Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Η γιορτή της μάνας σήμερα. Δημήτρη χρόνια πολλά.


Γιορτή της μητέρας σήμερα και λέω να σας πω μια ιστοριούλα
Ξεκινάω να γράφω στις 11 και τέσσερα λεπτά το βράδυ και θα προσπαθήσω να ολοκληρώσω την ανάρτηση αυτή πριν αλλάξει η ημερομηνία
Η ιστορία μου έγινε πριν πενήντα τόσα χρόνια χρόνια.
Μία επιστολή ενός συζύγου έγινε κύριο θέμα στην Αμερική.
Ας πάμε λίγο νωρίτερα.
Θυγατέρα ενός Νορβηγού αγρότη, που είχε γίνει τραγουδίστρια όπερας η Coya Knutson (δε ξέρω πως προφέρεται Ελληνιστί) ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος του Κογκρέσου στην Πολιτεία της Μινεσότα των ΗΠΑ την δεκαετία του 50, με το Δημοκρατικό κόμμα.
Ως μέλος του Κογκρέσου κατάφερε αρκετά πράγματα όπως την θέσπιση του πρώτου προγράμματος σπουδαστικών δανείων και την βοήθεια στην έρευνα για την φοβερή και τρομερή ασθένεια της κυστικής ίνωσης.
Η Coya Knutson είχε ξεκινήσει τον αγώνα της για μια τρίτη θητεία στο Κογκρέσο, όταν μια μέρα σαν σήμερα βγήκε στη δημοσιότητα μια επιστολή του αλκοολικού συζύγου της, που της ζητούσε να γυρίσει σπίτι της να γίνει νοικοκυρά και να προσέξει αυτόν και τον γιο της, που ήδη βέβαια ήταν στο Κολέγιο.
Η επιστολή αυτή, που έγινε γνωστή με τον τίτλο ""Coya, Come Home" άρχισε να μεταδίδεται σε όλη την Αμερική με ταχύτητα, ακόμα και τότε που δεν υπήρχε το διαδίκτυο με τις ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με τα shares και τα likes.
Η επιστολή του συζύγου έλεγε μεταξύ των άλλων: ""As your husband I compel you to do this...I'm sick and tired of having you run around with other men all the time and not your husband. I love you honey."
Η επιστολή αυτή τερμάτισε την πολιτική καριέρα της Knutson. Άλλωστε εκλεγόταν σε μία αγροτική και συντηρητική περιοχή της Μινεσότα, που δεν ανεχόταν πολλά πολλά. Έπρεπε να γίνει μανούλα, νοικοκυρούλα και συζυγούλα .Στις 4 Ιανουαρίου του έτους 1959, την ημέρα που εγώ γεννήθηκα, η Knutson, επέστρεψε στα οικιακά της καθήκοντα.


Εορτάζει λοιπόν όλος ο πλανήτης την μέρα της μητέρας σήμερα, αλλά τα αιρετικά μου έχουν μία άλλη διαφορετική ανάγνωση της εορτής.
Η μεγάλη μητέρα, η σπουδαία μητέρα δεν είναι αυτή που μένει συνεχώς  σπίτι, αφοσιωμένη μόνον στα καθήκοντα της συζύγου, της μάνας, της νοικοκυράς. Για να μπορέσει όμως μια μάνα να συνδυάσει και άλλες δραστηριότητες είναι απαραίτητο να υπάρχει και ο πολύ σπουδαίος πατέρας ή σύντροφος, που θα βοηθάει.
Ως αιρετικός λοιπόν σας λέω, ότι η μέρα της σπουδαίας μητέρας είναι  ουσιαστικά μια  γιορτή του καλού πατέρα και συντρόφου.


Η Μαργαρίτα, που είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια Δήμαρχος Ναυπλίου, είναι ταυτόχρονα, σας διαβεβαιώνω  γι΄αυτό, και μια εκπληκτική μητέρα.
Αλλά αφού είμαι αιρετικός, δεν μπορώ παρά να αφιερώσω τη γιορτή της μητέρας, όχι μόνον  στη μάνα Μαργαρίτα, αλλά και σε έναν άλλον σπουδαίο άνθρωπο, που γνώρισα πρόσφατα.
Ο Δημήτρης, ο άνθρωπος της Μαργαρίτας, είναι μια εξαιρετική περίπτωση που έχει βοηθήσει τη Μαργαρίτα να ασχολείται και με πολλά άλλα, όπως με την προσφορά στην κοινωνία, με το τραγούδι και ταυτόχρονα να παραμένει μια πολύ καλή και αφοσιωμένη στα παιδιά  μητέρα.
11 του Μάη σήμερα. Δημήτρη χρόνια πολλά.
Η ώρα είναι 11 και 34. Πρόλαβα και σηκώνω την ανάρτηση πριν αλλάξει η μέρα



1 σχόλιο:

  1. Οι αναρτήσεις σου κε Καράπαυλε είναι εξαιρετικά ποιοτικές, όμως πόσοι δημότες διαθέτουν ευαίσθητες κεραίες να σταθούν και να αποτυπώσουν αυτά τα εξαίρετα πονήματά σου? Θα φανεί το βράδυ των δημοτικών εκλογών γιατί μέχρι τώρα οι συμπολίτες μας μόνο απογοήτευση και κατήφεια μας δημιουργούν με την καθημερινή στάση τους σαν πολίτες μιάς τέτοιας ομορφιάς πόλης......

    ΑπάντησηΔιαγραφή