Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

⠑ ⠸ ⠸ ⠜ ⠝ ⠊ ⠅⠐ ⠕ ⠎ ⠅ ⠐ ⠚ ⠙ ⠊ ⠅ ⠁ ⠎ ⠨ ⠏ ⠗ ⠐ ⠁ ⠊ ⠛.



I have a dream my friends
Μέσα σε τρία χρόνια από τότε που θα αναλάβω την Δημαρχία της πόλης το 2019 να ανακηρυχθεί το Ναύπλιο ως η πρώτη πόλη της Ελλάδας  φιλική σε άτομα με αναπηρία.
Ναι, Υπάρχουν οι διεθνείς οργανισμοί που απονέμουν τέτοιους τεράστιους και σεβάσμιους για όλους εμάς τους δημότες τίτλους τιμής. Για να κορδωνόμαστε όλοι οι Ναυπλιώτες όχι μόνον διότι έτυχε να ζούμε σε αυτή την όμορφη πόλη, αλλά και διότι αποφασίσαμε να την αγαπάμε πραγματικά. Και να σεβόμαστε όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες που έχουν προβλήματα και ιδιαίτερες ανάγκες.

I have a dream my friends
Εάν κάποιος πάει και σταθμεύσει το όχημά του σε θέση αναπήρων ή σε ράμπα να τον ακολουθούν σιωπηλοί, αλλά δείχνοντάς τον με προτεταμένο τον δείκτη του χεριού τους στη αρχή δέκα μετά είκοσι, μετά εκατό συμπολίτες μας. Να τον κράζουν σιωπηλά. Να είναι ο δακτυλοδεικτούμενος
Αν κάποιος καταστηματάρχης κλείνει με τραπεζάκια ή με άλλες προσωρινομόνιμες κατασκευές  τον διάδρομο των τυφλών στα πεζοδρόμια να μην πατάει ντόπιος στο κατάστημά του. Και μόλις κάποιος αμέριμνος επισκέπτης αποφασίσει να καθήσει στο κατάστημα αυτό να εμφανισθούν τριακόσιοι πραγματικοί ή και μαϊμού τυφλοί να κουτουλάνε στα καθίσματα. Να ντρέπεται κάποιος να γίνει πελάτης σε ένα τέτοιο κατάστημα. Και την ημέρα που ο ιδιοκτήτης άρει τα εμπόδια, να πάμε όλοι να πιούμε καφέ ή να φάμε στο μαγαζί του και νάμαστε πάλι όλοι  φίλοι και περασμένα ξεχασμένα.


Ι have a dream my friends
Το κολυμβητήριο του Ναυπλίου να είναι ανοικτό όλο το χρόνο με έργα που θα το καταστήσουν ολιγότερο ενεργοβόρο. Αλλά η δημόσια πισίνα να είναι φιλική στους ανάπηρους. Να υπάρξει πρόσβαση στους ανθρώπους με τα καροτσάκια σε όλους τους χώρους. Να μπουν αυτά τα συστήματα-ασανσέρ που βάζουν και βγάζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην πισίνα. Και να υπάρχουν προγράμματα για την εκγύμναση των ανθρώπων αυτών. Αλλά και των τυφλών. Και να μπορούν όλοι αυτοί να ανέβουν στην μεγάλη αίθουσα του κτηρίου του Κολυμβητρίου όπου υπάρχουν τα όργανα γυμναστικής. Και να αγορασθούν και καινούργια αθλητικά όργανα που να είναι συμβατά με τις ανάγκες των ΑΜΕΑ. Και να μπορούν να πάνε και στην αίθουσα του αναψυκτηρίου του κολυμβητηρίου.
Και τέτοια συστήματα για την είσοδο των ΑΜΕΑ στις πισίνες να τοποθετηθούν και σε πισίνες ξενοδοχείων. Και να επιδοτηθούν τα ξενοδοχεία για την σχετική δαπάνη.


I have a dream my friends
Όλα τα εστιατόρια και τα καφενεία και τα bars της πόλης μας να έχουν καταλόγους γραμμένους σε γραφή Μπράιγ ⠑ ⠸ ⠸ ⠜ ⠝ ⠊ ⠅⠐ ⠕ ⠎ ⠅ ⠐ ⠚ ⠙ ⠊ ⠅ ⠁ ⠎ ⠨ ⠏ ⠗ ⠐ ⠁ ⠊ ⠛.   
Ας επωμισθεί ο Δήμος τη σχετική δαπάνη. Δεν πειράζει και να μην έλθει μια χρονιά ο Μαζωνάκης με λεφτά των Αναπλιωτών δημοτών. Αλλά και καμία άλλη συναυλία να μην επιτρέπεται εάν δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη και μέριμνα ώστε να μπορούν να την δουν και να την ακούσουν και οι άνθρωποι στα καροτσάκια και οι τυφλοί. Και να μπορούν να πάνε στον χώρο της συναυλίας χωρίς απαραίτητα με συνοδό.

I have a dream my friends
Όλες οι μεγάλες παραλίες της περιοχής μας να είναι προσβάσιμες σε ΑΜΕΑ. Να τοποθετηθούν μπάρες για να μπορούν με ασφάλεια να εισέρχονται στην θάλασσα οι ανάπηροι και οι γέροντες και οι γερόντισσες. Να τοποθετηθούν ξύλινοι διάδρομοι πάνω στην άμμο και τα βότσαλα για να μπορεί να κινηθεί ένα καροτσάκι.


I have a dream my friends
Δεκάδες ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι φιλικά σε άτομα τυφλά και σε όσους κινούνται με καροτσάκι. Να υπάρχουν τουαλέτες για αναπήρους. Να τοποθετηθούν ράμπες πρόσβασης.
Να γίνουν έλεγχοι και να κόψουν τον κώλο σε όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει επιδοτήσεις από ΕΣΠΑ με την προϋπόθεση ότι τα ξενοδοχεία τους και τα καταστήματα τους  θα είναι προσβάσιμα και φιλικά σε ΑΜΕΑ και δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Αλλά το όνειρό μου είναι ότι από μόνες τους οι επιχειρήσεις θα αποφασίζουν να κάνουν τις τεχνικές επεμβάσεις για να μπορούν να δεχθούν ως πελάτες τα άτομα με τα ιδιαίτερα προβλήματα.

I have a dream my friends
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου να δημιουργηθεί πτέρυγα όπου ο τυφλός θα μπορεί να ψηλαφίσει ένα αντίγραφο της πανοπλίας των Δενδρών και κάποιων άλλων σημαντικών εκθεμάτων. Και αυτό να γίνει και στα άλλα μουσεία.
 Και........ Υπάρχει ακόμα σήμερα μουσείο στην πόλη μη προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ; Νομίζω ναι


I have a dream my friends
Το νοσοκομείο μας να μπορεί να δεχθεί αναπήρους σε μεγάλους αριθμούς. Και να εξειδικευθεί σε αποκαταστάσεις χρόνιων κινητικών προβλημάτων. Και να καταστεί ένα κέντρο που να μην υπάρχει δεύτερο στα Βαλκάνια. Για να δέχεται άτομα με τέτοια προβλήματα απ΄όλο τον κόσμο.

Accesible tourism. Ο τουρισμός στις λίγες πόλεις που είναι απόλυτα φιλικές για τα ΑΜΕΑ έχει ήδη απογειωθεί. Οι ανάπηροι σε όλο τον κόσμο είναι πλέον διασυνδεδεμένοι μεταξύ τους μέσω διαδικτύου. Και τα νέα τρέχουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες με κινητικά προβλήματα και τυφλοί θα επισκέπτονται την πόλη μας όλο τον χρόνο. Και άλλοι τόσοι συνοδοί τους. Η τοπική οικονομία θα απογειωθεί. Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να γίνει μία από τις κύριες δραστηριότητες στην πόλη. Εξειδικευμένοι ιατροί, ψυχολόγοι, νοσοκόμοι, φυσιοθεραπευτές, κινησιολόγοι, προπονητές κολύμβησης και προπονητές άλλων αθλημάτων, ταξιτζήδες και πολλοί άλλοι θα εργάζονται με ικανοποιητικούς μισθούς. Και ξενοδοχεία και εστιατόρια και καφενεία φιλικά σε ΑΜΕΑ θα έχουν κίνηση όλο τον χρόνο. Και θα τρέχουν και οι υπόλοιποι να προσαρμοσθούν.
2017: I have a dream my friends
2019: I had a dream my friends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου