Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Κάποιοι ονειροπόλοι υπήρξαν τότε για να προχωρήσει ο Ανάβαλος


Συμμετείχα ως υποψήφιος σε δημοτικές και βουλευτικές εκλογές κυρίως για έναν λόγο.
Διότι είχα όνειρα για τον τόπο και διότι πίστευα ότι είχα πράγματα να προτείνω. Έστω για να τεθούν αυτά  στη δημόσια συζήτηση.  Μπορεί να σκεφτόμουν και να ονειρευόμουν μπούρδες, αλλά για αυτό συμμετείχα. Δεν ζήτησα ποτέ από κάποιον σταυρό για το άτομό μου.
Και, δεν ξέρω, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα ερωτευόμουν ποτέ την καρέκλα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα δεχόμουν τα δέκα τόσα χιλιάρικα κάθε μήνα. Να τα κάνω τι, εγώ που αδιαφορώ για τα λούσα και τις πολυτέλειες; Κανα ταξείδι γουστάρω και πέραν τούτου απολύτως τίποτα.  Θα τσέπωνα ως βουλευτής ένα διχίλιαρο και ευτυχέστατος θα ήμουν. Δεν τα είπα αυτά όταν ήμουν υποψήφιος, διότι θα φαινόταν ως μαγκιά και  λαϊκισμός. Το λέω όμως τώρα. Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά, ξέρετε κάτι; Σκασίλα μου και αν δεν με πιστεύετε.
Εννοείται ότι έφαγα μπόλικο μαύρο.
Αλλά συνεχίζω να κάνω όνειρα για τον τόπο.
Άλλοι υποψήφιοι ήλθαν και παρήλθαν. Είχαν το θράσος να είναι υποψήφιοι στην Αργολίδα χωρίς να γνωρίζουν απολύτως τίποτα για αυτήν. Κάποιοι δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την περιοχή μας. Και παραλίγο να εκλεγούν. Και μετά εξαφανίστηκαν και πάλι. Τόσο καλά. Αυτούς ψηφίσατε.

Κάποια από αυτά που ονειρεύομαι πρέπει να υλοποιηθούν σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου
Για αυτό αποφάσισα ότι εκεί θα συμμετάσχω στις επόμενες εκλογές. Για να φάω εκεί το ειθισμένο για εμέ μπόλικο μαύρο. Και πάλι δεν θα ζητήσω από κάποιον σταυρό προτίμησης. Αλλά τις ιδέες μου θα τις πω.

Ιδού λοιπόν.
Φαντασθείτε.
Ονειρευτείτε.
Όταν φυσάει και όταν έχει ηλιοφάνεια και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παράγουν υπερβάλλον της ζήτησης ρεύμα, τότε να λειτουργούν οι αντλίες του Αναβάλου και να στέλνουν μεγάλες ποσότητες νερού σε μία υδατοδεξαμενή που να έχει κατασκευασθεί στο βουνό πάνω από τον Ανάβαλο. Στα 232 μέτρα φτάνει το βουνό αυτό ακριβώς πάνω από τον Ανάβαλο. Και όταν υπάρχει νηνεμία και το βράδυ και σε μουντές μέρες, αλλά και όταν υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος το νερό της πάνω λιμνοδεξαμενής να χρησιμοποιείται με την πτώση του για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Δεν τα βγάζω όλα αυτά από την κοιλιά μου. Γίνονται σήμερα τέτοια μεγάλα έργα στην πατρίδα μας.
Είναι το σύστημα της αντλησιοταμίευσης. Με αυτό λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που εκ φύσεως δεν παράγουν σταθερή ποσότητα ρεύματος. Απαιτείται λοιπόν η αποθήκευση ρεύματος για να διοχετευτεί στο σύστημα όταν οι ΑΠΕ δεν έχουν δυνατότητα παραγωγής. Σε άλλες χώρες προχωρούν στην προμήθεια μεγάλων μπαταριών λιθίου για να λύσουν το εγγενές πρόβλημα. Εδώ στην χώρα μας, λόγω φυσικού ανάγλυφου, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στο σύστημα αυτό της αντλησιοταμίευσης
Και έχουμε ξεκινήσει και στην Ελλάδα τέτοια πρότζεκτς.
Όχι βέβαια στην υπανάπτυκτη Αργολίδα. Αλλού. Στην Αργολίδα μόνον στο παρελθόν είχαν γίνει πρωτοποριακά έργα, όπως αυτό της συλλογής του νερού του Αναβάλου
Και θα σας πω και το άλλο.
Πολύ κοντά στον Ανάβαλο, έχει το Δημοτικό Γηροκομείο του Ναυπλίου, μία πολύ μεγάλη έκταση, μία ολόκληρη πλαγιά βουνού με το κατάλληλο προσανατολισμό. Ας σκεφτούμε λοιπόν εκεί ένα μεγάλο ηλιακό πάρκο που να διασυνδέεται με τις αντλίες του Αναβάλου και να παρέχει φτηνό ρεύμα για να ανέβει το νερό στον πάνω ταμιευτήρα, που θα λειτουργεί ως αποθήκευση ενέργειας. Και έτσι να λυθούν και τα οικονομικά προβλήματα του Γηροκομείου για τα οποία υπάρχει εκκωφαντική σιωπή

Ονειρευτείτε που να σας πάρει ο διάολος και να σας σηκώσει.
Υπάρχουν και άλλα οφέλη από όλο αυτό το σχέδιο.
Το νερό του Αναβάλου θα φτάνει με φυσική ροή στα χωράφια των αγροτών της Αργολίδας
Τέρμα οι δεύτερες και τρίτες κινήσεις, που επιβαρύνουν το περιβάλλον και αυξάνουν κατά πολύ  την τιμή του νερού που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες
Και δεν θα παίρνουν νερό κάθε 15 μέρες, αλλά όποτε θελήσουν με φυσική ροή.
Και θα έχουν πλέον την δυνατότητα οι αγρότες, αλλά και θα υποχρεωθούν να βάλουν σύστημα στάγδην άρδευσης.
Και θα μπορούν να στραφούν και σε δυναμικές καλλιέργειες.
Και λόγω κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών, αλλά και λόγω απόστασης από την πρωτεύουσα θα μπορούμε να γίνουμε ο λαχανόκηπος της Αθήνας και της Ευρώπης. Και τουλίπες και τριαντάφυλλα θα μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Και φράουλες και βατόμουρα. Και πεπόνια και καρπούζια. Και φινόκιο και ρόκα. Και λαχανάκια Βρυξελλών.
Και η βιολογική γεωργία θα ανθήσει. Και η πιστοποιημένη.
Ονειρευτείτε που να πάρει.
Γίνονται όλα αυτά;
Από οικονομικής άποψης γίνονται. Ήδη τέτοια σχέδια χρηματοδοτούνται από διάφορα ταμεία, αλλά και από το πακέτο Γιουνκέρ.
Γίνονται τεχνικά; Γιατί όχι. Και μεγάλες ποσότητες νερού εκλύονται στον Ανάβαλο και κάτω ταμιευτήρας δεν απαιτείται, οπότε μικραίνει το κόστος κατασκευής και το ανάγλυφο ευνοεί, αφού το βουνό είναι ακριβώς από πάνω και ικανό ύψος υπάρχει για την παραγωγή ρεύματος. Και εύκολο είναι να συνδεθεί το νερό μετά την πτώση του με το υπάρχον δίκτυο.
Και δεν θα μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν γίνονται όλα αυτά, εάν εμείς δεν ονειρευτούμε και δεν αναθέσουμε να γίνει μια σοβαρή μελέτη από την οποία να προκύπτει το εφικτό ή μη του πράγματος.
Αφού τα ακούσατε, θα τα ξεχάσετε και, εννοείται, θα με μαυρίσετε
Ένα μόνο να θυμάστε:
Κάποιοι ονειροπόλοι υπήρξαν τότε  για να προχωρήσει το έργο του Ανάβαλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου