Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Δημοτικές προμήθειες σε καιρό λιτότητας

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που, πρώτος ο αιρετικός, αποκάλυψε την κατά πλειοψηφία ληφθείσα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου για τη δημιουργία τουριστικού portal, με προϋπολογιζόμενη αμοιβή το ποσό του ενός εκατομμυρίου τριακοσίων χιλιάδων ευρώ και κάτι ψιλών.
Έχει περάσει και αρκετός καιρός από τότε που ασχολήθηκα με στενά δημοτικά πεπραγμένα. Ας θυμηθούμε τα παλιά

Ένας φίλος με ερέθισε. Πριν από λίγες μέρες είχε αναβαθμίσει το λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή του σε windows 8 και είχε πληρώσει κατευθείαν στην Microsoft τριάντα ολόκληρα ευρουδάκια.
Μου στέλνει λοιπόν ο φίλος αυτός ένα μήνυμα και μου λέει: Για μπες στη διαύγεια και δες πόσο κόστισαν στο Δήμο Ναυπλιέων, με απευθείας ανάθεση που έκανε, τρεις αναβαθμίσεις σε windows 8, μία οθόνη (απροσδιόριστου τύπου και εργοστασίου κατασκευής) και ένας εκτυπωτής (και αυτός απροσδιόριστου τύπου και εργοστασίου κατασκευής).

Μου δίνει λοιπόν το σχετικό λινκ. Το ανοίγω και ανακαλύπτω ότι πράγματι για μία οθόνη, έναν πρίντερ και τρεις αναβαθμίσεις των windows θα πληρώσουμε τρία χιλιάρικα. Μπορείτε να το διαπιστώσετε εδώ Και μάλιστα η απευθείας αυτή ανάθεση είναι ορθή επανάληψη προηγούμενης  (εδώ), όπου η σχετική δαπάνη ήταν 1.243 ευρώ και όχι τρεις χιλιάδες. Ξαφνικά αντελήφθησαν ότι δεν πρέπει να πληρώσουν χίλια διακόσια και κάτι ευρώ, αλλά τρεις χιλιάδες παρά κάτι και έτσι έκαναν ορθή επανάληψη της απόφασης της απευθείας ανάθεσης με το νέο φουσκωμένο ποσό.

Έκανα λοιπόν τη σχετική μου έρευνα, διότι και εμένα μου φάνηκε υπερβολικό το νούμερο.
Ας ξεχάσουμε τα τρία τριαντάρια με τα οποία μπορούμε να αναβαθμίσουμε τρεις υπολογιστές κατευθείαν μέσω της Microsoft . Μεγάλο Ελληνικό κατάστημα με είδη πληροφορικής, ζητάει εξήντα ευρώ για κάθε αναβάθμιση σε windows 8. Μπορείτε να το διαπιστώσετε εδώ.
Το ίδιο κατάστημα πουλάει έναν καλό λέιζερ υπολογιστή σε τιμές γύρω στα 150 ευρώ (υπάρχουν και αρκετά πιο φτηνοί).Μπορείτε να το διαπιστώσετε εδώ και εδώ
Τέλος μια πολύ καλή οθόνη με εξαιρετική ανάλυση,  20 ιντσών και πάνω δεν ξεπερνάει τα διακόσια ευρώ.Μπορείτε και αυτό να το διαπιστώσετε εδώ

Κάτι δεν πάει καλά
Έχοντας ως απόλυτο δεδομένο την τιμιότητα του Δημάρχου μας, θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τον λόγο που πληρώνουμε τρία χιλιάρικα για την προμήθεια των τριών ειδών (3 αναβαθμίσεις windows, έναν εκτυπωτή ακι μία οθόνη)
ΠΡΩΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ:
Τα είδη που προμηθεύτηκε ο Δήμος μας να κοστίζουν πράγματι 3.000 ευρώ. Να έχουμε προμηθευθεί κάποια πολύ ειδική και εξαιρετική οθόνη και έναν σούπερ έξτρα εκτυπωτή. Σ΄αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να μας πουν, ποιοί είναι ακριβώς ο εκτυπωτής και η οθόνη που αγοράσαμε και γιατί το κάναμε αυτό σε καιρούς άγριας λιτότητας για το λαό. Θα πρέπει να μας πουν ποιες πραγματικές ανάγκες του Δήμου καλύπτουν τα μηχανήματα που πήραμε.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΞΗΓΗΣΗ
Όλη αυτή η διαδικασία της προμήθειας να έχει ξεφύγει από την προσοχή του Δημάρχου και κάτι να μην πηγαίνει καλά στην όλη υπόθεση. Σ΄αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να διαταχθεί έρευνα.
ΤΡΙΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ
Να έχει φουσκώσει ο λογαριασμός, επειδή μέσα σ΄αυτόν συμπεριελήφθησαν και άλλα είδη που έχει προμηθευθεί ο Δήμος ή για να πληρωθούν κάποιες εργασίες που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Εάν αυτό ευσταθεί, κάτι που είναι πολύ πιθανόν, τότε πρόκειται για μια γενικότερη παθογένεια του δημοσίου τομέα που προμήθειες και εργασίες γίνονται κάτω από το φως με αδιαφανείς διαδικασίες. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε


5 σχόλια:

  1. Στις 17/12/2012 συντάχθηκε μία μελέτη με αριθμό πρωτ. 443 προκειμένου να καλυφθούν οι κάτωθι ανάγκες:
    1. Ένας εκτυπωτής laser έγχρωμος Α4
    2. Μία οπτική οθόνη 23΄΄ έγχρωμη
    3. Τρεις άδειες χρήσης Windows για κυβερνητικούς οργανισμούς (πλήρες πακέτο με: office excel 2010, office word 2010, office power point 2010, office outlook 2010, office one note 2010, Access 2010 και Publisher 2010).
    Το συνολικό κόστος της προμήθειας εκτιμήθηκε στα 3.450,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
    Κατατέθηκαν δύο προσφορές:
    • Της εταιρείας Κατσίγιαννη Παναγιώτη- 2.998,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και
    • Της εταιρείας Intelico- 3.049,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
    Με βάση τις προσφορές αυτές επιλέχθη η προσφορά της εταιρείας Κατσίγιαννη Παναγιώτη.
    Λοιπά στοιχεία μελέτης και προσφορών είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.


    Υ.Γ. Δεν πρόκειται για αναβάθμιση Windows, αλλά για τρεις νέες κυβερνητικές άδειες Windows 2008 με πλήρες πακέτο Microsoft Office όπως περιγράφεται παραπάνω.


    Από το Γραφείο Δημάρχου Ναυπλιέων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η άδεια win 8 upgrade olp nl. gov που αναφέρεται στο έγγραφο (ΑΔΑ:Β4ΜΡΩΚΦ-ΘΛ4) είναι αναβάθμιση σε Windows 8 (win 8 upgrade) κατά τη Microsoft και δε φέρεται να περιλαμβάνει άλλες εφαρμογές. Ίσως έχει γίνει λάθος στο έγγραφο που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και απαιτείται ξανά ορθή επανάληψη. Αλλιώς η αναβάθμιση σε win 8 pro συνεχίζει να κοστίζει 29.99 ευρώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου, προλάβετε (http://windows.microsoft.com/el-GR/windows/buy?ocid=GA8_O_WOL_Hero_ShopHP_FPP_Null)
    Ένας έγχρωμος laser printer από 99 έως και πάνω από 1000 ευρώ για έναν συγκεκριμένο Lexmark kai 2 Xerox (στο Πλαίσιο - μακάρι να πήρατε Xerox)
    Η ακριβότερη (έγχρωμη, αν και όλες έγχρωμες είναι) οθόνη 23'' κοστίζει 289 ευρώ (και με λιγότερα υπάρχουν μερικές πολύ καλές - πάλι από Πλαίσιο)
    Καλές γιορτές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν δεν κανω λαθος ο ιδιος ο Bill Gates ειχε κανει μια συμφωνια με τον τοτε υπουργο οικονομικων καθ.Αλογοσκουφη ,για ελκυστικο πακετο λογισμικου αποκλειστικα για κυβερνητικους οργανισμους .Εξαλλου κυκλοφορει και διαδικτυακη εφαρμογη σουιτα γραφειου με μηνιαια συνδρομη .Μηπως να στειλουν καποιο ιμειλ και στην αδελφη πολη Οτομπρουν για ανταλλαγη πληροφοριων για λογισμικο σε λογικες τιμες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Κώστα, εσύ έχεις το προνόμιο να σου απαντά το γραφείο του Δημάρχου για μια προμήθεια 3.000 Ευρώ. Εγώ δυστυχώς το έχω απολέσει για προμήθειες πολλαπλασίων Ευρώ. Αν ενδιαφέρεσαι δες το σχόλιο στην ανάρτησή σου.

    http://www.prefadoros-nafplio.com/2012/12/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τυγχαινει καμμιά φορα ένας προμηθευτής να καταθέτει δυο προσφορές. Ποτε ο ενας, ποτε ο άλλος, τα κερδη μοιράζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή