Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Συνέχεια για Ιρια. Αγκινάρες υπάρχουν. Στα πιάτα μας δεν φτάνουν

(Φωτογραφία του κτήματός μου. Καλή παραγωγή, όμως να μαγειρευτούν αλά πολίτα  στις ταβέρνες της περιοχής ουδείς ενδιαφέρεται)

Συνέχεια λοιπόν περί Ιρίων και για την παραίτηση του εκεί Τοπάρχη, έστω και αν το κτήμα μου δεν είναι στα Ιρια και δεν μπορώ να πετύχω την πρωιμότητα της Ιριώτικης αγκινάρας.

Έγραψα στο προηγούμενο αρθράκι μου, ότι δεν γνωρίζω τον άνθρωπο που παραιτήθηκε, αλλά υπέθεσα ότι ενδιαφέρεται για τον τόπο του.
Έγραψα επίσης ότι το σημαντικό δεν είναι το ποιος προσχωρεί σε ποιον συνδυασμό, ποιος αποχωρεί, ποιος μεταγράφεται, αλλά το με ποιες διαδικασίες  οι ευαίσθητοι πολίτες θα ενεργοποιηθούν για να αγωνισθούν πάνω σε ένα συνολικότερο σχέδιο με προοπτική για την πρόοδο του τόπου τους.

Διότι δεν φτάνει να βουλώνουμε κάποιες τρύπες στους δρόμους και να αλλάζουμε καμένες λάμπες.
Διότι οι ακτές διαβρώνονται και δεν φτάνει να κάνουμε μία πρόχειρη κοπτοραπτική.
Διότι η μελέτη για την διάβρωση των ακτών στην περιοχή παραδόθηκε μεν, όπως μας είπαν, ένα χρόνο και πλέον μετά τον συμφωνηθέντα χρόνο παράδοσης, αλλά έκτοτε  υπάρχει πλήρης αδράνεια

Και έθεσα κάποια αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα που διαθέτουν τα Ιρια και η Κάντια (τοπική παραγωγή, παραλίες, πολιτιστικός πλούτος)
Νομίζω ότι οι αποκαλύψεις μετά τη δημοσίευση του αρθρακίου μου  με επιβεβαίωσαν πλήρως.
Πράγματι ο τοπάρχης των Ιρίων ενδιαφέρεται για τον τόπο του  και αυτό το αποδεικνύουν οι 21 γραπτές αναφορές που έχει υποβάλει προς τα κεντρικά του Δήμου.
Αλλά επιβεβαιώνεται ότι η δημοτική παράταξη που μας κυβερνάει δεν έχει ένα συνολικότερο πρόγραμμα για το πως θα αναπτυχθεί η περιοχή. Πήραν τις ψήφους χωρίς να προτείνουν κάτι. Χωρίς να έχουν σκεφτεί το παραμικρό. Χωρίς όραμα και σκέψεις. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ να μου υποδείξει κάποιος  το πρόγραμμα για τα Ιρια και θα ζητήσω ταπεινά συγγνώμη. Και σε αυτή την δημοτική παράταξη την έτσι άνευ προγράμματος είχε προσχωρήσει ο παραιτηθεί τοπάρχης.
Από τις 21 λοιπόν αναφορές του παραιτηθέντος τοπάρχη, οι 11 αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό και την αλλαγή καμένων λαμπτήρων!!!
Οι 6 αναφορές αφορούν λακκούβες σε δρόμους
Οι 2 αναφορές αφορούν τον καθαρισμό ρεμάτων και
Άλλες 2 αναφορές  την άμεση επισκευή του βραχότοπου στην  πλατεία των Ιρίων (ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τι είναι αυτό).
Ούτε μία από αυτές δεν αφορά κάποια από τα μεγάλα και σπουδαία. Για την διαχείριση των ακτών βρε αδελφέ. Για την προώθηση της τοπικής παραγωγής. Για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Για την διάβρωση των ακτών και τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκληθεί.

Πραγματικά όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκε ο άνθρωπος αποτελούν τα αυτονόητα για κάθε περιοχή. Και βέβαια πρέπει ν αλλάζονται οι καμένες λάμπες και να τοποθετείται άσφαλτος ή τσιμέντο στις γούβες και να καθαρίζονται τα ρέματα, αλλά αυτά θα έπρεπε να είναι λυμένα χωρίς αναφορές και διαβουλεύσεις. Το τοπικό συμβούλιο να αποφάσιζε και οι λάμπες να άλλαζαν την ίδια ακριβώς μέρα. Αποτελεί υποβάθμιση για τον αναφέροντα, για τους αναφερομένους και για όλους τους πολίτες  να υποβάλλονται αναφορές για όλα αυτά. Και μάλιστα αλλεπάλληλες
Τι στο διάολο γίνεται σε αυτόν τον τόπο;

Νομίζω ότι αποδεικνύεται ότι οι κυρίαρχες τοπικές δυνάμεις που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία χρόνια τον Δήμο (ουσιαστικά η μία και αυτή παράταξη είναι) δεν έχουν όραμα. Και δυστυχώς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες με σκέψεις και όνειρα για τον τόπο τους στις τοπικές κοινωνίες έχουν απογοητευτεί και είναι αδρανοποιημένοι. Εδώ έγκειται το μεγάλο πρόβλημα.

Αύριο οι λάμπες θα έχουν αντικατασταθεί και κάποιες λακκούβες στους δρόμους θα έχουν επουλωθεί. Ίσως και σήμερα, να έχουν αλλαχτεί κάποιες ή και όλες οι λάμπες ως αντίδραση στα καταγγελθέντα από τον παραιτηθέντα τοπάρχη.
Και το μεγάλο θέμα της διάβρωσης των ακτών θα επιχειρούν με ασπιρίνες να το αντιμετωπίσουν. και με πρόχειρα έργα. Ίσως και χωρίς καμία μελέτη και χωρίς εγκρίσεις.  Άντε να περάσουμε και αυτό το θέρος και έχει ο θεός. Όμως όλα αυτά δεν δίδουν προοπτική
Ίσως λοιπόν να γίνουν τα αυτονόητα. Τα οραματικά ας περιμένουν την επόμενη χιλιετία. Δεν θα τα δουν ούτε τα εγγόνια μου αν μείνουμε στα εντός εκτός και επί ταφτά.
Όμως ο τοπάρχης κατήγγειλε και κάτι ανατριχιαστικό και μέχρι σήμερα δεν έχω δει κάποια απάντηση. Δεν έχω διαπιστώσει και την οποιαδήποτε αντίδραση των πολιτών.
Κατήγγειλε ότι του μήνυσαν από τα κεντρικά της τοπικής εξουσίας, ότι θα γίνει η αλλαγή των καμένων λαμπτήρων, αρκεί να μην είναι αυτός παρών κατά την ώρα της αλλαγής και να παρευρίσκεται μόνον ο υπεύθυνος επί των λαμπτήρων δημοτικός σύμβουλος (έχουμε και τέτοιον)!!!!
Είναι απίστευτο αυτό που κατήγγειλε.
Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια.
Αν είναι, έχουμε ξεφύγει τελείως.
Μικροκομματική ακόμα και για το άλλαγμα καμένων λαμπτήρων;
Αυτό που  ξέρω βέβαια είναι ότι για να γίνουν αυτά τα μικρά καθημερινά, αλλά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της πόλης, των κωμοπόλεων, των χωριών και της υπαίθρου θα πρέπει ο πολίτης να απευθυνθεί στον αρμόδιο αντιδήμαρχο.
Σε μια σωστή πόλη οι διαδικασίες αυτές είναι αυτοματοποιημένες. Και ο κάθε πολίτης δικαιούται να λαμβάνει απάντηση στην αναφορά του, που μπορεί να την κάνει με όλα τα σύγχρονα μέσα (ίντερνετ, sms, τηλέφωνο, έγγραφο, προφορικά) στην αρμόδια υπηρεσία.
Αυτά όμως στον άλλο κόσμο.
Τον έξω αποδώ. Όχι στα καθ΄ημάς.
ΥΓ Να την χέσω την τροποποίηση του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον μεγαλεπήβολο τίτλο "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" εάν δεν δίδεται η δυνατότητα στα τοπικά συμβούλια των χωριών τουλάχιστον να έχουν την δυνατότητα αλλάζουν τις καμένες λάμπες στο χωριό και να μην περιμένουν τον κοστουμάτο από το μεγάλο χωριό για να γίνει αυτό, ώστε να εισπράξει αυτός τα εύσημα και τα ψηφαλουδάκια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου