Μόνος ολομόναχος
Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Δημοτική αστυνομία σε καθεστώς κινητικότητας; Ποια δημοτική αστυνομία θέλουμε;

Στην ημερήσια διάταξη είναι η Δημοτική Αστυνομία με τους τέσσερες χιλιάδες υπαλλήλους πανελλαδικά, ως δεξαμενή για να ενταχθούν στο σύστημα κινητικότητας προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις του υπογραφέντος μνημονίου.
Είναι ολοφάνερη η αδυναμία της Κυβέρνησης στο σύνολό της να σχεδιάσει το ο,τιδήποτε. Φαντάζομαι ότι με γοργούς ρυθμούς θα εγκαταλειφθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο Μανιτάκη για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου με αξιολογήσεις, οργανογράμματα, περιγράμματα θέσεων, ώστε να γνωρίζουμε που περισσεύουν θέσεις, που υπάρχουν ανάγκες και ποιοί υπάλληλοι είναι ικανοί και ποιοί άχρηστοι.

Και ναι μεν είναι γελοίο να θεωρούμε ότι με το να μετακινήσουμε 4.000 δημοτικούς αστυνόμους στην κρατική Αστυνομία καλύψαμε τους στόχους και κάτι κάναμε, όμως από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με εξαίρεση κάποιους μεγάλους Δήμους στους οποίους προΐστανται εξαιρετικοί Δήμαρχοι (Καμίνης, Μπουτάρης, Φίλιος, Δημαράς, Σκοτεινιώτης), στους υπόλοιπους Δήμους, η Δημοτική Αστυνομία, με ευθύνη κυρίως των πολιτικών προϊσταμένων τους, δεν έχουν παίξει το ρόλο που θα έπρεπε.
Αντιθέτως θα έλεγα ότι κάποιοι δημοτικοί άρχοντες είναι ευτυχείς μόνον από το γεγονός ότι μέσω της δημοτικής αστυνομίας απέκτησαν επί πλέον πολιτική δύναμη για να κάνουν τα ρουσφετάκια τους και τις εξυπηρετήσεις τους. Ιδίως που η Δημοτική Αστυνομία έχει λόγο στις παραβάσεις που γίνονται από καταστήματα. Φαντασθείτε λοιπόν σε μία τουριστική πόλη, τα συμφέροντα που διακυβεύονται.

Κάποιοι "αφελείς" είχαν τότε ενεργοποιηθεί.
Ιδού μία παλαιά από το Φλεβάρη του 2009 αίτηση δημοτικών συμβούλων:

"Πολύ συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό στην πόλη για το θέμα των κλήσεων από τη δημοτική αστυνομία. Ποιος μπορεί να σβήσει μια κλήση; Ο Δήμαρχος και μόνο;
Πόσες κλήσεις έχουν πέσει και πόσες έχουν σβηστεί;
Ο συνδυασμός Ναύπλιο η άλλη πρόταση με τους δημοτικούς συμβούλους κατέθεσε αίτηση στο Δήμο στις 17/2/09 με τα ακόλουθα ερωτήματα.
Προς το Δήμο Ναυπλιέων
Αίτηση
Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τα παρακάτω στοιχεία:
Α) Το συνολικό αριθμό των παραβάσεων που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Δημοτική Αστυνομία Ναυπλίου
Β)   Το συνολικό ύψος των προστίμων που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα η Δημοτική Αστυνομία Ναυπλίου.
Γ)     Το συνολικό αριθμό των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί κατά των πράξεων της Δημοτικής Αστυνομίας Ναυπλίου.
Δ)   Το συνολικό αριθμό των αποφάσεων με τις οποίες έγιναν δεκτές οι ενστάσεις κατά των πράξεων της Δημοτικής Αστυνομίας Ναυπλίου και το συνολικό αριθμό των αποφάσεων που απέρριψαν τις ενστάσεις.
    Επίσης θέλουμε να μας γνωρίσετε ποίο το όργανο που εκδικάζει τις ενστάσεις των πολιτών κατά των πράξεων της Δημοτικής Αστυνομίας Ναυπλίου που επιβάλουν πρόστιμα και βάσει ποίας νομοθεσίας έχει ανατεθεί η συγκεκριμένη αρμοδιότητα για την εκδίκαση των ενστάσεων.
Ναύπλιο 17-2-2009
Οι Αιτούντες
1.      Χαράλαμπου Αντωνιάδη
2.      Ιωάννη Γκιόλα
3.      Κωνσταντίνου Καράπαυλου, κατοίκων Ναυπλίου, δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Ναύπλιο η άλλη πρόταση»"


Και νάτη και η απάντηση, για την οποία οι πολίτες δεν πολυέσκασαν, αφού ξαναέδωσαν πλειοψηφία στο τότε Δήμαρχο, μετά από ένα χρόνο. Κανείς δεν "αγανάκτησε" τότε, που η πλειοψηφία των ενστάσεων κατά των κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας Ναυπλίου γινόταν δεκτή και συνάμα και ευχάριστος ο Δήμαρχος στους "πελάτες του", που υπέβαλαν τις ενστάσεις τους

"Η απάντηση της Δημοτικής αστυνομίας στην αίτηση του συνδυασμού Ναύπλιο η άλλη πρόταση σε σχέση με τις παραβάσεις και για το ποιος έχει το δικαίωμα να τις σβήνει.

 Ύστερα από γνωστοποίηση από το Δήμο Ναυπλιέων της ανωτέρω αίτησης σας θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι έως σήμερα :
Α η δημοτική Αστυνομία Ναυπλίου έχει βεβαιώσει 767 παραβάσεις που αφορούν είτε τον Κ.Ο.Κ. είτε τον κανονισμό Καθαριότητας είτε την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Β. το συνολικό ύψος των προστίμων που αντιστοιχούν στις παραπάνω εκθέσεις παραβάσεων δεν μπορεί να υπολογισθεί, δεδομένου ότι πολλά από αυτά ενδεχομένως να πληρωθούν κατά το ήμισυ ( όπως προβλέπει ο Νόμος εφόσον δεν παρέλθει το δεκαήμερο) ή να μην έχουν καταβληθεί ακόμα ή καθόλου και να πρέπει να αναζητηθούν οι οφειλέτες από το Δήμο Ναυπλίου.
Γγια τις παραβάσεις αυτές έχουν υποβληθεί 138 αντιρρήσεις
Δ. 88 από αυτές έχουν γίνει δεκτές και 48 έχουν απορριφθεί.
Τέλος το αρμόδιο όργανο που εκδικάζει τις ενστάσεις των πολιτών είναι ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας και στην περίπτωση μας είναι ο κ. Δήμαρχος αφού, σύμφωνα με το νόμο 3463/2006 άρθρο 86 ορίζεται ότι ο δήμαρχος είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου και τις Διευθύνει.
Η υπεύθυνη Τμήματος Δημοτικής αστυνομίας Ναυπλίου.
14-Μαρτίου 2009"


Όμως το μεγάλο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας είναι να βάλει κάποια τάξη στην πλήρη αναρχία που επικρατεί σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων στο τουριστικό κομμάτι του Ναυπλίου. Και στον τομέα αυτό απέτυχε πλήρως με βασική ευθύνη των δημοτικών αρχόντων. Δυστυχώς αντί να αφεθεί η Δημοτική Αστυνομία να εκτελέσει τα καθήκοντά της, με την αποκλειστική πολιτική κάλυψη της δημοτικής αρχής, αδρανεί πλήρως.
Έτσι η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει.
Προχθές ιδιοκτήτες καταστήματος τα έβαλαν με οδηγό ασθενοφόρου, διότι το όχημα εκτάκτου ανάγκης μπήκε σε πεζόδρομο για να παραλάβει ασθενή!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Σε μία κατάσταση πλήρους ανομίας και αναρχίας, ο καθείς πιστεύει ότι είναι ο κυρίαρχος του χώρου γύρω του γράφοντας στα παπάρια του (το λέω έτσι διότι πρέπει να είμαι σκληρός) τους συμπολίτες του, ακόμα και αυτούς που έχουν ανάγκη. Προέχει το κέρδος του σε σχέση με τη ζωή του συνανθρώπου του.
Και σε αυτά έχει κύρια ευθύνη η Δημοτική Αρχή που έχει αφήσει μια δημοτική αστυνομία να αδιαφορεί.
Και όμως τον Οκτώβρη του 2012 είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια να μπει τάξη.
Αλλά εγκαταλείφθηκε.
Προφανώς για να είμαστε αρεστοί στα συμφέροντα.
Θυμίζω λοιπόν την ανάρτησή μου τότε, σε σχέση με την πρώτη προσπάθεια.


"Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012


Δήμαρχος Ναυπλιέων και δημόσιος χώρος

Δήλωση του Δημάρχου  Δημήτρη Κωστούρου

«Υποστηρίζουμε κάθε επιχείρηση ήπιας χρήσης, η οποία συνάδει με τον χαρακτήρα της παλιάς πόλης, παράγει πολιτισμό και προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, αλλά εναντιωνόμαστε σε κάθε είδους κατάστημα ή επιχείρηση, η οποία έχει επιθετική συμπεριφορά, διαταράσσει την κοινή ησυχία, καταστρατηγεί την ποιότητα ζωής μας και λειτουργεί κατά παράβαση των νόμων και των διατάξεων. Δυστυχώς ο δήμος μας βρίσκεται πολλές φορές στην δυσάρεστη θέση όχι απλά να επιβάλει πρόστιμα στα καταστήματα που δεν έχουν άδεια τραπεζοκαθισμάτων και υπερβαίνουν σε κάλυψη τα νόμιμα τετραγωνικά, αλλά και να απομακρύνει τραπεζοκαθίσματα και κατασκευές εφόσον δεν τηρούνται τα νόμιμα».
Τη δήλωση αυτή την προσυπογράφω
Κάποτε πρέπει να μπει  μία τάξη στο χάος στην παλιά πόλη.
Όμως η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε από πολιτικές ανοχής (που έδιναν ψηφαλάκια) χρόνια τώρα και συμμέτοχος στην ευθύνη του χάους είναι και ο σημερινός δήμαρχος, ως μέλος της παράταξης, που αν δεν υπέθαλψε την ανομία, τουλάχιστον την ανέχθηκε και δεν την πολέμησε.
Σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει μία τάξη στα πράγματα με δίκαιο τρόπο.
Εντάξει το να απομακρύνουμε μερικά τραπεζοκαθίσματα από κάποιους δημόσιους χώρους, που έχουν καταληφθεί παράνομα, όμως με ποιο τρόπο θα δώσουμε στην πόλη το αίσθημα της ευνομίας και της δικαιοσύνης, όταν.....
Ένα μεγάλο μέρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν άλλη χρήση από αυτήν για την οποία αδειοδοτήθηκαν. Τι θα κάνουμε με τα καταστήματα αυτά; Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να υποστηρίξει σήμερα, ότι πρέπει να κλείσουν. Τι θα κάνουμε όμως πλέον με κάθε καινούργια αίτηση για να χορηγήσουμε άδεια, όταν άριστα  γνωρίζουμε, ότι οι όροι της άδειας θα παραβιασθούν; Πώς θα ξεχωρίσουμε τις καταστάσεις;
Πολλά καταστήματα δεν έχουν κανένα  δικαίωμα να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα (ούτε καν στον εσωτερικό τους χώρο) και παρ΄όλα αυτά χρόνια τώρα καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο. Πώς θα αντιμετωπισθούν αυτές οι επιχειρήσεις; Θα τις κλείσουμε σε εποχή οικονομικής κρίσης με όλες τις δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες; Θα τις αφήσουμε να λειτουργούν και να καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο χωρίς να δικαιούνται; Και αν τις αφήσουμε να λειτουργούν με ποιο δικαίωμα θα δώσουμε ένα τέλος στην αυθαίρετη κατάληψη δημόσιου χώρου που κάνουν επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και κάνουν υπέρβαση χρήσης ως προς τα τετραγωνικά;
Σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, διαθέτουν περισσότερα απ΄όσα λέει η άδειά τους. Τι θα κάνουμε στην περίπτωση αυτή;
Το ένα κατάστημα είναι νόμιμο ως προς τα τετραγωνικά που έχει καταλάβει και το άλλο τελείως παράνομο, αφού δεν έχει πληρώσει ούτε για ένα τετραγωνικό. Ένα τρίτο έχει κάνει υπέρβαση 10 τ.μ. και ένα τέταρτο μπορεί να έχει κάνει υπέρβαση 100 και πλέον τετραγωνικών μέτρων. Με ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε για να μην αδικήσουμε κανέναν;
Το ένα μπαρ κλείνει τα πορτοπαράθυρα και έχει λάβει μέτρα ηχομόνωσης και το άλλο το ξεσκίζει, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες για τους ενοίκους κατοικιών και πανσιόν. Όμως και τα δύο κατά πάσαν πιθανότητα υπερβαίνουν τους όρους αδείας μουσικής, αφού δεν επιτρέπονται ενισχυτές και το ύψος της έντασης στο οποίο δικαιούνται να παίζουν είναι πολύ χαμηλό. Άλλα καταστήματα δεν έχουν καθόλου άδεια μουσικής. Σε ποιες περιπτώσεις επεμβαίνουμε και σε ποιες όχι; Θα εφαρμόσουμε αυστηρά τον νόμο με αποτέλεσμα η πόλη να γίνει νεκροταφείο;
Το ένα εμπορικό κατάστημα δεν έχει καθόλου εμπόρευμα στο εσωτερικό του και το εκθέτει όλο έξω στο δημόσιο χώρο και το ακριβώς απέναντι δεν έχει χώρο να βγάλει ούτε ένα σταντ. Θα πάρουμε μέτρα κατά των καταστημάτων που έχουν καταντήσει την παλιά πόλη ένα  γιουσουρούμ; 
Κάποια περίπτερα, έχουν κάνει το δημόσιο χώρο σκέτο πανηγυροκατάστημα. Θα δώσουμε ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο;Τι θέλω να πω με όλα τα παραπάνω.
Οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει να λάβουν θέση.
Λόγω της ανοχής  όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
Ο Δήμαρχος από μόνος του δεν θα μπορέσει να κάνει απολύτως τίποτα. Θα τον φάνε λάχανο. Τα οικονομικά συμφέροντα, οι αντιπαλότητες, οι διασυνδέσεις είναι πολύ ισχυρές
Χρειάζεται μετά από συγκεκριμένη διαδικασία να αποφασισθεί από πολύ περισσότερους το τέρμα της ανοχής και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, κατά το δυνατόν δίκαιων.
Αλλιώς ο δήμαρχος θα μείνει στις προθέσεις και στα λόγια. Επικοινωνιακά, μπορεί να θεωρεί, ότι όλα αυτά είναι καλά γι΄αυτόν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό και γι΄αυτόν και για την πόλη, εξ αιτίας της πλήρους επικράτησης των συμφερόντων απέναντι σε όσους υπερασπίζονται το δημόσιο χώρο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου