Μόνος ολομόναχος
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Η μία τριανταφυλλιά και οι απευθείας αναθέσεις


Έλειψα ένα δεκαήμερο και συσσωρεύθηκαν ένα σωρό θέματα που με τσιγκλίζουν για να σας πω την άποψή μου πάνω σε αυτά.

Ιδού μερικά θέματα που με τρώνε εσώψυχα και μου δημιουργούν την ακατανίκητη επιθυμία να κάμω κάτι. Και αφού δεν είμαι καλός εις το να διοργανώνω διαδηλώσεις το μόνο που μου απομένει είναι ετούτο το αιρετικό ιστολόγιο

ΘΕΜΑ ΠΡΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΔΥΟ ΛΟΓΑΚΙΑ ΕΠ΄ΑΥΤΟΥ
Η απάντηση του ανεξελίγκτη Υφυπουργού στον Κυβερνητικό βουλευτή που βάζει για μια ακόμα φορά ένα τέρμα στις προοπτικές για το τραίνο στ΄Ανάπλι , όσο ετούτοι εδώ μας κυβερνούν, για την αλαλία των ελάχιστων εναπομεινάντων και εναπομεινασών τοπικών στελεχών του σύριζα και για την συνέχιση της μπούρδας με την ανάθεση μιας προκάτ μελέτης βιωσιμότητας του τραίνου, ωσάν οι Ιταλοί νέοι ιδιοκτήτες της Τραινοσέ να τρώνε κουτόχορτο και να αρκεσθούν στην μελέτη του Δήμου μας και των υποστηριχτών του. Και με τρώει βεβαίως και η απάντηση σε όλα αυτά του πασόκου Μανιάτη, στον οποίο ουδείς μέχρι τώρα αντέταξε το παραμικρό. Εμένα πάλι αναμένουν.

ΘΕΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ
Η πόλη τ΄Αναπλιού στην ομίχλη σε  μια αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της λειτουργίας των πυρηνελάδικων. Όλοι να φωνασκούν. Όλοι να τα βάζουν με τους αρμόδιους. Ουδείς όμως  να προτείνει κάτι το συγκεκριμένο και οι εκάστοτε κυβερνητικοί βουλευτές επί δεκαετίες να πανηγυρίζουν για την παράταση λειτουργίας των οχλουσών χρήσεων. Με αυτό όμως  το θέμα οπωσδήποτε θα ασχοληθώ, εντός της προσεχούς εβδομάδος. Ετσι διότι ουδείς μας λεει το τι γενέσθαι

ΘΕΜΑ ΤΡΙΤΟ
Η έλευση στον νομό εκατοντάδων προσφύγων. Αργολίδα και προσφυγικό πρόβλημα. "Απελθέτω αφ' ημών τον ποτήριον τούτο". Το προσφυγικό ομού μετά του θέματος της κλιματικής αλλαγής είναι τα πολύ μεγάλα ζητήματα της γενιάς μας, όσο και εάν ορισμένοι από υμάς επιθυμείτε την τυφλότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν από τους τόπους της δυστυχίας και περπατάνε επί μήνες σε ερήμους και σκαρφαλώνουν όρη και διασχίζουν θάλασσες για ένα καλύτερο μέλλον. Άνθρωποι είναι. Παιδάκια και μωράκια έχουν μαζί τους. Και εμείς εδώ αυτό που μας απασχολεί είναι μόνον το πως θα αποφύγουμε να δούμε κατάματα τους συνανθρώπους μας και το πρόβλημα της ανθρωπότητας.

ΘΕΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ
Τα όμορφα και ωραία που συμβαίνουν με τις διάφορες μεθόδους για να παραβιάζεται ο νόμος που επιβάλλει τη διενέργεια διαγωνισμών, όταν το ποσό που θα πλερώσουμε υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες άνευ φουπουά. Με μη σύννομο τεμαχισμό ενός έργου σε τρία, ας πούμε, υπομέρη. Και με αυτό το τρόπο μία δράση, για την οποία πρέπει να πληρωθούν εξήκοντα χιλιαρικάκια, να δίδεται με απευθείας ανάθεση στον εκλεκτό ή στους εκλεκτούς των ιθυνόντων, άνευ εκπτώσεως τινος που θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κατά την διενέργεια του υποχρεωτικού διαγωνισμού. Και να ευρίσκεται μέσω δικαστικής προσφυγής ο τρόπος πληρωμής του εργολάβου που ανέλαβε απευθείας το έργο, ομού με τα πανωτόκια, παρότι ο Επίτροπος δεν ενέκρινε ως μη σύννομα τα εντάλματα πληρωμών!!! (Θαυμαστικά)

ΘΕΜΑ ΠΕΜΠΤΟ
Το ζήτημα της  υστέρησης τ΄Αναπλιού. Αντί να είμεθα πρωτοπόροι καταλήγουμε έσχατοι. Αντί πρώτοι και καλύτεροι εμείς σε όλη την Ελλάδα  να δημιουργήσουμε ένα σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εν τέλει θα ακολουθήσουμε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Πείτε μου: Τι περισσότερο έχουν αυτοί στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας σε σχέση με εμάς; Εάν θέλουμε να προσελκύσουμε  κάτι περισσότερο από τον φραπεδουμποτουρισμό της αρπακόλλας, θα πρέπει να καταδικάσουμε την επικοινωνιακή πολιτική, μέσω των διαύλων που επιχειρούν να μας πείσουν ότι δήθεν προσπαθούμε και να αρχίσουμε να πρωτοτυπούμε και να αυτενεργούμε

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟ
Λιμάνι και πάλι το λιμάνι. Οι δικαστικές διενέξεις. Κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πρέπει να είναι επί ξυρού ακμής (όχι ξηρού) . Ένα τεράστιο ζήτημα. Ένας κίνδυνος για το μέλλον της πόλης με όλα αυτά τα εκκρεμή δικαστικά ζητήματα, λόγω βασικά αυτής της μελέτης που έγινε στο πόδι,  για την οποία αστοχία  την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο Αντουάν, ο σώγαμβρος τέως Πρωθυπουργός και το περιβάλλον του, που ήθελαν να ενισχύσουν την υποψηφιότητα του δημάρχου μας στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.


Αποφασίζω λοιπόν, μιας και επέστρεψα από όμορφο ταξείδι, να σας αναλύσω την πολιτική μου πρόταση για την μια τριανταφυλλιά  που θα εφάρμοζα στο Ναύπλιο, εάν και εφόσον .....(υποθετικός λόγος του αδυνάτου).

Ακούστε:

Μία από τις ειδικότητες που καλοπληρώνονται στα εξωτερικά είναι αυτή της γνώσης ως προς την σύνταξη καλών και σωστών προϋπολογισμών  για δημόσια και ιδιωτικά έργα. Αυτοί που γνωρίζουν  να προσαρμόσουν ένα έργο στον διαθέσιμο προϋπολογισμό είναι περιζήτητοι. Να γνωρίζουν πως θα κόψουν τα περιττά για να παραμείνουν τα ουσιαστικά, όταν τα χρήματα δεν επαρκούν, ώστε  να ολοκληρωθεί το έργο και να είναι λειτουργικό.  Να προστεθούν με σύνεση τα φανταχτερά, όταν περισσεύουν χρήματα για να δημιουργηθεί κάτι το εξαιρετικό. Να είναι η μελέτη τέτοια, ώστε το έργο να μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο χρονικό περιθώριο που έχει ορισθεί.
Δεν γνωρίζω πως ονομάζεται αυτή η συγκεκριμένη ειδικότητα. Οι μηχανικοί θα γνωρίζουν, όμως ξέρω ότι η προσφορά τους στις χώρες που δεν αρπακολίζουν είναι σημαντική.

Εμείς όμως εδώ................;;;;

Θα σας ειπώ επ΄ αυτού
Οι μηχανικοί που εργάζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων είναι με διαφορά οι καλύτεροι του κόσμου στο θέμα αυτό της σύνταξης προϋπολογισμών. Εχουν απίστευτες ικανότητες.
Τα καταφέρνουν και οι προϋπολογισμοί χιλιάδων έργων ανά την χώρα είναι ακριβώς είκοσι χιλιάρικα. Κάτι κόβουν, κάτι προσθέτουν, κάποιους εξαιρετικούς υπολογισμούς κάμνουν και όλα αυτά τα έργα έχουν προϋπολογισμό 20.000 ευρά επακριβώς. Ούτε σέντσι παραπάνω ή λιγότερο. Μαζί με τον ΦΠΑ το ποσό φτάνει στα 24.800 ευρά.
Σαΐνια.
Έχω μείνει ενεός με την ικανότητά τους.
Τώρα βέβαια το γεγονός ότι η νομοθεσία δίνει την δυνατότητα να γίνεται ένα έργο με απευθείας ανάθεση, εφόσον ο προϋπολογισμός του δεν ξεπερνά την εικοσάρα, άνευ φουπουά, υποθέτω ότι είναι όλως τυχαίο. Μόνον κακόπισοι θα μπoρούσαν να τα συσχετίσουν αυτά.
Εάν λοιπόν και εφόσον αποφασίσω και εάν και εφόσον αποφασίσουν και καμιά τριανταριά να στελεχώσουν το συνδυασμό και εάν και εφόσον αποφασίσετε όλοι υμείς οι εκλογείς να με στείλετε εις την δημοτικήν ηλεκτρική καρέκλα, όπερ αδύνατον, τότε θα δώσω στην Τεχνική Υπηρεσία την εντολή της μιας τριανταφυλλιάς
Ένα τριαντάφυλλο για κάθε δημοτικό έργο που θα έχει προϋπολογισμό είκοσι χιλιάρικα.
Με αυτό τον τρόπο ο προϋπολογισμός των έργων αυτών  θα ανεβεί στα είκοσι χιλιάρικα και είκοσι ευρά .Οπότε και ο πρόχειρος διαγωνισμός, όπως λέει η νομοθεσία θα είναι υποχρεωτικός. Η απευθείας ανάθεση θα είναι απαγορευτική!!
Και τότε είναι πιθανόν να επιτευχθεί και μία έκπτωση από τον μειοδότη δέκα ή και είκοσι τοις εκατό ή και ακόμα παραπάνω
Και η τριανταφυλλιά που θα φυτέψουμε χάριν του έργου θα μας έλθει δωρεάν. Και θα περισσέψουν και άλλα χρήματα λόγω των εκπτώσεων. Τώρα εάν και εφόσον ουδείς προσφέρει έκπτωση, δεν θα έχουμε χάσει κάτι, διότι το έργο θα γίνει με το ίδιο ποσό, όπως και εάν η ανάθεση γινόταν απευθείας. Μόνον η τριανταφυλλιά θα μας επιβάρυνε. Αλλά και για αυτό υπάρχει λύση. Δώρο θα την έκανα εγώ  την μία τριανταφυλλιά για  κάθε έργο, εφόσον δεν επιτυγχάνετο κάποια έκπτωση στον πρόχειρο διαγωνισμό.

Το έργο θα αφορά την επισκευή ενός κτηρίου;  Μία τριανταφυλλιά θα φυτευτεί στον ακάλυπτο του κτηρίου ή θα μπει σε μία γλάστρα στην είσοδο.
Το έργο θα αφορά την επισκευή ενός δρόμου;  Κάπου εκεί δίπλα στο έρεισμα του δρόμου θα φυτέψουμε μια τριανταφυλλιά με κόκκινα τριαντάφυλλα.
Το έργο θα αφορά μία εκδήλωση για χορούς και πανηγύρια σε ένα χωριό; Μια επιπλέον τριανταφυλλιά θα υπάρχει στην πλατεία του χωριού.

Και με τα πρώτα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από τη διενέργεια διαγωνισμού θα τοποθετήσουμε στο Πι τους πρώτους φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Και μετά βλέπουμε.
Τόσα και τόσα μπορούμε να κάνουμε για την πόλη με την πολιτική του  ενός ευωδιαστού τριαντάφυλλου.
Και ξέρετε κάτι ακόμα; Και μανόλιες θα πρόσθετα στους προϋπολογισμούς των έργων. Εχετε δει μανόλιες; Και όμως ευδοκιμούν στην περιοχή μας.
Οχι μόνον το Αβδήμπεη.
Ολος ο Δήμος Ναυπλίου με μανόλιες.
Απ΄όλον τον κόσμο θα μαζευόταν κόσμος να επισκεφθούν την πόλη με τις μανόλιες.

(Η φωτογραφία τραβηγμένη από εμένα κάπου στην Ευρώπη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου