Πολύς λόγος έγινε τελευταία με αφορμή μια ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χουντή σε σχέση με την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Εγώ θα έβαζα πριν από αυτό το πολύ πιο σοβαρό θέμα, που έχει να κάνει με όλα τα προηγούμενα προγράμματα στήριξης με τις τεράστιες απορροφητικότητες και το πόσο τελικά βοήθησαν τα έργα αυτά την Ελληνική οικονομία, την κοινωνία και τους πολίτες.
Είναι εκατοντάδες τα εργοστάσια σε όλη τη χώρα που έχουν κτισθεί με επιδοτήσεις και που είναι σήμερα κουφάρια. Δεκάδες χιλιάδες οι υπολογιστές που βρίσκονται στις αποθήκες των υπηρεσιών και τα προγράμματα πληροφορικής που δεν δούλεψαν. Πολλά τα έργα και οι δράσεις που μέσα από αυτά πλούτισαν οι ισχυροί, χωρίς να δώσουν ώθηση στην Ελληνική οικονομία. Αυτά είναι τα μεγάλα σκάνδαλα.
Με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κτίζεται η νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Ναυπλίου, όμως δεν θα γίνουν προσλήψεις γιατρών για να δουλέψει σωστά. Πολλά ακούγονται για το έργο της αναβάθμισης των γραμμών του σιδηρόδρομου, όμως ποτέ δεν σχεδιάσθηκε σωστά ως επέκταση του προαστιακού.
Σήμερα είναι ένα θέμα οι χαμηλές απορροφητικότητες και δεδομένες οι ευθύνες των αρμοδίων. Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι τοπικοί άρχοντες που τους εκλέγει η τοπική κοινωνία.
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ναυπλιέων δεν έχει έτοιμους φακέλους για να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, είναι γνωστή η αδράνειά του, όμως είναι και νωπή η επανεκλογή του αδρανήσαντος δημάρχου.
Σήμερα πρέπει να δούμε τί υπάρχει από μελέτες, σε ποιές περιπτώσεις υπάρχει ολοκληρωμένος φάκελλος και σε ποιές είναι δυνατόν να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και μετά πρέπει να διαλέξουμε έργα και δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο και τους πολίτες. Είναι ντροπή να χρηματοδοτούμαστε για πεζοδρόμια μπροστά από τις πολυκατοικίες των εργολάβων.
Ακούω ότι υπάρχει έτοιμος φάκελλος για την ανάδειξη του Κάστρου της Ασίνης. Είναι ευκαιρία να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότησή του. Ένα τέτοιο έργο θα διευρύνει τους τόπους που μπορεί να επισκεφθεί ένας τουρίστας. Με την κατάλληλη προβολή από τους σωστούς ανθρώπους ο χώρος αυτός μπορεί να γίνει το κίνητρο για να έλθουν στην περιοχή μερικές χιλιάδες Σουηδοί τουρίστες, αφού ο Σουηδός διάδοχος του θρόνου είχε εργασθεί στις ανασκαφές.
Ακούω ότι υπάρχει πρόγραμμα με μηδέν απορροφητικότητα, που αφορά επιχειρήσεις που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν με την κατάλληλη προώθηση να ενταχθούν σε τέτοια προγράμματα εταιρίες και ιδρύματα που παράγουν και προάγουν προϊόντα τοπικής λαϊκής τέχνης και όμορφες απομιμήσεις αρχαιολογικών θησαυρών. Είναι ντροπή στους αρχαιολογικούς μας χώρους να μην υπάρχουν πολύ οργανωμένα καταστήματα πώλησης ειδών σχετικών με την αρχαιολογία. Καλά δεν βλέπουμε τί γίνεται στο εξωτερικό με τα πωλητήρια στα μουσεία και στα επισκέψιμα μνημεία; Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι δραστηριότητες αυτές θα δώσουν πνοή στον τόπο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου