Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η ποιότητα του νερού που μας δίνουν

"Η σειρά τ΄Απόλλωνα" φώναζαν οι φίλαθλοι του Πανναυπλιακού το 1969 φεύγοντας με λεωφορεία για τη Ριζούπολη και γύρισαν με κατεβασμένα τα κεφάλια, με μια δεκάρα γκολ, που δεν μπορούσες με τίποτα να την αντέξεις. Έτσι και η ΔΕΥΑΝ.....  
Όλα έβαιναν σχετικά καλά μέχρι τώρα.
Μπορεί να χρειάσθηκαν δάνεια για να καλυφθούν τα ελλείμματα, και να μη μπορούσε η επιχείρηση να τα αποπληρώσει, αλλά και γι΄αυτό βρέθηκε λύση. Πληρώνει ο εγγυητής Δήμος Ναυπλιέων, δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες.
Το νερό από τη Λέρνα ήταν καλό σύμφωνα με τις αναλύσεις, άσχετα με το ότι ο περισσότερος κόσμος αγοράζει εμφιαλωμένα.
Έργα έγιναν μπόλικα μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων
Νέα δεξαμενή κατασκευάσθηκε στον Προφήτη Ηλία, αλλά ξεχάσαμε να φτιάξουμε διυλιστήριο. Δεν πειράζει. Το νερό ήταν καλό και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Υπερχρεώναμε τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις στον τέως Καποδιστριακό Δήμο Ασίνης,για το λιγοστό νερό που τους στέλναμε, αλλά και πάλι, κανενός δεν ίδρωσε το αυτί. Υπερψηφίστηκαν στις τελευταίες εκλογές οι διαχειριστές της δημοτικής εξουσίας.
Και στο τουριστικό Τολό στέλναμε φρικώδες νερό, αλλά και πάλι. Δεν κουνήθηκε φύλλο. 
Και ήλθε ο Υπουργός Μανιάτης να εξαγγείλει διυλιστήριο στον Ανάβαλο και η ΔΕΥΑΝ που δεν είχε κανένα στρατηγικό σχέδιο και καμία απολύτως λογική, ασμένως συμφώνησε. Θα μας κακοπέσει και ένα διυλιστήριο στον Ανάβαλο, προκειμένου να έχουμε εναλλακτική πηγή ύδρευσης; Μάταια φώναζαν τότε κάποιοι, ότι απαραίτητο είναι να γίνει ένα διυλιστήριο στη Λέρνα, που έχει άφθονο νερό, αρκετό να ξεδιψάσει, όχι μόνον το Αργος και το Ναύπλιο, αλλά όλη την Αργολίδα.
Και το μεγαλύτερο μέρος του τέως Δήμου Μηδέας υδρεύεται με απαίσιο και επικίνδυνο νερό, αλλά και πάλι. Η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ ποτέ δεν έβαλε σαν προτεραιότητά της να πάει νερό από τη Λέρνα και την Αμυμώνη σε όλο τον Δήμο. Ουδείς πίεσε για να ολοκληρωθούν επιτέλους τα έργα για τη σύνδεση των χωριών του κάμπου με το δίκτυο της ΔΕΥΑΡ.
Ρε δεν πα να φωνάζανε κάποιοι για την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων, ώστε να συντονισθούν όλες οι ενέργειες για κοινό διυλιστήριο, γεννήτριες  στις πηγές, για να μην υπάρχουν διακοπές όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος, κοινές αντλίες, γνώση του ποιος αντλεί και πόσο, επισκευές δικτύων, πάταξη της υδροκλοπής κλπ.
Η ΔΕΥΑΝ προχωρούσε αμέριμνη στο δρόμο της, πιστεύοντας ότι θα πάει αβρόχοις ποσί στη Ριζούπολη και θα πετύχει περηφανή νίκη. 
Όμως ήδη άρχισε να δέχεται τα τέρματα από την πλήρη αμεριμνησία και ανικανότητα.
Και η αντίδραση ήταν σπασμωδική, όπως του Πανναυπλιακού μετά τα τρία, τέσσερα πρώρα γκολ, από τα δέκα που δέχθηκε στη Ριζούπολη.
Και οι αρμόδιοι; Τρικυμία εν κρανίοις. 
Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη λάσπη στο νερό, άκουσα τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ να λέει σε ραδιοφωνική εκπομπή. Πηγαίνουμε, λέει, με το χημικό και μετράμε. Θα μετράτε. Ναι αλλά τα γκολ που θα δεχθείτε. Ποτέ δεν έβαλαν σαν προτεραιότητα το διυλιστήριο στη Λέρνα μαζί με το Αργος. Εκατομμύρια διατέθηκαν, αλλά αυτό το πρωταρχικό δεν το έκαναν. Και συμφωνούσαν με αυτά που τους έλεγε ο Υπουργός Μανιάτης για μεγάλη επένδυση για το νερό του Αναβάλου. Εδώ δεν είχαν εξασφαλίσει αυτό που υπάρχει και επιζητούσαν τα μεγαλεπήβολα.
Η ανεμελιά των αρμοδίων θα έχει συνέπεια ένα ακόμα τέρμα που θα μαζέψουν από τα δίχτυα τους. Είναι δυνατόν να μην διαμαρτυρηθούν πέραν των κατοίκων και οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα; Μα θα πλένονται οι πελάτες τους με μαύρο νερό και θα παραμείνουν ευχαριστημένοι με την εξουσία;
Αλλά τα απίστευτα που ακούσθηκαν είναι για την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου σε περιοχές του τέως Δήμου Μηδέας.
Είναι κάτω από το όριο που έχει τεθεί για το ολικό χρώμιο, άκουσα τον Πρόεδρο να λέει. Και είπε και το άλλο το απίστευτο. Ότι το νερό είναι κατάλληλο για άλλες χρήση εκτός από το να το πιούμε!!!
Εεεεε. Σας λέω ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να μιλάει. Το νερό που δίνουν εκεί στον κάμπο είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Για πολλούς λόγους. Νιτρικά πάνω από το όριο. Κολλοβακτηριοειδή πάνω από το όριο. E-colli πάνω από το όριο. Σε κάποιες περιπτώσεις και εντερόκοκκοι. Γνωρίζετε πως είναι δυνατόν ένα νερό να έχει κολλοβακτηριοειδή; Καλύτερα να μην σας πω. Ψάξτε να το βρείτε. Και τώρα ανιχνεύεται και εξασθενές χρώμιο. Και οι άνθρωποι έρχονται με ελαφρά την καρδία να μας συγκρίνουν τις παραμετρικές τιμές του εξασθενούς χρωμίου, με αυτές του ολικού χρωμίου.
Θα σας πω και το εξής για να δείτε πόσο ακατάλληλοι είναι.
Η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας λέει ότι πρέπει να γίνονται ετήσιοι έλεγχοι για εξασθενές χρώμιο, σε όλες τις πηγές και σε όλες τις περιοχές.
Και οι άνθρωποι δεν φαίνεται να το έχουν πράξει.
Οι άλλοι Δήμοι της χώρας, σχεδόν όλοι, το έκαναν. Οι δικοί μας στα παλιότερα των υποδημάτων τους.
Και οπωσδήποτε κάποιος λόγος υπάρχει για να επιβάλλονται τέτοιοι έλεγχοι, έστω και αν στη χώρα μας δεν υπάρχει όριο για το εξασθενές χρώμιο. Αυτό που ξέρω είναι ότι το όριο στην Καλιφόρνια είναι 2mg/l και σε μία ανάλυση στην Αργολίδα το όριο αυτό έχει ξεπερασθεί κατά εννέα φορές.
Και ενώ έπρεπε να είχαν γίνει ετήσιοι έλεγχοι από το έτος 2011, τώρα, επειδή φώναξε ένας πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας, οι άνθρωποι συγκάλεσαν έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΝ, μέσα στις γιορτές, ενώ χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα.
Και μετά από αυτό ο Πρόεδρος μας λέει να το χρησιμοποιούμε το νερό αυτό, αρκεί να μην το πίνουμε. Και οι πολύ φτωχοί; Και οι μετανάστες; Και οι επισκέπτες; Από που θα μάθουν όλη την πληροφόρηση που είναι και αυτή για το γάμο του Καραγκιόζη;
Μάταια ένας κάτοικος της περιοχής έκανε αίτηση για να πληροφορηθεί για ποια ακριβώς χρήση του χορηγούν αυτό το νερό. Ρωτάει ο άνθρωπος: Πέρα από πόση, το νερό που του δίνουν και του χρεώνουν, είναι κατάλληλο για άλλες οικιακές χρήσεις; Για πλύσιμο φρούτων και οικιακών σκευών; Για μαγείρεμα; Για πλύσιμο ανθρώπινου σώματος;
Δεν του απάντησαν με έναν σαφή τρόπο. Ο πολίτης, αλλά και ο Πρόεδρος του Ανυφίου έχουν προσφύγει στις αρμόδιες Διοικητικές και Εισαγγελικές αρχές.
Και η ΔΕΥΑΝ σε κάθε περίπτωση δεν ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις της για τις αναλύσεις που έπρεπε να είχε κάνει.
Άραγε επιμένουν και σήμερα, ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν άφοβα το νερό με τα κολλοβακτηριοειδή, αρκεί να μην το πίνουν.
Ριζούπολη και πάλι Ριζούπολη. Απόλλων-Πανναυπλιακός 10-0, εν έτει 1969.

Να γκρινιάξω και λίγο;
Τόσες μέρες λάσπη στο νερό του Ναυπλίου. Τόση προσπάθεια έχει κάνει ο Τοπάρχης στο Ανυφί.
Μία ανακοίνωση ρε γμτ από την άλλη πρόταση......
Τα μόνα που είδα είναι μια ανακοίνωση της τοπικής ΔΗΜΑΡ για το εξασθενές χρώμιο και ένα αρθράκι του συνήθους ύποπτου Μπάμπεως.
Οι άλλοι;
Μούγκα;


6 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Κώστα, μάλλον αδικείς τον Prefadoro, http://www.prefadoros-blog.com/2014/01/blog-post_3.html αλλά και τον Γραμματικόπουλο, http://nafplioneaelpida.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html που από τις 3 Ιανουαρίου αντιδράσαμε. Εκτός αυτού, πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις, όπως και του Μπάμπη. Prefadoros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δοξα τω θεω υπαρχουν μορφωμενοι ανθρωποι στον τοπο μας ,με εμπειριες και γνωσεις ,οχι απο το Διαδικτυο , βρειτε τους και καντε οικουμενικο ψηφοδελτιο για να παμε μπροστα !
    Γιατι εσυ και οχι εγω ,νοοτροπια που πρεπει να ξεριζωθει απο αυτον τον τοπο αλλοιως ο Παλαμηδης και η Αμυμωνη θα πεσουν και θα μας πλακωσουν ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Πρεφαδόρε αναφέρεστε συνέχεια στον κύριο Γραμματικόπουλο,να σας κάνω μια ερώτηση:Ο κύριος Γραμματικόπουλος εργάστηκε στην ΔΕΥΑΝ σαν μηχανικός και σαν δημοτικός σύμβουλος συμμετείχε στα δημοτικά συμβούλια οπου παίρνονταν αποφάσεις για την ΔΕΥΑΝ,δεν έβλεπε τα στραβά ; Να έβγαινε και να πεί δεν συμμετέχω και να ενημέρωνε τον Ναυπλιακό Λαό ΤΟΤΕ και οχι τώρα και κατόπιν εορτής αφου εχει φτάσει το χτένι στον κόμπο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρασαν κατα καιρούς ανεκδιήγητοι πρόεδροι απο τη ΔΕΥΑΝ. Να θυμηθούμε το γνωστό Πασοκο γιατρό κομματάρχη του γνωστού Υπουργού που δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς του, έβαλε μέσα την ΔΕΥΑΝ και νεοδημοκράτες και πασοκοι τσιμουδιά. Διαπλεκόμενοι και αλληλουποστηριζόμενοι συμμαχοι της διαφθοράς μικρονοικοί αγγράμματοι γκαζοντενεκέδες κάνουν και ανακοινώσεις στα ντόπια κανάλια της προστυχιάς που τους προβάλλουν. Παίζουν με την υγεία του πολίτη δίνοντας δηλητήριο από τις βάνες και ζητούν και χρήματα. Βγείτε μπροστά στις δημοτικές τα υγιή μυαλά της πόλης να ξαποστείλουμε όλο αυτό το συνάφι της ρεμούλας και τους απόφοιτους δημοτικού που θέλουν το κουμάντο στη πόλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απάντηση σε Ανώνυμο 9 Ιανουαρίου 2014 - 11:32 π.μ.

    Αγαπητέ μου αναπαράγετε και σεις την ίδια προπαγάνδα. Πόσες φορές έχω αναφερθεί στον κ. Γραμματικόπουλο; Μάλλον διαβάζετε άλλες ιστοσελίδες. Εξ΄όσων γνωρίζω εργάστηκε πριν είκοσι χρόνια στη ΔΕΥΑΝ, από τότε τα τελευταία χρόνια σαν σύμβουλος της μειοψηφίας, έχει καταψηφίσει και έχει γνωστοποιήσει μια σειρά από θέματα τα οποία μάλλον ξεχνάτε ή δεν ενημερωθήκατε. Όσο για τον Prefadoro, διαβάστε πόσες αναρτήσεις έχω κάνει για τη ΔΕΥΑΝ και μάλιστα με θέματα που ούτε καν άλλοι τα αγγίζουν. Δεν είδα κανένα συμπολίτη να διαμαρτύρεται, όλοι τα γνωρίζουν και όλοι κάνουν το κορόιδο. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα. Σας παραπέμπω λοιπόν στις σχετικές αναρτήσεις και με χαρά θα περιμένω τη γνώμη σας. Prefadoros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα,κανένας πολίτης ή ομάδα πολιτών δεν πήγε στον Εισαγγελέα να υποβάλλει μήνυση; Ο Εισαγγελέας που μένει;Δεν χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΝ ; Με εμφιαλωμένο νερό πλένεται; Προσφυγή στον Συνήγορο του Καταναλωτή κανείς ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή