Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Σκουπίδια και ιός του Νείλου. "Αν σας πω ότι θα σας βρει μια συμφορά, αντί να προετοιμαστείτε θα θυμώσετε"


Εν μέσω θέρους και κορύφωσης της τουριστικής κίνησης στο Ναύπλιο, δύο είναι τα ζέοντα θέματα που όλοι συζητούν.  Δηλαδή δεν τα συζητούν ακριβώς  άπαντες, αλλά  όσοι βλέπουν το κάτι τις τους πέραν από την ρίνα τους.
Συζητούμε λοιπόν εμείς οι πολλοί ή ολίγοι το χάλι με τον ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο στην Καραθώνα και τον ιό του Δυτικού Νείλου που ενέσκηψε εφέτος και στην περιοχή μας.
Τα βάζουμε, έστω και λεκτικώς, κατά των ηγητόρων, των τοπικών και κεντρικών εξουσιών. Όμως δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί δημότες Ναυπλίου που για την ντροπή στην Καραθώνα, με την βρώμα και την δυσωδία και τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία να έχουν κοιταχτεί στον καθρέφτη τους και να αναρωτηθούν για τις δικές τους ευθύνες για το χάλι.
Εγώ νομίζω, δηλαδή βέβαιος  είμαι, όσο μπορεί να είναι βέβαιος κάποιος που προσπαθεί να είναι αντιδογματικός,  ότι η ευθύνη για τα αίσχη της Καραθώνας ανήκει στην πλειοψηφία των δημοτών-πελατών της πόλης του Ναυπλίου σε πρώτη φάση και  της ενδοχώρας αργότερα.
Θα είμαι σκληρός.  ΄Ο,τι και να πείτε δεν συμφωνώ με το ότι φταίει μόνον ο Δήμαρχος για τα χάλια. Βγάζω σπυριά που ακούω ότι πρέπει ο προηγούμενος Δήμαρχος, του οποίου αντιδήμαρχος ήταν ο νυν Δήμαρχος, να αντικαταστήσει τον νυν δήμαρχο και να γίνει και πάλι χαλίφης στην θέση του χαλίφη, που προηγουμένως ήταν αντιχαλίφης του χαλίφη. Ίσως σας μπέρδεψα αλλά έτσι είναι.
Εσείς και μόνον εσείς φταίτε, αγαπητοί μου συνδημότες. Δηλαδή η πολύ μεγάλη πλειοψηφία από εσάς φταίει για το αίσχος. Εσείς ψηφίζατε επί τόσα χρόνια την ίδια ακριβώς παράταξη σε όλες  τις εκφάνσεις της, με τις μόνες ορατές διαφοροποιήσεις της να είναι οι εναλλαγές στους αρχηγούς, λόγω προσωπικών φιλοδοξιών.
Όλοι αυτοί το έσκισαν κυριολεχτικά και το ξεχείλωσαν το θέμα των σκουπιδιών μέχρις εκεί που δεν πάει παραπέρα. Όλα τα σκέφτηκαν. Τα χείριστα έπραξαν.  Ακόμα και ο νους του απαισιότατου Δρακουμέλ των στρουμφακίων, δεν θα μπορούσε να διανοηθεί όλα αυτά που συνέβησαν με την διαχείριση των Αναπλιώτικων σκουπιδιών τις τελευταίες δεκαετίες.
Εσείς λοιπόν, οι δημότες και ψηφοφόροι τα ανεχθήκατε όλα αυτά. Να ρίχνουμε τα σκουπίδια του Ναυπλίου μέσα στην θάλασσα, στον Βάλτο, δίπλα στις εκβολές του χειμάρρου Ραμαντάνι, να διορίζουμε εργολάβο με μοναδικό σκοπό να εξαφανίζει τα σκουπίδια, εσείς σιωπούσατε που τα σκουπίδια πήγαιναν σε κάθε μικρή και μεγάλη ρεματιά της Αργολίδας, που τα βαφτίζαμε ως απορρίμματα κάποιου Δήμου της Αττικής για να οδηγούνται νυχτί στο σκουπιδότοπο στα Λιόσια. Εσείς δεν μιλήσατε που αποφάσισαν να κάνουν τα σκουπίδια μας δέματα (άκουσον, άκουσον!!! δέματα!!!!). Εσείς αδιαφορήσατε με το σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια που αποκλείει εν τοις πράγμασι την ανακύκλωση στην πηγή και επιβαρύνει με υπέρογκα τέλη τους δημότες. Εσείς εγκρίνατε και ξαναεγκρίνατε με τις επιλογές σας όλα αυτά τα θαυμαστά.
Πως είπατε;;;;;; Δεν τα γνωρίζατε;;;;;;;
Τι να πω εγώ; Εγώ πως τα γνώριζα; Και μήπως δεν σας τα είπα και τα ξαναείπα; Μόνον εγώ τα έλεγα; Ολόκληρη δημοτική παράταξη δεν ούρλιαζε επί τόσες δεκαετίες; Δεν θέλατε να ακούσετε. Θα έλεγα λοιπόν να ξαναπάτε  μέχρι το μπάνιο του σπιτιού σας, χωρίς να έχετε ανάγκη να κάνετε την ανάγκη σας, αλλά απλά και μόνον για να ξανακοιταχτείτε στον καθρέφτη μπας και...... Γνωρίζω ότι δεν σας αρέσουν όλα αυτά που σας λέω. Σας αρέσει να φταίνε οι άλλοι , οι κακοί για όλα. Οι πιο αντιπαθητικοί πολιτικοί και μπλόγγερς είναι αυτοί που ομιλούν για τις ευθύνες της κοινωνίας, που προηγούνται των ευθυνών των πολιτικών, που αυτές επιλέγουν.
Και τώρα μας ήλθε ο Δήμαρχος Αργους, που σιώπησε παντελώς όταν ο Τατούλης ανακοίνωσε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού με την ΤΕΡΝΑ, να μας πει ότι έχει την καταπληκτική λύση και μάλιστα ότι αυτή είναι πάμφθηνη. Και άρχισαν όλοι οι άσχετοι να τσακώνονται για τα κόστη.
Δεν είμαι κοστολόγος των λύσεων διαχείρισης των απορριμμάτων, ούτε ειδικός για να ξέρω και να υπολογίζω με ακρίβεια. Όλα αυτά σχετίζονται και με επιχειρηματικά συμφέροντα και τον υπόγειο πόλεμο των εργολάβων των σκουπιδιών.  Έχω άποψη, αλλά δεν θέλω να κάνω τον μάγκα και τον ξερόλα
Αυτό όμως που γνωρίζω καλά και που δεν απαιτεί αριθμούς και μέτρημα είναι ότι ο διαγωνισμός του Αργους για τα σκουπίδια αφορά μόνον την επεξεργασία τους στο πιο εύκολο στάδιο. Να τα βάζουν σε μία ταινία και με κάποια μηχανικά μέσα και με κάποιους εργάτες να  διαχωρίζουν τα υλικά σε αυτά που θα πάνε για ανακύκλωση και σε αυτά που θα οδηγηθούν σε θάψιμο. Ουσιαστικά δηλαδή θα πληρώσουν οι έξυπνοι Αργείτες για αυτό ακριβώς που σε όλο τον προηγμένο κόσμο πράττουν από μόνοι τους οι δημότες με τα προγράμματα της ανακύκλωσης στην πηγή. Και όχι μόνον δεν πληρώνουν στις άλλες χώρες οι δημότες για αυτό το στάδιο της διαχείρισης, αλλά έχουν και έσοδα από πάνω. Και θα πληρώσουν οι φίλοι Αργείοι την ανάδοχο εταιρεία και, απ΄ότι καταλαβαίνω, θα κερδίσει ο εργολάβος  από την πώληση των ανακυκλωθέντων υλικών.
Τα δύσκολα όμως έπονται. Εντάξει, έγινε η ανακύκλωση ουχί στην πηγή αλλά με εργολαβίες και επιπλέον κόστη. Τα υπολείμματα όμως τι θα γίνουν; Αυτό είναι το αγγούρι στο οποίο όλοι κολούσαν όλες αυτές τις δεκαετίες και φτάσαμε στα σημερινά χάλια. Εδώ να μας πουν μια ολοκληρωμένη λύση και εγώ το βουλώνω αυθωρεί και παραχρήμα.
Κάποιοι από αυτούς που προτείνουν μια ολοκληρωμένη και όχι κολοβή λύση προτείνουν σωστούς ΧΥΤΥ μελετημένους και χωροθετημένους, ώστε να προκαλείται η μικρότερη ζημιά στο περιβάλλον. Αλλοι προτείνουν λύσεις θερμικής επεξεργασίας. Και για όλα αυτά και για την συγκέντρωση των σκουπιδιών σε σταθμούς μεταφόρτωσης και μετά για την ταφή τους ή την τελική επεξεργασία τους είναι τα μεγάλα κόστη.
Δεν ξέρω  κατά πόσον είναι φτηνός ο ανάδοχος τους Αργείου διαγωνισμού σε σχέση με άλλους. Θα πρέπει να είναι αφού ο διαγωνισμός ήταν δημόσιος. Εγώ όμως λέω ότι για το στάδιο αυτό της διαχείρισης των σκουπιδιών θα πρέπει να πληρώνουμε ελάχιστα ή και μηδενικά ποσά ή και να εισπράττουμε αντί να πληρώνουμε, προωθώντας την ανακύκλωση στην πηγή.
Όμως αυτό που μας (τους) προτείνουν στη γείτονα πόλη δεν αποτελεί λύση. Απλά προτείνουν την διαχείριση στο εύκολο στάδιο.
Πάλι εδώ θα είμαστε να συζητάμε για τα σκουπίδια. Τα σκουπίδια δεν πρόκειται να μας λησμονήσουν, όσο και αν τσακωνόμαστε για το ποιος πετυχαίνει μικρότερα κόστη.
Θα το δείτε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί. Και τα προβλήματα θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν (εκτός και αν κάποτε αποφασίσουμε μια ολοκληρωμένη διαχείρισή τους με προτεραιότητα στην ανακύκλωση στην πηγή)

Όμως δεν μας λησμόνησε και το άλλο μεγάλο θέμα των ημερών που σας είπα.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου. Δεν γνωρίζω το γιατί μόνον από τον Δυτικό και όχι από τον Ανατολικό Νείλο προέρχεται αυτός ο ιός, αλλά τέλος πάντων.
Κάποιοι τα έλεγαν από το 2011. Δηλαδή τα έλεγε η Ειρήνη ως εκπρόσωπος της "άλλης πρότασης" Αλλά τα έλεγε και δεν ακούγατε. Ακούγατε αυτούς που σας έλεγαν ότι όλες οι συμφορές σας θα εξαφανισθούν ή ότι δεν θα έχετε ποτέ συμφορές. Και αυτούς επιλέγατε. Μέγιστε Αρκά!!!! Ολα τα είπες με ένα σκίτσο σου
Και αφού εσείς δεν ακούγατε, δεν ενδιαφερόταν  και η τοπική πολιτική ηγεσία.
Και τα έκαναν μισά και κολοβά τα πράγματα. Ίσως και άκαιρα
Δεν ξέρω εάν εφέτος ψέκασαν τον μήνα Μάρτιο όπως πρότεινε η Ειρήνη.
Ξέρω όμως ότι ποτέ μα ποτέ δεν υλοποιήθηκε η άλλη πρόταση της άλλης πρότασης.
Να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίησης των πολιτών, όλων ημών και υμών δηλαδή, για να λάβουμε τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα και στους δικούς μας ιδιωτικούς χώρους. Διότι ό,τι και να γίνει στους δημόσιους χώρους τρείς γούρνες και δυο εγκαταλελειμμένες πισίνες να μείνουν απροστάτευτες, όλα πάνε στράφι, αφού αυτές θα γίνουν οι εστίες των μολύνσεων.
Ποιος ακούει. Αντί να είστε δύσπιστοι με αυτούς που σας υπόσχονται τα πολύ ωραία, πάτε και τους ψηφίζετε.

Ιδού η πρόταση της Ειρήνης από το 2011
"Ειρήνη Μελισσινού εκπρόσωπος της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ στη δημοτική κοινότητα Ναυπλίου
Μια πρόταση που κατατέθηκε  στη δημοτική κοινότητα Ναυπλίου και έγινε αποδεκτή στη συνεδρίαση 8/3/11
 Την περσινή χρονιά ήμασταν όλοι μάρτυρες του φαινομένου αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών. Γεγονός τρομερά ενοχλητικό για όλους μας, αλλά και ζημιογόνο για πολλές επιχειρήσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις ήταν αδύνατον κανείς να βρεθεί σε εξωτερικό χώρο την ώρα της δύσης του ηλίου. Πέρα όμως από το ενοχλητικό κομμάτι που αφορά τα κουνούπια, υπάρχει και ένα άλλο πολύ πιο επικίνδυνο πρόβλημα:
  Οι ασθένειες που μπορεί κάποιος να κολλήσει μέσω των κουνουπιών.
 Μετά την εμφάνιση του Ιού του Δυτικού Νείλου την περσινή χρονιά  στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Μακεδονία, κατέστη αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κουνουπιών ( ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με κάποια συγκεκριμένα είδη κουνουπιών, τα οποία μολύνονται αφού τσιμπήσουν κάποιο άρρωστο με τον Ιό ζώο). Ας μην ξεχνάμε βέβαια και την γνωστή σε όλους μας ελονοσίας, η οποία μεταδίδεται με τα ανωφελή κουνούπια, κρούσματα της οποίας είχαμε την περσινή χρονιά στην Λακωνία, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα με την κατάλληλη θεραπεία και δεν υπήρξε επιδημία.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τον πληθυσμό των κουνουπιών στην περιοχή μας, αφού έτσι θα ξέρουμε και τις ασθένειες από τις οποίες θα πρέπει να προστατευτούμε.
   Οπότε με την καταπολέμηση των κουνουπιών στοχεύουμε σε :
1)      Μείωση της όχλησης
2)      Ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα της ζωή
3)   Ευεργετικά αποτελέσματα στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των περιοχών
    Και δευτερογενώς μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών για :
     Πρόληψη και προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μείωση πιθανότητας διάδοσης ασθενειών
   Οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε σαν Δήμος είναι :

Α) Να συνεργαστούμε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.). Ο φορέας αυτός ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την καταγραφή και αξιολόγηση εστιών αναπαραγωγής, συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων και χαρτογράφηση των σημαντικότερων υγροτόπων της χώρας. Ο Δήμος μας που γειτνιάζει με τον σημαντικό  υγροβιότοπο στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες μελέτες και να υποδειχθούν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος

Β) Οι ψεκασμοί στο δίκτυο αποχέτευσης και σε όλα τα λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να προγραμματισθούν και να γίνουν μέσα στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αφού τότε έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Γ)  Πρέπει να οργανωθεί και προχωρήσει ενημερωτική καμπάνια (φυλλάδια, αφίσες, ομιλίες) που θα απευθύνεται στις υπηρεσίες, τους φορείς και τους κατοίκους σχετικά με την προσωπική προφύλαξη από τα κουνούπια και καταπολέμηση εστιών αναπαραγωγής σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου