Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ένας ανώνυμος αγρότης που δεν θέλει επιδοτήσεις και ειδικές εξαιρέσεις

Εκεί λοιπόν που οδηγούσα σε έναν αγροτικό δρόμο πέφτω πάνω σε έναν φίλο που οδηγούσε το τρακτέρ του μέσα στο χωράφι του.
Είχα καιρό να τον δω
Χαιρετούρες, σταυρωτά φιλιά, φιλοφρονήσεις για το πόσο νέοι ακόμα φαινόμαστε, ερωτήσεις για το εάν παραμένουμε ακόμα ενεργοί (φαντάζομαι αντιλαμβάνεσθε σε ποιόν τομέα)
"Τι κάνεις ρε εδώ" του λέω "εσύ ένας πραγματικός αγρότης που μοχθεί, γιατί δε είσαι στο μπλόκο με τα τρακτέρ εκεί στις Μυκήνες;"

"Εγώ", μου απαντάει ο φίλος αγρότης, "για εμένα το λες αυτό; Εγώ να πάω να ενισχύσω τη λογική της γεωργίας που στηρίζεται στις επιδοτήσεις και στις εξαιρέσεις ειδικά για τους γεωργούς; Εγώ να φωνάξω για να συνεχίσει το ξευτελιστικό σύστημα με τις Κυβερνήσεις που θέλουν να ελέγχουν την αγροτιά με την ντροπή των επιστροφών ΦΠΑ, τα σχέδια βελτίωσης που έγιναν Μερσεντέδες, τις επιδοτήσεις σε νέους αγρότες που τάφαγαν  στα αγωνιστικά αυτοκίνητα και στις δηθενιές για τις γκόμενες, με τις ντροπές των θαψιμάτων των πορτοκαλιών, με τα φορτηγά που από τη μία πόρτα του χυμοποιείου έμπαιναν και από την άλλη έβγαιναν με το ίδιο φορτίο για να παίρνουν πενταπλές επιδοτήσεις; Και σήμερα αυτοί που φωνάζουν, επειδή ξέρουν, ότι πλέον δεν έχει άλλο μισό δις που τόδωσε σαν δωράρα αυτός ο απαίσιος υπουργός του Καραμανλή, προσπαθούν να τα πάρουν από την πίσω πόρτα. Επί πλέον εξαίρεση για το πετρέλαιο, εξαίρεση για το ρεύμα, μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ, ακόμα και εγγυημένη τιμή ζητάνε κάποιοι ακόμα και σήμερα. Ρε εγώ τα προηγούμενα χρόνια λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο δεν έκανα. Γιατί λες φωνάζουν σήμερα για το πετρέλαιο; Επειδή με την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης τους κόπηκε η δυνατότητα να κλέβουν, ρε. Αυτό είναι. Δώστε μας, λένε, φθηνό πετρέλαιο, αλλά δεν λένε ότι τα προηγούμενα χρόνια έκαναν λαθρεμπόριο και έβαζαν πετρέλαιο θέρμανσης στα τρακτέρ χωρίς να έχουν δικαίωμα. Και έπαιρναν και την επιστροφή πετρελαίου από πάνω. Εγώ ήμουν ο μαλάκας τα προηγούμενα χρόνια που φούλαρα με πετρέλαιο κίνησης για να είμαι νόμιμος. Εγώ ρε είμαι αγρότης και θέλω να παράγω καλό ποιοτικό προϊόν και να μπορώ να πουλάω σε καλή τιμή. Έχουμε βρε το πιο νόστιμο και ζουμερό πορτοκάλι στον κόσμο, το καλύτερο λάδι, τα καλύτερα αρνιά, το περίφημο θυμαρίσιο μέλι, βγάζουμε τα καλύτερα κηπευτικά. Και μπορεί να έχουμε και την πρωιμότητα που μας δίνει πλεονέκτημα έναντι όλων των χωρών."

Χωρίς ανάσα μου τάπε όλα αυτά. Και πριν προλάβω να ψελλίσω τίποτα με έλουσε και εμένα.
"Και εσείς της ΔΗΜΑΡ είστε οι χειρότεροι απ΄όλους. Από τη μία μου βγαίνετε και λέτε ότι είναι δίκαια τα αιτήματα που δεν επιτρέπουν στην αγροτιά να αναπνεύσει και από την άλλη είστε και στην Κυβέρνηση για να παίξετε το πελατειακό σας παιχνιδάκι δίνοντας ψίχουλα επιδοτήσεων και εξαιρέσεων, όπως έκαναν τόσα χρόνια οι Πασόκοι και Νουδίτες, χαϊδεύοντας Κοκκινούληδες, Μπούτες και άλλους επιδοτοβίωτους"
"Και καλά", του λέω προλαβαίνοντας να πω και εγώ δυό λέξεις, "εσύ που ζητάς να παράξεις ποιοτικό προϊόν, δεν έχεις προβλήματα; Δεν έχεις τίποτα να ζητήσεις από το Κράτος;"
"Αν έχω....", μου λέει, "δεκάδες πράγματα πρέπει να γίνουν, όμως αυτά δεν περιλαμβάνονται στα αιτήματα των τριάντα ανθρώπων, που βρίσκονται εκεί στις Μυκήνες".
Βρίσκω τότε την ευκαιρία και του υποβάλω το αίτημά μου να τα καταγράψει κάπου για να τα δημοσιεύσω. Να δημοσιεύσω την άλλη άποψη, που πρεσβεύει ένας αγρότης που είναι 15 ώρες τη μέρα στο χωράφι και θέλει να  μας δώσει καλό ποιοτικό προϊόν.
"Θα σου τα γράψω, αλλά επειδή είμαι ανορθόγραφος και κάνω ασυνταξίες θα καθήσεις να μου τα χτενίσεις λίγο τα αιτήματα. Όμως κακομοίρη μου, πρόσεξε μην αλλάξεις το νόημα αυτών που εγώ πιστεύω πρέπει να γίνουν και να διεκδικηθούν.Και δεν θα γράψεις το όνομά μου. Δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα, εγώ προϊόντα παράγω, κολοπολιτικός δεν είμαι. Από κάτω λοιπόν θα βάλεις σαν υπογραφή." Ένας ανώνυμος αγρότης που δεν θέλει επιδοτήσεις και εξαιρέσεις""

Το ίδιο βραδάκι είχα το κείμενό του.
Ιδού λοιπόν τι μας λέει ο ανώνυμος αγρότης που δεν θέλει επιδοτήσεις και ειδικές εξαιρέσεις

" Διάβασα ένα κείμενο του βουλευτή Αργολίδας που υποστηρίζει τα αιτήματα για τη συνέχιση του σάπιου καθεστώτος στον αγροτικό τομέα. Είχε τίτλο το κείμενό του "Τι κάνεις Γιάννη. Κουκιά σπέρνω....." Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να εκνευριστώ, Ναι ρε φίλε... και όμως εγώ  έσπειρα κουκιά, όπως και κρεμμύδια και τη μόνη στην Ελλάδα βιολογική σόγια. Και αγωνίστηκα και πάλεψα και τα πούλησα τα προϊόντα μου σε σχετικά καλή τιμή και είμαι ικανοποιημένος από την απολαβή του ιδρώτα που έχυσα. Δεν ζητάω επιδοτήσεις, δεν θέλω να πληρώνω λιγότερους  φόρους απ΄όσο οι άλλοι Ελληνες. Δεν θέλω να έχω ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στο πετρέλαιο όταν δεκάδες χιλιάδες μαγαζιά κλείνουν στη χώρα. Θέλω να παλέψω μαζί τους για να εκλογικευτεί η τιμή της ενέργειες και για να εισπράξει τελικά περισσότερα το Κράτος από φόρους. Θέλω και εγώ να στέλνω τα προϊόντα μου στην Αθήνα και να μην πληρώνω τόσα χρήματα για πετρέλαιο, ώστε να μπορέσω να προσφέρω πιο φθηνό προϊόν  Δεν θέλω όμως  να με ειρωνεύονται για τα κουκιά που σπέρνω. Θέλω και ζητάω και απαιτώ και είμαι έτοιμος να αγωνιστώ για να μπορέσουν οι πραγματικοί αγρότες να μην καλλιεργούν επιδοτήσεις και μεζονέτες αλλά πραγματικά κουκιά και αγκινάρες, που να μπορούν να φαγωθούν. Αυτό θέλω.
Και θα σας πως τί εγώ νομίζω πως πρέπει να διεκδικήσουν οι αγρότες.
Πρώτα απ΄όλα να σταματήσει το αίσχος με τον εξευτελισμό των ανθρώπων που δουλεύουν στα χωράφια, να παύσει αμέσως η εκμετάλλευση των ξένων άμοιρων ανθρώπινων ψυχών από αρκετούς παραλήπτες πορτοκαλιών με τα συνεργεία κοπής. Δεν είναι ντροπή για τους συνδικαλιστές των αγροτών που δεν έχουν πει απολύτως τίποτα για τους ανθρώπους αυτούς;
Κάποτε θα πρέπει να αρχίσουμε να διεκδικούμε να "πρασινίσει" η γεωργία στο νομό μας. Να σταματήσουμε όλες τις βλαβερές για το περιβάλλον πρακτικές. Δεν θα ωφελήσουμε μόνον όλο το γύρω μας ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, με την υιοθέτηση της βιολογικής γεωργίας αλλά και τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας. Θα πετύχουμε ακόμα καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα που παράγουμε, αλλά και καλύτερες τιμές. Γιατί ρε γαμώτο δεν ακούσαμε λέξη για τη βιολογική γεωργία από αυτούς που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον στην ύπαιθρο; Γιατί δεν διεκδικούμε πραγματικές βιολογικές φάρμες της γιαγιάς με πολυκαλλιέργεια;






Να ζητήσουμε την καθιέρωση αποκλειστικών ζωνών βιολογικής καλλιέργειας και άλλες για πιστοποιημένη γεωργία
Βασικό, βασικότατο. ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ. Είναι δυνατόν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες στις Μυκήνες να γράφουν μόνον δύο λέξεις για την ολοκλήρωση των έργων του Αναβάλου και τίποτα παραπάνω; Οι αγρότες χρειάζονται νερό καθημερινά για να καλλιεργήσουν κηπευτικά, όχι κάθε 20 μέρες και αν. Έγκλημα  έγκλημα, έγκλημα είναι αυτό που γίνεται τώρα με τον Ανάβαλο. Θα το καταπιούμε έτσι αμάσητο το γεγονός;
Ναι να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Αλλά όχι με εξαιρέσεις, αλλά με οικονομίες. Να κάνουμε οικονομίες στο ρεύμα με την αλλαγή του σχεδιασμού του έργου του Αναβάλου, ώστε να μας έρχεται το νερό με φυσική ροή και να μην ξοδεύουμε ρεύμα για δεύτερες και τρίτες κινήσεις. Να σταματήσουμε να φρεζάρουμε και να καταναλώνουμε πετρέλαιο με κάθε ευκαιρία για να κάνουμε κακό στο κτήμα. Να εκμεταλλευόμαστε όλες τις δυνατότητες για φυσική λίπανση για να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση χημικών.
Να αγωνισθούμε για το χτύπημα των μεσαζόντων. Ας γίνει στην Αργολίδα το πρώτο σε όλη την Πελοπόννησο δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων όπου οι πραγματικοί αγρότες και οι πραγματικοί έμποροι θα έρχονται σε επαφή χωρίς τη διαμεσολάβηση των επιτηδείων.
Να ζητήσουμε από τώρα (όχι από του χρόνου) να γίνουμε κανονικοί φορολογούμενοι (με απλουστευμένες όμως διαδικασίες, όχι με γραφειοκρατία), όπως όλοι οι άλλοι. Όχι το αντίθετο. Έτσι θα εκμηδενισθεί το φαινόμενο των εικονικών τιμολογίων που εκτοξεύουν τις τιμές και δημιουργούν τις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ. Με αυτό τον τρόπο δεν θα γράφονται μεγαλύτερες ποσότητες αγοράς που δικαιολογούν κρυφές εισαγωγές και ελληνοποιήσεις ξένων αγροτικών προϊόντων σε βάρος του αγροτικού κόσμου. Δεν τα ξέρουν αυτά οι συνδικαλιστές ή τα ξέρουν και τους βολεύει να μην τα λένε;
Όλοι μαζί να οργανωθούμε για να γίνει το προϊόν της Αργολίδας επώνυμο. Όσο πουλάμε χύμα λάδι, ανώνυμο πορτοκάλι, ανώνυμα κηπευτικά κάθε χρόνο θα βγαίνουν κάποιοι στους δρόμους να ζητάνε είτε περισσότερες επιδοτήσεις είτε επιπλέον εξαιρέσεις. Όχι δεν το δέχομαι . Δεν δέχομαι το αδιέξοδο. Θέλω την προοπτική Διαθέτουμε την υπέροχη ποιότητα. Μπορούμε να πετύχουμε πρωιμότητα. Εδώ είναι η πρόκληση να πετύχουμε καλή συσκευασία και επωνυμία τόσο γενική για την Αργολίδα, όσο και ειδική από φάρμες και Συνεταιρισμούς για να προωθήσουμε και στο εξωτερικό τα προϊόντα σε πολύ καλές τιμές. Οι προσπάθειες γίνονται και στο λάδι και στα κηπευτικά και στο κρασί και τα αποτελέσματα φαίνονται. Τώρα να οργανωθούμε παντού. και στον τομέα αυτό. Να ζητήσουμε τη βοήθεια του κράτους και της αυτοδιοίκησης για να ανοίξουμε νέες αγορές. Δημιουργείται στην Άπω Ανατολή μια τεράστια νέα αγορά καταναλωτικής μεσαίας τάξης. Αντί να ζητάμε περισσότερες επιδοτήσεις ας  προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τις αγορές αυτές για το λάδι, το μέλι, τα καταπληκτικά τυριά μας, το κρασί. Εκεί να διεκδικήσουμε και να βοηθήσουμε τη βοήθεια του Υπουργείου Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κοινωνία βαρέθηκε επί 30 χρόνια να ακούει ότι τα χωράφια θα μείνουν ακαλλιέργητα και αυτό να μην συμβαίνει λόγω των επιδοτήσεων.
Να δούμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε και να οργανώσουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Για παράδειγμα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ανταγωνιστούμε τους ξένους σε τιμή στο αρνάκι και το κατσικάκι γιατί αυτές οι χώρες έχουν τους τεράστιους στάβλους και τις αχανείς εκτάσεις βοσκοτόπων και το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο. Μπορούμε όμως να τους διαλύσουμε στην ποιότητα. Να πιστοποιήσουμε την εκτροφή αιγοπροβάτων, που ουσιαστικά γίνεται με βιολογικό τρόπο για να εκτοξευθεί η τιμή του κρέατος και των τυροκομικών προϊόντων, που πάνε για εξαγωγή.
Πολλά ακόμα μπορώ να προτείνω.
Σε τίτλους.
Να συνδέσουμε τη γεωργική παραγωγή με τον τουρισμό.
Να ανακυκλώσουμε γεωργικά σκουπίδια (λάστιχα, πλαστικά κλπ)
Να προσπαθήσουμε να εντάξουμε αγροτικά προϊόντα σε ονομασίας Προέλευσης
Να εκμεταλλευθούμε υπέρ του αγροτικού τομέα τα χρήματα που δίνονται από τις εταιρίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Να ενταθεί το πρόγραμμα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα
Να σχεδιάσουμε μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές.
Να βγουν οι γεωπόνοι του δημοσίου στα χωράφια και να εκπαιδεύσουν τους αγρότες στις νέες μεθόδους.
Να γίνουν με οργανωμένο τρόπο οι αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.
Τα σχέδια βελτίωσης να αφορούν κατά κύριο λόγο στην τοποθέτηση συστημάτων στάγδην άρδευσης και όχι να ασφαλτοστρώνουμε αγροτικούς δρόμους που οδηγούν σε μεζονέτες.
Έχω και άλλα, δεν προλαβαίνω όμως να σας τα πω. Πρέπει να πάω να καλλιεργήσω.
Υπογραφή: Ένας ανώνυμος αγρότης που δεν θέλει επιδοτήσεις και ειδικές εξαιρέσεις


7 σχόλια:

  1. και λιγα σου ειπε ο αγροτης ,αν οντως ειναι πραγματικος αγροτης ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συνηθισμένες καφενειακές απόψεις...Μιλάμε για σύνθετα, επιστημονικά ζητήματα με επιφανειακό και απόλυτο τρόπο. Κάθε θέμα χρειάζεται τεκμηρίωση αλλά εμείς τα ξέρομε όλα. Από το πόσο νερό έχει ο Ανάβαλος μέχρι την παγκοσμίως απίθανη βιολογική σόγια. Και το απαραίτητο κερασάκι του αγρότη: να με καθοδηγήσουν, να με προστατεύσουν να με διδάξουν. Πόσο υποκριτικό λοιπόν το "δεν θέλω επιδότηση και εξαιρέσεις" όταν την ίδια στιγμή θέλω να είμαι επιχειρηματίας με ...καθοδήγηση. Αγαπητέ αγρότη το επιχειρηματικό ρίσκο είναι ο βασικότερος συντελεστής παραγωγής στην ελεύθερη οικονομία! Παραδέξου λοιπόν ότι θέλεις προστασία όπως καθε έλληνας αγρότης. Προστασία που οποιοσδήποτε τομέας του επιχειρείν αν ζητούσε θα γελούσε και το γνωστό παρδαλό κατσίκι.
    Γεωπόνος - Ναυπλιώτης - επιχειρηματίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ορθον ειναι:προστασια οπως καθε ελληνας ........ συμπληρωνουμε το επαγγελμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαβάστε ακόμα μερικές "καφενειακές απόψεις"
    http://panosz.wordpress.com/2013/02/10/sxoliasths-ola-ta-kila/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ "μαύρο πρόβατο" το έναυσμα για τη διατύπωση των - γενικά ορθών - απόψεων του Παντελή Καψή ήταν το τι άκουσε σε ένα καφενείο αλλά αυτά που λέει κάθε άλλο παρά καφενειακά είναι. Αντιθέτως αυτα που λέει ο υποτιθέμενος αγρότης του Κώστα Κ είναι καφενειακά γιατί εκφράζονται ως απόλυτες αλήθειες ενώ δεν παρά απλές και μάλιστα κοινότοπες και εν πολλοίς λανθασμένες απόψεις. Γι'αυτό μοιάζει μάλλον άδικος ο παρόμοιος χαρακτηρισμός τους. Αν πάλι εννοούμε παρόμοια πράγματα, πάσο.
      Γε..Να..επ..

      Διαγραφή
  5. Βεβαίως! Όχι μόνο απαιτεί προστασία που ΔΕΝ δικαιούται εφ'όσον όλοι οι Έλληνες είναι εκ του Συντάγματος ίσοι αλλά δεν έχει την εντιμότητα να πληρώσει φόρους, παραβιάζοντας για δεύτερη φορά την εκ του συντάγματος ισότητα. Η φορολόγηση των αγροτών είναι η έτερη ιερή αγελάδα τηε Ελλάδος - η πρώτη είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τι ποσοστό φόρων πληρώνουν οι αγρότες; Πρόκληση - βρείτε το! Πόσο συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία; Βρείτε το κι αυτό, θα εκπλαγείτε! Τι ποσοστό του κοινοτικού προυπολογισμού προορίζεται και πηγαίνει στη γεωργία, κυρίως των Νοτίων χωρών και καθόλου αναλογικά, δηλαδή παραπάνω,στην χώρα μας. Βρείτε το κι αυτό, θα πέσετε κάτω. Μήπως να υπολογίσωμε και τι ποσοστό μαύρης αδήλωτης εργασίας και εκμετάλλευσης αλλοδαπών ΄"πέφτει" στη γεωργία; Την απίστευτη εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή που τη συνοδεύει;
    Με δυό λόγια: δεν σπούδασα, δεν προσπάθησα, αρνούμαι να βελτιωθώ, εκμεταλλεύομαι τους πάντες ζείστε με εσείς και όχι τσιγγουνιές παρακαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι φωτό σου όλα τα λεφτά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή