Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

"Καλλικράτης" Η αρχιτεκτονική να οδηγηθεί ο πολίτης στο περιθώριο

Υποτίθεται ότι στους Δήμους αποφασίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια και εκτελεί ο Δήμαρχος τις αποφάσεις τους.
Στην πραγματικότητα σε όλους του Δήμους το σύστημα έχει καταντήσει δημαρχοκεντρικό.
Ο Δήμαρχος αποφασίζει, ο Δήμαρχος εκτελεί τις αποφάσεις που ο ίδιος έχει λάβει. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήθως έρχεται απλώς να επικυρώσει αυτά που εισηγούνται ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι.
Θα σας πω λοιπόν από πού προέρχεται η μεγάλη ισχύς των Δημάρχων τα τελευταία ιδίως χρόνια.
Αυτό συμβαίνει διότι πλέον σε έναν μικρό πληθυσμιακά Δήμο έχει θεσπισθεί η θέση τριών αντιδημάρχων, που αμείβονται και τους οποίους ορίζει κατά βούληση ο Δήμαρχος. Έχει θεσπισθεί αμοιβή για τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και αμοιβές για τους προέδρους των μεγάλων δημοτικών επιχειρήσεων. Συνήθως λοιπόν οι Αντιδήμαρχοι αλλάζουν τους αντιδήμαρχους κατ΄έτος και έτσι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας κάθε Δήμου αναμένουν τη σειρά τους να καταλάβουν αμειβόμενη θέση.
Το γεγονός ότι οι Δήμαρχοι έχουν την μεγάλη και ουσιαστική ισχύ και συνήθως γίνεται αυτό που αυτοί θέλουν έχει οδηγήσει τους πολίτες στο περιθώριο.
Δεν υπάρχει πλέον η αναμενόμενη συμμετοχή των πολιτών και η αναγκαία παρέμβασή τους στα δημοτικά πράγματα του κάθε Δήμου.
Θα πίστευα ότι τουλάχιστον η ΚΕΔΚΕ θα είχε διαπιστώσει το ολοφάνερο αυτό πρόβλημα της συγκέντρωσης της εξουσίας σε ένα πρόσωπο και του δημιουργηθέντος ελλείμματος δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών. Φαίνεται ότι ήμουν αφελής. Είναι φανερό ότι η ΚΕΔΚΕ, που απαρτίζεται από τους Δημάρχους που έχουν και την εξουσία, όχι μόνον δεν διαπιστώνουν το πρόβλημα, όχι μόνον δεν επιχειρούν να προτείνουν κάποιες λύσεις για την αντιμετώπισή του, αλλά αντίθετα ενδιαφέρονται για την ενδυνάμωση της ήδη τεράστιας εξουσίας τους.
Πρότειναν λοιπόν και αποδέχθηκε ο Ραγκούσης στο έργο του που ονομάζω "το κτήνος ο Καλλικράτης" να δημιουργηθεί νέο όργανο στο Δήμο, που ουσιαστικά θα έχει τις σπουδαίες αρμοδιότητες και θα απαρτίζεται από τον πανίσχυρο Δήμαρχο και τους Αντιδήμαρχους που αυτός ορίζει.
Άμοιρη αριστερά, που μίλαγες για συνοικιακά συμβούλια, για επιτροπές γειτονιάς και που τώρα κάνεις αγώνα για το συμμετοχικό προϋπολογισμό και για αποκέντρωση της εξουσίας. Αμοιρη αριστερά που δεν έχεις αντιληφθεί ότι ο Ραγκούσης χέρι-χέρι με την ΚΕΔΚΕ θα δημιουργήσει τριακόσιους νέους πανίσχυρους ηγέτες-αντιπρόσωπους της γαλαζοπράσινης εξουσίας, βάζοντας στο περιθώριο κάθε συρριζέικη, κομμουνιστική ή ανεξάρτητη φωνή σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου