Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πρωτογενής παραγωγή. Ποιος τελικά έχει τις προοδευτικές προτάσεις;


Προβλέπω να πραγματοποιώ σύντομα ταξείδι στη Θεσσαλονίκη.
Περιμένω  εκεί, από τη Θήβα και επάνω, να δω ιδίοις όμμασι τις ακαλλιέργητες εκτάσεις, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει οι αγροτοσυνδικαλιστές μας, που επανειλημμένα στα κανάλια μας είπαν, για πολλοστή βεβαίως φορά την τελευταία εικοσαετία, ότι εάν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους, δεν θα καλλιεργηθούν τα χωράφια.
Με τρόμο περιμένω να διαπιστώσω, ότι ήσαν προφητικά τα λόγια  του ατόμου που έχει μείνει αμετακίνητος στην εποχή του δεκαπενταμελούς των μαθητικών κινητοποιήσεων, ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε διατροφική κρίση.
Ήταν τεράστια η απογοήτευσή μου με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων, που υιοθέτησε ό,τι πιο συντηρητικό και αντιδραστικό ζητούσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, γύρω από τους οποίους σύρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πουθενά στο ψήφισμα αυτό δεν υπήρχε το ο,τιδήποτε για στροφή στην ποιοτική γεωργία, για ζώνες βιολογικής γεωργίας, για μια άλλη λογική στο έργο του Αναβάλου, για εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, για μικρά φράγματα και μικρές λιμνοδεξαμενές, για σύνδεση της γεωργίας με τον τουρισμό, για καθιέρωση προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της εκτατικής κτηνοτροφίας και τόσα άλλα.
Αυτό που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο με το ομόφωνο ψήφισμά του ήταν να δηλώσει την συμπαράστασή του και τη στήριξή του στα "δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων", τα οποία αιτήματα δεν είναι τίποτα άλλο, παρά να παραμείνει ο αγροτικός τομέας εγκλωνισμένος στο καταστροφικό προστατευμένο περιβάλλον των επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και κομπινών, από το οποίο ευνοούνται ελάχιστοι ημέτεροι του συστήματος κυρίως συνδικαλιστές όλου του πολιτικού φάσματος.
Και όμως κάποτε υπήρχαν κάποιοι που μιλούσαν για ένα διαφορετικό μοντέλο πρωτογενούς παραγωγής και είχαν και συγκεκριμένες προτάσεις για την τοπική παραγωγή.
Πριν από χρόνια με τη μορφή του κατεπείγοντος (είχαν ξεχάσει τις προθεσμίες και έτσι το θέμα ήλθε εκτάκτως και κατεπειγόντως) πέρασε από τον Καποδιστριακό Δήμο Ναυπλίου το πρόγραμμα Μπαλτατζής. Ας μην σας πω ποιός δημοτικός σύμβουλος εισηγήθηκε τότε το θέμα, αλλά το ενδιαφέρον ήταν ότι όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μηδενός εξαιρουμένου, ψήφισαν ένα πρόγραμμα που αφορούσε μόνο αγροτική οδοποιία, δηλαδή με άλλα λόγια, να ασφαλτοστρωθούν αγροτικοί δρόμοι για να φθάνουν εύκολα τα αυτοκίνητα στο μοδάτο τότε αγροτικό είδος καλλιέργειας που ονομαζόταν μεζονέτα.
Τότε λοιπόν κάποιοι καταψήφισαν και κάποιος κατέθεσε και γραπτά την άλλη λογική.
Ας τη θυμίσω σε αυτούς που σήμερα ομόφωνα υπερψηφίζουν τα ψηφίσματα για να χαϊδέψουν αυτιά.

"Η καλύτερη προτεινόμενη καλλιέργεια στην Αργολίδα οι μεζονέτες

Αχ καημένε …..«Μπαλτατζή»
Τον τελευταίο καιρό όλο και κάτι έχουμε ακούσει για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» 2007-2013.
Αφορά πρωταρχικά τα τοπικά επίπεδα διοίκησης όπως οι Δήμοι γιατί «ξεκινώντας μόνο από εκεί μπορούμε να δούμε τις πραγματικές ανάγκες στην πολιτική της αγροτικής ανάπτυξης» όπως αναφέρεται στα κυβερνητικά κείμενα.
Με τον σκοπό αυτό κάθε Δήμος διαμορφώνει τις δικές του προτάσεις. ‘Όλοι για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης.
Πρώτο έργο σε προτεραιότητα αγροτικής ανάπτυξης η ασφαλτόστρωση των αγροτικών δρόμων. Όποια πρόταση Δήμου από το νομό Αργολίδας και να δεις η ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Μάλλον για να μην σκονίζονται τα αυτοκίνητα, και να δημιουργούνται καλύτεροι όροι ζήτησης της γης για «μεζονέτες».
Δεύτερο έργο αγροτικής ανάπτυξης ο οικοτουρισμός. Τα έχει όλα σαν τίτλος. Τουρισμός, οικολογία και γεωργία. Με μια λέξη μπορούμε να κρύψουμε την βασική μας πρόταση για καλλιέργεια «μεζονετών». Το όραμα της αγροτικής ανάπτυξης της Αργολίδας είναι ένα.
Η Αργολίδα είναι για πολλούς ένα μεγάλο οικόπεδο με φως και τηλέφωνο αλλά χωρίς νερό.
Ένα κάτι οραματικό για το αύριο της αγροτικής γης δεν υπάρχει.. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε όλοι μαζί πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, πως μπορούμε να εξοικονομούμε νερό για την άρδευση, πως πρέπει να αναδιατάξουμε καλλιέργειες έχοντας στο μυαλό μας τις κλιματολογικές αλλαγές, τι θα κάνουμε με προγράμματα απονιτροποίησης, πως δεν θα σπαταλάμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα και ενέργεια για την λειτουργία των εκατοντάδων γεωτρήσεων.
Τώρα για αυτά που κάποιοι περίεργοι ιδιόμορφοι και γραφικοί προτείνουν:
1.Ορθολογική χρήση του Ανάβαλου.
2.Αλλαγή του ποτίσματος από χύμα και τεχνική βροχή σε στάγδην.
3. Δίκτυο δεξαμενών για αποθήκευση και διανομή νερού για πότισμα.
4.Μικρά φράγματα ανάσχεσης του νερού των χειμάρρων.
5.Μέτρα προστασίας των υγροτόπων για να διατηρήσουμε το μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
6.Χωροθέτηση δραστηριοτήτων.
7.Αντιμετώπιση της εκτός σχεδίου δόμησης.
Μάλλον όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα εμπρός στο μεγαλόπνοο άμεσα αποδοτικό (δεν ξέρουμε ποσό καιρό ακόμη) σχέδιο της Αγροτικής ανάπτυξης μέσα από την καλλιέργεια της «μεζονέτας».
Αντωνιάδης Μπάμπης
Δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Ναύπλιο  άλλη πρόταση "

Μα πως μπορεί να είναι θέση του προοδευτικού κόσμου η αποκλειστική εξαίρεση των αγροτών από την καθιέρωση φορολογικών βιβλίων στους αγρότες (όπως ομόφωνα ψήφισε το Δημοτικό μας Συμβούλιο), πράγμα που οδήγησε σε όλες τις κομπίνες με τις επιστροφές του ΦΠΑ και στην έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων για το φούσκωμα της τελικής τιμής των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στην Ελληνοποίηση ξένων προϊόντων κατώτερης ποιότητας;
Ας θυμίσω λοιπόν τί είχε προτείνει η άλλη πρόταση στο αναλυτικό προεκλογικό της πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα, και πόσο πολύ απέχουν αυτά που τότε έλεγε με το ψήφισμα που ομόφωνα εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων. Τότε δεν μιλούσαμε για επιδοτική γεωργία. Αυτό που είπαμε ξατ΄αρχήν στους πολίτες ήταν: "Σε όλους αυτούς που ευθύνονται για το σημερινό χάλι στην χώρα μας, αλλά και στην περιοχή μας και που θα έρθουν να σου πουν λόγια παχιά και να σου τάξουν  υποσχέσεις και ρουσφέτια, γύρισε τους την πλάτη σου. Ζήτα τους τις απόψεις τους για τα πραγματικά σου προβλήματα. Προσπάθησε να μάθεις τί θα κάνουν για τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία. Ζήτησέ τους να σου δώσουν το πρόγραμμά τους για τους τομείς που σε ενδιαφέρουν πραγματικά. Θα διαπιστώσεις, ότι όπως τίποτα δεν έκαναν για σένα όλα τα χρόνια που κυβέρνησαν από το ένα ή το άλλο πόστο δεν έχουν και τίποτα συγκεκριμένο να προτείνουν για να βελτιωθεί η θέση σου. Μην παρασυρθείς από λόγια του αέρα."
Είναι μεγάλο το κείμενο των προεκλογικών προτάσεων της άλλης πρότασης (κάποιοι κουράσθηκαν και να το γράψουν), αλλά ίσως αξίζει  να διαπιστώσετε ότι προτάσεις για να πάμε μπρος υπάρχουν, τις οποίες προτάσεις ουσιαστικά υπομονεύει ο συντεχνιασμός και τα ωραία λόγια-φούσκες.

"Οι προτάσεις του συνδυασμού ΝΑΥΠΛΙΟ Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας

Αγαπητέ αγρότη, κτηνοτρόφε, αλιέα
Η χώρα μας ζει μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η χώρα μας  χρωστάει δισεκατομμύρια και οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά πολύ. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές. Ο γεωργός, ο βοσκός,  ο ψαράς δεν μπορεί πλέον να τα φέρει βόλτα Ολοι μας αυτό που λέμε είναι ότι κάποιοι φταίνε για το σημερινό χάλι. Και κάποιοι πρέπει να πληρώσουν.
Τα πράγματα στην περιοχή μας δεν είναι καλύτερα.  Ο Δήμος Ναυπλίου έχει τεράστια χρέη που τα δημιούργησαν οι προηγούμενοι που κυβέρνησαν. Η τιμή ενός κιλού πορτοκαλιού είναι χαμηλότερη και από μία τσίχλα. Το κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φυροφάρμακα, πετρέλαιο, ηλεκτρικό) ανεβαίνει. Η τιμή του προϊόντος παραμένει ίδια. Το έργο του Ανάβαλου έχει λάθος προσανατολισμό.  Νερό πόσιμο δεν σου έχουν δώσει να πιείς. Τα σκουπίδια έχουν πήξει μέσα στα ρέματα. Κάποιοι φταίνε για αυτό το χάλι. Και κάποιοι πρέπει να πληρώσουν.
Αγαπητέ αγρότη, κτηνοτρόφε, αλιέα
Σε όλους αυτούς που ευθύνονται για το σημερινό χάλι στην χώρα μας, αλλά και στην περιοχή μας και που θα έρθουν να σου πουν λόγια παχιά και να σου τάξουν  υποσχέσεις και ρουσφέτια, γύρισε τους την πλάτη σου. Ζήτα τους τις απόψεις τους για τα πραγματικά σου προβλήματα. Προσπάθησε να μάθεις τί θα κάνουν για τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία. Ζήτησέ τους να σου δώσουν το πρόγραμμά τους για τους τομείς που σε ενδιαφέρουν πραγματικά. Θα διαπιστώσεις, ότι όπως τίποτα δεν έκαναν για σένα όλα τα χρόνια που κυβέρνησαν από το ένα ή το άλλο πόστο δεν έχουν και τίποτα συγκεκριμένο να προτείνουν για να βελτιωθεί η θέση σου. Μην παρασυρθείς από λόγια του αέρα.
  Διάβασε τις δικές μας προτάσεις και σε καλούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας για να μας πεις και τις δικές σου απόψεις.

Ένας δήμος δεν είναι μόνο ο τουρισμός
Πως μπορεί ένα δήμος να παρέμβει
στην γεωργία στην αλιεία και στην κτηνοτροφία
Άξονες μια άλλης πολιτικής είναι η στροφή από την ποσότητα, στην ποιότητα και στην  υπεράσπιση και ενίσχυση της ποικιλότητας και της τοπικότητας των προϊόντων.
Είναι αναγκαίο να στηριχθεί με κάθε τρόπο ο πρωτογενής τομέας για να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό στην περιφέρεια, για να έχουμε ζωντανά χωριά, για να μικρύνει η απόσταση μεταξύ τουριστικών  και αγροτικών περιοχών, για να  μην είναι τα χωριά «υπνωτήριο ανθρώπων» που θα δουλεύουν στην μεγάλη πόλη και θα επιστρέφουν μόνο για να κοιμηθούν στο χωριό με αποτέλεσμα να χάνεται η κοινωνική ζωή. Γιατί πρέπει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς να νοιώθει σαν ένα κομμάτι μιας «ενιαίας οικονομικής και κοινωνικής  αλυσίδας» μαζί με τον υπάλληλο, τον άνθρωπο που ασχολείται με τα τουριστικά, τον επαγγελματία τον άνθρωπο του αστικού κέντρου κ.λπ.
Οι νέες αυξημένες αρμοδιότητες των δήμων με τον «Καλλικράτη» και στον τομέα του αγροτικού σχεδιασμού και των υδάτινων πόρων (ΤΟΕΒ) πρέπει να βρει το δήμο με σχέδιο και πρόταση για ένα καλύτερο αύριο της υπαίθρου του νεοσύστατου δήμου. Για να μην μεγαλώσει το χάσμα πόλης - χωριού. Για να υπάρχουν πολιτικές προσέγγισης και όχι απομάκρυνσης οικονομικής και κοινωνικής των κατοίκων των πόλεων με τους κατοίκους των δημοτικών κοινοτήτων.
Προτάσεις για τη γεωργία
Δεδομένου ότι η γεωργία στην περιοχή μας χαρακτηρίζεται  κατά κύριο λόγο από την εκμετάλλευση μικρών εκτάσεων, η αγροτική ενασχόληση θα πρέπει να στραφεί στη μικρή εξειδικευμένη ποιοτική παραγωγή με βασικές κατευθύνσεις την ολοκληρωμένη διαχείριση και την βιολογική γεωργία και σε  προϊόντα με ονομασία προέλευση.
Να χωροθετήσουμε στον νέο δήμο τις περιοχές που έχουν υψηλή παραγωγικότητα με ταυτόχρονη μελέτη για τη καλλιέργεια νέων προϊόντων ανάλογα με το μικροκλίμα της περιοχής και τις εδαφολογικές συνθήκες.
Διαφορετική προσέγγιση στην διαχείριση του νερού. Ας μην χάσουμε άλλη μια ευκαιρία και μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που είναι προσανατολισμένο στην γεωργία και λέγεται «Μπαλτατζής», ώστε να μειώσουμε τουλάχιστον στον τομέα της άρδευσης το κόστος της παραγωγής των προϊόντων και να αντιμετωπίσουμε την τεράστια σπατάλη του νερού.  
Το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» να είναι η ευκαιρία αναδιοργάνωσης της γεωργίας τουλάχιστον στον τομέα της διαχείρισης των  υδάτινων πόρων και όχι αναπαραγωγή μοντέλων άρδευσης του 1960. Οχι στο χύμα νερό και στην ουρά οι αγρότες για πότισμα κάθε είκοσι μέρες με την χρήση δεύτερων και τρίτων κινήσεων, με αποτέλεσμα τη σπατάλη όχι μόνο νερού αλλά και μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας άρα μεγαλύτερου κόστους για τον παραγωγό.   Δεν μπορούμε σήμερα να μιλάμε απλά για την δυνατότητα επέκτασης χρήσης του Ανάβαλου και να μην μιλάμε για την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Το μικρότερο κόστος μπορεί αν γίνει με την διαφορετική προσέγγιση στο σχεδιασμό της άρδευσης μέσα από την επέκταση του Ανάβαλου και την εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών. Είναι ανάγκη να συνεχισθεί και να ενταθεί ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα Πρέπει να κατασκευασθούν  κεντρικές δεξαμενές με δυνατότητας παροχής νερού μέσα από φυσική ροή, ώστε ο αγρότης να ποτίζει όποια στιγμή επιθυμεί, με ταυτόχρονη αλλαγή του τρόπου άρδευσης, (σταγονίδια, εδαφοκάλυψη για ελάττωση της απώλειας νερού κ.λπ ).
Θα πρέπει να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων για πόσιμο νερό και νερό για άρδευση. 
Να ασχοληθούμε ταυτόχρονα στο θέμα της διαχείρισης του νερού με μικρά φράγματα στα ρέματα για καλύτερο εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.  
Να σκεφτούμε τις επιπτώσεις στην γεωργία από το φαινόμενο του θερμοκηπίου Θα πρέπει να πάρουμε άμεσα μέτρα στο επερχόμενο πρόβλημα της ερημοποίησης της περιοχής. Θα πάρουμε μέτρα προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα.
Η «άλλη πρόταση» θα κάνει τις πολιτικές για να συνδέσει το τοπικό προϊόν με την πόλη και την «Τουριστική βιομηχανία». Το τελευταίο είναι ίσως άμεσο και πολύ σημαντικό. Μέσα από τοπικά σύμφωνα διατροφής θα προσφέρει η «τουριστική βιομηχανία» της περιοχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ)  αγροτικά προϊόντα του δήμου. (κηπευτικά εσπεριδοειδή λάδι αγκινάρες κ.λπ)
Θα γίνουν το Ναύπλιο, το Τολό, το Βιβάρι, το Δρέπανο τα Ίρια, (τόποι  με  μεγάλη τουριστική κίνηση) οι πόλεις που θα έχουν σαν σύμβολο το χυμό πορτοκαλιού. Δεν μπορεί το πορτοκάλι να έχει τιμή ανά κιλό 0.16 ευρώ και την ίδια στιγμή ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού να πωλείται στο κέντρο της παραγωγής από 3,5 έως 5,5 ευρώ. Δεν μπορεί να και μην υπάρχει στην  περιοχή των Ιρίων και του Δήμου Ασίνης κανένα σχεδόν εστιατόριο με φαγητό με αγκινάρες καθ όλη την διάρκεια του χρόνου. Πρέπει  εμείς οι ίδιοι οι παραγωγοί να προβάλουμε τα προϊόντα μας. Και ο Δήμος έχει ρόλο να παίξει στην προβολή αυτή Ο τουρισμός τελικά έχει και την διάσταση της γαστρονομίας, ώστε να βοηθηθεί και ο τουριστικός τομέας και μαζί και οι παραγωγοί.
Θα δημιουργήσουμε τους χώρους, στις περιοχές με μεγάλη τουριστική προσέλευση για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Χρειαζόμαστε σαν Δήμος ένα εκθεσιακό κέντρο τοπικής παραγωγής. Θα δημιουργήσουμε δηλαδή ένα δίκτυο σύνδεσης παραγωγών και καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες
Θα οργανώσουμε το «εμπόριο του δρόμου» και του αυτοκινήμενου εμπορίου αγροτικών προϊόντων.
Άμεσα θα λειτουργήσει, κατά αρχήν στο Ναύπλιο, λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων από παραγωγούς (απόγευμα ή βράδυ) .
Θα προωθήσουμε βιολογικά και πιστοποιημένα προϊόντα στους παιδικούς σταθμούς, στα κυλικεία των σχολείων, στο γηροκομείο και στα νοσοκομεία.
Θα αγωνισθούμε για να αρχίσει άμεσα το πρόγραμμα της απονιτροποίησης των εδαφών με σκοπό την προστασία των νερών του υπεδάφους αλλά και της θάλασσας. Σκοπός είναι η οικονομική ενίσχυση των αγροτών με την αλλαγή των καλλιεργητικών συνηθειών.
Θα ζητήσουμε και θα αγωνισθούμε για να αποκτήσουν τα αγροτικά μας προϊόντα ονοματεπώνυμο.  Τα μανταρίνια της Ασίνης Δρεπάνου, οι αγκινάρες των Ιρίων έχουν τις προϋποθέσεις για να αποκτήσουν ονομασία προέλευσης.  Πρέπει να κάνουμε σε όλους γνωστό ότι τα μέρλιν πορτοκάλια πρωτοφυτεύθηκαν στο Αργολικό, και αυτό μαζί με την ποιότητα, που έχει το πορτοκάλι του κάμπου το γεγονός αυτό θα γίνει έναυσμα για καλύτερες τιμές για τον παραγωγό..
Η ανακύκλωση των απορριμμάτων, που αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα θα οδηγήσει  μέσα από την κομποστοποίηση στη διάθεση δωρεάν ή φτηνών λιπασμάτων στους αγρότες.
Άμεσα αναγκαίο. Να δημιουργηθεί κέντρο διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων. Τα νάιλον από την εδαφολάλυψη ή από τα θερμοκήπια δεν μπορεί να καίγονται η να πετάγονται στα ρέματα ή στα σκουπίδια.
Θα συνδέσουμε την τοπική παραγωγή με άλλες δραστηριότητες όπως οικο-τουρισμό, αγροτουρισμό, παραγωγή ενέργειας από υπολείμματα καλλιεργειών. Με  όλα αυτά μπορούμε να προστατεύουμε κατά ένα μέρος την αξιοπρέπεια των αγροτών δημοτών  μας και να υπερασπίσουμε το εισόδημα
Δεν είναι ελπιδοφόρο ο αγρότης να έχει σαν όνειρό του να γίνει σερβιτόρος στο Ναύπλιο. Θα πρέπει να είναι υπερήφανος που είναι γεωργός και μάλιστα αγρότης στο Δήμο Ναυπλιέων, παραγωγός ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με καλό εισόδημα.
Αλιεία: ένας παραγωγικός τομέας με πρωταγωνιστικό ρόλο για τον δήμο.  
Ο νέος δήμος Ναυπλιέων έχει εκτεταμένο θαλάσσιο μέτωπο στο νομό. 45.000 μέτρα είναι η ακτογραμμή του νέου δήμου. Εχουμε περιοχές με σημαντική ενασχόληση με την αλιεία. Ξεκινώντας από το Ναύπλιο η θάλασσα αγκαλιάζει τις μισές ακτές του αργολικού κόλπου.
Η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων είναι αποτέλεσμα της υπεραλίευσης, της ρύπανσης, (από ξεπλύματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων) των επιχωματώσεων και της χρήσης καταστρεπτικών για το βυθό εργαλείων. (μηχανότρατες βενζινότρατες κ.λπ). Αυτά θα πρέπει να λάβουν τέλος.
Είναι ανάγκη  η συνεργασία του Δήμου μας με τους δήμους Άργους και Ερμιονίδας, για μια μελέτη που θα καθορίσει τα όρια των ρύπων του Αργολικού κόλπου.
Θα αντιταχθούμε στην παράλογη επέκταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Οι μονάδες αυτές πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τις άδειές τους. Δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί το καθεστώς να αντιμετωπίζεται η περιοχή των ιχθυοκαλλιεργιών ως ανεξάρτητο Κράτος που κανείς δεν τολμά να τo ελέγξει.  Να θεωρηθεί ο Αργολικός κόλπος κορεσμένος. 
Να είναι ο ψαράς μέρος της οικονομικής ζωής του τόπου και όχι  είδος προς εξαφάνιση ή καρπ-ποσταλ για τουριστική φωτογραφία.

Κτηνοτροφία: να εξασφαλίσουμε τους όρους για την επιβίωση.
Στον νέο δήμο υπάρχουν περιοχές με μεγάλη κτηνοτροφική ενασχόληση. Στις περιοχές όπως στο Αραχναίο και την Αμυγδαλίτσα οι κτηνοτρόφοι πρέπει με τον νέο δήμο να αντιμετωπίσουν τα θέματα της χωροθέτησης των στανοτοπίων σύμφωνα με το νόμο. Να γίνουν πρότυπες κτηνοτροφικές υποδομές
Τουλάχιστον για το Αραχναίο τα χρήματα από την εισφορά του αιολικού πάρκου θα αξιοποιηθούν και επενδυθούν για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό μπορεί να γίνει με σχέδιο και στόχους.  Ας δούμε το παράδειγμα του χωριού Ανάβρα του νομού  Μαγνησίας για μην νομίσει κανένας ότι θεωρητικολογούμε. Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητ. Κατασκεύασαν τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο και φυσικά  περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου με ταυτόχρονη λειτουργία  πιστοποιημένης βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα. Έτσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές. Ο επόμενος στόχος ήταν τηλεθέρμαση Ένας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά).
Τουλάχιστον για την κτηνοτροφία του Αραχναίου θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του αιολικού πάρκου για να γίνουν πολύ σημαντικά πράγματα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Τέλος είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια τράπεζα προϊόντων . Η τράπεζα αυτή λειτουργεί με  προϊόντα νωπά  ή με υπόλοιπα εστιατορίων κ.λπ Με τον τρόπο αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην πόλη ένα κοινωνικό παντοπωλείο που θα απευθύνεται σε δημότες ή κατοίκους σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Για  να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται η δημοτική αρχή να έχει όραμα και μην ασχολείται με την απλή διαχείριση των καθημερινών και μόνο προβλημάτων. Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ έχει τις απόψεις, έχει ένα διαφορετικό όνειρο έχει την εμπειρία και μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη του δήμου συνολικά χωρίς να ξεχωρίζει τους «δικούς μας και τους δικούς τους» χωρίς να ξεχωρίζει «την πόλη από το χωριό». Μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο και φρέσκο στην περιοχή μας.  "

2 σχόλια:

  1. Μιας και αναφέρεστε στα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες του Αραχναίου. Μήπως ξέρετε σε τι επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα? Δυστυχώς σε μικροεργάκια, ρουσφετάκια, ψηφαλάκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ BLOG arachnaio.blogspot.gr KAI ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή