Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Πυρηνελάδικα. Ναύπλιο ορατότης μηδενική



Χαμός σήμερα στο Ναύπλιο. Δεκάδες φωτογραφίες αναρτήθηκαν με το Ναύπλιο με μηδενική ορατότητα.
Είναι κάποιες μέρες που φυσάει Απάρκτιος άνεμος ή Τραμουντάνα, όπως την ονομάζουν οι ναυτικοί, βοριάς δηλαδή για εμάς τους νεοέλληνες μη βαρκάρηδες, που τ΄Ανάπλι ασφυκτιά από την γνωστή του υγρασία σε συνδυασμό με τις εκπομπές των πυρηνελουργείων. Κάποιες μέρες η κατάσταση είναι απίστευτη. Ακόμα και όταν φυσάει ο Σκίρων και πάλι η κατάσταση είναι προβληματική. Την ανάλογη κατάσταση βιώνει και ο κάμπος και η ενδοχώρα όταν φυσάει Όστρια και ούτω καθεξής. Αλλά και όταν υπάρχει νηνεμία, όπως σήμερα, το νέφος επικάθεται και δημιουργεί το κατάλληλο σκηνικό ώστε τα παράνομα ζευγαράκια να πραγματοποιήσουν την βόλτα τους στην πλατεία και παραλία και να παραμείνουν αθέατοι από τις κουτσομπόλες και τους "Περπατώ Ναύπλιο, Φωτογραφίζω Ναύπλιο"
Στις δύσκολες αυτές μέρες που η μη ευχάριστη οσμή καταλαμβάνει όλο το Ναύπλιο, οι κάτοικοι μουρμουρίζουν οργισμένα. Οι πλείονες μέσα τους αγαναχτούν και απορούν το πως οι αρμόδιοι δεν πράττουν το κάτι τις επ΄αυτού.
Κάποιοι περισσότερο θαρραλέοι εκφράζουν την οργή τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Γενικά όμως ο κόσμος είναι φοβισμένος, αδιάφορος, δεν επιθυμεί να γίνει δυσάρεστος στους ιθύνοντες.
Και έτσι είτε σιωπά, είτε ψελλίζει.
Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν γνωρίζει τα δεδομένα, δεν ξέρει τι να διεκδικήσει, ποιο επακριβώς είναι το ζητούμενο.
Η ομίχλη από τις εκλύσεις των αερίων από τα πυρηνελάδικα κάνουν κακό στην υγεία των ανθρώπων ή όχι; Και ποιες είναι οι βλάβες στην υγεία μας και στην υγεία των παιδιών μας που μπορούμε να υποστούμε;
Έχει γίνει μια μελέτη από ανεξάρτητο φορέα που να ερευνήσει τις τυχόν επιπτώσεις στην υγεία μας;
Είναι μόνον η δυσάρεστη οσμή ή και κάτι παραπάνω;
Γίνονται οι αναγκαίοι και από την νομοθεσία προβλεπόμενοι έλεγχοι;
Εφόσον ο ελαιοπυρήνας μείνει στο έδαφος θα υπάρξουν ή όχι δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον;
Το βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε για να ξέρουμε τι διεκδικούμε είναι το εξής: Πρέπει να κλείσουν ή όχι τα πυρηνελουργεία;
Διάβασα σήμερα την ανακοίνωση του Δήμου Ναυπλιέων για την αφόρητη κατάσταση που επικρατούσε σήμερα στ΄Ανάπλι. Το ρεζουμέ της ήταν το εξής: Δεν έχουμε κάνει κάτι για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που χρόνια αντιμετωπίζει η πόλη, δεν είμαστε αρμόδιοι, αλλά εκφράζουμε μια κραυγή απόγνωσης για να μην χάσουμε ψήφους λόγω της αγανάχτησης των πολιτών.
Και όμως αγαπητοί μου. Η Αυτοδιοίκηση στο Ναύπλιο και στο Αργος είναι η μόνη αρμόδια να καθορίσει χρήσεις γης και να χωροθετήσει  Βιοτεχνικό και Βιομηχανικό Πάρκο για να φύγουν τα εργοστάσια από την παραλιακή
Διάβασα και σχόλια συριζαίων και νεοδημακρατών. Άλλα αντί άλλων. Καμία απολύτως ευθύνη δεν δίνουν στους εκλεχτούς τους που κυβερνούν την χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια για το γεγονός ότι τα πυρηνελάδικα παραμένουν  σε σημείο που έχει καθορισθεί με νόμο ως χώρος απολύτου προστασίας του υδροβιότοπου. Ουδεμία ευθύνη σκέφτηκαν να δώσουν στους αγαπημένους τους που με συνεχείς και επανειλημμένες παρατάσεις επιτρέπουν στα εργοστάσια να ευρίσκονται εκεί. Για το γεγονός ότι ουδέν συγκεκριμένο  έπραξαν για να καθορισθεί στην Αργολίδα Βιομηχανικό Πάρκο για να μην κλείσουν τα εργοστάσια και να γίνει δυνατή η μεταφορά τους.
Πανηγύριζαν οι Κυβερνητικοί βουλευτές του παρελθόντος για τις παρατάσεις. Πανηγύρισε και ο νυν Κυβερνητικός βουλευτής για την συριζέικη παράταση λειτουργίας των πυρηνελάδικων

Η αιρετική μου μάλλον μειοψηφική γνώμη:
Τώρα θα πρέπει να γίνει ένα κίνημα πολιτών όχι στον αέρα με άναρθρες κραυγές αλλά με στοχοθεσίες.
Μέσα στην επόμενη διετία να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός Βιομηχανικού Πάρκου στην Αργολίδα σε σημείο που και συγκοινωνιακά να είναι κατάλληλο και να μην ευρίσκεται ακριβώς δίπλα ή απέναντι από τα αστικά κέντρα.
Μέσα στην επόμενη τριετία να έχουν μεταφερθεί τα δύο πυρηνελάδικα, εάν και εφόσον επιθυμούν την συνέχιση της λειτουργίας τους, άλλως δια πυρός και δια ροπάλου να μην επιτραπεί νέα παράταση της άδειας λειτουργίας τους.
Εν τω μεταξύ θα πρέπει να είναι συνεχής και επίμονος εκ μέρους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο έλεγχος για το κατά πόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν τον δικό τους έλεγχο στο κατά πόσον οι επιχειρήσεις ακολουθούν τους όρους λειτουργίας τους.
Και ας πραγματοποιηθεί και μία ανεξάρτητη μελέτη για το κατά πόσον οι εκλύσεις από τα εργοστάσια βλάπτουν την υγεία μας για να γνωρίζουμε που βαδίζουμε και να δούμε και εάν υπάρχουν και σοβαρές ποινικές και αστικές ευθύνες. Αλλως φλυαρούμε

Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια της ομίχλης, θα τα ξεχάσουμε τις ωραίες μέρες που τ΄Ανάπλι θα γίνει "Μονακό με τα πολυτελή σκάφη".
Ολα τα υπόλοιπα δημιουργούν τα άλλοθι για την αμεριμνησία Κυβερνήσεων και Αυτοδιοίκησης που βλέπουν μέχρι την μύτη τους.
Όλα τα υπόλοιπα είναι για να γκρινιάζουμε και να δείχνουν κάποιοι την δήθεν επαναστατικότητά τους με λόγια του αέρα.

Ο στόχος πρέπει να είναι ένας και μόνον. Ο καθορισμός Βιομηχανικού Πάρκου και η απομάκρυνση των πυρηνελάδικων από την παραλιακή. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να κλείσουν.Πρέπει να μεταφερθούν. Ο πυρήνας του ελαιοκάρπου δεν πρέπει να μένει στο έδαφος ή να πετιέται. Η βλάβη στο περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστη
Αν δεν βάλουμε στόχο, εδώ θα είμαστε και του χρόνου και του αντίχρονου και σε δέκα χρόνια όταν θα καλώ τους φίλους του ιστολογίου μου για την εορτή λειτουργίας είκοσι ετών των "αιρετικών" μου.
Προς το παρόν θα εορτάσω μεθαύριο τα δέκα έτη λειτουργίας του.
Είστε καλεσμένοι. Να δω πόσοι θα ενδιαφερθείτε να ρωτήσετε το που και πότε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου