Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Ιδού η ευκαιρία για το Ναύπλιο!! Για τον τοπικό τουρισμό και όχι μόνον

Την προτεραιότητα την έχει η ζωή.

Οταν λέω ζωή, δεν εννοώ απλή επιβίωση
Ζητώ πολιτισμό, συναυλίες, έρωτα, αγκαλιάσματα, όνειρα, ταξίδια, θερινούς κινηματογράφους, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, περιπάτους και άθληση, θέατρο και φεστιβάλ.
Ας μην τα χάσουμε αυτό για την απλή και ανούσια επιβίωση για κάποια λίγα χρονάκια μέσα στη γυάλα.
Και για να μπορέσουμε να ρουφάμε την ζωή μέσα από το μεδούλι με αλατάκι και πιπεράκι είναι αδήριτη ανάγκη η οικονομική δραστηριότητα. Και η λειτουργούσα οικονομία χρειάζεται , αλλά πάνω από όλα είναι αναγκαία η ουσιαστική συμβίωσή μας μέσα στην κοινωνία. Τα παιδιά να παίζουν κλέφτες και αστυνόμους και στακαμάν. Τα προαύλια των σχολείων να ανοίξουν. Τα κουβαδάκια στην παραλία. (όχι με τις ώρες, Δεν χρειάζεται). Τα ζευγαράκια και οι παρέες στον Γύρο της Αρβαντιάς. Στον ασφαλή Γύρο. Ποπ κόρν και μπυρόνι στον θερινό κινηματογράφο. Μπάνιο κάτω από το σεληνόφως.
Ακράδαντα πιστεύω, ότι μπορεί να είναι τώρα η μεγάλη ευκαιρία για το Ναύπλιο.
Για ζωή αλλά και για απογείωση του τουρισμού μας.


Τα ευνοϊκά δεδομένα
Μέχρι τώρα δεν έχουμε κρούσμα στο Ναύπλιο. Ακόμα και αυτό για το οποίο αρχικά είπαν, αποδείχθηκε ότι δεν ίσχυε παρά τον αρχικό πανικό και είναι καλά ο άνθρωπος. Είμαστε προς το παρόν ασφαλέστατος προορισμός
Τα αεροπλάνα από Ιούνιο θα πετάξουν στην Ευρώπη. Δεν γίνεται διαφορετικά
Η Ιταλία από μόνη της έκλεισε στον εισαγόμενο τουρισμό. Στην Ισπανία οι βόρειοι δεν θα πάνε. Ουδέ και στην Τουρκία και στις χώρες της Βορείου Αφρικής. Μάλλον θα είναι αδιανόητο να υπάρξει τουρισμός από Ευρώπη προς Μπαλί, Κο Σαμούι, Γκόα, Μαλβίδες και Μαυρίκιο.
Δεν θα ταξιδέψουν πολλοί Ευρωπαίοι προς Μεσόγειο, αλλά αυτοί οι λίγοι, είναι βέβαιο, ότι θα έχουν  την Ελλάδα ως πρώτη προτίμηση.
Και, θεωρώ, ότι πολλοί θα φοβηθούν να πάνε στα νησιά, μπας και αρρωστήσουν εκεί και αποκλειστούν.
Ιδανικό το Ναύπλιο που είναι σε δύο ώρες απόσταση από την Αθήνα και τα νοσοκομεία.Σχέδιο απαιτείται για να προβάλλουμε τα πλεονεκτήματα για ιδανικότατες και εκπληκτικές διακοπές.
Και να τους δείξουμε ότι εδώ έχουμε πλήρως οργανωθεί και παρέχουμε υγειονομική ασφάλεια.


Ας κάνουμε το κάτι παραπάνω από ότι θα μας πουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα
Σχέδιο ασφαλών μετακινήσεων από αεροδρόμιο στο Ναύπλιο. Συνεργασίες εταιριών rent a car, αυστηρούς ελέγχους υγειονομικών κανόνων στο ΚΤΕΛ, ταξι κλπ
Τα ξενοδοχεία και τα καταλύμματα να κάνουν το κάτι τις το παραπάνω. Σκέπτομαι κάποια.
Πρωινά στο μπαλκόνι και στο κρεββάτι.  Πρωινά σερβιρισμένα   στο τραπέζι χωρίς συνωστισμό στο μπουφέ. Καλαθάκια με πρωινά  να τα πάρει, αν θέλει ο επισκέπτης, και να ανεβεί σε μια ντάπια στο Παλαμήδι και να τα απολαύσει (ας πιεί βεβαια πρώτα ένα καφεδάκι)
Ειδικές παροχές από ξενοδοχεία για απόλαυση γεύματος με ντελίβερι στο μπαλκόνι ή σε έναν χώρο απ΄όπου μπορείς να απολαύσεις θέα Ναύπλιο ή την θάλασσα εί δυνατόν
Με το 1/5 της τιμής του δωματίου να μπορεί κάποιος που θα μείνει πάνω από ένα τριήμερο να κλείσει το δωμάτιο για να είναι κενό μιαν ολόκληρη ημέρα πριν φτάσει ωστε να είναι απόλυτα βέβαιος
Τα εστιατόρια και τα μπαρ και καφενεία.
Χάπι ώρες, με καλύτερες τιμές στα εστιατόρια και τα μπαράκια. Η μείωση των τραπεζιών να συνδυαστεί με πολύ μεγαλύτερο ωράριο εξυπηρέτησης. Λιγότερος κόσμος, στο μαγαζί , καλύτερη εξυπηρέτηση και περισσότερα γεμίσματα των λιγοστών τραπεζιών, χωρις έτσι να μειώνονται υποχρεωτικά οι τζίροι. Ισως μια μικρή ζημιά να αποτελέσει το εργατικό κόστος. Αλλά και οι μισθοί των εργαζομένων στον τουρισμό και στην κοινωνία θα επιστρέψουν.
Οργάνωση του φαγητού σε πακέτο. Σφυρίδα φέτα που θα συνοδεύεται με την ανάλογη τιμή, αλλά και αρνάκι με αγκινάρες Να το πάρει ο άλλος να καθήσει στο Πάρκο του Κολοκοτρώνη ή κάπου αλλού απόπου θα ατενίζει αυτή την αγέρωχη προαιώνια πολιτεία με ένα ποτήρι κρασί για ένα εξαίσιο γεύμα σε  πανέμορφους χώρους και άνευ συνωστισμών.
Και τα ξενοδοχεία που δεν έχουν κουζίνα να οργανωθούν για τα ντελίβερι. Και τα ντελίβερι να μην αφορούν αποκλειστικά σε σουβλάκια. Να περιλαμβάνουν γεύματα με όλα τα καλούδια και με ανάλογες τιμές.
Πρέπει τα εστιατόρια να προετοιμασθούν για τις εξαιρετικές καταστάσεις για φανταστική παροχή γευμάτων.


Ας δούμε ένα άλλο φανταστικό Ναύπλιο με μαγευτικές δραστηριότητες
Ανεβασμα από τα σκαλιά στο Παλαμήδι με το πρώτο χάραμα. Και η ανατολή του ήλιου να σε βρει  στην κορυφή του Κάστρου. (Το έχω κάνει αυτό στη Μασάντα στο Ισραήλ και ήταν κάτι το αλησμόνητο)
Καθημερινό μεταμεσονύκτιο θερινό σινεμαδάκι με παλιές καλές ταινίες του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου και με ποτάκι για περιορισμένο κοινό.
Παγκάκια, πολλά παγκάκια με θέα προς το Μπούρτζι και χωρίς σκάφη μπροστά. Και το τρίκυκλο ποδήλατο με χωνάκι παγωτό να πηγαίνει πάνω κάτω. Παγωτό κασάτο. Παγωτό ξυλάκι λεμόνι. Αλλά και όλες τις άλλες παγωτένιες γεύσεις των περίφημων Αναπλιωτών παγωτοποιών. Ερχεται σε έμας το παγωτό και δεν στηνόμαστε σε ουρές έξω από τα παγωτατζίδικα Ετσι απλά αλλά φανταστικά
Πολιτισμός μέσα στα σοκάκια του Ναυπλίου και της Πρόνοιας. Πεντάλεπτα πολιτισμού να ξεπηδούν και μόνον αν σου κάτσει να το δεις και να το ακούσεις. Ετσι χωρίς πρόγραμμα για να μην μαζευόμαστε πολλοί και πολύ ώρα. Ποιος θαναι ο τυχερος να ακούσει τον Τρίγκα στο μπουζούκι και την Μαργαρίτα στο τραγούδι; Από ένα μπαλκόνι τον Καρατάσο να τραγουδά το "κράτησα την ζωή μου"; Το Χορωδιακό Εργαστήρι στο "είχα φυτέψει μια καρδιά" ; Τον Τσακιρογλου και την Διαβάτη να απαγγέλλουν ένα μικρό κομμάτι  Οιδίποδα ή Μάκμπεθ, μιας και δύσκολα ναχουμε Επίδαυρο φέτος. Την Φαραντούρη στο άσμα ασμάτων, μπροστά στην κρήνη στην Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα.  Ενα χορευτικό που θα οργανώσει ο Παπαϊωάννου. Ενα μικρό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που θα πουν οι παραμυθούδες της πόλης. Επαγγελματίες και ερασιτέχνες να δίδουν την ψυχή τους αυτό το καλοκαίρι
Προτεραιότητα στο μπάνιο μέσα στη θάλασσα από τις ώρες του τίποτα με τις ηλιοθεραπείες κάτω από τις ομπρέλες. Υπτιο στην Αρβανιτιά, πρωί-πρωί ατενίζοντας τα τείχη της Ακροναυπλίας και το αγέρωχο Κάστρο του Παλαμηδιού.
Καθημερινές βόλτες-περιηγήσεις πέντε -δέκα ατόμων με τους σπουδαίους ξεναγούς της πόλης. Στα χνάρια των ηρώων του 21. Βραδινές περιηγήσεις με τα αξιοπερίεργα της κοινωνίας και της ιστορίας μας. Ανοικτά τα μουσεία κάθε βράδυ. "Βλέποντας την πανοπλία των Δενδρών λίγο πριν κτυπήσει δώδεκα μεσάνυχτα". Ξανά καντάδες κάτω από μισάνοιχτα παραθύρια Τα απίστευτα φορέματα της συλλογής μόδας του ΠΛΙ. Τα όπλα της Επανάστασης που θα τα δούμε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα.
Και μετά αργά το βράδυ μοσχαρόσουπα και κοτόσουπα σε δυο ταβέρνες με κάπελα πρόθυμο να είναι ανοικτός και να τα προσφέρει .
Λαϊκές αγορές με βιολογικά προϊόντα τα απογεύματα. Να αγοράσει ό άλλος φρούτα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και να τα απολαύσει με την καλή του σε μια μοναχική βόλτα προς την Κόρη
Βραδιές νυκτερινών αγώνων δρόμων πόλης. Χωρίς ανταγωνισμούς. Χωρις Παπαποστόλου και ΣΕΓΑΣ.
Με την δύση του ηλίου κολυμπάμε στο Κολυμβητήριο και περιμένουμε, κάνοντας απλωτές, να ανάψουν οι προβολείς στο Παλαμήδι.
Απογευματινές βόλτες στην περιοχή Νatura της Ακροναυπλίας. Εξερευνώντας τα απολιθώματα, την Πύλη της Ειρήνης, τον Πύργο του Βιλλεαρδουίνου. Κατάβαση πρός την πόλη μέσα από την Πύλη του Σαγρέδου σε φάλαγγα κατ΄ άνδρα και γυναίκα
Δεν επιτρέπεται νάμαστε όλοι μαζί στα μπαράκια. Ομως μπορούμε να πάρουμε το ποτό μας από εκεί και να καθήσουμε με ολιγομαλείς παρέες σε δρομόσκαλες. Ας έχουμε και μια κιθάρα
Εξερευνώντας τα νεοκλασσικά του Ναυπλίου. Μαθαίνουμε τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν εκεί.
Και τι να πεις για μια βαρκάδα από τα παλαιά  προς Μπούρτζι μεριά με κάποια σαν την Ρόμι και τον Αλαίν και τον Τάκη Βασιλείου όρθιο καπετάνιο (άντε και οι γλυκές αναμνήσεις από τα παλιά)
Και αίφνης το χορευτικό των φίλων του ΠΛΙ σε μια πλατεία
Κινητές βιβλιοθήκες στις παραλίες και στις πλατείες.
Παντού εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Οι φωτογραφικές ματιές των ντόπιων του "περπατάμε και φωτογραφίζουμε το Ανάπλι και την Πρόνοια  των ονείρων"
Και στρίβεις σε μια γωνιά και νάσου μπροστά σου ο Σκούρας και παρακεί ο Τσέλεπος και ο Αιβαλής να κερνάνε το κρασί τους και να λένε δυο λόγια για τα εκπληκτικά κρασιά.. Και στον άλλο δρόμο ο Γιάννης ο Ρεκούμης να μας προσφέρει από το μέλι του , αλλά και ο Ρόζης να προσφέρει ένα κομματάκι από την πιο νόστιμη κεφαλογραβιέρα της υφηλίου

Πλαταίνουμε τον χώρο. Με ασφάλεια και με αναπνοές. Δεν τον μικραίνουμε σε δύο στενάκια της πόλης
Μεγαλώνουμε το εικοσιτετράωρο. Μικραίνουμε τις ώρες τις βαρεμάρας. Εισπράττουμε μαγευτικές εμπειρίες. Κοιμόμαστε σε ανύποπτες ώρες και ξυπνάμε τότε που παλαιά κοιμόμασταν. Οχι στις πολλές ώρες ανίας με το καλαμάκι με τον φραπέ και κάτω από ομπρέλλες στον συνωστισμό της παραλίας.
ΜΑΓΕΥΤΙΚΟ ΝΑΥΠΛΙΟ. ΕΡΩΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ. ΕΡΩΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΓΕΝΙΚΑ. ΞΑΝΑΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΦΗΒΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ. ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΑΣ
Δεκαετία 2021 με 2030 και ποιος θα πρωτοπρολάβει να έλθει στην πόλη. Οχι για τοπατεις με πατώσε των τριημέρων  και την ταλαιπωρία αλλά για ρούφηγμα εμπειριών και μαγείας.

Γίνονται αυτά;
Οι εξαιρετικές συνθήκες της εποχής μας απαιτούν εξαιρετική ενεργοποίηση των πάντων. Και των ανθρώπων της τέχνης, που πρέπει κάποια στιγμή και αυτοί αντί για την μόνιμη μιζέρια να διοχετεύσουν στην κοινωνία τις πραγματικές ψυχές τους. Οχι πλέον για τον εαυτό τους


ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΣΤ΄ΑΝΑΠΛΙ ΤΟ 2020
ΕΚΤΟΤΕ Η ΠΌΛΗ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΕ
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΓΙΝΕ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου