Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Γενικώς μια παλαβομάρα με τα σκουπίδια

(η φωτογραφία με το ποικίλο όρος από τα "Αργολικά"

Πατριώτες και πατριώτισσες, το χάσαμε τελείως και ολοσχερώς.
Δεν υπάρχει εις Ναυπλιεύς που να μην αγανακτεί με την χωματερή στην Καραθώνα και φαντάζομαι δεν υπάρχει εις Αργείος που να μην  αισθάνεται άσχημα με το νέο ανώνυμο ποικίλο,  από την άποψη του πλήθους των διαφορετικών υλικών,  όρος των σκουπιδιών στη Νέα Κίο. Αγανακτούμε μεν,  αλλά τα τρομερά που μας επισυμβαίνουν παραμένουν.
Πρέπει να τελειώσουμε με την χωματερή στην Καραθώνα σήμερα. Όχι αύριο. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε το έγκλημα αυτό να συνεχίζεται. Αν δεν θέλουμε να αντιδράσουμε για την πάρτη μας, ας αντιδράσουμε τουλάχιστον για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα ανεψούδια μας, τα ροδαλά μωράκια που βλέπουμε στις βόλτες μας, τα πιτσιρίκια που παίζουν με την άμμο στην παραλία της Καραθώνας.
Και τι έχουμε κάνει για όλο αυτό το αίσχος που ντροπιάζει την πόλη μας;
Τι πράττω  εγώ και όλοι οι υπόλοιποι Ναυπλιείς για αυτό το τραγικό; Καθόμαστε στας πολυθρόνας μας και φιλοκαλούμεν μετ΄ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας. Με άλλα λόγια είμαστε μαλθακοί και τα επιτρέπουμε όλα αυτά να συμβαίνουν.
Λοιπόν: Εγώ προσωπικώς έχω την  ευθύνη που επέτρεψα αυτό το διαχρονικό έγκλημα. Και εσύ και εσύ και εκείνος και ο άλλος παραπέρα.
Όλοι μαζί ευθυνόμαστε που δεν αντιδρούμε μαζικά. Όμως εγώ πρώτιστα ευθύνομαι. Έτσι πρέπει ο καθείς μας να σκεφτεί εάν θέλουμε να έχουμε την κάποια μικρούλα ελπίδα να εξέλθουμε κάποια στιγμή από τα σκότη και το έρεβος. Η ευθύνη για τα χάλια μας σε όλα τα επίπεδα δεν είναι των κάποιων άλλων, αλλά ευθύνη ατομική του καθενός μας και αυτό που πρέπει να επιδιώκουμε είναι το καλό για τους πολλούς ώστε εμμέσως να ωφεληθούμε και εμείς ατομικά. Ευθυνόμαστε ατομικώς, δράττουμε για το γενικό καλό.  Όμως αυτό που κυριαρχεί στη κυρίαρχη λογική της κοινωνίας είναι ακριβώς το αντίθετο. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι  ευθύνονται οι άλλοι, οι κακοί, οι ισχυροί, οι βολεμένοι, o Φούχτελ και ημείς καθόλου και τελικά αυτό που επιδιώκουμε είναι το ατομικό μας συμφέρον και όχι το κοινό καλό. Η λογική αυτή διαπερνά το σώμα της κοινωνίας καθέτως και οριζοντίως και είναι ο βασικός λόγος που παραχωνόμαστε σαν τα σκουπίδια βαθιά στο έδαφος μολύνοντας υπόγεια νερά και καταστρέφοντας το περιβάλλον κοινωνικό και φυσικό.
Δεν αρκεί ότι εγώ, που και που,  λέω το κάτι τις μου  και φωνασκώ ενίοτε. Απαιτείται να κάνω πολύ περισσότερα.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, επί τριάντα ολόκληρα χρόνια έχουμε ξεμείνει οι Αναπλιώτες από εγκεκριμένο χώρο ταφής απορριμμάτων και ουδείς  χαλούσε την ζαχαρένια του ζωή, για να αγωνισθεί και να σκεφθεί τρόπους λύσης της βρωμερής ιστορίας της περιπλάνησης των σκουπιδιών. Και οι πολίτες συνεχώς και μονότονα ψήφιζαν, όλα αυτά τα έτη, την ίδια και την ίδια δημοτική παράταξη με όλες τις παραφυάδες της και τα παρακλάδια της που δημιουργήθηκαν λόγω προσωπικών και μόνον ανταγωνισμών.
Και έφτασε πλέον η ώρα που τα πρόστιμα άρχισαν να πίπτουν εις τα κεφαλάς μας. Είχαν προαναγγελθεί προ πολλών ετών, όμως οι πολίτες αυτού του τόπου  έπιναν αμέριμνοι τον πολλά βαρύ με ολίγην, ψηφίζοντας τον Τσούρνο και όλους τους διαδόχους του.
Και όσοι έλεγαν και προειδοποιούσαν, αγωνιζόντουσαν και πρότειναν λύσεις και  περπατούσαν και στην κυριολεξία και μεταφορικά μέσα στους βρώμικους σκουπιδότοπους για να ξεσηκώσουν συνειδήσεις παρέμεναν οι γραφικοί στα σαλονάτα ιδιοτελή μυαλά των πλείστων πελατών του συστήματος.
Και τι δεν τα κάναμε τα σκουπίδια μας αυτές τις τρεις δεκαετίες.
Τα εναποθέσαμε μέσα στην θάλασσα. Δεν κοροϊδεύω. Οι πιο παλαιοί θυμούνται ότι  τα θάβαμε μέσα στην παραλία, αριστερά ως προς τον παραλιακό δρόμο όπως πηγαίνουμε προς Νέα Κίο και Μύλους.
Μετά αναθέσαμε τη διαχείριση των απορριμμάτων μας σε εργολάβο προκειμένου αυτός να τα εξαφανίζει. Και δίναμε  εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως για να μην υπάρχουν τα σκουπίδια κυρίως στα μυαλά μας και τις συνειδήσεις μας. Για να νοιώθουμε καθαροί και σαπουνισμένοι. Ουδείς και τότε συγκινήθηκε από τις φωνές μας και τις ικεσίες μας προς την κοινωνία να ξεσηκωθεί για να παύσει αυτή η νυχτερινή περιπλάνηση.  Και περνούσαν οι σχετικές αποφάσεις από το δημοτικό συμβούλιο και όταν ρωτούσαμε το που τα πηγαίνει ο εργολάβος τα σκουπίδια μας, η μόνιμη απάντηση που λαμβάναμε ήταν ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να μας απασχολεί και είναι ευθύνη του εργολάβου που τα τσεπώνει.
Και τελικά ήταν γνωστό μυστικό ότι με την σύμπραξη κατώτερων και μεσαίων στελεχών της Αυτοδιοίκησης στην Αττική τα Αναπλιώτικα σκουπίδια βαφτιζόντουσαν Αττικά και οδηγούντο στην χωματερή στα Λιόσια. Και κάπως έτσι η ομάδα Ακράτητος των Λιοσίων, ανέβηκε ως διάττων αστήρ στην πρώτη Εθνική.
Και όταν κάποια στιγμή άρχισε να κατρακυλάει κατηγορίες ο Ακράτητος, διότι άρχισε να μπαίνει μία στοιχειώδης τάξη στα των Αττικών απορριμμάτων, τότε ο βασιλεύς ντόπιος εργολάβος των σκουπιδιών μας, άρχισε να τα εναποθέτει σε κάθε απίθανο απόμερο και μη σημείο της Αργολίδας, σε ρέματα και κοιλάδες, σε βουνοκορφές και απάτητα μέρη. Μέχρις ότου ευρέθη η Καραθώνα. Η εξαιρετική αυτή λύση.
Και οι πολίτες συνέχιζαν να διάγουν βίον σχετικά αμέριμνον, λαμβάνοντας καταναλωτικά δάνεια και φορτώνοντας με απίστευτα ποσά τις πιστωτικές τους κάρτες. Και παρήγαγαν μπόλικα σκουπίδια, για την τύχη των οποίων γενικώς αδιαφορούσαν.
Και αργότερα αγοράσθηκαν οι πανάκριβοι δεματοποιητές, προκειμένου να κάνουμε τα σκουπίδια μας δεματάκια, χωρίς να έχουμε αποφασίσει για την τύχη αυτών των δεματακίων. Και συμφωνούσαν με όλο αυτό το εκπληκτικό σχέδιο οι δημαρχέοι, τους οποίους ψήφιζαν οι αμέριμνοι δημότες.
Και μετά όλοι αντελήφθησαν ότι και αυτό το σχέδιο των δεματοποιητών δεν πήγαινε πουθενά.
Και αφού σκέφθηκαν να βρουν θέσεις για πολλές χωματερές, μία σε κάθε μεγάλο Δήμο της Πελοποννήσου, σχέδιο που πήγε και αυτό άπατο, αποφάσισαν να κάνουν έναν συνολικό διαγωνισμό για όλη την Πελοπόννησο, για να αναθέσουν τη όλη διαχείριση σε μεγαλοεταιρεία. Και έκαναν έναν διαγωνισμό χωρίς να βάλουν τον παραμικρό όρο. Ούτε σε σχέση με την ανακύκλωση στην πηγή, ούτε σε σχέση με τον προτιμητέο τρόπο διαχείρισης. Και έτσι ήταν εύκολο να ανακηρυχθεί νικητής του διαγωνισμού μία εταιρεία, που πρότεινε εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων και ζήτησε και εγγυημένη ποσότητα παράδοσης απορριμμάτων θέτοντας ποινικές ρήτρες. Και κατ΄αυτόν τον τρόπο η ανακύκλωση στην πηγή πάει περίπατο. Και το όλο σχέδιο προβλέπει τεράστια ποσά που θα πρέπει να πληρώνουν οι δημότες για κάθε χιλιόγραμμο σκουπιδιών που παράγουν. Γενικά ήταν ένα χάλια σχέδιο. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα να τιμωρούνται οι πολίτες μιας περιοχής διότι ανακυκλώνουν τα απορρίμματά τους ή διότι καταναλώνουν με  τέτοιους τρόπους ώστε να παράγουν πολύ λίγα σκουπίδια. Και όμως εδώ στην Πελοπόννησο, επιμένουν οι ιθύνοντες της περιφέρειας  ότι έχουν πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα με τον αδιαφανή. λόγω μη ύπαρξης κριτηρίων. διαγωνισμό που διενήργησαν.
Και στο Ναύπλιο τον σταθμό μεταφόρτωσης των σκουπιδιών, τον χωροθέτησαν κάποια λίγες εκατοντάδες μέτρα από την παραλία. Τόσο όμορφα. Να κλείσουμε την Καραθώνα και να ανοίξουμε μία άλλη χωματερή κοντά στην παραλία δίπλα στον βιότοπο.
Μάταια φώναζαν πριν από δυο χρόνια πάλι οι ίδιοι οι "γραφικοί" τύποι και για αυτά τα όμορφα που μας ετοίμαζαν. Οι τοπικές εξουσίες δεν είχαν πάρει μυρουδιά. Όλοι ανεξαίρετα υποστήριζαν τότε τα Τατούλεια σχέδια.
Και κάποια στιγμή..... Ωπα........ Τι συνέβη κάποια στιγμή;
Κάποια στιγμή πήραν χαμπάρι οι τοπικοί άρχοντες ότι θα έπρεπε με το σχέδιο της Περιφέρειας να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι δημότες. Και ποιος τότε θα χρεωνόταν την δυσαρέσκεια των πολιτών; Μα οι δήμαρχοι που τότε δεν μίλησαν και υποστήριζαν το σχέδιο Τατούλη. Και με την βοήθεια των παλαβών που μας κυβερνούν σε κεντρικό επίπεδο άρχισαν να μελετούν τα δικά τους τοπικά σχέδια.
Ανακύκλωση λένε τώρα, αυτοί που σιωπούσαν πριν. Και κάπου, λέει, θα βρούμε να θάψουμε τα απορρίμματα που δεν θα ανακυκλωθούν.
Και νέα σχέδια. Νέα κονδύλια, νέες πανάκριβες μελέτες. Τσακωμοί μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων. Χαμός και αλληλοκατηγόριες και μεταξύ των γειτονικών Δήμων.
Μία τρέλα. Θα προχωρήσει, απ΄ότι αποφασίσθηκε σε κεντρικό επίπεδο από τους παλαβούς,  το πανάκριβο σχέδιο της Περιφέρειας με τις εγγυημένες ποσότητες παράδοσης σκουπιδιών. Θα προχωρήσουν όμως, λέει, και οι Δήμοι στα δικά τους τοπικά σχέδια και δεν θα παραδίδουν σκουπίδια στην μεγαλοεταιρεία που επέλεξε η Περιφέρεια. Αλαλούμ.  Ποιος θα τα πληρώνει όλα αυτά;  Και εμείς οι άμοιροι δημότες θα πληρώνουμε και για την τοπική διαχείριση, θα πληρώνουμε και τα πολλά για την περιφερειακή. Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να βάλουμε ρόδες στους δήμους μας και να φύγουμε από την Πελοπόννησο. Θα τις πληρώνουμε θέλοντας και μη τις ρήτρες για το σχέδιο της Περιφέρειας, θα πληρώνουμε όμως και την τοπική διαχείριση. Είτε δεν έχω καταλάβει καλά είτε η λωλαμάρα έχει πιάσει κόκκινο. Δεν μπορεί. Κάτι θα γίνει. Μάλλον όλα αυτά τα Καμπόσεια σχέδια θα πάνε περίπατο και θα τρέξουμε όλοι στην υψηλή προστασία της Τρίπολης, μπας και περισώσουμε κάτι, έστω και την τελευταία στιγμή. Μπας και κλείσει ο σκουπιδότοπος στην Καραθώνα.
Χρόνια τώρα φωνάζουν οι γραφικοί για ανακύκλωση στην πηγή, στα νοικοκυριά δηλαδή και όχι με τα ημίμετρα των μπλε κάδων και τα υπολείμματα  να οδηγούνται σε σωστούς χώρους υγειονομικής ταφής. Τίποτα δεν έγινε τόσα χρόνια και δεν πρόκειται να προχωρήσει το παραμικρό στην ορθή κατεύθυνση. Θα πάμε, απ΄ότι φαίνεται στις πανάκριβες λύσεις και στη μη ανακύκλωση. Θα τιμωρείται ο πολίτης που έχει συνείδηση και ανακυκλώνει.
Ίσως μια τελευταία ευκαιρία θα ήταν η μερική έστω αλλαγή του σχεδιασμού της Περιφέρειας. Να μείνουν τα πανάκριβα ποσά που θα πληρώνουμε για κάθε κιλό σκουπίδι που θα παραδίδουμε, αλλά να  φύγει από την μέση η εγγυημένη ποσότητα και οι ποινικές ρήτρες. Και ας πληρώσουμε παραπάνω για τα σύμμεικτα σκουπίδια που θα στέλνουμε στους μεγαλοεργολάβους. Αναγκαστικά τότε θα γνωρίζουμε ότι ο ρυπαίνων πληρώνει πανάκριβα. Να ανασκουμπωθούμε και να ανακυκλώνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό των οικιακών αποβλήτων. Αυτοί που δεν ανακυκλώνουν να επιβαρύνονται. Υπάρχουν οι μέθοδοι. Τις έχουν εφαρμόσει στο εξωτερικό. Παραδίδεις σακκούλα σκουπιδιών, πληρώνεις αδρά με το τεμάχιο. Να σας δω τότε αγαπητοί μου.
Δεν υποστηρίξατε τόσα χρόνια τους "γραφικούς"; Πληρώστε τώρα. ΄Η ανακυκλώσατε για να γλιτώσετε τα ποσά που θα σας επιβάλλονται.
Μάλλον όμως το απολέσαμε το τραίνο.
Καραθώνα σκουπιδότοπος. Δεματάκια τα σκουπίδια. Ρήτρες. Πανάκριβη διαχείριση.
Ίσως αν πληρώσουν αυτοί που μολύνουν.....Αν τιμωρούνται οι ασυνείδητοι.



1 σχόλιο:

  1. Λύθηκε το ζήτημα που μας βασάνισε ΟΛΑ αυτα τα χρόνια! ΕΣΥ τα φταίς ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα δεινά που ταλανίζουν αυτόν τον δύσμοιρο τόπο ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή