Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Διατηρητέα και αστοί πολιτικοί υπό εξαφάνιση


Φαντάζομαι ότι όλοι οι αναγνώστες των αιρετικών γνωρίζουν τον βουλευτή και Υπουργό Μανιάτη.
Το ερώτημα είναι το πόσοι από εσάς τους φίλους και τους εχθρούς μου έχετε ακουστά κάτι για μια παλαιότερη βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ ονόματι Περλεπέ.
Τότε, στις αρχές του 2012, η βουλευτίνα αυτή είχε αγωνισθεί για να εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτηρίων από την πληρωμή  του φόρου ακίνητης περιουσίας. Και προστέθηκε ένα εδάφιο στο νόμο που έλεγε ότι όσα κτήρια είναι άνω των εκατό ετών και έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά διατηρητέα ή ως έργα τέχνης που χρήζουν ειδικής προστασία από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (τότε δεν ήταν χώρια ο Τουρισμός από τον Πολιτισμό, ως προς τις αρμοδιότητες του Υπουργείου εκείνου) υπόκεινται σε φόρο μόνον ένα τοις χιλίοις, ουσιαστικά δηλαδή απαλλάσσονται των βαρών και χαρατσιών.
Θριαμβολόγησαν οι τότε εξουσιαστές για την τεράστια επιτυχία της εξαίρεσης αυτής ώστε να βοηθηθούν οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων.
Πανηγύριζε η βουλευτίνα Περλεπέ, αλλά σιώπησε ο βουλευτής Μανιάτης. Δεν μίλησε ο άνθρωπος διότι όλη η ιστορία ήταν μια απάτη και ουσιαστικά ένα δώρο στους πολύ λίγους που έχουν στην ιδιοκτησία τους κηρυγμένα ιστορικά διατηρητέα κτήρια. Όλη η ιστορία ήταν μια τεράστια πομφόλυξ, αφού η εξαίρεση δεν αφορούσε τα χιλιάδες κηρυγμένα διατηρητέα κτήρια σε όλη τη χώρα, αλλά μόνον τα χαρακτηρισμένα και ως ιστορικά εκτός από διατηρητέα. Και προφανώς αυτή η εξαίρεση δεν αφορούσε κάποιο κτήριο στο Ναύπλιο. Άραγε κάνω λάθος και υπάρχει στην πόλη μας, κάποιο κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο κτήριο στο όνομα ιδιώτη;
Προσπάθησαν οι άνθρωποι να μας δουλέψουν κανονικότατα.
Αλλά τα χρήματα βγήκαν τελικά από τις τσέπες των ιδιοκτητών των διατηρητέων κτηρίων για τις πληρωμέες ΦΜΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ (και αυτό τσούζει) και τώρα επίκειται και ο ΕΝΦΙΑ (τι ωραίες ονομασίες εφευρίσκουν οι πολιτικοί ταγοί!!!) και έτσι τα μεγάλα λόγια για ευνοϊκή μεταχείριση των διατηρητέων κτηρίων αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες.
Και έρχεται σήμερα ο βουλευτής  και Υπουργός Μανιάτης να ζητήσει τη μείωση του φόρου για τα διατηρητέα κτήρια (για όλα φαντάζομαι αυτή την φορά, αφού τα ελάχιστα ήδη έχουν τύχει της εξαίρεσης) κατά 50%.
Καλό θα είναι να γίνει ετούτη η μείωση του φόρου, όπως ο Υπουργός μεγαλοσχημόνως επρότεινε προς τον αρμόδιο Υπουργόν κ. Γκίκαν, αφού οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων, υφίστανται τόσα και τόσα άλλα δεινά, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω το ζήτημα και λίγο περαιτέρω.
Το σχετικό πρόγραμμα με το οποίο δηλώνονται στο TAXIS τα ακίνητα  τα έφτιαξαν κάποιοι τεχνοκράτες προγραμματιστές. Προφανώς οι άνθρωποι θεώρησαν λογικό να δηλώνεται ότι ένα ακίνητο είναι διατηρητέο, παρότι τούτο δεν επηρέαζε τον υπολογισμό της λυπητερής. Οι προγραμματιστές λοιπόν πρέπει να σκέφτηκαν ότι υπάρχει κάποια αδικία εδώ και ότι είναι εύλογο κάποια στιγμή να γίνει η διόρθωση, οπότε προνόησαν να δηλώνονται σε ένα κουτάκι τα διατηρητέα, για να μπορεί σήμερα ο Υπουργός να διατυπώνει την πρόταση του, που με ένα κλικ του γνώστη των υπολογιστών θα οδηγήσει σε μειωμένους φόρους.
Νομίζετε ότι είπε κάτι πρωτοποριακό ο Υπουργός; Μα σε αυτόν τον αντικειμενικό προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων προβλέπεται μειωτικός συντελεστής 40% για διατηρητέα που προορίζονται για κατοικίες και 20% για αυτά που προορίζονται για επαγγελματική στέγη. Το αυτονόητο λοιπόν του να μην εξισώνονται οι αξίες των κτηρίων, καταντά ζητούμενο σε αυτόν τον τρελό τόπο της παράνοιας.
Και εκεί που οι ιδιοκτήτες έβαλαν γερά το χέρι στην τσέπη, έρχεται τώρα ο Υπουργός και υπερακοντίζει την απαλλαγή. Δεν το καταλαβαίνω όλο αυτό το νέο σενάριο. Γιατί να μειωθεί τόσο πολύ ο φόρος για ένα κατάστημα διατηρητέο σε πολύ καλή περιοχή που αποδίδει ένα πολύ καλό εισόδημα στον ιδιοκτήτη και που η αξία του είναι αρκετά μεγάλη και πάντως όχι η μισή τους διπλανού καταστήματος που δεν είναι διατηρητέο; Γιατί να μην ισχύσουν οι σχετικά δίκαιο μειωτικοί συντελεστές, όπως εφαρμόζονται στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών; Εκεί που μας μαστίγωναν, τώρα θέλουν να μας χαϊδεύουν. Οι αιρέσεις αυτά δεν τα ανέχονται. Μόνον στους δογματικούς του λαϊκισμού αρέσουν τα ψεύτικα χαδάκια.
Πριν μερικά χρόνια η "άλλη πρόταση" είχε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση στον αρμόδιο Υπουργό (ποιος άραγε ήταν και τότε;) σε σχέση με το πρόγραμμα "Εξοικονομώ". Να δοθούν  τα καλύτερα κίνητρα στους ιδιοκτήτες των διατηρητέων κτηρίων να θωρακίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους. Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο βάρος από όλους; Μα προφανώς αυτή η κατηγορία. Αυτοί υφίστανται όλους τους περιορισμούς. Που είναι υποχρεωμένοι να βάζουν ξύλινα κουφώματα, που έχουν άπειρες δυσκολίες τοποθέτησης στεγάστρων, ηλιακών συλλεκτών κλπ. Αν δεν ενισχυθούν αυτοί, τότε ποιος ρε γαμώτο; Και προτείναμε και το άλλο για να είμαστε δίκαιοι.  Ότι τα κίνητρα θα πρέπει να δοθούν κατά προτεραιότητα όχι σε όλους, αλλά σε αυτούς που ιδιοκατοικούν τα διατηρητέα κτήρια. Όχι σε αυτούς που κονομάνε από αυτά. Φευ!!!! Οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων στο σωρό μαζί με τους άλλους. Στο ίδιο ακριβώς τσουβάλι με αυτούς που τους παρέσυρε το ρέμα της μανιοκατάθλιψης της αντιπαροχής. Κατά τα λοιπά  υποβάλλουμε προτάσεις σήμερα στον Γκίκα για να ευνοηθούν οι διατηρητεούχοι.
Τώρα για να σκεφτούμε λίγο πιο σοβαρά από το να πετάμε πυροτεχνήματα για να γίνουμε αρεστοί.
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνεκτική πολιτική για να προστατευθεί ο αρχιτεκτονικός μεγάλος πλούτος αυτής της χώρας. Για να σωθούν τα διατηρητέα και τα ιστορικά κέντρα των πόλεων; Να μην καταρρεύσουν τα εγκαταλελειμμένα μικρά παλάτια;  Να διατηρηθεί η λαϊκή αρχιτεκτονική κληρονομιά; Να  δούμε με έναν σεβασμό, όχι μόνον τα νεοκλασικά αρχοντικά, αλλά και τα νεώτερα μνημεία, όπως τις καταπληκτικές πολυκατοικίες της εποχής του μεσοπολέμου και όχι μόνον;
Θα μπορούσα να σας πω πολλά για αυτά που σκέφτομαι ότι μπορούν να γίνουν. Αλλά τέλος πάντων όλοι αυτοί οι "αριστεροί", ας σκεφτούν και αυτοί κάτι, αφού θέλουν και να μας κυβερνήσουν τρομάρα τους. Διότι κατά τα άλλα οι "αστοί" πολιτικοί, απλά, μάλλον αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση σε αυτό τη σημείο της υφηλίου. Κάτι σαν καρέτα-καρέτα δηλαδή ένα πράγμα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου