Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Μην τα πείτε στον Καμπόσο. Μυθική Πελοπόννησος. Απίστευτες αβλεψίες και γκάφες.


Αναφέρομαι σε ένα εξαιρετικό μικρό αρχαιολογικό μουσείο, που απέχει μια ώρα από το Ναύπλιο, το οποίο όμως ελάχιστοι Ναυπλιείς το έχουν επισκεφτεί ενώ ακόμα πιο λίγοι τουρίστες ενημερώνονται ότι μπορούν να κάνουν μια ωραία ημερήσια βόλτα από το Ναύπλιο μέχρι την Τεγέα. Το μουσείο αυτό άνοιξε τις πύλες του πριν από δυο-τρία χρόνια

Ένα άλλο  μουσείο διαμάντι άνοιξε τις προάλλες τις θύρες τους στο Αργος. Ελάχιστοι Ναυπλιείς το έχουμε (πρώτο πληθυντικό πρόσωπο στη συγκεκριμένη περίπτωση) επισκεφτεί. Φαντάζομαι όμως ότι και ελάχιστοι Αργείοι έχουν ενδιαφερθεί για το νέο μουσείο που θα μπορούσε να αποτελέσει για αυτούς το καμάρι της πόλης τους.

Δύο ωραία μουσεία, που θα μπορούσαν να γίνουν η αιτία να παραταθεί η διαμονή ενός τουρίστα στο Ναύπλιο και το Τολό. Και κάποιοι από αυτούς θα έτρωγαν και στα εστιατόρια των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι οι θαυμάζοντες την ασχετοσύνη της δημοτικής και περιφερειακής τοπικής αρχής και οι κατηγορούντες όποιους έχουν προτάσεις.
Στο Ναύπλιο πλην των Αθηναίων Σαββατοκυριακέων εκδρομέων, καταφτάνουν και αρκετοί επισκέπτες που επιζητούν να δουν αξιοθέατα. Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κάστρα και φρούρια, να περιηγηθούν στο Βενετσιάνικο, Οθωμανικό και Ρωμέικο Ναύπλιο. Καταφτάνουν οι πραγματικοί περιηγητές για τους οποίους ο τουρισμός δεν είναι μόνον διασκέδαση και αραλίκι, αλλά και μια εξαιρετική πολιτιστική δραστηριότητα. Και αυτοί οι τουρίστες θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία. Αυτού του είδους τον τουρισμό πρέπει βασικά να επιδιώκουμε. Πολύ περισσότερο από τους παγωτοϊταλέους. Διαθέτουμε ένα πλεονέκτημα εξαιρετικό. Δίπλα μας είναι η Επίδαυρος, οι Μυκήνες και η Τίρυνθα. Στο χέρι μας όμως είναι να προβάλουμε και να αναδείξουμε the hidden gems (τα κρυφά διαμάντια) της Αργολίδας, της Αρκαδίας, του ίδιου τ΄Αναπλιού μας, έτσι ώστε να παρακινήσουμε τους τουρίστες να μείνουν περισσότερες μέρες, αλλά και να έρθουν όλο το χρόνο για να παραταθεί η τουριστική σεζόν.

Το Ναύπλιο των επισκεπτών του Σουκού έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του. Δεν ξέρω εάν έχει έστω και την ελάχιστη σημασία  η συμμετοχή μας στις εγχώριες τουριστικές εκθέσεις που απευθύνονται μόνον σε Ελληνες, στους οποίους δείχνουμε σε φωτογραφίες το θεόκλειστο  και έρημο Μπούρτζι, το Παλαμήδι, τα σοκάκια, που όλοι οι εραστές των βορείων και δυτικών προαστίων άριστα γνωρίζουν. Αυτό που τελικά  απαιτείται είναι η συμμετοχή μας στις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, αλλά  με συγκεκριμένες λογικές και σκεπτικό, όπου θα προβάλουμε όχι μόνον τις Μυκήνες και την Επίδαυρο, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο της Τεγέας και το Βυζαντινό του Αργους και όχι μόνον. Αυτές είναι πολιτικές για τον τουρισμό που θα αφήσουν χρήμα έτσι ώστε να προσελκύσουμε εκλεκτούς επισκέπτες, ώστε να μην κάνουμε μόνον αρπαχτές, αλλά να δώσουμε και να πάρουμε.

Λοιπόν. Εξηγώ το γιατί γράφω σήμερα την σημερινή μου ανάρτηση. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δαπάνησε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό για το πρόγραμμα mythical Peloponnese. Μυθική Πελοπόννησος λένε. Δημιούργησαν λοιπόν έναν ιστότοπο με τουριστικές πληροφορίες και τοποθέτησαν και  πινακίδες σε όλη την περιφέρεια.

Όμως, είναι αδιανόητο ο ιστότοπος αυτός να είναι στατικός και να μην ενημερώνεται με τα καινούργια δεδομένα. Να μη προβάλλονται οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ, τα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα. Να μην υπάρχει συνεχής ενημέρωση και ανανέωση των πληροφοριών. Αλλιώς ο ιστότοπος καταντάει ένας κακός και μη επικαιροποιημένος τουριστικός οδηγός
Δεν συμπεριλαμβάνεται λοιπόν σε αυτόν τον τουριστικό διαδικτυακό ιστότοπο ούτε το εκπληκτικό μουσείο Τεγέας, ούτε και το Βυζαντινό του Αργους, επειδή αυτά άνοιξαν μετά την λειτουργία του site. Έτσι όμως δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Αυτό που κάναμε είναι να έχουμε ακριβοπληρώσειε έναν παλαιολιθικό ιστότοπο 

Όμως δεν είναι μόνον αυτό. Ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για ό,τι καινούργιο υπάρχει. Ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τις εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη της Πελοπόννησο, για να παρακινηθεί ο επισκέπτης να μας επισκεφθεί.

Το χειρότερο όμως είναι....... Είναι.......

Πριν σας το πω αυτό το χείριστο σας ικετεύω να μην το μεταφέρετε στον δήμαρχο Καμπόσο, ο οποίος τελευταία  έχει και την διαμάχη του με τον Αντιπεριφερειάρχη Τάσο, διότι, εάν το μάθει, θα γίνει ο χαμός. Ενώ στο site υπάρχει ενημέρωση για τους κύριους  αρχαιολογικούς χώρους του νομού, αλλά και για άλλους όχι και τόσο γνωστούς, όπως για την Αρχαία Τροιζήνα (εκτός νομού), όμως έχει τελείως ξεχασθεί  το αρχαίο Αργος. Μα παντελώς να το αγνοήσουν; Το παραπέταξαν στα αζήτητα οι μυθικοί κύριοι της Περιφέρειας το πολύ σημαντικό αρχαίο θέατρο του Αργους. Αλλά και το Κάστρο της Λάρισας ξεχάστηκε. Και το Σαραπείο. Και το ιερό της Αθηνάς της Οξυδερκούς Και το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Ακόμα και η Ρωμαϊκή Αγορά έχει εξαφανιστεί. Στα μυθικά αζήτητα και αυτή. Μα να έχουν ξεχάσει να συμπεριλάβουν και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργους; Ντροπή ωρέ άνθρωποι. Δεν είναι δυνατόν να μην προβάλουμε όλα αυτά τα εκπληκτικά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και να έχουμε πληρώσει για τον ιστότοπο Mythical Peloponnese τόσο μεγάλα ποσά. Ντροπή μόνον ντροπή.

Εγώ θάλεγα ότι ένα τέτοιο site της περιφέρειας θα έπρεπε να ήταν ενημερωμένο και με πολλούς άλλους χώρους ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να τους γνωρίζει ο επισκέπτης. Να παρακινηθεί να μείνει στον τόπο μας μία μέρα ακόμα. Ίσως και δύο. Γιατί όχι και μία βδομάδα ή ένα 15θήμερο.  Να ονοματίσω μερικούς χώρους που οι φωστήρες λησμόνησαν να περιλάβουν στο μυθικό τους site: Τον Βυζαντινό Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μέρμπακα. Την Αγία Σωτήρα στο Ανυφί. Την μονή Ταλαντίου στο Αραχναίο. Την  Πορτοκαλούσα στο Αργος (πάλι το Αργος λησμονημένο). Τον Αη Γιάννη τον Ελεήμονα στο Λιγουριό. Όλα αυτά τα μνημεία που έχουν να κάνουν με τον Χριστιανισμό στην περιοχή μας και άλλα ακόμα θα έπρεπε να προβάλλονται για να  αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός. Και βεβαίως για να πούμε και τα καθαρώς Αναπλιώτικα παράπονα, ξέχασαν οι άνθρωποι να συμπεριλάβουν στο site που ακριβοπληρώσαμε και την Αγια Μονή μας, όπου έγιναν σημαντικά έργα αποκατάστασης τα τελευταία έτη.Θέλετε και άλλους αρχαιολογικούς χώρους που ξέχασαν οι αρπακόλληδες της μυθικής Πελοποννήσου;  Την  Ακρόπολη της Αρχαίας Αλέας, της Λυρκείας και της Καζάρμας. Την προϊστορική Ακρόπολη του Μεγάλου Μαστού στο Μπερμπάτι. Τον θολωτό Τάφο στην Τίρυνθα και στο Μπερμπάτι (ίδετε φωτογραφία στο τέλος της ανάρτησης). Το Παλαιόκαστρο στο Κατσίγκρι. Τις Φρυκτωρίες της Καρυάς και του Κεφαλόβρυσου. Τον Πύργο των Ιρίων και το Πυργόσπιτο της Κάντιας. Την Πυραμίδα του Λιγουριού και τον Αρχαίο Πύργος στα Φίχτια. Τον  Πύργο στους Φούρνους.
Όλα αυτά θα έπρεπε σε μια ειδική ενότητα να συμπεριληφθούν στον ιστότοπο. Και να εκδοθούν και φυλλάδια για να πηγαίνουμε οργανωμένοι στις διεθνείς εκθέσεις.

Τι ζητάω όμως κι εγώ τώρα; Αλλά τουλάχιστον βρε άνθρωποι μην δίνετε και λάθος χρηστικές πληροφορίες. Όλα λάθος τα έχετε γράψει. Τις ώρες λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Τις τιμές των εισιτηρίων. Κλειστό  εμφανίζεται το λαογραφικό Μουσείο στο Ναύπλιο τις Τρίτες ενώ αυτό λειτουργεί κανονικά.

Και διορθώστε  βρε παιδί μου και κάποια λάθη μαργαριτάρια που βγάζουν μάτι. Ο Ορχομενός είναι στην Αρκαδία βρε άνθρωποι και όχι στην Αργολίδα. Και δεν υπάρχει κάποιος αρχαιολογικός χώρος που να ονομάζεται Δένδρα.

Και κατά τα άλλα επιδιώκουμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Πελοπόννησο, ενώ ο ιστότοπος είναι γραμμένος μόνον στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. Γιατί όχι και στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ρώσικα, τα Κινέζικα; Γιατί να μην υπάρχει μια διαδικασία να προσθέτουμε και μία γλώσσα κάθε χρόνο. Αυτές είναι πολιτικές ενεργές και όχι του καναπέ και των παχέων λόγων.

Αφήστε όμως και αυτό που έγινε με τις πινακίδες του "μυθικού" προγράμματος. Τις πληρώσαμε και αυτές και μπήκαν πινακίδες σε μέρη που ήδη είχαν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες από άλλους φορείς. Και κάποιες από αυτές έβγαζαν μάτι λόγω των ορθογραφικών λαθών. Και έτρεχαν μετά να τις αντικαταστήσουν. Τα πληρώσαμε όλα αυτά. Και μετά τοποθετούμε και πινακίδα μέσα στο παλαιό Ναύπλιο, που έχει ένα βέλος που λέει "προς παλαιό Ναύπλιο"!!! Ωσάν να είναι στραβοί οι τουρίστες και να μην βλέπουν ότι έφτασαν στο ιστορικό κέντρο.
Απίστευτα πράγματα.
Δείτε και στην φωτογραφία που σας έβαλα πάνω-πάνω. Δείτε την πινακίδα που είχαν τοποθετήσει  στο δρόμο για το Παλαμήδι, δίπλα σε άλλη πινακίδα που ήδη υπήρχε. Μα τι να πει κανείς. Ευτυχώς που απομακρύνθηκε. Θα μπορούσαν να την έχουν ακόμα εκεί
Κάθομαι και τα ψάχνω εγώ ο μαζόχας.
Αλλά ποιος ενδιαφέρεται πέρα των γνωστών γραφικών;
ΥΓ Μέρες τώρα λέχει πέσει η σελίδα του ιστοτόπου της Μυθικής Πελοποννήσου που αναφέρεται στο Ναύπλιο, με το που την πατάς για να ανοίξει σου λέει αυτό:  Server error 500. Please try again in a few minutes   και μέρες και βδομάδες περνούν και όχι φιου μινιτς αλλά μάλλον ουδείς ενδιαφέρεται ή είναι αρμόδιος να διορθώσει το τεχνικό πρόβλημα. Μόνον κάποιος περίεργος ενοχλείται με όλα αυτά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου