Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Λιμάνι. Μπούρτζι. Σεβασμός ή τα σκίζουμε όλα;


Ένα μεγάλο δίλημμα για ένα  μέρος της Αναπλιώτικης κοινωνίας
Όχι βέβαια για εμένα και για κάποιους άλλους που  έχουμε ξεκαθαρισμένα τέτοια ζητήματα μέσα  στο μυαλό μας και όχι και για τους δραχμοφωνίξ, που και αυτοί τα έχουν λυμένα από την ανάποδη, αλλά για όλους εσάς που δεν τα έχετε σκεφτεί αφού ουδείς σας έχει θέσει τα ερωτήματα.

Πρέπει να τα σκίσουμε όλα, φίλοι μου,  στο βωμό της δήθεν "ανάπτυξης" πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι θα καταφτάσουν τα ντόλλαρς ή προστατεύουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και το δομημένο και φυσικό περιβάλλον;

Όμως μια  "ανάπτυξη" που δεν λαμβάνει υπόψη της το παρελθόν μας, αφορά τους πολύ λίγους στην πόλη μας και μπορεί ακόμα και για αυτούς να διαρκέσει ελάχιστο χρονικό διάστημα  Μπορώ αν θέτε να αρχίσω να ονοματίζω ποιοι γουστάρουν την άνευ όρων δήθεν "ανάπτυξη", όμως δεν θα το πράξω αφού  όλοι λίγο πολύ γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα και, αν το έκανα, η σημερινή μου ανάρτηση θα επικεντρωνόταν στο κοτσομπολιό και όχι στα θέματα επί της ουσίας.

Εξειδικεύω το παραπάνω δίλημμα που σας έθεσα. Δήθεν "ανάπτυξη" ή προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; ΄Η μήπως μπορούμε και σωστή ανάπτυξη να έχουμε και να προστατεύσουμε όλα αυτά τα μνημεία που μας κληροδότησαν οι πατεράδες μας και οι προσπροσπαππούδες μας.

Γουστάρουμε την εκτέλεση του έργου της εκβάθυνσης του λιμανιού μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υποβρύχιες αρχαιότητες ή αγωνιζόμαστε  προκειμένου το έργο αυτό και να γίνει και να μην καταστραφούν τα έργα που κληρονομήσαμε εμείς οι προσωρινοί σε αυτή την πόλη;  Η έστω εάν χρειάζεται η καταστροφή τους, τουλάχιστον να υπάρχει η αποτύπωσή τους, η φωτογράφησή τους, η γνώση.

Το εξειδικεύω ακόμα περισσότερο.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε την άδεια να εκτελεστεί το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού του Ναυπλίου με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί αρχαιολογική υποβρύχια έρευνα για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Το έργο όμως δημοπρατήθηκε και δεν περιλαμβάνει αυτό το υποέργο, όπως είχε περιληφθεί στο προηγούμενο προ τετραετίας έργο που έμεινε ημιτελές.

Πως το βλέπετε λοιπόν φίλοι μου νεοέλληνες και νεοαναπλιώτες; Και σας ονομάζω νεοαναναπλιώτες όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά διότι ουδενός εδώ κρατάει η σκούφια του στα προεπαναστατικά έτη. (Ο Σουλιές, ο πατριάρχης της πιο παλιάς αναπλιώτικης οικογένειας εμφανίσθηκε στην πόλη μας με ένα τσίρκο τα επαναστατικά χρόνια)

Τι λέτε λοιπόν; Να μπει η φαγάνα χωρίς καν να γίνει η υποβρύχια αρχαιολογική αποτύπωση όπως έχει ορίσει το ΚΑΣ;
Δεν μας ενδιαφέρουν τα λιμενικά έργα των προηγούμενων από εμάς.
Δεν μας ενδιαφέρει η Βενετική  porporela γύρω από το Μπούρτζι;
Στα τέτοια μας  το μεγάλο Βενετικό υποβρύχιο έργο κάπου εκεί στο Πί;
Τα ξεσκίζουμε όλα;

Για εμένα το θέμα είναι λυμένο
Δίλημμα δεν υπάρχει μέσα μου
Με ένα και μόνο σκεπτικό.
Οτι πρέπει να σεβαστώ, αυτούς που αγωνίστηκαν πριν από κάποιες δεκαετίες να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά του Ναυπλίου.
Διότι αν αυτό δεν είχε γίνει,  θα το είχαν ξεσκίσει τ΄Ανάπλι οι νεοναυπλιώτες.
Και τώρα να έβλεπα πως θα περηφανευόσουν για την πόλη σου πηδήκουλα του Ναυπλίου,
που μόνο να κονομάς ξέρεις, εκμεταλλευόμενος αγώνες άλλων και που κατηγορείς και αποπάνω αυτούς τους λίγους που αγωνίζονται να προστατεύσουν τα εκπληκτικά απομεινάρια ενός ένδοξου παρελθόντος της πόλης.

Το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού μπορεί  και πρέπει να γίνει.
Και έστω και τώρα την έσχατη στιγμή  να δημοπρατηθεί το υποέργο της αρχαιολογικής υποβρύχιας έρευνας για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Περίσσεψαν και χρήματα από την έκπτωση που δόθηκε.
Είναι έτοιμα όλα, άλλωστε από την προηγούμενη φάση του έργου.

Αλλιώς να το γνωρίζετε.
Το έργο δεν πρόκειται να γίνει εφόσον έχουν ακόμα κάποια τσίπα επάνω τους οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι και το Συριζαϊκό Υπουργείο Πολιτισμού
Θα  σταματήσει το έργο.
Και να ξέρετε ότι δεν θα φταίω εγώ.
Άλλοι θα φταίνε, που αδιαφορούν για τις αποφάσεις και τους όρους που έχουν τεθεί.

Και κάτι τελευταίο:
Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία που ορίζει ότι ο εκάστοτε λιμενάρχης συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλιο των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις.
Θα μπορούσε ο δικός μας λιμενάρχης να μειοψηφήσει;
Ερώτημα
Ήθελε να μειοψηφήσει και δεν μειοψήφησε; Σε αυτήν την απόφαση και σε όλες τις άλλες με τις απευθείας αναθέσεις;



(Το σκίτσο αυτό που αποτυπώνει την porporella το πήρα από τον πολύ καλό ιστότοπο citynafplio.com είναι ένα σχέδιο από την προσωπική συλλογή του στρατηγού Πέτρου Λυκούδη που σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου