Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Δρόμος ή οικόπεδο;


Αποτελεί την απορία των Αναπλιωτών τις τελευταίες δέκα περίπου μέρες.
Τι είναι αυτό το κτήριο που ξεφύτρωσε στο μέσο ενός δρόμου, εκεί στην Ενδεκάτη;
Ένας δρόμος σε μια πόλη είναι κοινής χρήσης, διότι έχει ο καθείς το δικαίωμα να τον χρησιμοποιεί. Το σχέδιο πόλης καθορίζει εάν ένας δρόμος είναι πεζόδρομος, ποδηλατόδρομος ή αυτοκινητόδρομος. Το Δημοτικό Συμβούλιο με κανονιστικές του αποφάσεις, ορίζει εάν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων, ωράρια φόρτωσης και εκφόρτωσης, εάν επιτρέπεται να στρίψει κάποιος δεξιά ή αριστερά στο δρόμο αυτό. Ο Δήμαρχος χορηγεί άδειες  τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, πάντοτε βέβαια με τρόπο που να επιτρέπεται η διέλευση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης.  Οι κοινόχρηστοι αυτοί δρόμοι, ανήκουν, σύμφωνα με τον νόμο, στους δήμους, που έχουν δικαίωμα μετά από εγκεκριμένες μελέτες να διαμορφώνουν τους δρόμους αυτούς, επιλέγοντας τα υλικά επιστρώσεων, καθορίζοντας πρασιές και επιλέγοντας φυτά και δένδρα που θα κάνουν το δρόμο πιο όμορφο και λειτουργικό. Οι δήμοι κατασκευάζουν τα πεζοδρόμια, στους δρόμους που χρησιμοποιούνται για τη διέλευση οχημάτων. Πρέπει να φροντίζουν να υπογειοποιήσουν όλα τα δίκτυα, ώστε να μην σκάβουμε κάθε μέρα, να φωτίσουν τους δρόμους, τα δημόσια κτήρια, τα μνημεία  και τα σημαντικά ιδιωτικά κτήρια, κατόπιν  συνεννόησης με τους ιδιοκτήτες.
Οι δρόμοι ανήκουν στους δήμους ακριβώς διότι είναι κοινόχρηστοι και η κάθε δημοτική αρχή, πρέπει να φροντίζει ο κάθε δρόμος να ανταποκρίνεται στο σκοπό του για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών. Και ο δρόμος είναι δρόμος, δεν είναι οικόπεδο για να δικαιούται ο κάθε Δήμαρχος να χτίζει κτήρια μέσα στους δρόμους, ρίχνοντας μπετά και φτιάχνοντας κατασκευές στερεώς συνδεδεμένες με το έδαφος.
Φαντάζεσθε η κάθε δημοτική αρχή να κατασκευάζει και ένα κτήριο σε κάποιο δρόμο;
Για μένα το θέμα δεν είναι εάν το κτίσμα που ανεγείρεται στην είσοδο ενός δρόμου στην πόλη μας θα είναι όμορφο ή άσχημο. Άλλωστε αντιπαθώ όλους αυτούς που θεωρούν ότι διαθέτουν το κριτήριο να κρίνουν την απόλυτη ομορφιά και ασχήμια.
Το θέμα για μένα δεν είναι τόσον η χρήση του κτηρίου αυτού. Δεν μου λέει και πολλά εάν  η χρήση του κατασκευάσματος θα είναι ένα κιόσκι, ένα αίθριο ή ένα ημιυπαίθριο που πιθανόν κάποτε να γίνει και θεόκλειστο.
Το απαράδεκτο και απεχθές για μένα είναι η λογική των ιθυνόντων που θεωρούν ότι έχουν την εξουσία να κλείνουν δρόμους κατασκευάζοντας κτήρια, πάνω στο οδόστρωμα. Να νομίζουν ότι η πόλη τους ανήκει και έχουν το δικαίωμα να αλλάζουν το σκοπό της ύπαρξης ενός δημοτικού δρόμου.
Τώρα το εάν η δημοτική αρχή υπέβαλε φάκελο για να εκδοθεί οικοδομική άδεια, η οποία είναι απαραίτητη, διότι για να κατασκευάσεις ένα κτίσμα στερεώς συνδεδεμένο με το έδαφος απαιτείται άδεια, άσχετα με το ένα το κτήριο αυτό είναι ιδιωτικό, δημόσιο ή δημοτικό, είναι σημαντικό αλλά δευτερεύον. Και ειρήσθω εν παρόδω. Έχει τελικά υποβληθεί τέτοιος φάκελος και εάν ναι η Πολεοδομία Ναυπλίου έχει εκδώσει οικοδομική άδεια για την κατασκευή κτίσματος πάνω σε δρόμο; Και εάν όχι, τι κάνει η Πολεοδομία;

Γίνονται αρκετές παρεμβάσεις τον τελευταίο καιρό στον πολεοδομικό ιστό του Ναυπλίου.
Μου φαίνεται αδιανόητο ότι μεγαλώνουν τα πεζοδρόμια χωρίς να κατασκευασθούν λωρίδες για τους ποδηλάτες.
Μου φαίνονται αδιανόητες όλες αυτές οι καμπύλες των πεζοδρομίων μέσα σε μία νεοκλασική πόλη που χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι οριζόντιες και κάθετες ευθείες, σε δρόμους, πλατείες, κτήρια.
Μου φαίνεται απίστευτη η προχειρότητα της δημοτικής αρχής, που επιχείρησε να αναδείξει στη λεωφόρο Αμαλίας τα τείχη της πόλης και δεν είχε κανέναν απολύτως σχεδιασμό, ώστε  να υποστηρίξει με κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο το τι  θέλει να κάνει, για να δημιουργηθεί κάτι το εξαιρετικό. Αλήθεια αγαπητοί μου ιθύνοντες. Για πείτε μου. Είσασταν παρόντες κατά τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, που θα αποφάσιζε για τα τείχη της πόλης; Και εάν όχι, στείλατε κάποιον ολοκληρωμένο φάκελο για να θέσετε υπόψη του Κεντρικού Συμβουλίου τις απόψεις σας; Τώρα τι λέω; Ποιες απόψεις;

3 σχόλια:

  1. Αλήθεια τι αίσχος είναι αυτό το τσιμεντένιο κουτί που χτίζεται καταμεσίς του δρόμου? Ποιός εγκέφαλος σκέφτηκε να οικοδομήσει σε αυτό το σημείο και τι εξυπηρετεί αυτή η κακόγουστη βλαχιά?? Γιατί κανένας άλλος που μπλέκεται με τα δημοτικά δεν καταγγελει αυτό το καρακιτσαριό? Μηπως ο δήμαρχος θυμάται τα φοιτητικά του χρόνια στη Ρουμανία και αντιγράφει το μεγαλείο και την αισθητική Τσαουσέσκου???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπας και είναι κανας Σαλονιιός και ζήλεψε την Αψίδα του Γαλέριου ; Εκτός και αν πετάχτηκε ταξιδάκι στα Παρίσια και είδε την Αψίδα του Θριάμβου ο μον ντιε .....
    Καλημέρα σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστευω οτι ειναι δημοσια ουρητηρια .γιατι δεν εχει κοντα στη λαικη οταν γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή