Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Ασχολήθηκε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική φαρμάκου


Μου είπαν ότι οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Ψαριανός, Γιαννακάκη και Τσούκαλης, δεν ανακάλυψαν την Αμερική και ότι η ερώτησή τους αφορούσε ένα κοινό μυστικό.
Ακούστε λοιπόν το μυστικό, που όλοι ξέρουμε, πολλούς βολεύει, αρκετοί μιλάνε γι΄αυτό και πολλοί το καταδικάζουν σε ιδιωτικές μόνον συζητήσεις: "Στην έρευνα του 2012 του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας στα μαιευτήρια της χώρας, όπου αναγνωρίστηκε ότι η κατάσταση αναφορικά με τις καισαρικές τομές επιδεινώνεται διαρκώς με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 40 και 56 % σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια αντίστοιχα, έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής CEDAW του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα ελληνικά ποσοστά καισαρικών τομών χωρίς ιατρική αιτιολόγηση είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πιο πάνω από το ποσοστό 15% που θεωρείται από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι καλύπτει ιατρικές ανάγκες, καθώς στα ιδιωτικά μαιευτήρια αγγίζουν το 65%.
Έχω ένα βίτσιο. Κάθε πρωί στις επτά που σηκώνομαι και πίνω τον καφέ μου, βλέπω BBC. Έτσι ξεφεύγω από την καθημερινότητα της μιζέριας του περιούσιου λαού, που οι πάντες τον επιβουλεύονται και αποφεύγω ψεκασμένες αναλύσεις, ατόμων που θεωρούν ότι η παγκόσμια επανάσταση είναι δυνατόν να ξεκινήσει από τη στάση που κρατάει η Ζωή στην επιτροπή.
Άκουσα λοιπόν μία πολύ σημαντική είδηση που πολύ λίγοι Ελληνες την πληροφορήθηκαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε προσφυγή του φαρμακευτικού κολοσσού NOVARTIS και έτσι η Ινδική φαρμακευτική βιομηχανία μπορεί να συνεχίσει να παράγει ένα φάρμακο σε χαμηλή τιμή που μπορεί να δώσει ζωή σε χιλιάδες φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Είναι το λεγόμενο γενόσημο φάρμακο που οι αντιδραστικοί στη χώρα μας το θεώρησαν κατάρα και δεν ψήφισαν την προώθησή του. Το φάρμακο αυτό που θα παράγεται από Ινδική φαρμακοβιομηχανία θα έχει πλέον κόστος 2,500 δολάρια ετησίως ενώ το ίδιο φάρμακο που παράγει η NOVARTIS έχει κόστος μέχρι και 70.000 δολάρια το χρόνο. Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική είδηση εδώ.
Η Ελλάδα είχε ένα πολύ μα πολύ θλιβερό φαινόμενο. Η δημόσια φαρμακευτική της δαπάνη το έτος 2010 ήταν η μεγαλύτερη και με διαφορά σε όλη την Ευρώπη. Άλλο ένα θλιβερό πρωτείο για την χώρα του Ανδρέα και του Κώστα του Σιωπηλού.
Σας παρουσιάζω μερικά στοιχεία. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε σχέση με το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010 ήταν 1,8 ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 1,1 και πολλές χώρες πολύ χαμηλότερα. Η μαγγιόρα Ελλάς υπερσυνταγογραφούσε, όλων των ειδών τα φάρμακα. Αντιβιοτικά, αγχολυτικά, ηρεμιστικά, γαστροπροστασίας, ορμόνες, βιάγκρα.
Εδώ επικρατούσε σε ύψιστο βαθμό (και σε μεγάλο μέρος  ακόμα υπάρχει) το αισχρό εμπόριο της ελπίδας, η εκμετάλλευση της επιθυμίας του ατόμου να παραμείνει με τεχνητό τρόπο νέος, να κάνει σεξ ακόμα και στα βαθιά γεράματα με αιθέριες υπάρξεις από τα σεξουαλικά σκλαβοπάζαρα, να μην ταλαιπωρηθεί καθόλου, να μην ζήσει καμία απολύτως στεναχώρια, να έχει μια ζωή ανέφελη, επίπεδη και άχρηστη. Να μην κουραστούμε, να μην πονέσουμε, να μην αγχωθούμε, να μην γεννήσουμε φυσιολογικά.
Αυτό τον άκρατο ατομικισμό, που επικράτησε μετά την πρώτη Πασοκική διακυβέρνηση, εκμεταλλεύθηκαν όλοι αυτοί που κερδοσκοπούν από την υπερσυνταγογράφηση των φαρμάκων.
Πρώτα και κύρια οι φαρμακευτικοί κολοσσοί και μετά όλο το κύκλωμα (εισαγωγικές εταιρίες, μικρές φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακαποθήκες, κλινικάρχες, μεγαλογιατροί και μικρογιατροί, πλασιέδες και "προωθητές", μεγάλα και μικρά φαρμακεία). Και να και τα δωράκια. Τα ιατρικά συνέδρια σε εξωτικούς προορισμούς. Τα μπόνους των στελεχών και των ιατρικών αντιπροσώπων. Να και οι αμοιβές στους βράνκοβιτς και στους ντομινίκ ουίλλιαμς
Και πλήρωνε το Κράτος με δανεικά όλο αυτό το κύκλωμα. Και εισέπρατταν οι κολοσσοί και έδιναν και ψίχουλα στο υπόλοιπο κύκλωμα. Και τελικά ο λογαριασμός ήλθε όχι μόνον στο φουσκωτό που έπαιρνε τις αυξητικές ορμόνες και στον ερεθισμένο γέροντα, αλλά και σε κάθε πολίτη που κατάπιε ελάχιστα φάρμακα στη ζωή του.
Κάποια στιγμή όλο αυτό το αίσχος έπρεπε να πάρει τέλος. Και τελικά δεν γινόταν κι αλλιώς, διότι τα δανεικά τελείωσαν.
Κάποια στιγμή έπρεπε να τελειώσει το πάρτι με τα φάρμακα ευζωίας και τις γαστροπροστασίες που τα έδιναν σε άτομα λιοντάρια, χωρίς κανένα πρόβλημα στο στομάχι τους.
Και έγιναν αρκετά θετικά βήματα.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Η προώθηση των γενοσήμων.
Ο έλεγχος των γιατρών που συνταγογραφούσαν.
Ο έλεγχος των παράνομων εξαγωγών φαρμάκων.
Η απαγόρευση συνταγογράφησης φαρμάκων ευζωίας
Μέτρα περιορισμού υπερσυνταγογράφησης.
Η ασφαλιστική τιμή του φαρμάκου, με την οποία μειώνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε φάρμακα μεγάλης σημασίας και αυξάνεται εκεί που τα πράγματα είναι ολίγον τι γκρίζα ως προς την αποτελεσματικότητα.

Έχουν πράγματι γίνει λάθη σε αυτή τη διαδικασία μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.  Η οικονομική κατάρρευση της χώρας δημιούργησε την ανάγκη, όλα να γίνουν πολύ βιαστικά και γι΄αυτό και πρόχειρα σε πολλές περιπτώσεις Και η κριτική και οι αντιπολιτευτικές φωνές μπορεί να είναι χρήσιμες για να περιορισθούν τα σφάλματα.
Όμως πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι τις ακραία αντιδραστικές φωνές που θέλουν να παραμείνουμε στο προηγούμενο αισχρό καθεστώς. Που αρνούνται την προώθηση των γενοσήμων και ουσιαστικά επιδιώκουν να ξαναγυρίσουμε στα υπερκέρδη των φαρμακευτικών κολοσσών. Που ζητούν να συνεχισθεί το πάρτι με τα πανάκριβα φάρμακα γαστροπροστασίας που δινόντουσαν σε άτομα χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Ε λοιπόν πιστεύω ότι αυτοί, που αρνούνται τη μεταρρύθμιση και επιθυμούν τη συνέχιση της προηγούμενης κατάστασης, δεν είναι προοδευτικοί και αριστεροί.
Απαράδεκτο κείμενο με το οποίο επιχειρείται η προστασία των μεγαλο..... και μικροσυμφερόντων του φαρμακευτικού κυκλώματος χρησιμοποιώντας ως  όχημα τον πόνο του ασθενούς.
Και δεν έχουν καταλάβει ακόμα που βρισκόμαστε; Διεκδικούν περισσότερα χρήματα από τον Κρατικό προϋπολογισμό, αντί να ζητάνε περαιτέρω περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την ενίσχυση πολιτικών προληπτικής ιατρικής και δράσεων ενίσχυσης του πραγματικού ιατρικού έργου για τους ουσιαστικά πάσχοντες;


2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Κώστα, με ένα αφορισμό για "απαράδεκτο κείμενο που επιχειρεί να προστατεύσει μεγάλα και μικρά συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου" δεν γλιτώνεις το μίσος, αν θέλεις βάλε εισαγωγικά, για τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Περιμένω ανάλυση γραμμή προς γραμμή της ανακοίνωσης και που διαφωνείς.
    Prefadoros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο φάρμακο έχεισημασία το περίβλημα.Επιτρέπει στην δραστική ουσία να απελευθερωθεί όσον το δυνατόν εγγύτατα στην πηγή της μόλυνσης.Ο μηχανισμός παρασκευής του περιβλήματος είναι πανάκριβος ακριβώς επειδή είναι μια πολυ δύσκολη υπόθεση στην βιομηχανία του φαρμάκου.Υπάρχει ολόκληρη τεχνολογία που ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα.Μπορεί να στο εξηγήσει η φαρμακοποιός σύζυγος σας.Ειδικά στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα επηρεάζεται και η δυνητική επιβίσωση του ασθενούς......

    ΑπάντησηΔιαγραφή