Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Αιρετικά καρναβαλικά

Γνωρίζω άριστα ότι είμαι μία μειοψηφική φωνή. Σε κάποιες περιπτώσεις μοναχικός καβαλάρης.
Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που απ εξαρχής ονόμασα το ιστολόγιο μου αυτό "αιρετικές απόψεις".
Όμως δημοκρατία έχουμε και κατά συνέπεια έχω δικαίωμα να εκφράζω την μοναχική άποψή μου που είναι πλειστάκις αντίθετη με όλα όσα σκέπτονται και πράττουν οι πολλοί, οι ισχυροί, αυτοί που μας κυβερνούν σε τοπικό και γενικό επίπεδο.
Τώρα το γιατί κάποιοι από τους ισχυρούς και έχοντες την εξουσία, ενοχλούνται με αυτά που εγώ ο μοναχικός εκφράζω δεν το πολυκαταλαβαίνω. Και αντιδρούν με αιχμηρό τρόπο και σε προσωπικό τόνο. Ο νοών νοείτω και οι νοούντες νοείτωσαν. Νιώθουν τόσον ανασφαλείς με την άποψή τους; Θέλουν την απόλυτη και γενική αποδοχή; Χαλάω τη μανέστρα της ομοφωνίας;
Μετά την εισαγωγή μου αυτή εισέρχομαι στο κυρίως θέμα μου.
Λέμε ότι ζούμε στην ομορφότερη πόλη της Ελλάδας. Κάποιοι άλλοι μέσα στο επαρχιωτισμό τους νομίζουν ότι ζούμε στην ομορφότερη πόλη του κόσμου. Θεότυφλοι.
Είναι βέβαια πραγματικότητα ότι χάριν κάποιων πεφωτισμένων της εποχής εκείνης, που είχαν το πάνω χέρι στα της πόλεως, και σε αντίθεση με τον μικροαστισμό άλλων, που μας ήθελαν να αναπτυσσόμεθα Λαμιακά (σαν τη Λαμία ας πούμε) διατηρήθηκε το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, το οποίο σήμερα  κάνουν τα πάντα οι  ιθύνοντες να το καταστρέψουν. Ήδη κατέστρεψαν πλήρως την πραγματική ζωή στην πόλη. Και έχει συνέχεια το πράγμα. Νόμιμοι υαλοφράκτες σε όλη την πόλη!!!
Τέλος πάντων. Μεθαύριο είναι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Καρναβάλι. Το μεγάλο μέρος των κατοίκων αυτής της πόλης και νομίζω άπαντες οι επαγγελματίες (σε κάθε κανόνα υπάρχουν οι εξαιρέσεις για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα) ζητούν καύση Καρναβάλου, πυροτεχνήματα, τρελό ξεφάντωμα,  άρματα με κακούς Γερμανούς, μνημόνια και άλλα ακόμα άρματα με Ελληνες να βαράνε τον Σόιμπλε και τον Ντάισεμπλουμ, ηχητικά σε όλη της πόλη απ΄άκρη σε άκρη.
Η πόλη θα φισκάρει. Ναύπλιο είμαστε έτσι κι αλλιώς θα γεμίσουμε.
Ζητάμε λοιπόν καλλίγραμμες Βραζιλιάνες χορεύτριες για να συναγωνιστούμε την Πάτρα. Και αυτό που πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια, που ακολουθούσαμε αυτή τη λογική,  είναι μία από ολίγη (όταν τα οικονομικά μας δεν ήταν ανθηρά) ή μία από πολύ καρακιτσαρία. Αυτή είναι η άποψή μου. Η μειοψηφική είπαμε. Πάντως σε κάθε περίπτωση παραμείναμε οι φτωχοί ή οι πολύ φτωχοί συγγενείς της Πάτρας.
Και τα τελευταία χρόνια;
Αααα!!!! Τα τελευταία έτη έχουμε Καμπόσο δήμαρχο στην γειτονική μας πόλη.
Και εδώ πλέον γίνονται σοβαρά πράγματα. Όχι ερασιτεχνισμοί. Φουλ του άσσου με ρηγάδες. Εδώ πλέον αναδύεται το αντίπαλον δέος της Πάτρας. Άκουσα και διαφήμιση σε κανάλι εθνικής εμβέλειας για το Αργείτικο καρναβάλι, που καλούσε όλο τον κόσμο στο Αργος, να πάνε να γίνουν καμπόσοι. Αλήθεια το άκουσα. Δεν τρολλάρω. Άκουσα και σήμερα το πρωί και τον Οικονόμου να μιλάει για το Αργείτικο καρναβάλι και είπε στον κόσμο να πάει στο Αργος χωρίς το πεπόνι του (το γνωστό ανέκδοτο).
Η μεγάλη καρακιτσαρία στην περιοχή μας θα αναδυθεί στο Αργος. Τι θέλουμε εμείς να τους συναγωνισθούμε;
Έτσι κι αλλιώς, φίλοι μου, που σίγουρα διαφωνείτε μαζί μου, ο κόσμος θα συρρεύσει στο Αργος μόνον  για το τρίωρο της κακογουστιάς, όμως η πόλη που θα ωφεληθεί οικονομικά αναπόφευκτα θα είναι το Ναύπλιο. Εδώ θα κοιμηθούνε οι επισκέπτες, εδώ θα φάνε, εδώ θα πιουν τον καφέ τους, εδώ θα διασκεδάσουν το βράδυ. Δεν καταλαβαίνετε ότι ο μεγαλύτερος φίλος του Ναυπλίου είναι ο Καμπόσος; Την διέλυσε την πόλη του με τα μεγαλεπήβολα έργα στο κέντρο του Αργους και όλα τα χωριά έρχονται πλέον στο Ναύπλιο για τις δουλειές τους και τα όποια ψώνια τους. Είναι αδιάβατο το Αργος. Μια λαμπάδα ίσαμε το μπόι του Φασούλα πρέπει να ανάψουμε για να είναι καλά ο άνθρωπος.
Τον αφήνω τον Καμπόσο στα σχέδιά του και ξαναέρχομαι στα των Απόκρεω στον Δήμο μας.
Τι λέω εγώ ο μειοψηφικός αιρετικός; Να αφήσουμε  το Αργος να ξοδευτεί, αφού έτσι επιθυμεί και αφού οι ωφέλειες σε εμάς θα έλθουν και να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Είναι δυνατόν διπλά έξοδα στη δύσκολη αυτή εποχή; Και εμείς να κάνουμε άλλα πράγματα για να προσελκύσουμε και ένα άλλο κοινό που αναζητεί κάτι το διαφορετικό. Χρόνια μιλάμε για βενετσιάνικο καρναβάλι και πάντα στο καρακιτς επιστρέφουμε. Ας το κάνουμε. Γίνεται. Το έκανε η Κέρκυρα. Γιατί όχι και εμείς; Και όχι δεν λέω να γίνουμε μια νεκρή πόλη. Ας κάνουμε και ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι στην Πρόνοια και σε κάποια χωριά. Και να ενισχύσουμε τη συνεισφορά του ΠΛΙ στις Αποκριές. Και μεγάλο μασκέ πάρτυ για τα παιδιά στην πλατεία. Και να κάνουμε και Καρναβάλι στο Τολό, αφού εκεί γίνεται με εθελοντική εργασία και μεράκι των κατοίκων . Για να γεμίσουμε και τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά του Τολού, που είναι παραπληρωματικός χώρος τουρισμού με το Ναύπλιο.
Και τώρα που γράφω τι θυμήθηκα; Κάποτε για να πούμε ότι διαφοροποιούμαστε από την Πάτρα, αντί να κάψουμε τον Καρνάβαλο, κάψαμε το πλάσμα του Καρνάβαλου. Αλήθεια σας λέω. Εγινε αυτό στην πόλη μας το 2009. Το πλάσμα του Καρνάβαλου. Οι ίδιοι που το ετοίμασαν τότε έχουν και σήμερα το πάνω χέρι.
ΤΟ ΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ. Χαμογελάει τώρα το χειλάκι μου.


















λλά και οι γείτονες στο Αργος κάτι παρόμοι θα κάνουν σε τρεις μέρες.

1 σχόλιο: