Έλεγα να μην συνεχίσω τις αναρτήσεις σχετικά με το Μπούρτζι και τη στάση της δημοτικής αρχής, παρότι αρχικά είχα αποφασίσει να ασχοληθώ με σειρά άρθρων.
Όμως με ερέθισε άρθρο που διάβασα στον Αναγνώστη της Πελοποννήσου, όπου διάβασα το εξής : ".....Θα μπορούσε επομένως, με αφορμή την καθαριότητα που έγινε από τον δήμο στα μέσα του Αυγούστου, να ανοίξει διάλογος στην τοπική κοινωνία και να πιεστεί με κάθε τρόπο η ΕΤΑ και ο δήμος, ώστε να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα το τοπίο και να δρομολογηθεί η επίλυση, με την παραχώρηση ή όχι της νησίδας....."
Είναι φανερό ότι όχι μόνον οι πολίτες αλλά ακόμα και οι ενημερωμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης αγνοούν βασικές πτυχές του θέματος της καστρονησίδας.
Είπε μια ατάκα μία δημοσιογράφος ότι το καθεστώς στο Μπούρτζι είναι "αμφί" και το έφαγαν όλοι.
Να αγωνισθούμε για μια καθαρή παραχώρηση της καστρονησίδας στο Δήμο, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος. Να δρομολογηθεί η επίλυση με την παραχώρηση ή όχι της νησίδας, γράφει ο δημοσιογράφος.
Κύριοι, φαίνεται ότι όλοι ξεχάσατε ότι το Μπούρτζι έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ναυπλίου εδώ και πολλά χρόνια. Ξεχάσατε ότι η δημοτική αρχή Αναγνωσταρά, από την ημέρα της παραχώρησης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για την αξιοποίηση του μνημείου. Ξεχάσατε ότι το Μπούρτζι είχαε παραχωρηθεί για γάμους και τελετές.
Η παραχώρηση που έχει γίνει είναι καθαρή, χωρίς ιδιαίτερους όρους και επιφυλάξεις. Το Μπούρτζι από την ημέρα της παραχώρησης εδώ και χρόνια βρίσκεται με επίσημο τρόπο στην κατοχή του Δήμου που αδρανεί. Ουδείς έχει πάρει πίσω την παραχώρηση.
Η κατάσταση δεν είναι "αμφί". Σήμερα το Μπούρτζι το διαχειρίζεται ο Δήμος Ναυπλιέων και ουδείς άλλος.
Όλη η φασαρία έχει γίνει μετά από μία προσφυγή κατά της πράξης παραχώρησης που έχει ασκήσει ο συμπολίτης μας κ. Γκότσης, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ποτέ ο προσφεύγων δεν ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να ανατρέπει την παραχώρηση. Έτσι εδώ και χρόνια ο Δήμος μας και μόνον αυτός έχει την κατοχή και τη διαχείριση του μνημείου. Και τελικά αυτή η κατάθεση της προσφυγής έγινε το άλλοθι στη δημοτική αρχή για να δικαιολογεί την αδράνειά της.
Τόση ήταν η πρεμούρα της για να αξιοποιήσει το μνημείο, που πολλές φορές ζήταγε αναβολή εκδίκασης και δεν έστελνε φάκελλο στο Δικαστήριο. Και παρ΄όλα αυτά οι άνθρωποι συνέχιζαν να πιπιλάνε τη δικαιολογία, ότι το Μπούρτζι βρίσκεται σ΄αυτά τα χάλια διότι κάποιος πολίτης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τώρα τί θα πεί "καθαρή" παραχώρηση στο Δήμο εγώ δεν γνωρίζω. Εάν γίνει μια καινούργια παραχώρηση θα αποτελεί μία γελοία διοικητική πράξη, αφού ήδη το μνημείο έχει παραχωρηθεί. Και τί σημαίνει "καθαρή" παραχώρηση; Ότι θα απαγορευθεί να προσφύγει κάποιος και κατά της νέας πράξης;
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Η αιτιολογία της προσφυγής είναι, απ΄όσο γνωρίζω, ότι τα μνημεία πρέπει να βρίσκονται στη διαχείριση του Κράτους και του Υπουργείου Πολιτισμού. Εγώ με αυτό συμφωνώ. Δεν είναι δυνατόν φορέας διαχείρισης της Ακρόπολης να είναι ο Δήμος Αθηναίων.
Ο Δήμος μας πρέπει να ενδιαφερθεί για την αξιοποίηση του μνημείου. Πρέπει να έχει γνώμη για τη χρήση του μνημείου. Τα επίσημα χείλη μιλάνε για μελέτες αξιοποίησης και ανάδειξης. Μα οι άνθρωποι δεν έχουν απολύτως καμία σκέψη για το τί θέλουν το Μπούρτζι. Πώς θα γίνουν οι μελέτες χωρίς να γνωρίζουμε τί θέλιυμε ζητάμε;
Θεωρώ λοιπόν αναγκαία τα εξής βήματα.
1. Να παραχωρηθεί το Μπούρτζι στο Υπουργείο Πολιτισμού.
2. Να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και εκεί να παρθεί η απόφαση για το τί θέλουμε το Μπούρτζι. Μόνον μία παράταξη θα κατεβάσει ολοκληρωμένη πρόταση.
3. Άμεσα να δρομολογηθούν ενέργειες για τη σύνταξη των αναγκαίων μελετών
4. Να αναζητηθούν προγράμματα για τα αναγκαία έργα ανάδειξης και αξιοποίησης.
Αν δεν γίνουν όλα αυτά δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από τη δημοτική αρχή. Επτά εισέτι χρόνια φαγούρας και δικαιολογιών.
Τώρα κατά τα άλλα, καλά θα κάνουμε να αφήσουμε απέξω το μνημείο από τους Ιζνογκουντικούς αγώνες διαδοχής
http://adiblog-nafplio.blogspot.com/2011/07/blog-post_09.html
ΑπάντησηΔιαγραφή