Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Γηροκομείο. Είμαι πεπεισμένος πλέον

(η υπέροχη αυτή φωτογραφία είναι της Δήμητρας Μαρινάκη από την ομάδα του fb "ΝΑΥΠΛΙΟ ... στη γειτονιά του έρωτα")
Καταπληκτικά  νέα για τους Αναπλιώτες
Με ταχύτητες φωτός εγκρίθηκε από κρατική Υπηρεσία η μελέτη για την αναπλαση του Πάρκου Κολοκοτρώνη με τις τσιμεντένιες κερκίδες
Τέρμα πλέον οι καθυστερήσεις.
Ναι. Γίνεται να εγκριθεί το αίτημά σας μέσα σε δύο εργάσιμε ημέρες από την ημέρα που θα υποβληθεί.
Και εάν σας καθυστερήσουν υπάρχει πλέον προηγούμενο και μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη αν έχετε επιχείρηση που πρέπει να λειτουργήσει.

Ταχύτητες φωτός στην μία περίπτωση του Πάρκου του Κολοκοτρώνη, επιβραδυνόμενη κίνηση που κατέληξε σε πλήρη ακινησία στο εξαιρετικά κρίσιμο θέμα του Γηροκομείου.

Εχω πειστεί. Οι άνθρωποι πολεμάνε ότι δεν τους συμφέρει πολιτικά.
Ενα εκατομμύριο οφείλει το Γηροκομείο μόνον στον ΕΦΚΑ για εισφορές απλήρωτες.
Και επιπλέον οφείλει μισθούς, ΔΕΗ, φόρους.
Επί χρόνια το χρέος συσσωρεύεται. Επί πολλά χρόνια δεν πληρώνουμε τις εισφορές των εργαζομένων!!!!!! Ουδείς συγκινήθηκε για αυτό επί πολλά πολλά έτη
Και ουδεμία λύση υπήρχε στον ορίζοντα.
Εδώ και δύο χρόνια σήκωσαν ψηλά τα χέρια και ομολόγησαν με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου ότι δεν μπορούν.

Μετά τις εκλογές το Γηροκομείο έμεινε ακέφαλο επί κάποιους μήνες.
Αρχίσαμε και φωνάζαμε.
Κάποια στιγμή συγκροτείται το Διοικητικό Συμβούλιο του Γηροκομείου και εκλέγουν και εμάς τους φωνασκούντες.

Εχω πειστεί. Μας τοποθέτησαν εκεί, θεωρώντας ότι θα μας εκθέσουν, με την σκέψη ότι η ακινησία θα συνεχιστεί και ουδέν θα καταφέρουμε

Με την εκλογή του Δ.Σ. στο τέλος του 2019 τα πράγματα άρχισαν να τρέχουν και αυτά με ταχύτητα φωτός.
Η κοινωνία ευαισθητοποιήθηκε.
Πολίτες κατέβαλαν ένα αρκετά σεβαστό ποσό για την επί έτη απλήρωτη κατανάλωση ρεύματος.
Νέες τηλεοράσεις κατέφτασαν από δωρεά.
Οι πιτσιρικάδες φοιτητές διοργάνωσαν φιλανθρωπικό αγώνα καλαθόσφαιρας για το Γηροκομείο.
Ο Πανναυπλιακός συγκέντρωσε αρκετά τρόφιμα σε έναν αγώνα. Μαζευτήκαμε εμείς σαν παράταξη και παραγγείλαμε τρόφιμα για να τα πάμε στο γήπεδο και ο έμπορος από τον οποίο τα παραγγείλαμε διπλασίασε από μόνος του την παραγγελία!!!!!

Εχω πειστεί. Ούτε ένα ευχαριστήριο για την ευρύτατη αυτή κινητοποίηση της κοινωνίας. Ούτε θέλησαν να πληροφορηθούν τι προσέφερε οκόσμος Αντίθετα είχαμε λοιδωρίες. Και άλλοι πολίτες και επιχειρήσεις  από μόνοι τους ευαισθητοποιήθηκαν και προσέφεραν  στο Γηροκομείο . Για αυτούς βγήκαν φωτογραφίες και ακούστηκαν ευχαριστήρια. Και καλώς έκαναν. Για τους άλλους, που εμείς κινητοποιήσαμε , σιωπή. Εχω πειστεί

Ανώνυμος συμπολίτης μας βάζει τα χρήματα για το βάψιμο όλου του Γηροκομείου. Σεβαστό ποσό προσφέρει Δεν τον γνωρίζουν όμως και αυτό τους είναι τεράστιο πρόβλημα.. Τον γνωρίζουμε ελάχιστοι. Δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες. Φαντάζονται ότι δεν θα λάβουν αυτοί  τα εύσημα. Εχω πειστεί για τις προθέσεις τους.

Με ταχύτητες φωτός προχωρούσαν οι διαδικασίες τον πρώτο μήνα.
Μέσα σε ελάχιστες μέρες είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας για νόμιμους τρόπους χρηματοδότησης του Γηροκομείου από τον Δήμο.
Συμφώνησαν να προχωρήσουμε στην Προγραμματική σύμβαση που θα έλυνε το πρόβλημα.
Δεν θέλησαν να αναθέσουν την σύνταξη της προγραμματικής σύμβασης σε υπηρεσία του Δήμου ή σε κάποιον σύμβουλο που μοσχοπληρώνουν. Να την κάνουμε εμείς, μας είπαν. Τελικά ήταν καλύτερο αυτό, διότι μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο την είχαμε έτοιμη. Δωρεάν συντάχθηκε η προγραμματική.
Ψηφίστηκε ομόφωνα η Προγραμματική και από το Γηροκομείο και από τον ΔΟΚΟΙΠΑΝ
Και σε λίγες ημέρες έρχεται από την Πάτρα, που ελέγχει το Ιδρυμα, η έγκριση της Προγραμματικής όχον αφορά το Γηροκομείο!!!!
Ολα  έπρεπε να ήταν τυπικούρες  από εκεί και πέρα ως προς τα γραφειοκρατικά. Η αποκεντρωμένη διοίκηση είχε εγκρίνει δεκάδες άλλες προγραμματικές.
Και τότε έρχεται, αίφνης, η απόρριψη της προγραμματικής από την Αποκεντρωμένη όσον αφορά την απόφαση του ΔΟΚΟΙΠΑΝ!!!!
Τους λέμε ότι πρέπει να γίνει προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμλένης και προφορικά συμφώνησαν.
Αύριο  παρέρχεται η προθεσμία και ακόμα τίποτα!!!!!!
Εχουμε να συνεδριάσουμε μερικούς μήνες. Πλήρης ακινησία. Εχω πειστεί.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης
Απίστευτες είναι οι αιτιάσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση που απέρριψε την προγραμματική σύμβαση.
Θα προσπαθήσω να τα πω όλα με πολύ απλά λόγια, μπας και αντιληφθείτε
Ας ξεκινήσουμε με τα εξωφρενικά:
1. Ισχυρίζεται η απόφαση ότι δήθεν η Προγραμματική δεν είχε ρήτρες. Προφανώς δεν την διάβασαν. Οχι μόνον περιείχε ρήτρες, αλλά η διατύπωση είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που περιέχεται στο 99% των Προγραμματικών συμβάσεων που έχουν γίνει στην χώρα. Μα ακριβώς ίδια διατύπωση.
2. Ισχυρίζεται η απόφαση ότι δεν είχε αναγραφεί στην Προγραμματική ο Κωδικός του Προϋπολογισμού του ΔΟΚΟΙΠΑΝ  μέσω του οποίου θα γινόταν η εκταμίευση του ποσού. Ομως αυτό ούτε αναγκαίο ήταν, ούτε η νομοθεσία το προβλέπει, ούτε τέτοια διάταξη υπάρχει σε οποιαδήποτε άλλη από τις δεκάδες χιλιάδες προγραμματικές συμβάσεις που έχουν γίνει στην χώρα.
Ας πάμε όμως και στα λίγο πιο σοβαρά αλλά εξίσου εξωφρενικά, κατά την ταπεινή μου γνώμη
3.   Ισχυρίζεται η απόφαση της Αποκεντρωμένης που απέρριψε την Προγραμματατική ότι δεν επιτρέπονται από την νομοθεσία  προγραμματικές συμβάσεις που να να μην εξυπηρετούν αναπτυξιακούς σκοπούς.  Ωπα!!!!! Και οι εκατοντάδες προγραμματικές συμβάσεις που έχουν γίνει και προχωρήσει κανονικά με Ιδρύματα, Γηροκομεία, Στέγες Απόρων και Αναξιοπαθούντων, Ορφανοτροφεία, Εκκλησίες: Εδώ ό ίδιος ο Δήμος Ναυπλιέων έχει προγραμματική σύμβαση με τον ΟΚΑΝΑ για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Αυτή η προγραμματική σύμβαση είναι εντάξει και η άλλη του Γηροκομείου για τους γέροντες μη νόμιμη, επειδή δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα; Και εν τέλει τι το πιο αναπτυξιακό από το να είναι ασφαλείς οι γέροντες σε μία κοινωνία. Για ποια ανάπτυξη ομιλούμε σε μία χώρα αν δεν μπορούμε να περιποιηθούμε τα γερόντια;
Μην τρελαθούμε. Θα μου πείτε βεέβαια ότι μπορεί ο νόμος να λέει άλλα ; Ιδού τι λεει : "Για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών οι δήμοι ……...καθώς και κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις…………...μεταξύ τους ή και με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου"
Ωπα!!!!! Ο νόμος λεει  ότι μια προγραμματική σύμβαση μπορεί να συναφθεί και για την παροχή υπηρεσιών. 
Σε ανύποπτο χρόνο (πριν από 15 χρόνια) είχε τροποποιηθεί το Καταστατικό του Γηροκομείου και είχε προστεθεί ειδικός όρος ότι επιτρέπεται η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων. Για να μην παραθέσω και όλη την υπόλοπη νομοθεσία και νομολογία και σας κουράσω.
4.    Ισχυρίζεται η απόφαση της Αποκεντρωμένης ότι η προγραμματική σύμβαση είναι μονομερής σε βάρος του ΔΟΚΟΙΠΑΝ που βάζει τα χρήματα και ότι αυτό απαγορεύεται. Εδώ η απόφαση έχει κάποια βάση ως προς το νομοθετικό πλαίσιο. Ομως ως προς την ουσία δεν έχει δίκιο. Ο ΔΟΚΟΙΠΑΝ έχει στους σκοπούς του την ίδρυση Γηροκομείου και το ήδη λειτουργούν Γηροκομείο έχει έναν όροφο κενό και εξειδικευμένο προσωπικό που εισφέρει για τους σκοπούς της Προγραμματικής. Ετσι γίνεται σε όλες τις προγραμματικές. Κάτι βάζει καθείς και συνήθως κάποιος βάζει χρήματα και κάποιο άλλος είδος και προσωπικό. Επομένως η Προγραμματική στην ουσία της δεν είναι μονομερής αφού το Γηροκομείο βάζει κτηριακές εγκαταστάσεις και προσωπικό, σε αντιστάθμιση των χρημάτων.
Αύριο λήγει η προθεσμία για προσφυγή κατά της απόφασης
Ετσι θα περάσει. Δεν θέλουν. Η ιστορία θα τους κρίνει
Καταλαβαίνω ότι μπορεί να θεωρούν ότι εγώ λέω λόγια του αέρα. Ερωτώ όμως το εξής: Δεν θα έπρεπε ευθύς αμέσως να αναθέσουν την υπόθεση σε νομικό έστω  για να τους πει μια γνώμη; Και εμείς οι νομικοί στο ΔΣ του Γηροκομείου δηλώσαμε την διάθεσή μας να βοηθήσουμε δωρεάν με τις γνώσεις μας. Και το αποδέχθηκαν προφορικά αυτό. Αλλά στην πράξη ουδέν;

Πεπεισμένος πλήρως. Δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον του Γηροκομείου και τα υπέρογκα χρέη του.
Πεπεισμένος ότι άλλα τους απασχολούν. Σε άλλα στοχεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου