Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Ένα "ζετέμ" άρθρο για τ΄ Ανάπλι μας


1η Αυγούστου σήμερα. Με καύσωνα και πολύ φως.


"Στου μεσημεριού το φως το τραγούδι της Σαπφώς" (Οδυσσέας Ελύτης)

"Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο.....
Δεν υπάρχει νερό. Μονάχα φως." (Γιάννης Ρίτσος)

"Στην τέντα της κληματαριάς το καλοκαίρι ανασαίνει" (Νίκος Γκάτσος)

"Θεέ ο καύσων αυτός χρειάζεται  για να υπάρξει τέτοιο φως.
Το φως αυτό χρειάζεται, μια μέρα για να γίνη μια δόξα κοινή,
μια δόξα πανανθρώπινη, η δόξα των Ελλήνων,
που πρώτοι, θαρρώ αυτοί,  στον κόσμο εδώ κάτω,
έκαμαν οίστρο της ζωής, τον φόβο του θανάτου" (Ανδρέας Εμπειρίκος)

"είπες εδώ και χρόνια:
κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός" (Γιώργος Σεφέρης)

"Δεν ξέρω καν γιατί μας ήλθε το καλοκαίρι αυτό,
για ποιαν ανέλπιστη χαρά, για ποιες αγάπες,
για ποιο ταξίδι ονειρευτό....." (Κώστας Καρυωτάκης)


Το φως, η ζέστη, ο Αύγουστος ανατρέπει την ισορροπία μου, οξύνει τα συναισθήματα, θολώνει το μυαλό. Γίνομαι πιο αγαπησιάρης. Γράψε και ένα άρθρο "ζετέμ" μου ζήτησε ένας φίλος. Αυτό επιθυμεί αυτή τη στιγμή και η υπερθεμανθείσα απείθαρχη συνείδησή μου.

Εκπληκτικό το Ναύπλιο και προοδεύει σε πολλούς τομείς.
Υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πόλη μας και θεαματικές αλλαγές γίνονται και πολλές άλλες αναμένονται.
Ναι και το beach tennis, που τόσο κατηγόρησα, όταν το μυαλό μου ήταν δροσερό, όμορφο άθλημα είναι και αρέσει και στον φίλο μου το Θάνο.
Και πολλές προσπάθειες από τους ανθρώπους της δημοτικής αρχής και τους τοπικούς παράγοντες του τουρισμού έχουν γίνει για την προβολή τ΄ Αναπλιού.
Και είναι καταπληκτική και πανέμορφη η πορεία και η τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού μας. Άοκνες οι προσπάθειες του λιμενάρχη μας. Εκπληκτικής ωραιότητος σκάφη επισκέπτονται το Ναύπλιο,
Και καταφθάνουν στην πόλη μας  Αμερικάνοι φοιτητές του Χάρβαρντ και επί μέρες  προβαίνουν σε πρωτογενή έρευνα. Και βοηθούνται σε αυτό από τον ΔΟΠΠΑΤ και άλλους παράγοντες της πόλης.
Και επί 25 χρόνια συνεχίζεται το ποιοτικό φεστιβάλ κλασσικής μουσικής.
Και ετοιμάζει η νέα διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, ένα νέο θεσμό. Το "Λύκειο Επιδαύρου" που θα αρχίσει να λειτουργεί με τις ζέστες του θέρους του 2017. Και θα μαζεύονται εκατοντάδες νέοι για σπουδές πάνω στο θέατρό. Ωραία πράγματα. Θολωμένο ακόμα το μυαλό μου από το πολύ φως. "Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός".
Και ακούγονται και καλές ειδήσεις για το Τριανόν. Οτι  κάποιοι ετοιμάζουν σωστούς φακέλους για χρηματοδότηση έργων. Για να επισκευαστεί το κτήριο. Να συντηρηθούν οι τοιχογραφίες του Κωνσταντινουπολίτη ζωγράφου Αρμενόπουλου, που βρίσκονται σήμερα σε χάλια κατάσταση. "Θεέ ο καύσων αυτός χρειάζεται  για να υπάρξει τέτοιο φως...."

Βραδάκι τώρα και ψιλοδρόσισε ξαναδιαβάζω αυτά που έγραψα το μεσημέρι για να διορθώσω τα ορθογραφικά και συντακτικά σφάλματα. Όσα βρω.
"Δεν ξέρω καν γιατί μου ήλθε το καλοκαίρι αυτό".  Εγώ τα έγραψα όλα αυτά τα επαινετικά;
Απώλεσα κάθε ίχνος αιρετισμού μου με τον καύσωνα;
Το λιμάνι με  τα πανέμορφα σκάφη. και ακόμα οι άνθρωποι δεν έχουν αποφασίσει να παράσχουν στα σκάφη αυτά όλα τα αναγκαία. Να δημιουργήσουν  εδώ μπροστά μας ένα σωστό αγκυροβόλιο με όλα τα καλούδια για τα σκάφη.
Beach tennis ναι. Αλλά ας το κάνουμε ερασιτεχνικά. Να δημιουργήσουμε τους χώρους για χαρά και αθλητισμό για όλους. Με ελάχιστα χρήματα γίνονται αυτά.  Όμως να πληρώνουμε από πάνω για εκδηλώσεις άχρηστες;
Φθίνει το φεστιβάλ χρόνο με τον χρόνο. Την τελευταία στιγμή αναγγέλλεται το πρόγραμμα με συνέπεια να μην  μπορεί η πόλη να απολαύσει όλες τις ωφέλειες. Προσκλήσεις επί προσκλήσεων. Ρεβεράντζες και δημόσιες σχέσεις.
Ποια βοήθεια στα προγράμματα του Χάρβαρντ εκ μέρους των ανθρώπων εδώ; Μοναχικές υποθέσεις και προσπάθειες.
Ποιες προσπάθειες για την τουριστική προβολή; Ούτε καν τουριστικο portal δεν έχει ο Δήμος, Μοναδικός ίσως σε όλη την υφήλιο.
Ειλικρινά ελπίζω για το Τριανόν. Ελπίζω.
ΥΓ Η φωτογραφία είναι του φίλου Δημήτρη Μπέκα από την ομάδα "Περπατώ Ναύπλιο. Φωτογραφίζω Ναύπλιο".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου