Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Υποστηρίζω να υποστηρίξει το Ναύπλιο την υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Μία Ελληνική πόλη (ή πόλεις) θα ονομασθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.
Η σχετική υποψηφιότητα με τον φάκελο που πρέπει να καταρτισθεί πρέπει να υποβληθεί το 2015.
Η Σύρος πήρε είδηση το θέμα και αποφάσισε να υποβάλει υποψηφιότητα.
Το ίδιο και η Τρίπολη.
Ακολούθησε και η Καλαμάτα.
Και μετά το θέμα το αντιλήφθηκε,  ένας Αναπλιώτης μπλόγκερ (ο Πρεφαδόρος) και έριξε την ιδέα να υποβάλει υποψηφιότητα και το Ναύπλιο.
Δημοτικές εκλογές έρχονται και, βεβαίως βεβαίως, ο Δήμαρχος τσίμπησε, και το θέμα θα συζητηθεί αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου.
Αναμένεται ομόφωνη απόφαση. Ποιος θα τολμήσει να πει όχι και να γίνει αντιδημοφιλής. 
Αν γινόταν μία δημοσκόπηση στο Ναύπλιο για το εάν οι Αναπλιώτες θα ήθελαν να γίνει το Ναύπλιο πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, έχω βάσιμες υποψίες να πιστεύω, ότι το 100% θα ήσαν υπέρ. Με μία βασική προϋπόθεση. Ότι μέσα στο δείγμα που θα ερωτάτο δεν θα ήταν ο αιρετικός, διότι τότε, το αποτέλεσμα θα ήταν 99,999....%.

Και τώρα φίλοι μου, θα έλεγα να αρχίσουμε να χαμηλώνουμε τη φωνή, να μην μας ακούσουν και πολύ.
Να πούμε δυο τρεις αλήθειες, αφού κοιταχτούμε στον καθρέφτη μας.
Αγαπητοί μου. Ο θεσμός της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, δεν έγινε με βασικό σκοπό να ωφεληθούν οι πολιτιστικές πρωτεύουσες τουριστικά και οικονομικά. Έγιναν κυρίως για να προβάλλει η κάθε πόλη τα πολιτιστικά της επιτεύγματα και για να γίνει ένας τόπος συνεύρεσης και συνύπαρξης Ευρωπαϊκών και όχι μόνον, πολιτισμών μέσα σε μία ολόκληρη χρονιά.
Δευτερευόντως ωφελείται οικονομικά μία πολιτιστική πρωτεύουσα, αφού μέσα στις 365 οργανώνονται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και καθίσταται η πόλη αυτή το κέντρο συνεύρεσης καλλιτεχνών από την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο και τόπος έλξης πλήθος ατόμων που επιθυμούν να λάβουν πολιτιστική τροφή.
Σσσσσ...... Ας μην μας ακούσουν....... Ποιες άραγε αίθουσες στο Ναύπλιο θα φιλοξενήσουν τις εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που είναι αναγκαίο να γίνουν; Τις θεατρικές εκδηλώσεις, τα αφιερώματα στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, τις συναυλίες μουσικής, τις εκθέσεις έργων τέχνης; Που θα διεξαχθούν οι συζητήσεις και παρουσιάσεις που πρέπει να γίνουν; Που θα μιλήσουν οι λογοτέχνες, οι φιλόσοφοι, οι κριτικοί τέχνης; 
Σσσσσ...... Ας μην μας ακούσουν....... Δεν διαθέτει το Ναύπλιο τους χώρους που απαιτούνται. Με ένα Βουλευτικό θα χρισθούμε πολιτιστική πρωτεύουσα; Και μην περιμένετε ότι θα υπάρξουν τα κονδύλια για να ανεγερθούν νέες αίθουσες. Άντε και το καλοκαίρι κάτι μπορεί να γίνει με την προσθήκη πλατειών, αρχαιολογικών μνημείων, των χώρων του Φουγάρου, όμως δεν θα ονομαστούμε θερινή πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά και χειμερινή και εαρινή.
Σσσσσ...... Ας μην μας ακούσουν....... Ποια είναι η πολιτιστική παραγωγή του Ναυπλίου που θα μας επιτρέψει να εκπληρώσουμε το βασικό σκοπό του θεσμού, ώστε να ονομαστούμε πολιτιστική πρωτεύουσα για ένα ολόκληρο χρόνο; Μήπως διαθέτουμε συμφωνική ορχήστρα; Μπαλέτο κλασσικού και σύγχρονου χορού; Έχουμε κάτι να επιδείξουμε στον τομέα των καλών τεχνών; Μήπως η θεατρική παραγωγή στο Ναύπλιο έχει ατονήσει, αφού πλέον οι χρηματοδοτήσεις είναι ανύπαρκτες; Μήπως δίνουμε κάποια ιδιαίτερη βοήθεια στο εξαιρετικό έργο που προσφέρει το ΠΛΙ και δεν το ξέρω; Μήπως το 99% των δημοτών του Ναυπλίου δεν έχουν επισκεφθεί την εξαιρετική έκθεση στο παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Μήπως στον τομέα της μουσικής έχουμε βγάλει πολλούς σολίστ και δεν το γνωρίζω;
Σσσσσ...... Ας μην μας ακούσουν.......  Το κομμάτι τους θα κάνουν εκεί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν ομόφωνα αποφασίσουν ότι πρέπει να υποβάλει φάκελο το Ναύπλιο. Και γνωρίζουν ότι ο φάκελος αυτός είτε θα είναι σχεδόν άδειος, είτε θα περιέχει ψέμματα.  Και γνωρίζουν ότι η πόλη μας θα ρεζιλευόταν εάν γινόταν πολιτιστική πρωτεύουσα. Μα είναι δυνατόν να είμαστε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης όταν δεν έχουμε ένα σινεμά που να παίζει Ελληνικές και Ευρωπαϊκές ταινίες;
Για πείτε μου αγαπητοί μου..... Πόσοι γνωρίζετε ποια ήταν η τελευταία Ελληνική πολιτιστική πρωτεύουσα; Παρ΄ότι ήταν μια μεγάλη Ελληνική πόλη με πολύ έντονη πρωτογενή πολιτιστική παραγωγή, η χρονιά που είχε τον τίτλο πέρασε χωρίς να αφήσει το έντονο αποτύπωμά της. Εμείς δεν διαθέτουμε ούτε το ένα τοις εκατό της δυναμικής της πόλης αυτής. Που θέλουμε να πάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια ή γυμνοί......

Τι λοιπόν προτείνει η ισχνή μειοψηφική αιρετική άποψη;
Υποστηρίζω να υποστηρίξει το Ναύπλιο την υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.
Έχει η πόλη αυτή κάτι παραπάνω από το Ναύπλιο; Μάλλον όχι.
Όμως το πλεονέκτημα που θα είχε ο φάκελος της Τρίπολης θα ήταν η δυνατότητα να εξακτινισθούν (όπως εύστοχα είπε τη λέξη αυτή ένας φίλος μου)  οι εκδηλώσεις και οι πολιτιστικές δράσεις σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας. Να γίνει η Καλαμάτα η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χορού, η Κόρινθος της τζαζ μουσικής, το Ναύπλιο του λαϊκού πολιτισμού, η Επίδαυρος του αρχαίου δράματος κ.ο.κ
Υποστηρίζω λοιπόν ότι το Ναύπλιο έχει τις δικές του δυνατότητες να συνεισφέρει στην υπόθεση. Αρκεί να βρεθούν στα τάρταρα οι συνήθεις ύποπτοι που το παίζουν παράγοντες και να δώσουμε την πρωτοκαθεδρία στο ΠΛΙ και την Πρόεδρό του να προετοιμάσουν αυτοί όλες τις Αναπλιώτικες δράσεις που θα συμπεριληφθούν στο φάκελο της υποψηφιότητας της Τρίπολης.  Αυτό το μικρό, αλλά εξαιρετικό δυναμικό στο χώρο του πολιτισμού, τον διαθέτει η πόλη μας. Ας του δώσουμε την ευκαιρία.
Πως είπατε; Δεν άκουσα; Δεν γίνεται αυτό; Δεν γίνεται να εξακτινισθούν οι δράσεις;
Λοιπόν. Γνωρίζετε άραγε ποια είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης εφέτος; Όχι βεβαίως, δεν το γνωρίζετε οι περισσότεροι, αν δεν το γκουγκλάρετε. Θα σας πω λοιπόν για να μην σας βάζω σε κόπο. Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013 είναι το δίδυμο των πόλεων Μασσαλία και Aix on Provence και ουσιαστικά όλη η περιοχής της Προβηγκίας στη Γαλλία, αφού εκεί οι δραστηριότητες εξακτινίζονται σε 21 διαφορετικές πόλεις.
Ας τολμήσουμε κάποτε. Ας μην μας τρώνε οι τοπικισμοί. Ας μην περιμένουμε τον Καμπόσο να ζητήσει και αυτός τα ίδια για το Αργος. Ας εντάξουμε και το σπουδαίο Αργος σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Ας μην χάσουμε και άλλη ευκαιρία. Που θα την χάσουμε με Κωστούρο, Γραμματικόπουλο και τα άλλα τα παιδιά, που δεν αντιλαμβάνονται τίποτα παραπάνω από τις ψήφους.

Theatre / Cinema

The reinvention of cinema in La Ciotat

La Ciotat

12 and 13 November
FREE ENTRANCE

2 σχόλια:

  1. Τι Αιρετικός θα ήσουν αν δεν διαφωνούσες;

    Νομίζω Κώστα ότι τα μπερδεύεις λίγο τα πράγματα. Από τη μια λες ότι εμείς δεν μπορούμε να οργανώσουμε μια τέτοια πανευρωπαϊκή εκδήλωση, γιατί δεν έχουμε τους χώρους και το πολιτιστικό βάρος που χρειάζεται και από την άλλη προτείνεις την Τρίπολη, που και αυτή αν δεν έχει τίποτα από αυτά.

    Αφήνω τις υπερβολές να έχει μια μικρή πόλη σαν το Ναύπλιο, "συμφωνική ορχήστρα", "μπαλέτο κλασσικού και σύγχρονου χορού", "στον τομέα της μουσικής έχουμε βγάλει πολλούς σολίστ;", εδώ μετά την κατάργηση της ΕΡΤ δεν έχουμε ως χώρα και τα ταλέντα δεν βγαίνουν κατά παραγγελία, βγαίνουν μέσα από τη μαζική ενασχόληση με τις τέχνες και τη μουσική και δόξα τω Θεό η πόλη μας έχει και παράδοση και αξιόλογη σύγχρονη παρουσία.

    Για τις αίθουσες που λες, μέχρι το 2021 μπορεί να καλυφτούν οι όποιες ελλείψεις, αν και προσωπικά πιστεύω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με την ανάλογη υποστήριξη. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν και χώροι ιδιωτών, για να είμαστε και δίκαιοι, για πες μου πόσες πόλεις έχουν να επιδείξουν περισσότερους χώρους πολιτισμού;

    Το μεγάλο πλεονέκτημα που και συ βλέπεις, είναι ότι το Ναύπλιο αποτελεί κέντρο ιστορίας και πολιτισμού που περιβάλλεται από την Τίρυνθα, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο και το Άργος, που νομίζω ότι όμοιο ή έστω παρόμοιο μέρος, περιοχή, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Μιλάμε στην ουσία για ολόκληρη την Αργολίδα.

    Μπορεί να έχεις τις αντιρρήσεις σου αγαπητέ Κώστα, όχι όμως και να λες, "και γνωρίζουν ότι ο φάκελος αυτός είτε θα είναι σχεδόν άδειος, είτε θα περιέχει ψέμματα", "και γνωρίζουν ότι η πόλη μας θα ρεζιλευόταν εάν γινόταν πολιτιστική πρωτεύουσα", "μα είναι δυνατόν να είμαστε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης όταν δεν έχουμε ένα σινεμά που να παίζει Ελληνικές και Ευρωπαϊκές ταινίες;". Δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση γιατί πιστεύω ότι έχεις στο μυαλό σου ένα άλλο μοντέλο πολύ μεγαλύτερης, σε πληθυσμό, πόλης.

    Το μόνο που μπορώ να σε διαβεβαιώσω, όπως πιστεύω, ότι και φάκελο με χιλιάδες σελίδες θα είχε και δεν θα ρεζιλευόταν καθόλου, μην ξεχνάς ότι εδώ και σε ένα "φτωχικό" Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής έπαιξαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς και Ελληνικής σκηνής, όταν στις άλλες πόλεις τις χώρας μας, ακόμα και σήμερα δεν τολμούν να πλησιάσουν τέτοια γεγονότα.

    Να κλείσω με το τουριστικό και οικονομικό κομμάτι που το απαξιώνεις, γιατί όχι φίλε Κώστα; Δεν πρέπει να βρίσκουμε τρόπους εκτός του πολιτισμού να ενισχύουμε την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη; Υπάρχει καλύτερος τρόπος από κάθε πλευρά να γίνει το Ναύπλιο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης;

    Θεωρώ προσβλητικό και απαξιωτικό το "Και μετά το θέμα το αντιλήφθηκε, ένας Αναπλιώτης μπλόγκερ (ο Πρεφαδόρος) και έριξε την ιδέα να υποβάλει υποψηφιότητα και το Ναύπλιο", δεν το αντιπαρέρχομαι αλλά απαντώ, όπως ήδη έχω γράψει από τις 7 Νοεμβρίου, "Ο Prefadoros ξεκαθαρίζει από την αρχή, δεν διεκδικώ κανένα ρόλο, πλην της απλής συμμετοχής στην προσπάθεια, ούτε καν την πατρότητα της πρότασης, θα ήταν γελοίο και πολύ "φτηνό"." για να προλάβω ακριβώς σχόλια σαν αυτό του φίλου Κώστα.

    Η ιδέα άλλωστε ανήκει στην αείμνηστη Μελίνα που την υλοποίησε το 1986, όσο για το ποια Ελληνική πόλη ήταν η τελευταία Πολιτιστική Πρωτεύουσα, να θυμίσω ότι ήταν η Πάτρα το 2006.

    Για όποιον ενδιαφέρεται οι αναρτήσεις του Prefadorou:

    Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, γιατί όχι το Ναύπλιο κ. Κωστούρο;
    http://www.prefadoros-blog.com/2013/11/2021.html

    Το Ναύπλιο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
    http://www.prefadoros-blog.com/2013/11/2021_7.html

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο η υποβολή υποψηφιότητας Ναυπλίου για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021
    http://www.prefadoros-blog.com/2013/11/2021_9.html

    Prefadoros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κώστα, σε συνέχεια όσων εσύ και ο Prefadoros αναφέρεστε, λέω να πω δυο λογάκια από "το σπουδαίο Αργος", όπως αναφέρεις στο τέλος της ανάρτησης (ελπίζω όχι για λόγους ισορροπίας και όχι με την έπαρση του τελευταίου 2-1, εξάλλου θα ήταν πιο λογικό, εκτιμώ, να πρότεινες στην ανάρτησή σου το Αργος και όχι την Τρίπολη) : το Αργος και το Ναύπλιο, ως δίδυμο πόλεων, θα είχε, ενδεχομένως μεγαλύτερη τύχη (περισσότεροι χώροι, πιο πολλούς ενδιαφερόμενους εγχώριους, διπλή προσπάθεια κ.α.). Ενας συνδυασμός των χώρων - μνημείων του Αργους με αναφορά στην Αρχαιότητα (Θέατρο, Αγορά, λόφος Ασπίδος, Καθαρτήριο αλλά και στρατώνες Καποδίστρια) και των αντίστοιχων της νεώτερης Ελλάδας του Ναυπλίου (Βουλευτικό, Παλαμήδι, Μπούρτζι), αλλά και σε τελευταία ανάλυση των χώρων - μνημείων Μυκηνών, της Επιδαύρου, της Τίρυνθας και της Μιδέας, θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες ("τη δυνατότητα να εξακτινισθούν") εντός της Αργολίδας (ενδεχομένως με το σύνθημα, λέμε τώρα, "όλα εδώ άρχισαν" για το Δυτικό Πολιτισμό) πλήθος εκδηλώσεων.
    Ισως, να αποτελέσει, μια τέτοια πρόταση, και αρχή για το περίφημο αναπτυξιακό δίπολο Αργος - Ναύπλιο που περιγράφεται τόσο ωραία στα διάφορα παρουσιαζόμενα Projects - Γενικά Πολεοδομικά, τοπικά ή περιφερειακά, παντός είδους, που χορτάσαμε, τόσο ωραία περιγραφόμενο (το δίπολο) που δύσκολα μπορεί να εμπνεύσει. Τώρα θα μου πεις, με τους παρόντες Δημάρχους, αυτό φαντάζει δύσκολο, αλλά πιστεύω, όχι αξεπέραστο. Επειδή, ο Ορθος Λόγος - που κατακτάται με εξάσκηση, άρα δύσκολο για τις κοινωνίες μας, άρα μόνον ως αιφνιδιασμός, κατ'αρχήν, μπορεί να περπατήσει μια τέτοια πρόταση [Αργος - Ναύπλιο (Αργολίδα) Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης] - πρέπει να είναι η μοναδική πυξίδα την σήμερον ημέρα, μπορεί, με πολλή προσπάθεια και επειδή το 2021 απέχει κάποια χρόνια, τα παρόντα σχόλια να προσφέρουν τη αφετηρία για το μεγάλο εγχείρημα.
    Σίμος Α. Βαρδάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή