν πηγές ενέργειας απίστευτες για να θερμανθεί. Και όπως ήταν φυσικό, ποτέ σχεδόν δεν λειτούργησε σωστά. Δεν κλείνει μόνον σήμερα στις εποχές της οικονομικής κρίσης. Έκλεινε βέβαια και παλαιότερα. Στις εποχές της δανειακής ευδαιμονίας. Ακόμα και τότε τα χρήματα δεν έφταναν. Να δανειστούμε ναι, αλλά πόσα βρε αδελφέ;
Και η τραγελαφική κατάσταση με το Κολυμβητήριο Ναυπλίου συνεχίσθηκε επί δεκαετίες και με πολλά ευτράπελα και χαρμολύπες. Μετά από λίγους μήνες λειτουργίας, ο τότε πρόεδρος του Σταδίου, άσχετος με πισίνες, αποφάσισε να την αδειάσει για να βάλει καθαρό νερό. Προφανώς δεν είχε καταλάβει τίποτα από τα φίλτρα που λειτουργούσαν και τη σταδιακή ανανέωση του νερού από την καθημερινή υπερχείλιση της πισίνας. Ξαφνικά το Στάδιο βρέθηκε από μία γκάφα του προέδρου χρεωμένο ένα σκασμό χρήματα για όλο αυτόν τον όγκο του νερού που αγοράσθηκε για να αντικαταστήσει το βρώμικο ύδωρ που οδηγήθηκε μέσω του δικτύου των υπονόμων στο καθαρό τότε λιμάνι του Ναυπλίου. Από τότε νομίζω δεν το έχουν ξανααδειάσει.
Αμ το άλλο; Τι να πει γι΄αυτό κανείς; Η ταράτσα του κυλικείου του Κολυμβητηρίου είναι γεμάτη με ηλιακούς θερμοσίφωνες, που δεν λειτούργησαν σχεδόν ποτέ. Απ΄ότι έχω μάθει, κάποιος ξύπνιος έκλεισε κάποιες βάνες, με αποτέλεσμα μια κρύα νύχτα του χειμώνα το νερό να παγώσει και να καταστρέψει τους ηλιοθερμοσίφωνες. Και από τότε και επί δεκαετίες, ουδείς ενδιαφέρθηκε να τους επισκευάσει ή να τους αντικαταστήσει, ώστε να έχουμε οικονομία στην πανάκριβη ενέργεια.
Και έφθασε ο καιρός της εκπλήρωσης των ονείρων των Ελλήνων. Η πανάκριβη και φανταχτερή Ολυμπιάδα της Αθήνας 2004 γίνεται πραγματικότητα. Για να μην μένει παραπονεμένη και για να μην κλαίει η επαρχία δημιουργήθηκε και ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση των αθλητικών χώρων που δεν βρίσκονταν στην Αθήνα αλλά στα μικρά και μεγάλα χωριά της χώρας. Με δανεικά βέβαια θα γινόντουσαν τα έργα, με τι άλλο και γιατί όχι άλλωστε; Αφού τους ψηφίζαμε.....
Τότε λοιπόν που κυβερνούσε η δημοτική παράταξη, που και σήμερα κυβερνά και που κάποιοι εκπλήσσονται, όταν οι πολίτες τα βάζουν μαζί τους, αντί να δει τις πραγματικές ανάγκες του Αθλητικού Κέντρου και να οργανώσει ένα πρόγραμμα και αναβάθμισής του και εκσυχρονισμού του με δράσεις που θα μείωναν τις σπατάλες, έκανε τα εύκολα. Δεν αποφάσισαν τότε να βάλουν κουβέρτα στο κολυμβητήριο,για να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας για πάντα. Δεν προσπάθησαν να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, που είχε παλιώσει. Δεν επισκεύασαν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Τι έκαναν; Έβαψαν όλο το Κολυμβητήριο για να έχει όμορφη όψη και άλλαξαν και τα σώματα καλοριφέρ, με άλλα, τα οποία μετά από λίγο αλλάχθηκαν και αυτά και ουδείς μίλησε ('η μάλλον φώναζαν τότε οι περίεργοι). Και δεν έμειναν εκεί, αυτοί που μας διοικούσαν τότε, που μας διοικούν και σήμερα (δεν είναι άλλη παράταξη, η ίδια είναι).Προμηθεύθηκαν και τέλεια όργανα φυσιοθεραπείας, τα οποία όμως ουσιαστικά ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν και δεν θα μπορούσαν και να αξιοποιηθούν, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού  και μετά από κάποιο καιρό δωρήθηκαν στο ΚΑΠΗ (κανείς πλέον δεν θυμάται ότι όρος της δωρεάς είναι να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι αθλητές). Αλλά με όλα αυτά τα ωραία βαψίματα και τα όργανα φυσιοθεραπείας, κατάφεραν και έφεραν στο Ναύπλιο για καμιά βδομάδα την ομάδα υδατοσφαίρισης των ΗΠΑ για προετοιμασία. Και έκλειναν κάθε μέρα οι δρόμοι  της πόλης για την ασφάλεια των αθλητών, για να μεταβούν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο του Ναυπλίου για τις 70 τόσες διανυκτερεύσεις, όλες μαζί. Σούπερ επιτυχία!!!!!
Το Κολυμβητήριο όμως έμενε στα χάλια του. Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός πάλιωνε και άλλο και ο υπεύθυνος συντηρητής, τους προειδοποίησε ότι πλέον δεν θα μπορεί να βάλει την υπογραφή του.
Έφθασαν όμως οι νέες μέρες δόξας για την Ελλάδα, με τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Και αφού φώναξε ο Μπαμπης για την αδράνεια του Δήμου,  κατέφθασε το πρόγραμμα αυτό που αφορά εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια και δημοτικά κτήρια για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όταν και εγώ και ο Μπάμπης είμασταν δημοτικοί Σύμβουλοι. Δηλαδή το πάλαι ποτέ. Και τότε θυμήθηκαν και το Κολυμβητήριο. Και έβαλαν και τις διάφορες δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι στον αέρα, χωρίς μελέτες. Μάταια φώναζαν κάποιοι στο Δ.Σ. του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες. Αδρανούσαν τότε. Ποιοι; Αυτοί που σήμερα ακόμα μας κυβερνούν και που "εκπλήσσονται", που κάποιοι διαμαρτύρονται. Και ενώ άλλες δράσεις άλλων δήμων και φορέων του Δημοσίου εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και κάνουν πρωτοποριακά πράγματα (ας πούμε Νοσοκομείο Καλαμάτας) για να μην καίμε τόσο πετρέλαιο, το πρόγραμμα του Δήμου πήγε υπέρ πίστεως. Και εκπλήσσονται σήμερα κάποιοι, που το Δ.Σ. του ΝΟΝ συνεχίζει να διαμαρτύρεται.
Και έχουν και έτοιμη την θριαμβευτική τους απάντηση!!!! Τώρα θα κάνουμε τις αναγκαίες ενέργειες. Θα βάλουμε κουβέρτα και θα ζεστάνουμε το νερό με γεωθερμία.
Κάντε το ρε άνθρωποι, αλλά ταπεινά. Μην βγαίνετε να μας μαλώνετε και από πάνω. Αν το κάνετε, θα πάρετε τότε τα όποια μπράβο, αλλά πρέπει να πείτε στον κόσμο που έχει πληρώσει τόσα χρήματα για το πετρέλαιο και που το Κολυμβητήριο κάθε χρόνο κλείνει, ότι εάν εντάξετε τις δράσεις που θέλετε στο ΕΣΠΑ (εκεί υπάρχουν τα κονδύλια, πουθενά αλλού), θα είναι στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013!!!! Ναι σε αυτό θέλετε να τα εντάξετε τα γεωθερμικά σας, σε αυτό το πρόγραμμα που τελειώνει αύριο!!!!! Εξού και πρέπει να τα ακούσετε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς. Τελειώνει αύριο το Πρόγραμμα αυτό και εσείς δεν κάνατε τίποτα έξη χρόνια και θέλετε να τα κάνετε μεθαύριο!!!! Τώρα προσπαθείτε να πάρετε χρήματα από τα υποδέλοιπα και τα μεινεμένα από τις αδράνειες του Κράτους και των Δήμων!!!! Και απορείτε από πάνω που ο κόσμος της πισίνας φωνάζει.
Θα έγραφα και άλλα για τα υπόλοιπα του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, αλλά αποφάσισα να μην τα πω τα Κάλαντα όλα μέχρι τέλους.
Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία και με κουβέρτες και γεωθερμίες για να ζεστάνουμε τα ύδατα........

Υστερόγραφο: Ξέχασα να πατήσω το κουμπί "Δημοσίευση" για να βγει στο διαδίκτυο η παραπάνω ανάρτησή μου και τώρα που δεν έχω να κάνω κάτι, αποφάσισα να σας τα πω τα Κάλαντα μέχρι τέλους. Και να και  τα υπόλοιπα του Σταδίου, όπως τα θυμάμαι εγώ και ο κολλητός, που μου τάλεγε προχθές στην βόλτα στο Φάρο.
Στο πρόγραμμα είχαν να ηλεκτροφωτίσουν το γήπεδο ποδοσφαίρου. Βέβαια το έργο δεν έγινε. Όμως το ενδιαφέρον εδώ είναι άλλο. Κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι η μία μεγάλη κολόνα για τους προβολείς δεν χωρούσε μέσα στο Στάδιο, οπότε ωραία και εύκολα την είχαν τοποθετήσει έξω από αυτό!!!! Όμως ο χώρος αυτός έξω από το γήπεδο ήταν ιδιωτικός, οπότε ....... Γενική κόμπλα....  Αποφάσισαν λοιπόν και έδωσαν στον ιδιώτη ένα ωραιότατο οικόπεδο του Δήμου σε ανταλλαγή του συγκεκριμένου που μάλλον δεν ήταν εύκολα αξιοποιήσιμο (μάλλον αδύνατον να αξιοποιηθεί). Έως εδώ, ας πούμε ότι υπήρχε μια λογική. Για να μπει η κολόνα του ηλεκτροφωτισμού του Σταδίου που ποτέ δεν ηλεκτροφωτίστηκε και που δεν το βλέπω και σύντομα να γίνεται με τα κεσάτια που έχουμε, αποκτήσαμε το οικόπεδο αυτό, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική γωνία του Σταδίου. Ξεχάσαμε όμως να το περιλάβουμε στο Στάδιο. Αμελήσαμε να το περιμαντρώσουμε και να το περιφράξουμε. Και έτσι παραμένει αναξιοποίητο. Και όταν εμείς που τα θυμόμαστε κάποτε εκλείψουμε ή πάθουμε κανα Αλτσχάιμερ , τότε που κανείς δεν θα θυμάται.... Εεεε δεν αποκλείεται και αυτό. Το σκεφτήκατε και εσείς;
Δεν τελείωσα. Η δαπάνη για τα κιγκλιδώματα γύρω από το γήπεδο ποδοσφαίρου, για να μην μπουκάρουν οι χουλιγκάνοι, ήταν κάτι το απίστευτο. Δεν μπορώ να θυμηθώ τώρα νούμερα που πληρώσαμε τω καιρώ εκείνω. Δυστυχώς δεν κρατούσα σημειώσεις.  Γνωρίζω όμως το εξής. Ότι κάγκελα τοποθετήθηκαν ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν θεατές και που δεν μπορούν να βρεθούν θεατές.  Ξέρω ότι έγινε κατασπατάληση διότι στο Στάδιο Ναυπλίου δεν υπάρχουν θεατές και χουλιγκάνοι σε όλο τον κύκλο. Τα πληρώσαμε, τα πληρώσατε τα κιγκλιδώματα και Ολυμπιακούς κάναμε. Αλλά τα αναγκαία για το Αθλητικό Κέντρο δεν έγιναν.
Λέγαμε να φτιάξουμε ένα μικρό βοηθητικό γήπεδο πίσω από τις χαμηλές κερκίδες. Όσο το είδατε.....
Λέγαμε να νομιμοποιήσουμε το κτήριο στο νταμάρι, να του δώσουμε νόμιμο ρεύμα (κάτι ταρζανιές έχουν γίνει για να δοθεί ηλεκτρικό) και να  μπει συνθετικός ή φυσικός χλοοτάπητας. Ένα γήπεδο που θα εξυπηρετούσε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Κάθε χρόνο προγραμματιζόταν. Θυμάμαι τον νυν δήμαρχο να το υπόσχεται.  Όσο το είδατε....
Του θυμίσαμε κάποτε τη μελέτη Αλεξανδρόπουλου για την ανατολική παραλία. Η μελέτη που είχε χωροθετήσει γήπεδα αντισφαίρισης. Αμφιβάλλω αν κάποιος από τους αιρετούς μας τη γνωρίζει. Τέλος πάντων. Αν τότε είχαν γίνει εκεί τα γήπεδα τένις και τουρνουά θα μπορούσαμε να είχαμε διοργανώσει (με τα δύο γήπεδα αγώνες δεν γίνονται) και ο χώρος που είναι σήμερα τα γήπεδα τένις θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για γήπεδα πετοσφαίρισης και καλαθοσφαίρισης.
Να θυμηθώ και τα τραγελαφικά;  Τις αποφάσεις που καλούσαν τα σωματεία της πισίνας να πληρώνουν ένα σωρό χρήματα στο Στάδιο, ενώ την ίδια στιγμή έβγαζαν λάδι και στο απυρόβλητο το ποδόσφαιρο, το στίβο και το τένις; Την απόφαση που υποχρέωνε τα Αργειακά σωματεία να πληρώνουν παραπάνω από τα Αναπλιώτικα, απόφαση που ήταν σαφώς μη νόμιμη; Του λογαριασμούς τηλεφώνου που εμφανίσθηκαν στον οικονομικό  απολογισμό του 2006, που τον κατάπιαμε αμάσητο; Το ότι είχαμε επέμβαση της Αστυνομίας με κλήση του Προέδρου του ΔΑΚΝ, διότι ένας Πρόεδρος Αθλητικού Σωματείο, βρέθηκε στο κεφαλόσκαλο της πισίνας; Να σας υπενθυμίσω ότι σήμερα τα "μαγαζάκια" μέσα στο Αθλητικό Κέντρο αλωνίζουν; Δεν με πιστεύετε; Μα υπάρχουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που παίζουν τένις, ψάχνουν να πληρώσουν και διαδικασία δεν υπάρχει. Φαντασθείτε όλους αυτούς με τα ιδιαίτερα.
Μην μου πούνε ότι άλλος κυβερνούσε το Στάδιο τότε. Μην μου το πούνε διότι η ίδια παράταξη είχε και το μαχαίρι και το πεπόνι τότε. Η ίδια και σήμερα.
Άντε και πάλι. Χρόνια πολλά. Ευτυχισμένο το 2014 (δέκα έτη μετά το θαύμα των Ολυμπιακών).....
Ομως αθλητισμός και καλό ποδόσφαιορ υπήρχε και τότε. Και ήταν πιο ρομαντικές οι εποχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου