Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΥΑΝ. Το νερό νεράκι;


"Επιχειρησιακό", λέει, "σχέδιο" για ΔΕΥΑΝ που  πέρασε τις προάλλες κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό μας Συμβούλιο. Σχεδιάζουν λοιπόν για το καλό της επιχείρησης, των εργαζομένων της και βεβαίως των πολιτών-καταναλωτών. Τουλάχιστον αυτό το νόημα θα έπρεπε να έχει ένα "επιχειρησιακό σχέδιο". Να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα και να αποφασισθούν οι τρόποι επίλυσης των πολλών ή των λίγων, των  μικρών ή μεγάλων προβλημάτων.

Πωπω βαρεμάρα!!!!!!! Ποιος ασχολείται με τοιαύτα ανιαρά; Με όλα αυτό το τεράστιο πλήθος των στοιχείων και των αριθμών που περιέχονται μέσα στο κείμενο ενός  "επιχειρησιακού σχεδίου", που τα περισσότερα από αυτά είναι κόπι πέιστ από άλλα επιχειρησιακά σχέδια άλλων ΔΕΥΑ ανά την χώρα (μην μου πείτε όχι, διότι θα αρχίσω να απαριθμώ), κάποια άλλα είναι επίσης κόπι πέιστ από την τελευταία απογραφή της χώρας και πάνω σε όλα αυτά προσπάθησαν να κουμπώσουν και κάποια (όχι όλα) στοιχεία της ΔΕΥΑ του Αναπλιού μας, όπως αριθμούς από τους ισολογισμούς, τις πηγές υδροδότησης, τους ενεργούς και μη μετρητές κατανάλωσης ύδατος και άλλα τέτοια.
Πως λοιπόν θα σας μιλήσω για αυτό το "βαρετό" τεράστιο κείμενο του επιχειρησιακού σχεδίου και θα βρω τον τρόπο να μην σταματήσετε να διαβάζετε το κείμενο αυτό, λόγω ανίας;
Πως θα σας φαινόταν να σας πω ότι οι μελετητές που συνέταξαν το σχέδιο πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν από εσάς που με διαβάζετε, εμμέσως μέσω της πληρωμής των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης;
Πως θα σας φαινόταν να σας έλεγα ότι για άλλα επιχειρησιακά σχέδια έχουν πληρωθεί μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώπουλα; Δεν γνωρίζω πόσο θα  μου κοστίσει και θα σας κοστίσει αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο για την ΔΕΥΑΝ, όμως μην αναμένετε  κάποιο  ασήμαντο ποσό, για το οποίο θα ξηλωθούμε όλοι μαζί παρεούλα.
Έτσι βαρετό ήταν και εκείνη την εποχή για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού να διαβάζει και τα νούμερα της Ελληνικής οικονομίας που μας προειδοποιούσαν ότι η χώρα υπερχρεωνόταν, ότι η παραγωγή της μειωνόταν, ότι οι σπατάλες είχαν εκτοξευθεί, ότι οι εισαγωγές ήταν κατά πολύ περισσότερες των εισαγωγών και τόσα άλλα. Ποιος νοιαζόταν τότε την εποχή της δανειακής ευημερίας και της συνδικαλιστικής και κομματικής ασυδοσίας για όλα αυτά; Εμείς καλά περνούσαμε; Ετσι ψηφίζαμε με ασύλληπτα ποσοστά αυτούς που μας τα έδιναν, αφαιρώντας κονδύλια από τα επόμενα έτη και από τις επόμενες γενιές.
Έτσι και τώρα. Ποιος ασχολείται με τα τραγικά οικονομικά της ΔΕΥΑΝ;  Ανία να διαβάσουμε και να εμβαθύνουμε σε ξερούς αριθμούς.
Και οποία έκπληξη θα επιπέσει πιθανόν στα κεφάλια μας σε λίγο καιρό. Μια δημοτική επιχείρηση που μας δίνει το τόσο πολύτιμο για την επιβίωσή μας νερό και διαχειρίζεται τα των σκατών και ούρων μας δεν θα μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της εάν οδεύσει και τα επόμενα χρόνια στα ίδια μονοπάτια με τα ίδια ελλείμματα που δημιουργεί ετησίως τα τελευταία χρόνια. Και τα ελλείμματα αυτά βαίνουν συνεχώς χρόνο με τον χρόνο επιδεινούμενα.
Αλλά δεν μας απασχολούν όλα αυτά και βαδίζουμε ολοταχώς και σε ευθεία γραμμή προς τον κρημνό, παρότι ήδη έχουμε πικρή εμπειρία για αυτά που μας συνέβησαν στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας.
Ακούστε: Χρήσιμο ήταν αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, που θα μου (μας) κοστίσει αρκετά χρήματα, διότι γίνεται πλέον μία καταγραφή των ετησίων ελλειμμάτων του ισολογισμού σε ένα ενιαίο έγγραφο, έστω και εάν το έγγραφο αυτό δεν απασχολεί το ευρύ κοινό. Όμως δυστυχώς λείπει από αυτό το σχέδιο των διακοσίων δέκα τεσσάρων σελίδων (!!!) το πιο βασικό απ΄όλα. Δεν μας λένε οι συντάκτες το ποια επακριβώς είναι τα χρέη σήμερα της επιχείρησης. Πόσα δάνεια έχει λάβει; Πόσα από αυτά έχουν αποπληρωθεί από τον εγγυητή Δήμο Ναυπλίου, πόσα οφείλει στη ΔΕΗ, πόσα στην αδελφή επιχείρηση  της ΔΕΥΑ του Αργους, πόσα σε προμηθευτές και εργολάβους; Άνευ των στοιχείων αυτών είμαστε σε πλήρες σκότος σε σχέση με τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. Όμως φαίνεται ότι το απέκρυψαν τεχνηέντως το ζήτημα του χρέους.
Μάθαμε βεβαίως αρκετά για τα χρέη με την ευκαιρία της, διοικητικής αρχικά και κατόπιν και δικαστικής, διένεξης της επιχείρησης με την τέως Διευθύντρια που απολύθηκε. Δεν μας τα είπαν με το επιχειρησιακό σχέδιο, μας τα είχαν  όμως ξεφουρνίσει για να βρουν λόγους για να την απολύσουν. Με αυτό τον τρόπο πληροφορηθήκαμε πριν λίγο καιρό ότι υπάρχει δικαστική απόφαση για χρέος της ΔΕΥΑΝ προς την ΔΕΥΑΡ τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ. Σε άλλη υπόθεση έγινε, λέει, δικαστικός συμβιβασμός μεταξύ της ΔΕΥΑΝ και εργολάβου και η μία δόση ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τώρα το ποιο είναι το συνολικό χρέος από την αιτία αυτή δεν μας το είπε το επιχειρησιακό σχέδιο. Μάθαμε ότι υπάρχει και άλλη δικαστική εκκρεμότητα στον Άρειο Πάγο.
Σε βαθύ όμως σκότος οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πολίτες που ενδιαφέρονται, εάν κάποιος επιζητήσει την σούμα των χρεών, τη διάρθρωσή τους, τις δικαστικές εκκρεμότητες. Ψήγματα μόνον της πραγματικής κατάστασης πληροφορούμεθα. Και ας μην μας λένε κάποιοι, που επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους να υποστηρίξουν τη δημοτική αρχή, ότι δήθεν όλα βγήκαν στο φως.
Ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να διαπιστώσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να καταρτίσει ένα σχέδιο για το μέλλον. Ουδέν από αυτά συνέβη και το μέλλον μάλλον είναι ζοφερό. Ουδείς από την δημοτική αρχή μας λέει τον τρόπο με τον οποίο θα βγάλουμε από τον λαιμό μας την θηλιά των χρεών και των ελλειμμάτων. Εις μάτην η ιστορική δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης το προσπαθεί μέσω του μοναχικού εκπροσώπου της.
Τα ετήσια ελλείμματα της ΔΕΥΑΝ είναι πολύ συγκεκριμένα. Δύο εκατομμύρια εφέτος, εάν συνυπολογισθούν και οι αποσβέσεις. Τα ποσά αυτά αναγκαστικά προστίθενται στο ασήκωτο και πιθανόν μη βιώσιμο (χρησιμοποιώ αυτό το επίθετο για να είμαι και στη μόδα) χρέος. Τα έξοδα είναι μικρότερα από τα έσοδα. Αναγκαστικά κάποιες (μάλλον αρκετές) και από τις φετινές δαπάνες  δεν θα πληρωθούν, όπως δεν πληρώθηκαν και κάποιες δαπάνες των προηγούμενων ετών. Θα τα χρωστάμε και αυτά.  Τι θα πληρωθεί και τι δεν θα πληρωθεί; Ποιος θα το αποφασίσει; Και του χρόνου θα αφήσουμε και άλλα απλήρωτα. Και τελικά μέχρι που θα πάει το όλο πράγμα; Για πόσο καιρό θα μας περιμένει η ΔΕΗ, η ΔΕΥΑΡ, οι προμηθευτές; Δεν είναι απλές αυτές οι θεματάρες για να τις βρίσκετε ανιαρές. Την δικιά σας ζωή αφορούν που να πάρει. Δεν μπορούμε να επιζήσουμε χωρίς να υπάρχει κάποια επιχείρηση που να ασχολείται με τα νερά και τα κακά μας. Και οι επιχειρήσεις πως θα λειτουργήσουν χωρίς νερό ή με προβλήματα στην υδροδότηση και στην αποχέτευση των λυμάτων; Αστεία τα βρίσκετε όλα αυτά για να μένουν στο σιωπηλό; Θα καταστραφεί η τοπική οικονομία αν καταρρεύσει η ΔΕΥΑΝ. Και η τοπική κοινωνία τώρα πρέπει να τα αντιληφθεί όλα αυτά
Γίνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο λεπτομερής καταγραφή των χιλιάδων ανενεργών παροχών ύδρευσης, οι περισσότερες των οποίων είναι στο Ναύπλιο, γίνεται εμμέσως αλλά σαφώς λόγος περί υδατοκλοπής, αλλά ουδέν σχέδιο καταρτίζεται για τον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου.
Αλλά και για το έτερο τεράστιο πρόβλημα που αφορά την ΔΕΥΑΝ δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο σε αυτό το επιχειρησιακό κατ΄ουσίαν μη σχέδιο. Και αυτό το άλλο τεράστιο πρόβλημα είναι το πως οι πολίτες θα είναι βέβαιοι για την ποιότητα του νερού που τους παρέχεται, ώστε να μην αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένα. Διαθέτουμε  πηγές υδροδότησης που αποδεδειγμένα έχουν πολύ καλό και ασφαλές νερό. Και παρ΄όλα αυτά έχουμε κατορθώσει (περί κατορθώματος πρόκειται)  η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών να προμηθεύεται εμφιαλωμένα νερά για τις οικιακές χρήσεις. Και στο θέμα αυτό υπάρχει σιωπή. Ουδείς σχεδιάζει το παραμικρό. Και απολύτως ουδέν θα γίνει για να διορθωθούν τα πράγματα.
Αλλά και για το άλλο φαινόμενο-πρόβλημα που μας έχει επισυμβεί τα τελευταία χρόνια με τον περιορισμό της ποσότητας των υδάτων που μας δίνουν οι πηγές τους θερινούς μήνες και την εισροή θαλάσσιου ύδατος στην πηγή της Λέρνας, ουδέν συνεκτικό σχέδιο έχει παρουσιασθεί. Για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Την εξοικονόμηση νερού. Τα παράλληλα δίκτυα για το πότισμα του αστικού και περιαστικού πρασίνου, αλλά και για τις χρήσεις των νοικοκυριών, που δεν απαιτούν πόσιμο νερό (π.χ. καζανάκια, πλύσιμο επιφανειών κλπ). Μόνον η άλλη πρόταση φωνάζει. Και μετά όταν τα πράγματα θα φτάσουν στο μη παρέκει, τότε θα απορείτε αγαπητοί μου συνδημότες.
Λεπτομέρειες όλα αυτά θα μου πείτε όταν τα βασικά προβλήματα είναι βαριά και ασήκωτα. Και οι άνθρωποι δεν έχουν σχέδιο, παρότι ψήφισαν αυτό το κείμενο που τιτλοφορείται "σχέδιο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου