Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Ολίγα τσουβαλάτα περί αποκομιδής συμμείκτων σκουπιδιών

Το καθοριθέν ραντεβού με το απορριματοφόρο. Ενδεκα το πρωί και τα μεσάνυχτα
Περίπτωση πρώτη και όχι μοναδική (ρώτησα πέντε γείτονες και από αυτούς οι τρεις περιλαμβάνονται λίγο πολύ στην περίπτωση αυτή):
Ζει μόνος του σε ένα σπίτι στην παλαιά πόλη. Συνήθως τρώει έξω ή παραγγέλνει ντελίβερι. Τα σκουπίδια που παράγει δεν είναι πολλά. Συνήθως μια σακούλα σούπερ μάρκετ κάθε μέρα. Αυτός ο συγκεκριμένος άνθρωπος μη βρίσκοντας κάδο απορριμμάτων και μην έχοντας καμία διάθεση να περιμένει μέχρι τα μεσάνυχτα να πετάξει τα σκουπίδια του, τα πετάει στο μικρό κάδο όπως αυτός της φωτογραφίας με αποτέλεσμα σε λίγες ώρες να δημιουργούνται εικόνες ντροπής. Πείτε μου τώρα αν θα μπορέσετε αυτόν τον άνθρωπο να τον αναγκάσετε να μένει ξύπνιος μέχρι τα μεσάνυχτα και να βγαίνει στην βροχή τον χειμώνα για να πετάξει τα σκουπίδια του. Εγώ προσπάθησα να τον μεταπείσω αλλά αυτό που μου είπε είναι ότι "αν αυτοί έχουν παλαβά σχέδια, το ίδιο παλαβός είμαι κι εγώ"
Περίπτωση δεύτερη και όχι μοναδική, αν και σπάνια:
Είναι μία οικογένεια με μωρό στην παλαιά πόλη. (Λίγα παιδιά μεγαλώνουν στην παλαιά πόλη, αλλά υπάρχουν και αυτά) Η οικογένεια παράγει σκουπίδια. Η όποια ανακύκλωση είναι μόνον για γέλια. Κάποιο μέλος της οικογένειας  μεταφέρει την σακκούλα των σκουπιδιών τριακόσια τόσα μέτρα ανά χείρας για να την ρίξει σε κάδο απορριμμάτων στις παρυφές της παλιάς πόλης, εκεί που οι κάδοι ακόμα εκζιστ. Παλαβό και αυτό ή όχι; Τι κερδίζει η πόλη από την ταλαιπωρία του γονιού;
Περίπτωση τρίτη και όχι μοναδική (μπόλικες τέτοιες περιπτώσεις):
 Είναι επιχειρηματίας μιας μικρής μονάδας ενοικιαζομένων δωματίων. Δεν διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους. Ο καθαρισμός των πέντε - έξι δωματίων ξεκινάει περίπου στις ένδεκα το πρωί όταν φεύγουν οι πελάτες. Όμως τότε, ήδη έχει περάσει το απορριμματοφόρο και ο επιχειρηματίας είναι σε απόγνωση. Τι κάνει; Αφήνει τις σακκούλες με τα σκουπίδια όπου λάχει και πέρα βρέχει; Τις κρατάει μέσα στο μικρό του ξενοδοχείο με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιχείρησή του, περιμένοντας τα μεσάνυχτα να ξαναπεράσει το απορριμματοφόρο; Μέχρι τώρα έχει επιλέξει άλλον τρόπο. Ανεβαίνει με το αυτοκίνητό του στην λάκα του Ψαρομαχαλά, συνήθως το αφήνει μέσα στην μέση, διότι δεν βρίσκει να παρκάρει  στην τούρλα του Αυγούστου, και μετά μεταφέρει τα σκουπίδια στο ΙΧ αυτοκίνητό του, που το μετατρέπει σε οιονεί σκουπιδιάρικο και πηγαίνει σπίτι του στη νέα πόλη και τα ρίχνει στον εκεί κάδο, ο οποίος όμως έτσι υπερχειλίζει!!! Ωραίες τρελές καταστάσεις.
Περίπτωση τέταρτη και όχι μοναδική (η περίπτωση αυτή περιλαμβάνει και γέροντες και όχι μόνον γερόντισσες):  Είναι γριά που την προσέχει αλλοδαπή εργαζόμενη. Δεν έχει την δυνατότητα να βγει από το σπίτι και να ρίξει μόνη της τα σκουπίδια. Τα μεσάνυχτα είναι μόνη της σπίτι. Πάρε το αβγό και κούρεφτο κύριε Δήμαρχε.
Περίπτωση πέμπτη και όχι μοναδική: . Εργάζεται οκτάωρο. Πιάνει δουλειά στις επτά και τελειώνει στις τρεις το μεσημέρι. Δεν προλαβαίνει να αφήσει τα σκουπίδια του το πρωί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των καθορισθέντων ραντεβού. Τι του λένε οι φωστήρες μας του ανθρώπου αυτού να πράξει; Είτε ότι θα την κοπανήσει από την εργασία του κατά τις δέκα για να φροντίσει τα απορρίμματα, είτε ότι αναγκαστικά θα περιμένει ξύπνιος μέχρι τα μεσάνυχτα. Να ντυθεί τότε και να βγει σαν το φάντασμα για να βγάλει τα σκουπίδια την ώρα που γουστάρει η δημοτική αρχή!!! Ο άνθρωπος αυτός  επειδή ήδη αποκοιμήθηκε δυο φορές, αποφάσισε και βάζει ξυπνητήρι για τα σκουπίδια. Σκουπιδοξυπνητήρι, φίλοι μου.

Είχα λοιπόν εκκινήσει να γράφω για τις δύο μεγάλες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών που αφορούν το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου.
Την μερική απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων και την αλλαγή του τρόπου αποκομιδής των απορριμμάτων.
Ένιωσα την ανάγκη να εκθέσω τις απόψεις μου με δεδομένο ότι επί δεκαετίες εγώ και κάποιοι άλλοι έχουμε αγωνισθεί για αυτά τα ζητήματα.
Και δεν είναι ορθό και λογικό κατά την ταπεινή μου άποψη να δούμε αυτά τα ζητήματα με την λογική του μαύρου ή άσπρου και της εξοντωτικής τοπικής αντιπαράθεσης.

Το άρθρο έβγαινε πολύ τεράστιο και για αυτό σήμερα θα ασχοληθώ μόνον με το θέμα σκουπίδια και παλιά πόλη και θα συνεχίσω τις επόμενες μέρες για τα τροχοφόρα στην παλαιά πόλη.

Είναι δεδομένο ότι σε μια οργανωμένη πόλη δεν βγάζει  ο καθείς τα σκουπίδια του, όποτε γουστάρει και δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να προχωρά στην αποκομιδή δέκα φορές την μέρα.
Οπότε αντιλαμβάνομαι πως σκέφθηκε η δημοτική αρχή.
Θέλησε να περιορίσει το φαινόμενο αυτό της οποτεδήποτε ανά το 24ωρο εναπόθεσης των σκουπιδιών.
Όμως το όλο σχέδιο πάσχει από παντού.
Δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ανθρώπων και των επιχειρήσεων.
Δεν είναι δυνατόν να εξαφανίζονται οι κάδοι απορριμμάτων σε μία χώρα όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους σαράντα βαθμούς Κελσίου και τα αδέσποτα ζώα είναι ένα γεγονός που δεν αλλάζει.
Δεν είναι δυνατόν η παρέμβαση στο θέμα αποκομιδής των απορριμμάτων να είναι τόσο αποσπασματική.
Δεν είναι δυνατόν το σχέδιο να ξεκινά στην τούρλα του τουριστικού Αυγούστου
Δεν είναι δυνατόν το σχέδιο να ξεκινά από την παλαιά πόλη και όχι από μία συνοικία της πόλης πιλοτικά για να διαπιστωθούν τα όποια προβλήματα.

Δεν γίνονται αυτά με  αναλαμπές στα μυαλά δύο-τριών ανθρώπων.
Απαιτείται σχεδιασμός και προσπάθεια διαλόγου και συναίνεσης για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα.


Η φωτογραφία που αναρτώ σήμερα είναι απολύτως ενδεικτική της καταστροφής που έχει γίνει.
Είναι ολοφάνερο ότι στους μικρούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί για να δέχονται κάποια απορρίμματα πεζών. ήδη τοποθετούνται σκουπίδια των νοικοκυριών που θα έπρεπε να μπουν στους μεγάλους κάδους πουν αποσύρθηκαν. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε όσο και καλή διάθεση να υπάρχει για να μαζεύονται τα σκουπίδια από τους μικρούς αυτούς κάδους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση.

Υπάρχει άλλη λογική στο σοβαρό αυτό θέμα που έχει να κάνει με "τη μισή αρχοντιά της πόλης";
Και βεβαίως υπάρχει.
Θα αρχίσει η εφαρμογή του άλλου σχεδίου μετά την εκλογή μου, δηλαδή ποτέ. Αλλά υπάρχει συνεκτικό σχέδιο.

Δεν γίνεται να ορίζουμε ραντεβού με τα απορριμματοφόρα εάν δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης στην πηγή, ώστε ο μεγαλύτερος όγκος να οδηγείται κατευθείαν από τα νοικοκυριά στους ειδικούς κάδους για να μειώνεται ο όγκος των άλλων σκουπιδιών.
Είναι ανάγκη να  τοποθετηθούν κομποστοποιητές, ειδικά στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών.
Πρέπει άμεσα να σταματήσει το απαράδεκτο να ανακατώνονται τα τοποθετηθέντα με φροντίδα του πολίτη στους μπλε κάδους με τα υπόλοιπα σκουπίδια και να οδηγούνται στη χωματερή. 
Κανένα σχέδιο για την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν θα πετύχει όσο τα σκουπίδια οδηγούνται στην Καραθώνα. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Και συναίνεση δεν θα υπάρξει με αυτά που γίνονται.
Πρέπει να επανατοποθετηθούν κάδοι για τα σκουπίδια που να μένουν πάντοτε κλειστοί, να ανοίγουν με το ποδαράκι και ας μένουν και κλειδωμένοι κάποιες ώρες της μέρας. Πρέπει όμως να είναι προσβάσιμοι στο κοινό κάθε πρωινό και κάθε δειλινό. Δεν είναι δυνατόν να πετύχει το μέτρο αυτό του ραντεβού στις δέκα το πρωί και στα μεσάνυχτα.
Πρέπει να τοποθετηθούν μεγάλοι βυθιζόμενοι έξυπνοι κάδοι σε σημεία της πόλης που είναι αυτό τεχνικά δυνατόν. Είναι ακατανόητο τα απορριμματοφόρα να πηγαινοέρχονται στην Καραθώνα.
Πρέπει άμεσα να αλλάξει όλος ο τρόπος αποκομιδής των απορριμμάτων των επιχειρήσεων εστίασης. Παρατηρώ καιρό τώρα τον όγκο των απορριμμάτων που παράγει το νέο Κινέζικο εστιατόριο. Απίστευτο είναι. Είναι παράλογο ο εργαζόμενος δημότης, ο συνταξιούχος, ο άνεργος να επιβαρύνεται με το κόστος συλλογής και αποκομιδής των απίστευτων σε ποσότητα απορριμμάτων μιας επιχείρησης. Πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πως θα ανακυκλώνονται οι συσκευασίες, τα χαρτιά, τα υπολείμματα των φαγητών σε σχέση με τις τουριστικές αυτές επιχειρήσεις. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις που παράγουν πολύ σκουπίδι να επιβαρύνονται οικονομικά. Έχουν σχεδιασθεί αυτά σε άλλες πόλεις και έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία. 
Μου είναι αδιανόητο αυτό το σύστημα της μαϊμού και με μαύρο μάλλον χρήμα αποκομιδής απορριμμάτων από ιδιώτες που χρησιμοποιούν δημοτικά οχήματα. 

Όλοι τα ξέρουν όλα αυτά. Ολίγοι τα επισημαίνουν και τα λένε τσουβαλάτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου