Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Δεν χρειάσθηκε διαγωνισμός για να περιέλθει η Καραθώνα σε ιδιώτες


Η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης είχε προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα.
Ο αιρετικός φωνάζει εδώ και χρόνια.
Δείτε εδώ την ανάρτησή του αιρετικού στις  25 Ιανουαρίου 2009 (πριν 5 σχεδόν χρόνια!!!!) για το σοβαρό αυτό θέμα. Όλοι βέβαια τότε αδιαφόρησαν........
Ναι..... έφτασε τελικά η στιγμή που η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε.
Η απαλλοτρίωση της έκτασης της Καραθώνας που είχε γίνει επί χούντας ανατράπηκε με δικαστική απόφαση, πράγμα το οποίο ήταν αναμενόμενο μετά από πολλές παρόμοιες αποφάσεις του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας. Για σκεφτείτε το λίγο το θέμα........ Οι κτηνοτρόφοι που έβοσκαν το ποίμνιό τους κάποτε στην Καραθώνα  (ή μάλλον οι κληρονόμοι των κτηνοτρόφων) και που καλώς ή κακώς αποζημιώθηκαν για να απαλλοτριωθεί ο βοσκότοπός τους τώρα αποκτούν εκ νέου τις εκτάσεις αυτές, όχι ως λιβάδια για πρόβατα πλέον, αλλά ως μια περιοχή που είναι η πιο γνωστή παραλία της Αργολίδας..... Σκεφτείτε το σας παρακαλώ.......
Με αυτό τον τρόπο η απαλλοτριωμένη  έκταση χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της και  επανέρχεται στα άτομα που τότε είχαν αποζημιωθεί με διαδικασίες που είχαν  επικριθεί, αφού δεν υπήρχαν σαφείς τίτλοι κυριότητας. Είναι γνωστό το θέμα της τότε, επί χούντας, απαλλοτρίωσης στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.
Και ξαφνικά όλος αυτός ο θόρυβος για το μέλλον της πάνω από τον κεντρικό δρόμο έκτασης και για το πως θα χρησιμοποιηθεί και για το εάν θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες, χάνει τη σημασία του, αφού με τη δικαστική απόφαση ξεκινάνε οι διαδικασίες για να δοθούν χιλιάδες στρέμματα σε ιδιώτες.
Κάποιοι σιώπησαν με την είδηση. Κάποιοι είπαν ότι με την απόφαση αυτή δεν θα γίνει η ιδιωτικοποίηση της έκτασης και δεν θα δοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο. Εγώ θα έλεγα ότι η εξέλιξη είναι η χειρότερη δυνατή. Με αρτιότητα των εκτάσεων που έχουν πρόσοψη στον κεντρικό δρόμο τεσσάρων στρεμμάτων και με πιθανές συνενώσεις αγροτεμαχίων- τέως βοσκοτοπίων, είναι δυνατόν αύριο να ξεφυτρώσουν ανεξέλεγκτα  δεκάδες κτήρια, χωρίς καμία αισθητική και χωρίς καμία λογική. Και είναι βέβαιο ότι η όποια επιχείρηση ιδιωτικοποίησης - παύλα- αξιοποίησης της Καραθώνας θα περιορισθεί πλέον στην παραθαλάσσια ζώνη, που παραμένει δημόσια, αφού δεν είχε απαλλοτριωθεί τότε, αλλά ήταν δημόσια έκταση και παραχωρήθηκε στον ΕΟΤ. Φαντασθείτε λοιπόν την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεκάδες κτήρια, δεκάδων ιδιοκτητών πάνω από το δρόμο και τεράστιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κάτω από τον κεντρικό δρόμο. Η Καραθώνα πραγματική κόλαση. Ο,τι και να πούμε μετά για ξεπουλήματα και λοιπά κακά του νεοφιλελευθερισμού είναι λίγα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πολιτικές της λαϊκής δεξιάς που κατέστρεψαν την Αθήνα και τις επαρχιακές πόλεις.
Και όμως δεν κουνήθηκε φύλλο μετά την είδηση της έκδοσης της απόφασης. Οι μονίμως αντιδρώντες δεν ανέφεραν το παραμικρό. Θα μου πείτε: Είπαν κάτι για τη μαρίνα που θα καταστρέψει την είσοδο της πόλης και που πάει να δοθεί με τη διαδικασία ΣΔΙΤ; Είπαν κάτι για το τραγικό γεγονός ότι ένα μνημείο πολιτισμού, όπως το Μπούρτζι, έφυγε από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και πέρασε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας (φαντασθείτε αύριο οι Μυκήνες να παραχωρηθούν στο Δήμο Αργους με Δήμαρχο Καμπόσο και η Ακρόπολη στην Περιφέρεια Αττικής με Περιφερειάρχη Σγουρό ή πιθανόν Ηλία Κασιδιάρη (φτου, φτου τι εκστόμισα)); Ανέφεραν κάτι για το θέμα της Πολιτιστικής πρωτεύουσας; Διετύπωσαν κάποια άποψη για την παντελή έλλειψη τουριστικής πολιτικής στο Δήμο μας;
Κατά τα άλλα, κάποιους απασχολεί το γεγονός ότι κάποιο παλαιό μέλος της άλλης πρότασης (που αυτός όμως έχει άποψη και ιδέες) την υπονομεύει, διότι πριν από 4 χρόνια ήταν υποψήφιος με την παράταξη Σαλεσιώτη.....Τι να πω; Πως να τους παρακολουθήσει κάποιος;
Σήμερα, αντί όλοι να σιωπούν, πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να μην επέλθει η καταστροφή στην Καραθώνα. Και μία λύση γι΄αυτό είναι να θεσπισθούν μέσω του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όροι δόμησης τέτοιοι που να καθιστά απαγορευτική την ανέγερση δεκάδων μεζονετών, κατοικιών και μίνι πολυκατοικιών και λοιπών εξαμβλωμάτων.
Και αυτό η άλλη πρόταση, όταν λειτουργούσε, το είχε εγκαίρως επισημάνει.
Ιδού τι λέγαμε τότε κάποιοι για την Καραθώνα σε σχέση με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ναυπλίου (η παράγραφος για την Καραθώνα είναι ένα μικρό μέρος των θέσεών μας)
"Καραθώνα
Στεκόμαστε κατ’ αρχήν θετικά στον προτεινόμενο καθορισμό της Καραθώνας ως «Περιοχή Ειδικής Προστασίας». Θεωρούμε επιβεβλημένη όμως την αποσαφήνιση της προτεινόμενης «Αξιοποίησης της ιδιοκτησίας ΕΟΤ- ΕΤΑ».
Η Καραθώνα αποτελεί την μοναδική ελεύθερη παραλία για τους κάτοικους και τους επισκέπτες. Πρέπει να διαφυλάξουμε την μέχρι σήμερα λειτουργία της ως χώρου αναψυχής και αστικής εκτόνωσης και να σεβαστούμε την φυσική μορφή του τοπίου. Παράλληλα, θεωρούμε ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον σε επίπεδο βασικών κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούν για τις παραπάνω λειτουργίες. Έχουμε εξηγήσει τις επιπτώσεις από την κατασκευή μίας ξενοδοχειακής εγκατάστασης «μαμούθ» και ξεκαθαρίζουμε ότι αρνούμαστε οποιαδήποτε «αξιοποίηση» με την μορφή ανοικοδόμησης διάσπαρτων εγκαταστάσεων σταθερού παραθερισμού στην Καραθώνα. 
Προτείνουμε τον καθορισμό αυστηρών περιορισμών και όρων δόμησης (απαγόρευση κατάτμησης, σχεδόν μηδενικό συντελεστή δόμησης, κατασκευή των εγκαταστάσεων με υλικά φιλικά στο περιβάλλον). "

Αλλά και πιο παλαιά (μιλάμε για την Πρωτομαγιά του 1991-τόσο αρχαίοι είμαστε!!!!) κάποιοι ασχολούντο με το θέμα.Και ευτυχώς που υπάρχει και ο ένας και μοναδικός που κρατάει αρχεία για τις τότε δραστηριότητες της κίνησης.
Ιδού:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου