Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ένα δημοψήφισμα στο Ναύπλιο. Το θυμάται κανείς;

Πολλοί λίγοι συμπατριώτες μας σήμερα θυμούνται ότι η επέκταση των Δικαστικών φυλακών Ναυπλίου έγινε σχετικά πρόσφατα.
Παρά την κατασκευή όμως της νέας πτέρυγας, η  κατάσταση δεν είναι απλώς τραγική, είναι απάνθρωπη. Η κατάσταση στις φυλακές μιας χώρας είναι ο πιο καθαρός καθρέφτης που δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας.
Για την εξέγερση στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, με αναλυτική παρουσίαση των τεράστιων προβλημάτων έγραψαν τα ειδησεογραφικά blogs και οι τοπικές εφημερίδες. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ εδώ. Αντιγράφω μόνον ένα μικρό απόσπασμα του ρεπορτάζ για να δείτε ποία είναι η κατάσταση για την οποία όλοι πρέπει να ντρεπόμαστε. "Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές, είναι το γεγονός ότι πολλές φορές και οι ίδιοι οι κρατούμενοι δεν ζητούν να πάνε στο νοσοκομείο, καθώς φοβούνται ότι αν γίνει η μεταγωγή όταν θα επιστρέψουν θα έχουν χάσει το κρεβάτι τους. Όπως εξηγεί ο κ. Λάμπρου, «όταν είναι επτά άνθρωποι και τα κρεβάτια είναι τέσσερα, οι τρεις κοιμούνται στο πάτωμα. Με το που φεύγει κάποιος για άδεια ή για να πάει στο γιατρό, όταν επιστρέψει θα έχει χάσει το κρεβάτι του. Γι’ αυτό πολλές φορές οι ίδιοι οι κρατούμενοι δεν δέχονται να φύγουν για να μην χάσουν αυτό το στοιχείο χαρακτηριστικό στην καθημερινότητά τους».

Και εμείς επί δεκαετίες, εκλέγαμε αυτούς που έβαζαν σαν προτεραιότητα την κατασκευή μπουζουξίδικων, κολυμβητηρίων σε χωριά, που πλακόστρωναν με μάρμαρα Καρύστου τις πλατείες κάθε ορεινού χωριού,που  δημιουργούσαν πεζοδρόμους που δεν οδηγούν πουθενά (Πρόνοια Ναυπλίου),που  ηλεκτροφώτιζαν κάθε συνοικιακή πλατεία με τόσα φώτα, που ούτε ένα αεροδρόμιο δεν έχει,  που λειτουργούσαν με τα 45άρια , ωσάν νάμασταν καουμπόηδες στην άγρια δύση (τα ξέρετε τα έργα με απευθείας αναθέσεις;), που έδιναν δεκαριές χιλιάδες για  συναυλίες ξεπεσμένων λαϊκών βάρδων, που πλήρωναν τοπικά κανάλια για να προβάλουν κάθε απίθανο γεγονός (στην ουσία για να τους έχουμε με το μέρος μας), που επιχορηγούσαν με απίθανα χρήματα τις μηκυό και Πολιτιστικούς Συλλόγους που τις σφραγίδες τους κατείχαν κάποιοι δικοί τους

 Ο θάνατος του Παλαιστίνιου κρατουμένου ήταν το γεγονός που άναψε το φιτίλι στις φυλακές Ναυπλίου. Συνειδητοποιώντας ότι ο καθένας τους μπορεί να είναι ο επόμενος που θα πεθάνει σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές της χώρας, όπου άνθρωποι κοιμούνται στα πατώματα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι στοιχειώδης, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν.

Διαβάζουμε τέτοια και όμως η πόλη μας συνεχίζει αμέριμνη να αρμενίζει. Αυτοί μέσα στις φυλακές αποτελούν για εμάς  ανθρώπινα σκουπίδια.
Εδώ θα σας θυμίσω ένα γεγονός που οι περισσότεροι το έχουν ξεχάσει και οι σημερινοί νέοι δεν το γνωρίζουν.
Βρισκόμασταν στα χρόνια της παντοδυναμίας του Δημάρχου Τσούρνου, που μέσα από την παράταξή του ουσιαστικά ξεπήδησαν όλοι (ανεξαίρετα όλοι) οι επόμενοι Δήμαρχοι και αρκετοί υποψήφιοι και επίδοξοι να καταλάβουν τη θέση.
Τω καιρώ εκείνω ήταν η τελευταία φορά στη χώρα που αποφασίσθηκε η κατασκευή νέων φυλακών στην Ελλάδα με ένα ευρύ πρόγραμμα σε όλη τη χώρα.
Μέσα στο σχεδιασμό που έγινε κεντρικά από τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης ήταν και η κατασκευή νέας πτέρυγας στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου.
Και τότε χτύπησαν τα "προοδευτικά" αντανακλαστικά των τοπικών ηγετών.
Ακούστηκαν απίστευτα πράγματα.
"Το Ναύπλιο είναι τουριστική πόλη και θα είναι καταστροφή η ανέγερση νέων φυλακών"
"Κανένας τουρίστας δεν θα έρχεται στην πόλη όταν το πρώτο πράγμα που θα αντικρίζει είναι τοίχους σύρματα και προβολείς"
"Το Ναύπλιο θα κινδυνεύει από τα κακοποιά στοιχεία  σε περίπτωση απόδρασης"

Αν δεν με απατά η μνήμη μου ανέβηκε και πανώ κατά της κατασκευής νέας πτέρυγας στις φυλακές.
Οι τοπικοί μας ηγέτες ουσιαστικά δεν ενδιαφερόντουσαν για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των υπόδικων (που δεν είχαν καν καταδικαστεί). Δεν τους ενδιέφερε το γεγονός ότι πάντοτε το Ναύπλιο ήταν τόπος φυλακών. Χάιδευαν αυτιά σε επιχειρηματίες καφετεριών, εστιατορίων και ξενοδοχείων.
Και μάλιστα (το θυμάται κανείς αυτό;) διοργάνωσαν και ένα τραγελαφικό δημοψήφισμα. Να εκφραστεί ο λαός του Ναυπλίου.... "Δεν θέλουμε νέες φυλακές". Και πήγαν και ψήφισαν κάμποσοι και βεβαίως τα αποτελέσματα ήσαν ανάλογα  παπαδοπουλικών και μπρεζνιεφικών "εκλογών".

Τελικά η νέα πτέρυγα έγινε. Και κατασκευάσθηκε την εποχή που δεν είχε κορυφωθεί η εποχή της δανειακής ευδαιμονίας των Ελλήνων. Και εννοείται ότι οι επισκέπτες της πόλης πολλαπλασιάσθηκαν την εποχή των εορτοδανείων και διακοποδανείων. Ουδείς ασχολείτο με τις φυλακές. Ουδείς ενοχλείτο από τη νέα πτέρυγα, ουδείς αναρωτιόταν τι συμβαίνει εκεί μέσα. Ο καφές με θέα το Μπούρτζι ήταν το κυρίαρχο. Και σήμερα φτάσαμε στην εποχή που ούτε και η νέα πτέρυγα τελικά επαρκεί. Που η κατάσταση μέσα στις φυλακές έχει γίνει κτηνώδης.

Σήμερα κάποιοι από τους "αγωνιστές" κατά της κατασκευής νέας πτέρυγας στις φυλακές είναι οι "προοδευτικοί" και αγωνίζονται να σκίσουμε τα μνημόνια. Θεωρούσαν και θεωρούν τους εαυτούς τους αγωνιστές υπέρ του λαού. Μιλάνε για δολοφόνους που σκοτώνουν παιδιά στη Λάρισα και νομίζουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος και άλλη πολιτική μέσα στην ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή ένωση. Θεωρούν τους εαυτούς τους αγωνιστές, όπως και τότε που διοργάνωναν τα δημοψηφίσματα για να παραμείνουν οι κρατούμενοι ως ζώα στις φυλακές.

Και θα ξεκαθαρίσω κάτι τελευταίο.
Με Μητροπουλικούς φίλους, εάν και εφόσον κάποιοι συνεργασθούν, θα βρουν πολλούς "εν δυνάμει φίλους τους" στην απέναντι όχθη. Δεν το πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και επειδή πολλά βλέπω και ακούω τον τελευταίο καιρό με το αντιμνημονιακό μέτωπο......


6 σχόλια:

  1. Πρίν βάλουν οι "χωριάτες" πλάκες Καρύστου στις πλατείες τους, κάποιοι μεγαλοσχήμονες αρχιτέκτονες (όπως Καλλιγάς πχ) πλακόστρωναν με ρετάλια-σαβούρα απο καρνεζέικο μάρμαρο την πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, μετατρέποντάς την σε μπιντέ για πατινάζ στην πρωϊνή υγρασία. Πόσοι έχουν σπάσει χέρια και πόδια πέφτοντας; Πότε έγινε αυτό το "έργο"; Χαρακτηριστικός δημαρελιτισμός το κείμενο. Μας είχες συνηθίσει σε καλύτερα posts.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν θυμαμαι καλα ,ημουν μικρος τοτε ,το εργο επιβληθηκε επι υπουργιας Πλυτα ( οταν η Κυβερνηση Ραλλη επνεε τα λοισθια ) και το συνεχισε η Μελινα.Αν κανω λαθος διορθωστε με .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να διευκρινίσουμε κάτι. Οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν την πλατεία (Καλλιγάς και Καλλιγά) δεν την είχαν προδιαγράψει με ρετάλια από μάρμαρα Καρναζέικα αλλά με κυβόλιθους. Η αλλαγή έγινε από την τεχνική υπηρεσία της νομαρχίας για να ενισχυθεί τοπικός επιχειρηματίας μαρμάρων. Αυτή η αλλαγή, μαζί με τις αλλαγές στην συνολική μελέτη της πλατείας σε σχέση με την χρήση της πλατείας σαν δημόσιος χώρος, είναι η αιτία για πολλά χρόνια οι Καλιγγάδες να μην έρχονται στο Ναύπλιο. Η αλλαγή του υλικού μας ακολουθεί ακόμα και σήμερα. Το πήραμε «σχοινί κορδόνι» και κάθε πλακόστρωση του ιστορικού κέντρου γίνεται δυστυχώς με μάρμαρα.
    Για την ιστορία της επέκτασης των δικαστικών φυλακών η μόνη κίνηση που διατύπωσε διαφορετική άποψη σε σχέση με την ποιότητα ζωής των φυλακισμένων ήταν η Πρωτοβουλία Δημοτών Ναυπλίου. Μάλιστα στην συγκέντρωση για την εναντίωση της επέκτασης των δικαστικών φυλακών που διοργάνωσε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ναυπλίου (ένας είναι ο πρόεδρος) πήγε και τοποθετήθηκε η Πρωτοβουλία. Το τι άκουσε σε γιουχάρισα δεν λέγεται.
    Να σημειώσουμε ότι όταν ολοκληρώθηκε η επέκταση των δικαστικών φυλακών, όλοι όσοι διαμαρτύρονταν παραβρέθηκαν στα εγκαίνια. Μπάμπης Αντωνιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα.Μαλιστα ετσι εγιναν τα πραγματα με την Πλατεια μας .Οσον αφορα τους κυβολιθους ειναι μια λυση που εφαρμοζεται στην Κεντρικη Ευρωπη και ειναι βολικη εφοσον δεν κυκλοφορουν αυτοκινητα και μηχανες πανω τους αλλα ουτε και τα τακουνια των κυριων και δεσποινιδων που βολταρουν.Επιπλεον θελει διαφορετικο υλικο υποστρωματος ωστε να γινονται μελλοντικα επισκευες και αντικαταστασεις χωρις πολυ μεγαλη οχληση.Βεβαιως και συντηρηση υπογειων καλωδιωσεων.Ο αμμος που κυκλοφορει στην Ελλαδα δεν βοη8αει σε κατι τετοιο λογω της υπαρξης αλατιου θαλασσης το οποιο ειναι διαβρωτικος παραγοντας για τα υπογεια κλαωδια και για αυτο το λογο μελετη του Μετσοβειου ΠΟλυτεχνειου ειναι κατα της υπογειωσης καλωδιων.Και δεν γνωριζω αν υπαρχουν συνεργεια που γνωριζουν την τεχνη της στρωσης κυβολιθων.

      Διαγραφή
    2. Συνεργεία κυβόστρωσης υπάρχουν εδώ. Ολο σχεδόν το κέντρο του Αργους εχει στρωθεί με κυβόλιθους. Για την άμμο: υπάρχει και η ποταμίσια, αλλά και μπορεί να ξεπλυθεί η θαλάσσης. Αλλωστε τα καλώδια σήμερα έχουν τέτοια προστασία που δεν απειλούνται. Ασε που μπορούν να γίνουν κανάλια διεύλευσης. Πέρ' απ' αυτό ο νομίζω ότι για την πλατεία Συντάγματος πρώτα απ' όλα θα πρεπε να γίνει σωστή διευθέτηση της έντονης κλίσης νότου-βορρά. Παλιά, απο του Μελισσινου μέχρι το σημερινό Ξένον, υπήρχε πεζοδρόμιο-δρόμος-πλατεία-δρόμος-πεζοδρόμιο, δηλαδή 8 κράσπεδα και ρείθρα και λίγο-λίγο η κλίση "κλεβόταν". Αλλά αυτά για τους μελετητές ή για τον εργολάβο (παραπάνω αναφέρεται ότι άλλη μελέτη έδωσε ο Καλλιγάς - δεν την έχω δεί) ήταν ψιλά γράμματα. Στρώνουμε ρετάλια κι όπου μας βγάλει.
      Οσο για τις φυλακές το ότι όλοι οι αντιτιθέμενοι έγιναν μετά χειροκροτητές, ε, χαρακτηριστικό της τοπικής "νομενκλατούρας πολιτικών". Σήμερα είναι και πολύ της μόδας: λέγεται κωλοτούμπα. Απο κυβέρνηση μέχρι τοπικό επίπεδο!

      Διαγραφή
    3. Θυμαμαι πολυ καλα πως ηταν η πλατεια πριν την πλακοστρωση αλλα φαινεται οι περιοικοι 8ελανε να φυγουν τα αμαξια απο την γειτονια για να μην ενοχλουν τα ..περηφανα αυτακια τους ,να περπατουν ισια και να μην κουραζουν τους μυες του γονατος τους για να ανεβουν/κατεβουν το πεζοδρομιο/πλατεια.Οσον αφορα την αποχετευση των ομβριων υδατων που δεν προλαβαινουν να τα ρουφηξουν τα φρεατια για να τα πανε που ;;;;Στον υπερυψωμενο απο την υλυ βυθο του λιμανιου ; Ουαι και αλλοιμονο αμα ριξει καμμια μπορα απο Αρκαδια μερια ,8α μετραμε πλημμυρισμενα ισογεια και θα φταιει ο Δημος .....
      Οσον αφορα τα καλωδια Μειντ ιν Τσαινα .....ασε μας κουκλιτσα μου....Και θα ξοδεψπυμε ποσιμο νερο για να ξεπλυνουμε το αλατι του αμμου ;;;; εδω σε λιγο καιρο θα πουμε το νερο νερακι και ο Χουνταλας δεν θα προλαβαινει να μοιραζει 6αδες εμφιαλωμενο νερο .....
      Και η πλακοστρωση προς την πεθερογειτονια ,ηδη βλεπω τα πρωτα σπασμενα μαρμαρα ....Ακομα να μπαλωσουν/γεμιζουν τα κενα με αρμο και συμπληρωμα .....
      Να ερθει καμμια βολτα η Τροικα για καφε στο Αναπλι και τα δουν τα ....μερεμετια μας βλεπω να βγαλουν πρωτα οι Καθολικοι Παπα και μετα να να παρουμε την δοση του Αγιου ........

      Διαγραφή