Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Η πανέμορφη πλατεία του Αργους


Πανέμορφη η πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Αργος μετά τη νέα διαμόρφωσή της. Είχε προηγηθεί άλλη διαμόρφωση της ιδίας πλατείας πριν από λίγα έτη, που κόστισε σε Αργείους και μη ουκ ολίγα. Eορτάζει σήμερα ο πολιούχος του Αργους και με την ευκαιρία υποδέχθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εκτόπισε τον Χρήστο Σαρτζετάκη από το πρώτο σκαλί του βάθρου και τον κατέστησε δεύτερο  χειρότερο πρόεδρο που πέρασε από την χώρα μας. Έγινε λοιπόν με  ύψιστη μεγαλοπρέπεια η περιφορά  της εικόνας  στην πλατεία που ταιριάζει στο Αργος. Και μάλλον ταιριάζει και στο Πρόεδρό μας.

Δόθηκε ένα τέρμα στα κακεντρεχή σχόλια των διαφόρων ότι τα έργα στην πλατεία δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν και ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν εντυπωσιακό.
Έσκισε το Αργος  κατά τις μεγάλες νύχτες της μεγάλης Εβδομάδας. Πλήθη συνέρρευσαν στην πλατεία με την φωτισμένη λίμνη. Και ο Δεσπότης ήταν εκεί. Είδα και τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ πρώτη θέση τη νύχτα της Ανάστασης. Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατά την περιφορά του Επιταφίου, στο Αργος και αυτός. Και ο Γαϊτάνος με την αγγελική φωνή  ενίσχυσε την αίσθηση ότι το Αργος απογειώθηκε.

Αλλά και στο Ναύπλιο υπήρξε πλήθος πολύ στην κεντρική πλατεία συναθροισμένο. Δεν είχε μαζευτεί περιμένοντας τους βαρβάρους. Η έλευσή των βάρβαρων φυλών είχε ήδη επισυμβεί από την ώρα που ο αυτοκράτωρ τόσο πρωί σηκώθη φορώντας τη κορώνα του και αποφάσισε την εορτή της Πρωτομαγιάς να μεταφέρει Δημιουργήθηκε τοιουτοτρόπως ένα εξαίρετο πενθήμερο σχόλης και οι βάρβαροι και μη στην πλατεία εσυνωστίσθησαν. Ωχχ!!!! Εξεστόμισα την απαγορευμένη λέξιν "συνωστισμός". Θου κύριε φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου.
Και είχαμε και ημείς εδώ στην παραλιακή μικρή μας πόλη όμορφες καταστάσεις για να συναγωνισθούμε την γείτονα πόλη με τα ύδατά της. Και θα πρέπει και να προετοιμασθώμεν επαρκώς ημείς οι πρωτοπρωτευουσιάνοι και για τα Θεοφάνεια του έτους 2017. Διότι θα υπάρξει μέγιστος συναγωνισμός. Θα υπάρξει Καμπόσειος μεγαλοπρεπής αγιασμός των υδάτων στην πανέμορφη πλατεία. Και θα ανεβούν  οι δημοτικοί άρχοντες και οι Αργολιδείς βουλευταί στο γεφύρι της πλατείας και από εκεί θα πετάξει ο ιερεύς τον σταυρό. Και θα πλατσουρίσουν οι γενναίοι για να τον πιάσουν.
Αλλά είμαστε ακόμα στις Πασχαλινές διακοπές. Μύριζε λοιπόν όλο το Ναύπλιο καλαμαρακίλα την Παρασκευή το βράδυ και έτρεχαν οι επισκέπτες μετά τη συνάντηση των επιταφίων  να προλάβουν να ντερλικώσουν και να πιουν και να χαχανίσουν. Και στο Τολό με γαλότσες οι νέοι εισήλθαν με  τον Επιτάφιο επ΄ώμου εντός της θαλάσσης. Εντυπωσιακό θέαμα που αρέσει εξαιρετικά. Και σε άλλες εκκλησιές οι ενορίτες στολίζουν τον Επιτάφιο με τρεις χιλιάδες πέρλες και ακόμα παραπάνω. Και προκαλείται έντονος ανταγωνισμός με τους ενορίτες της διπλανής εκκλησιάς, που παραφόρτωσαν με άνθη τον δικό τους επιτάφιο. Ουδεμία νύξις δια λιτότητα, όπως επιβάλει η περίστασις. Ουδεμία σκέψις για κατάνυξη και περισυλλογή.
Μια μεγάλη χριστιανική εορτή γίνεται ευκαιρία για επίδειξη και γλέντι ακόμα και κατά τη διάρκεια των ημερών των Παθών. Ο δήμος μας για ακόμα μια χρονιά προέβαλε σαν κοσμικές τις θρησκευτικές εορτές. Ακούστε τίτλο στο πρόγραμμα των Πασχαλιάτικων θρησκευτικών εκδηλώσεων, έτσι όπως τον ανακοίνωσε στον ιστότοπο μας ο Δήμος του Ναυπλίου: “Έτοιμος ο Δήμος, αναβιώνει το δράμα του θεανθρώπου”. Εκπληκτικά πράγματα. Φανταστικά!!!! Μπορεί ο Καμπόσος στο Αργος να κέρδισε τις εντυπώσεις με τη νέα πανέμορφη πλατεία, όμως εμείς σαν Δήμος πράξαμε κάτι ακόμα πιο μεγάλο, σπουδαίο και θεάρεστο συνάμα. "Αναβιώσαμε ως Δήμος Ναυπλίου το δράμα του θεανθρώπου". Ο Δήμος μας το αναβίωσε αγαπητοί μου σύμφωνα με τα ρητά και τα γραπτά της σήμερον και ουχί η εκκλησία, σύμφωνα με τα χριστιανικά διδάγματα του τότε.
Και εφέτος δεν αναρτήθηκαν στα παραθύρια και στα μπαλκόνια τα κόκκινα πανιά, όπως τις προηγούμενες χρονιές συνέβη. Μας προσέφεραν κάτι ακόμα πιο όμορφο και σπουδαίο οι ρέκτες της πόλης μας. Σε κολώνες και σε μπαλκόνια τοποθετήθηκαν πανό με πανέμορφες ζωγραφιές του Αναπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου. Χρώματα ερριμμένα ατάκτως στο πανί του καμβά. Και είχε προνοήσει τις και είχε συλλέξει τις ζωγραφιές αυτές και τώρα τις θαυμάζουμε πασχαλιάτικα και ημείς και άπαντες οι επισκέπτες μας. Ουδόλως βεβαίως μπορεί και πρέπει να μας απασχολεί το κατά πόσον ο ίδιος ο ποιητής δήλωνε  ζωγράφος ή μη.  Αρκεί που οι ζωγραφιές εποιήθησαν από την χείρα του μεγάλου ποιητή. Σπουδαίος ποιητής είναι, όμορφες ζωγραφιές υποχρεωτικά είχε ποιήσει. Κάποιοι ψίθυροι που ακούσθησαν  περί μουντζουρώματος, ευτυχώς παρέμειναν υπόκωφοι. Χρώματα, πινέλα, τελάρα, καρτολίνα, μπλοκ, χαρτιά και καβαλέτα στα χέρια τότε του Αναπλιώτη ποιητή και σήμερον το Ναύπλιο κατάφερε και επαρκώς συναγωνίσθηκε το υδάτινον Αργος.
Πανέμορφα πανό. Ταιριάζουν στο Ναύπλιο και τους επισκέπτες του. Ταιριάζουν  στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. Οπως ακριβώς ταιριάζει η πανέμορφη πλατεία στην πόλη του Αργους.

"Γεφύρια θα σας φτιάξω"
"Μα δεν έχουμε ποτάμι"
"Και ποτάμι θα σας φέρω"

Glamourous . Μεγαλεία στα μικρομεσαία χωριά μας. Γκλαμουριές ελληνιστί.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε απίστευτη πολυεπίπεδη κρίση.
Και δεν θα εξέλθει από αυτήν με τα γεφύρια και τα πανό.
Και οι θαυμαστές της φωτεινής λίμνης και της κοσμικής αναβίωσης του δράματος του θεανθρώπου θα συνεχίσουν να διαμαρτύρονται για τους υψηλούς φόρους και για τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις.


1 σχόλιο:

  1. Καλό το γενικό σχόλιο, αλλά δεν πρέπει να περάσει έτσι το EVENT(sic) της Μ.Παρασκευής το βράδυ στην Πλατεία , εφ όσον ήταν και... στα πλαίσια της αναβίωσης του πάθους του Θεανθρώπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή