Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Τα ζουμπούλια της Αναπλιώτικης (και όχι Αραβικής) άνοιξης και άλλα τινα άνθη

Αποτελεί πλέον κοινό τόπο το γεγονός ότι και φέτος περικόπτονται για μία ακόμα χρονιά οι δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να υπάρξει βεβαιότητα δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι πάντες φωνασκούν και διαμαρτύρονται γι΄αυτό.
Ο αιρετικός όμως, επειδή ακριβώς δεν ακολουθεί την ορθόδοξη, αλλά την αιρετική, σκέψη, είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να εκφράσει τη διαβολική του άποψη επί του σοβαρού τούτου θέματος.
Και σαφώς πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα δημόσια έργα. Αλλά με δικά μας χρήματα κάποια στιγμή. Και αν αυτά δεν επαρκούν, τότε να κάνουμε μια ποιοτική αξιολόγηση για το ποια έργα έχουν προτεραιότητα με κάποια κριτήρια.
Βέβαια πρέπει να τονίσω ότι κάποια από τα δημόσια έργα, που έχουν μάλιστα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και πληρώνουν γι΄αυτά οι international loan sharks, δεν μπορούν να προχωρήσουν απλούστατα διότι οι μελέτες και η προετοιμασία των σχετικών φακέλων έχουν γίνει στο ποδάρι, προκειμένου οι κάθε Μανιάτηδες, Ανδριανοί και Τατούληδες να δείξουν έργο.  Χαρακτηριστικό θάλεγα παράδειγμα, το έργο του Αναβάλου, που κόλλησε, διότι όλα ήσαν στον αέρα.
Αλλά για τα δημόσια έργα, που χρηματοδοτούνται από τους Ευρωπαίους και που σήμερα δεν προχωρούν όπως πρέπει, θα πρέπει να σκεφτούμε και κάτι ακόμα, πριν αρχίσουμε για μια ακόμα φορά να γκρινιάζουμε και να μεμψιμοιρούμε για το ότι τα έργα αυτά καρκινοβατούν.
Αλήθεια αγαπητοί μου, πόσα και πόσα έργα και μελέτες δεν έγιναν με χρήματα των "ηλιθίων" Ευρωπαίων ή και των Ελλήνων βαρύτατα φορολογουμένων πολιτών και τα οποία, "ολοκληρώθηκαν", οι μελετητές και οι εργολάβοι και προμηθευτές τσέπωσαν κάμποσα, οι πολιτικοί μας καμάρωσαν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων και σήμερα έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων και δεν προσφέρουν το παραμικρό στην κοινωνία που υποφέρει;
Όχι; Δεν είναι έτσι;
Λοιπόν θα καθίσω να σκεφτώ. Μπορεί τα τελευταία τρία χρόνια να ψιλοαπέχω και επομένως να μου ξεφύγει κάποιο έργο ή μελέτη που ήδη να τα κατάντησαν σκουπίδια για τη χωματερή της Καραθώνας, αλλά έχω το μνημονικό μου και αρκετά θα θυμηθώ, που τα πλήρωσαν οι ξένοι  και τα πληρώσαμε και εμείς οι φορολογούμενοι και δεν αποφέρουν σχεδόν τίποτα.

Αγορά οικοπέδου για Πανεπιστήμιο. Μαζί με το Αργος και την τότε  Νομαρχία Αργολίδας λάβαμε ένα γενναίο δάνειο για να αγοράσουμε μια έκταση εκτός σχεδίου, τις εποχές που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα και οι τιμές των αγροτεμαχίων ήσαν στα ύψη. Μας είπαν ότι το Πανεπιστημιακό campus θα φτιαχθεί με ΣΔΙΤ (χιχι). Η μελέτη κάπου χάθηκε στην πορεία. (κυριολεκτικά ομιλώ). Ακόμα οι άμοιροι δημότες του Ναυπλίου, του Αργους και όλοι οι Αργολιδείς πληρώνουμε τις δόσεις. Πανεπιστημιακό campus δεν πρόκειται να γίνει
Αγορά οικοπέδου για Συνεδριακό Κέντρο. Άλλο ωραίο. "Αγοράσαμε" το οικόπεδο στην Παραλιακή για να δημιουργήσουμε ένα Συνεδριακό φαραωνικών διαστάσεων, που ποτέ δεν θα κατασκευαζόταν.  Πληρώσαμε μία δόση, πληρώσαμε και μία δεύτερη, νομίζω και μία τρίτη και τελικά όχι μόνο τα χρήματα χάθηκαν, αλλά και το οικόπεδο απωλέσθη, αφού υπήρχε όρος ότι η παραχώρηση γινόταν με τον όρο να κατασκευασθεί το Συνεδριακό μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Άμοιροι Αναπλιώτες, με αυτούς που αποφασίσατε να σας κυβερνήσουν. Σήμερα, ακούω, ότι το οικόπεδο που ήδη  πλήρωσαν οι Ναυπλιώτες πάει για πώληση σε ιδιώτες από το ΤΑΙΠΕΔ. Περίφημα!!
Μελέτη για μαρίνα. Άλλη μια μελέτη που αναθέσαμε και πρέπει ήδη να πληρώσαμε για να κατασκευάσουμε μια μαρίνα φαραωνικών και αυτή διαστάσεων, που ποτέ δεν θα γίνει, τουλάχιστον όπως μελετήθηκε και μακρυά από την πόλη.
Σύστημα ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης. Πολλά έχουν λεχθεί για το ωραιότατο αυτό πρότζεκτ. Στο διαγωνισμό που έγινε εμφανίσθηκε ένας μόνον μειοδότης που έδωσε αστεία έκπτωση. Έστω. Σήμερα πολύ θάθελα να μάθω, τι ακριβώς έχει προσφέρει το ακριβό αυτό σύστημα. Είναι γνωστές οι διαρροές στο δίκτυο, αλλά και οι κλοπές νερού με τα διάφορα μπάι-πας και τα πειράγματα των ρολογιών. Μήπως μπορούν να μας πληροφορήσουν εάν το σύστημα ελέγχου διαρροών που το πληρώσαμε "χρυσάφι" έχει βοηθήσει έστω σε κάτι στο θέμα αυτό των διαρροών και κλοπών;
Πρόγραμμα "Κοιτίδα". Έχω ξαναμιλήσει. Ένα εξαιρετικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα που αφορά τα διατηρητέα κτήρια του Ναυπλίου και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που κόστισε αρκετά, βρίσκεται σήμερα, λόγω της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής, στα αζήτητα. Κάποιος ξέχασε να πληρώσει για το site και όλο το πρόγραμμα με τα αρχεία, για τα οποία και χρήματα δαπανήθηκαν και δουλειά έγινε πολύ, "παφ" εξαφανίσθηκε. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.
"Ψηφιακή ξενάγηση". Ιστορία και βίος παράλληλος με το πρόγραμμα "Κοιτίδα". Πάει και αυτή στα αζήτητα. Τα περίπτερα που έδιναν τα ηλεκτρονικά συστήματα στους τουρίστες πετάχθηκαν. Οι μπαταρίες ξεφορτίσθηκαν και χάλασαν. Στα παπάρια τους κανονικά τα έγραψαν τα χρήματα που οι Ευρωπαίοι μας έδωσαν. Άντε και αρχίζω σιγά-σιγά, όσο και γράφω και θυμάμαι και τα παίρνω περισσότερο.
Πεζόδρομος Πρόνοιας. Ωραίο έργο, οικολογικό, πέτρα και πλάκες, βόλτα για πεζούς και όχι για οχήματα, θέα στην Πρόνοια. Ωραιότατα!!!! Αει στο καλό. Ποιος το ξέρει το έργο; Ποιος το περπάτησε; Πότε εντάχθηκε σε μια συνεκτική λογική για την Πρόνοια; Παρεπιμπτόντως οι ένοικοι των γνωστών πολυκατοικιών στην περιοχή είναι ίσως οι μόνοι που έχουν γνώση τα περί πεζοδρόμου και, πιθανότατα, έδωσαν το κάτι τίς τους παραπάνω για να αγοράσουν το τριαράκι στην περιοχή Ευαγγελιστρίας.
CD για ιστορία Πρόνοιας. Φτιάξαμε και πληρώσαμε και CD για την Πρόνοια. Απονέμεται βραβείο σε όποιον το έχει δει. Ενα μέσο για να προβάλλουμε έναν προσφυγικό συνοικισμό, αλλά ξεχασμένο στα ντουλάπια και αραχανιασμένο, πιθανόν και μυγοσκατωμένο. (αυτό μου ήλθε από τον καλό στρατιώτη Σβέικ)
4 μελέτες Πολυτεχνείου για το Ναύπλιο. Τέσσερες διαφορετικές μελέτες από το Πολυτεχνείο, ζητήσαμε και πληρώσαμε τρομάρα μας. Τις πληρώσατε εσείς δύσμοιροι Ναυπλιώτες. Και ήταν ωραίες, καλές μελέτες με ιδέες που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την πόλη μας. Όμως μετά...; Η γνωστή, γνωστότατη βεβαίως κατάληξη. Σε κάποιο ντουλάπι ξεχασμένες και από πάνω  τα χαρτομάντηλα, ένα τασάκι, για κάθε ανάγκη και ένα ξεχασμένο κουτί γλυκά (θα μπορούσαν ευκολότατα τα αντικείμενα αυτά να είναι πράγματι εκεί).
Μελέτη Ενετικού Κτηρίου. Ωχαχούχα. Έπεσε το κτήριο. Ένα μεγάλο μέρος του τουλάχιστον. Αλλά οι Αναπλιώτες, οι δύσμοιροι, καλά να πάθουν, αφού αυτούς ψήφιζαν και ξαναψήφιζαν. Η μελέτη ποτέ δεν επικαιροποιήθηκε για να τύχει χρηματοδότησης.
Μελέτη τελωνείου. Πληρώσαμε μία μελέτη προκειμένου να στοιχειοθετηθεί η μετατροπή του υπέροχου αυτού κτηρίου σε ένα ακόμα καφεζαχαρομπαροορθαδικοξενυχτάδικο. Άντε και δίπλα να στήσουμε για τα μάτια του κόσμου και ένα εκθετήριο αντικειμένων, που δεν ξέρουμε τί θα περιέχει, ποια θα είναι η λογική της. Τίποτα. Και όλο αυτό για να μπορέσουμε να εντάξουμε την ιστορία αυτή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Τζέσσικα. Άκου Τζέσσικα (Ράμπιτ;)
Οπτικές ίνες Έτοιμο για συνδέσεις το ευρυζωνικό δικτύο οπτικών ινών στο Δήμο Ναυπλίου. Την παρουσία των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου αναμένουν πλέον στο Ναύπλιο προκειμένου να μπει σε ευρύτερη λειτουργία το ευρυζωνικό δίκτυο του Δήμου. Αυτό είναι είδηση της 21ης Οκτωβρίου. Του έτους 2009 όμως. Δώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να συνδέσουμε με οπτικές ίνες και με πολύ ψηλές ταχύτητες δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, το Δημαρχείο. Και....; Τζίφος.
Έργα Ανατολικής παραλίας. Ενα ωραίο σχέδιο για την αναβάθμιση της Ανατολικής παραλίας, που κουτσουρεύτηκε, πετάχτηκε στο καλάθι το βασικό του κομμάτι και κατασκευάσθηκε το μισό, έτσι ώστε να είναι σήμερα ένα ρημάδι, με πολλά πολλά φώτα, ενεργοβόρο, που αδειάζει τα έσοδα του Δήμου από τα τέλη της ΔΕΗ που εμείς οι άμοιροι καταβάλλουμε στην τελική.
Έργο εκβάθυνσης λιμανιού. Κόστισε ένα σκασμό χρήματα. Υποτίθεται ότι το λιμάνι μας θα είχε  μετά τα έργα βάθος τέτοιο, που να δέχεται τα κρουαζιερόπλοια. Και όμως αυτό δεν έγινε. Και στην ανατολική προβλήτα έχει βγει απαγορευτικό από το Λιμεναρχείο λόγω πολύ μικρού βάθους και όλοι κρύβουν το γεγονός. Και τώρα παρακαλάμε τον Αντωνάκη να γίνουν νέα έργα και να ξανασκαφτεί το λιμάνι μας. Ουφφφ
Μελέτη Συνεδριακού Κέντρου. Κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Νομίζω ακόμα δεν την έχουμε ξεχρεώσει. Η μελέτη προέβλεπε ένα τεράστιο Συνεδριακό Κέντρο, με δύο υπόγεια, με ύψος που δεν επιτρεπόταν από το Σχέδιο Πόλης (που αναγκαστήκαμε να το τροποποιήσουμε για το λόγο αυτό), ένα Συνεδριακό Κέντρο που για να γίνει θα χρειαζόντουσαν εκατομμύρια, εξ ου λόγου και η δαπάνη της μελέτης έφτασε στα ύψη. Και βέβαια το έργο αυτό ούτε έγινε, ούτε θα γίνει ποτέ. Όμως τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τις πληρώσατε αφελείς Αναπλιώτες, που τόσα χρόνια τους ψηφίζετε και θέλετε τώρα να το ξαναπράξετε. Ουφφφφ!
Μελέτη κατασκευής κλειστής λαϊκής αγοράς στην οδό Αμαλίας. Ήταν τότε (το ξαναθυμήθηκε προχθές ο Μπάμπης) που το αίτημα να παραμείνει ζωντανό το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης του προοδευτικού κινήματος. Κλειστή λαϊκή αγορά ποτέ δεν έγινε. Η αμοιβή για τη μελέτη όμως δόθηκε κανονικότατα.
Κυκλοφοριακή μελέτη. Πριν χρόνια έγινε κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη μας, που πληρώθηκε αλλά ξεχάσθηκε. Δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει κάποιος από τους ιθύνοντες του Δήμου μας ότι υπάρχει αυτή η μελέτη (μελέτη Ζήβα). Το πιο πιθανό είναι ότι δεν την γνωρίζει κανείς.
Δεύτερη κυκλοφοριακή μελέτη. Ενώ είχαμε μία κυκλοφοριακή μελέτη ξεχασμένη και σκονισμένη, αναθέσαμε και μια δεύτερη κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς να βάλουμε τις αρχές που επιθυμούμε για την πόλη μας. Την πληρώσαμε και αυτή νομίζω εκατό χιλιαρικάκια. Και βέβαια η σκόνη που έχει επικαθήσει και σε αυτή τη μελέτη είναι μπόλικη. Ουφφφ
Τρίτη κυκλοφοριακή μελέτη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Θεωρείτε ότι τελείωσαν τα χρήματα που πληρώσατε αγαπητοί μου για κυκλοφοριακές μελέτες που δεν έχουν εφαρμοσθεί. Οοοοοοχι. Έχουμε και τρίτη που ανατέθηκε και πληρώθηκε και ανατρέπει αυτά που προτείνει η δεύτερη. Ωωωω Ελλάδα μας γλυκειά!!!
Μελέτη για τις όψεις των κτηρίων του Μεγάλου Δρόμου. Έχουμε κάνει και πληρώσει και μια μελέτη για την ανακατασκευή των όψεων των κτηρίων του μεγάλου Δρόμου. Θα μπορούσε να είχε όλο το σχέδιο ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Σκασίλα τους μεγάλη. Μήπως νομίζετε ότι ξέρουν ότι υφίσταται πράγματι αυτή η μελέτη; Και άραγε, αναρωτιέμαι, πράγματι υπάρχει ή έχει πεταχθεί.
Περιουσία δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού. Ένα μόνον θα σας πω. Σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ο Δήμος μας είχε εισφέρει και αυτοκίνητο (βαν). Που βρίσκεται αυτό ένας θεός ξέρει. Το παρέδωσαν ποτέ ή όχι; Τι έγιναν οι χιλιάδες δίσκοι; Τα μηχανήματα;
Διετή σχέδια για το Δήμο. Μας ανάγκασαν και μελετούσαμε διετή σχέδια για το Δήμο, όπως έκαναν οι χουντικοί και οι Σταλινικοί στα τέλη της δεκαετίας του 20. Τις μελέτες τις αναθέσαμε και πληρώσαμε αδρότατα σε ιδιωτική εταιρεία. Τι μας παρέδωσαν αρχικά; Μελέτη που είχαν κάνει σε άλλον Δήμο αλλάζοντας τα ονόματα των πόλεων. Ένα μόνον θα σας πω και εδώ. Είχαν μελετήσει και τις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στην Δημοτική Συγκοινωνία Ναυπλίου, που δεν υφίσταται Ουφφφφ
ΣΧΟΑΠ που επί χρόνια γίνονται και έχουν μείνει στα χαρτιά. Χωρίς σχόλια
Μπετονένιο κτήριο στην Καραθώνα. Κατασκευάσαμε τα μπετά πριν από χρόνια. Τα πληρώσαμε αγαπητοί μου και ο σκελετός χρόνια τώρα μας κοροϊδεύει
Αθλητικά γήπεδα στην Καραθώνα. Ναι άρχισαν να κατασκευάζονται και τέτοια, που τώρα έχουν ψιλοεξαφανισθεί κάτω από τα χορτάρια. Αυλές διάφορες γέμισαν με πέτρες Καρύστου, που χρόνια είχαν μείνει εκεί έτοιμες να τοποθετηθούν, που αυτό ποτέ δεν έγινε. Ουφφφφ.
Υψομετρική μελέτη στην πόλη
Ξεχωριστή υψομετρική μελέτη στην περιοχή Κούρτη. Τα πληρώσαμε όλα αυτά τα υψομετρικά που δεν εφαρμόσθηκαν και έτσι ισόγεια στην περιοχή Κούρτη έχουν καταντήσει υπόγεια, που συχνά-συχνά πλημμυρίζουν.
Δεν αντέχω άλλο την απαρίθμηση. Σταματώ εδώ.
Ευτυχώς.
Ευτυχώς που πληρώσαμε κάποια χιλιαρικάκια το προηγούμενο Πάσχα και βάλαμε στα πάρκα της πλατεία Τριών Ναυάρχων λουλουδάκια. Ζουμπούλια την άνοιξη, που βέβαια ξεράθηκαν μετά από λίγες μέρες.
Όμως η πόλη μας ήταν όμορφα φτιασιδωμένη, πολύχρωμη, χαρωπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου