Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Αραχναίο (υποθέτω σταυροί μηδέν)

Αντέγραψα στην τελευταία ανάρτησή μου το προεκλογικό πρόγραμμα της "άλλης πρότασης" που αφορούσε την πρωτογενή παραγωγή.
Μεταξύ των άλλων είχαμε τότε (προεκλογικά) επισημάνει το φωτεινό παράδειγμα του χωριού Ανάβρα του Νομού Μαγνησίας, για το πως εκεί οι άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν τα έσοδα από το αιολικό πάρκο και για υποδομές, αλλά και για να αναπτύξουν την κτηνοτροφία τους.
Θυμίζω και πάλι το σχετικό απόσπασμα από το προεκλογικό μας πρόγραμμα
"Τουλάχιστον για το Αραχναίο τα χρήματα από την εισφορά του αιολικού πάρκου θα αξιοποιηθούν και επενδυθούν για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό μπορεί να γίνει με σχέδιο και στόχους.  Ας δούμε το παράδειγμα του χωριού Ανάβρα του νομού  Μαγνησίας για μην νομίσει κανένας ότι θεωρητικολογούμε. Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητ. Κατασκεύασαν τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, πρότυπο σφαγείο και φυσικά  περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου με ταυτόχρονη λειτουργία  πιστοποιημένης βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα. Έτσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές. Ο επόμενος στόχος ήταν τηλεθέρμαση Ένας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά)."

Κάτω από την ανάρτησή μου αυτή υπάρχουν τώρα δύο σχόλια.

Το ένα το έκανε ανώνυμος και λέει τα εξής:
"Μιας και αναφέρεστε στα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες του Αραχναίου. Μήπως ξέρετε σε τι επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα? Δυστυχώς σε μικροεργάκια, ρουσφετάκια, ψηφαλάκια..."

Το  άλλο το έκανε ένας Χελιώτης με το όνομα Κώστας Μάρκου (νομίζω δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο προσωπικά) που μας ενημέρωσε ότι για το Αραχναίο υπάρχει ένα εξαιρετικό ιστολόγιο. Το σχόλιο αυτό έχει ως εξής: 

"ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ BLOG arachnaio.blogspot.gr KAI ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΕΙΝΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ"

Καπάκι ο επικεφαλής της άλλης πρότασης Γιάννης Γκιόλας με ανακοίνωσή του επανέλαβε τις θέσεις που επί χρόνια εκφράζει η άλλη πρόταση για συμμετοχικό προϋπολογισμό και για διαδικασίες που θα δίνουν λόγο στους πολίτες για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν στο τόπο τους.


Φαίνεται λοιπόν ότι και στο Αραχναίο υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την πρόοδο του χωριού.


Από την άλλη πραγματικά δεν ξέρω πόσα χρήματα εισπράχθηκαν από τα τέλη που καταβάλλει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το αιολικό πάρκο στο Αραχναίο και δεν ξέρω αν πράγματι τα χρήματα αυτά "επενδύθηκαν" σε "μικροεργάκια, ρουσφετάκια, ψηφαλάκια" , όπως αναφέρει ο ανώνυμος σχολιαστής .

 Αυτό που ξέρω καλά είναι ότι ποτέ δεν προχώρησε μια διαδικασία για να γίνει πράξη ο συμμετοχικός προϋπολογισμός και να εκφράσει ο κόσμος την άποψή του, έστω και σε ένα χωριό, όπου υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα, που κανονικά δεν μπορούν να πάνε σε δράσεις έξω από το Αραχναίο.
Ξέρω ότι η "άλλη πρόταση", που ήταν η μόνη που είχε πρόταση για το Αραχναίο, πήρε επτά μόνο ψήφους στις εκλογές και έλαβε το πιο χαμηλό ποσοστό της σε όλο το Δήμο. Προσωπικά δεν κάθησα να δωτα αναλυτικά αποτελέσματα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά το βλέπω εξαιρετικά χλωμό να έλαβα έστω και έναν σταυρό στο Αραχναίο.
Παρ΄όλα αυτά επιμένω να  έχω θέσεις και να λέω ότι είναι δυνατόν το χωριό αυτό με τα έσοδα από το αιολικό πάρκο να ακολουθήσει το παράδειγμα  της Ανάβρας, προσαρμοσμένο στα τοπικά δεδομένα.
Πρέπει λοιπόν να μάθουμε πόσα ακριβώς ήταν τα έσοδα που εισέπραξε ο Δήμος μας από το αιολικό πάρκο.  Και εδώ πρέπει να παίξει το ρόλο της και  η "άλλη πρόταση", αφού η δημοτική αρχή παρά τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις υπό το νέο Δήμαρχο για περισσότερη διαφάνεια, μας έχει ξαναγυρίσει πίσω στα ειωθότα των σιωπών.
Από εκεί και πέρα και αφού πληροφορηθούμε πάνω-κάτω τα έσοδα που θα έχει το χωριό την επόμενη δεκαετία, θα πρέπει να καταρτισθεί ένα συνεκτικό σχέδιο για δράσεις με μακρόχρονο ορίζοντα. Και για να καταρτισθεί θα πρέπει οι δημοτικές παρατάξεις να εκφράσουν άποψη και οι πολίτες στο χωριό συμμετοχικά να αποφασίσουν.
Έχω την αίσθηση ότι η πρώτη χρονιά πράγματι απολέσθηκε σε μικροεργάκια και σε μικροπαραταξιακά συμφέροντα. 
Δεν πρέπει να χαθεί όμως και άλλος χρόνος.
Πολύ θάθελα να δω ένα χωριό που βγήκε λαβωμένο από τον εμφύλιο, με τεράστια πάθη και μίση σήμερα να γίνεται το πρότυπο μοντέλο για όλο το Δήμο.
Πολύ θάθελα οι κάτοικοι του ορεινού χωριού να θερμαίνονται σχεδόν δωρεάν, εκεί που όλη η Ελλάς παγώνει.
Πολύ θάθελα να δω τα μνημεία της να αναδεικνύονται.
Πολύ θάθελα να δω παραδοσιακά πέτρινα σπίτια να ανακαινίζονται.
Πολύ θάθελα να δω να γιγαντώνεται η τοπική παραγωγή με ποιοτικά Χελιώτικα προϊόντα
Πολύ θάθελα να δω σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Πολύ θάθελα να δω να μετατρέπεται όλη η κτηματική περιφέρεια Αραχναίου σε ζώνη βιολογικής κτηνοτροφίας τα Χελιώτικα προϊόντα να αρχίσουν να πουλιούνται και στο εξωτερικό σε εξαιρετικές τιμές.
Πολύ θάθελα να δω να δω στο χωριό τα πρώτα σημάδια εναλλακτικού τουρισμού και τις ταβέρνες γεμάτες από επισκέπτες έτοιμους να γευθούν την κουζίνα τους από τοπικά προϊόντα.
Μπορούν να γίνουν αυτά.
Και αν πράγματι γίνουν  και αν ξανασυμμετείχα ως υποψήφιος σε εκλογές (που δεν πρόκειται να το πράξω) και πάλι δεν θα ξανακοίταζα τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας για να διαπιστώσω ότι τις επιτυχίες θα της είχαν καρπωθεί οι "σπουδαίοι", και βροντεροί στις μπούρδες, αλλά σιωπηλοί στα τοπικά ζητήματα, παράγοντες.


Ένα υστερόγραφο τελείως άσχετο με την παρούσα ανάρτηση. Διαβάσατε άραγε το άρθρο του στους πάντες άγνωστου παρ΄ολίγον βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, που απ΄ότι έμαθα πήρε και  κάμποσους σταυρούς στο Χέλι για  τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο; Τί να πω και τι να ξεστομίσω; Τον ψήφισαν και αγαπητοί μου φίλοι.  Έχουμε ξεφύγει τελείως. Για το Αραχναίο έχει να πει τίποτα ο άνθρωπος, αντί να παριστάνει τον στρατηγικό αναλυτή;

2 σχόλια:

  1. Βρίσκω τις ιδέες και τις προτάσεις που παραθέτεις πολύ καινοτόμες και τη καλυτερη συνταγή γιά το πως μιά μικρή κοινωνία μπορεί να αντιπαρατεθεί στη κρίση. Η λέξη κλειδί είναι "ποιότητα". όμως γιά να περπατήσουν όλα τα παραπάνω και να υλοποιηθούν θα πρέπει η τοπική κοινωνία να ανοίξει τα αυτιά της και να ακούσει πρώτα από όλα και στη συνέχεια να ανασκουμπωθεί να δουλέψει σε αυτή τη κατεύθυνση. Και μάλλον κάτι τέτοιο δεν κάνει μέχρι τώρα. Στα καφενεία στο Αραχναίο η Πρωτοβουλία προεκλογικά αντιμετώπίστηκε με πολύ καχυποψία, οι πολίτες ούε που άκουσαν το πρόγραμμα, οι ψήφοι ήταν προαποφασισμένοι και ταγμένοι σε πολιτικά-πτώματα που δυστυχώς εκλέχτηκαν αλλά έχουν μεσάνυχτα απο τέτοιες ιδέες και οράματα.....
    Υπομονή λοιπόν μέχρι να πεινάσουμε όλοι...... και βλέπουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λευτα εδω και τόσο καιρό που παίρνετε(ανεμογενητριες ) τι έργο έχετε κάνει για το ΑΡΑΧΝΑΙΟ?? Ας μας απαντήσει κάποιος?????το έργο σας είναι να καταστρεψετε το χωριό..το νερό της λερνης γιατί το κόψτε?Και τώρα θα έρθετε για ψήφους είστε γελασμενοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή