Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

"θολά νερά-βρώμικα ψάρια" συνέχεια


Τον συνάντησα μετά από αρκετά χρόνια.
Στα μάτια του γέροντα υπήρχε ακόμα η λάμψη των προηγούμενων χρόνων.
Τον βρήκα και πάλι σε εκείνο το μαγειρείο της Αθήνας, όπου κατέφευγαν οι δικηγόροι στα μεσημεριανά διαλείμματα των δικών στην οδό Σανταρόζα. Νομίζω ότι φορούσε ακόμα εκείνο το φθαρμένο σακάκι, ενώ γραβάτα του ήταν, όπως και τότε, μισολυμένη από το λαιμό,. Με γοήτευαν οι διηγήσεις του για τα παλαιά, οι αστείρευτες νομικές του γνώσεις και το περίτεχνο της γραφής των δικογράφων του, αλλά περισσότερο η αγάπη του για την Ιστορία και τη λογοτεχνία.
Είχα υποσχεθεί κάποτε στον παλαιό Μακρονησιώτη δικηγόρο, ότι μια μέρα θα πήγαινα στο δικηγορικό του γραφείο, που ήταν ένα μέρος του τεσσαριού που είχε αγοράσει στη Νεάπολη, εκεί πάνω από τα Εξάρχεια, όπου διαμένει μέχρι σήμερα.
Έκανα την υπόσχεση μου πράξη και τον επισκέφθηκα τις προάλλες και έμεινα κυριολεκτικά έκθαμβος.
Ένα μεγάλο παλαιό διαμέρισμα, μία βιβλιοθήκη. Σχεδόν τίποτα άλλο. Από πάνω μέχρι κάτω βιβλία.
Χιλιάδες τόμοι, προσεχτικά ταξινομημένοι. Νομικά, ιστορικά, επιστημονικά. Αλλά η πραγματική αποκάλυψη ήταν τα λογοτεχνικά του βιβλία. Ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, δοκίμια, σχεδόν όλα σε πρώτες εκδόσεις. Πολλά με ιδιόχειρες αφιερώσεις των λογοτεχνών και ποιητών. Ρίτσος, Βάρναλης, η γενιά του 30, Παλαμάς, Καβάφης και τόσοι άλλοι.
Ο γέροντας νομικός έχει μέσα στο ιδιόκτητο διαμέρισμά του έναν πραγματικό θησαυρό.
Τα σπάνια αυτά βιβλία πουλιούνται σήμερα από οίκους δημοπρασιών και πιάνουν υψηλές τιμές.
Έχουν αντιληφθεί οι οικονομικοί εγκέφαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, τί ακριβώς προτείνουν; Να πληρώσει ετήσιο τέλος  κατοχής των σπάνιων αυτών βιβλίων ο σπουδαίος αυτός γέροντας, διότι σε όλη του τη ζωή δεν τον ενδιέφεραν τα λούσα και η κατανάλωση, αλλά η επιστήμη του δικαίου και η αγορά βιβλίων, που σήμερα εάν κάποιος τα πουλούσε (ο ίδιος βέβαια ούτε καν διανοείται να το πράξει) θα μπορούσε να εισπράξει ένα πολύ σεβαστό ποσό;

Κάποιος άλλος έχει σπαταλήσει ώρες πολλές σε παλαιοπωλεία, σε υπαίθριες αγορές, σε ψάξιμο σε παλαιοπωλεία του εξωτερικού, στο διαδίκτυο και έχει ξετρυπώσει μεγάλες ευκαιρίες και έτσι έχει δημιουργήσει μια πάρα πολύ καλή συλλογή παλαιών καρτ-ποστάλ. Η κατοχή και αυτής της συλλογής θα είναι εν δυνάμει αντικείμενο φόρου κατοχής, κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ποιός θα εκτιμήσει την αξία της συλλογής αυτής, μόνον νοσηροί εγκέφαλοι, μπορούν να το σκεφτούν.

Ένας τρίτος, φιλότεχνος, χρόνια τώρα, αγοράζει ζωγραφικούς πίνακες τελειόφοιτων της Σχολής Καλών Τεχνών σε χαμηλές τιμές. Η καλλιτεχνική του ματιά είναι εξαιρετική. Σήμερα είναι ευτυχής που ζει μέσα στη συλλογή του που περιέχει πίνακες γνωστών πλέον ζωγράφων. Εμπρός παιδιά....Φορολογείστε κάθε χρόνο με φόρο κατοχής τη συλλογή του, για να απονείμετε την φορολογική δικαιοσύνη που ονειρεύεστε, αδιαφορώντας αν βάλετε ταφόπλακα στις καλές τέχνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου