Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Για τον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ. Καταργήστε τον και ξαναφτιάχτε τον από την αρχή




Ένας ιστότοπος, που σηματοδοτεί δύο διαφορετικούς κόσμους. Πραγματικά είμαστε σε άλλο ηλιακό σύστημα, ίσως και σε άλλο γαλαξία και σε διαφορετικό σύμπαν Οι άνθρωποι ζουν στην προ γαλιλαιική εποχή. Θεωρούν ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω τους, ενώ είναι δεδομένο ότι είμαστε ένας μικρός κόκκος στο απέραντο σύμπαν. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το μόνο που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να φωτίσουμε έστω λίγο αυτόν τον μικρό μας  κόκκο πολιτιστικής δημιουργίας της τοπικής κοινωνίας μέσα στην απεραντοσύνη. Έτσι για να μπορούν να μας διακρίνουν λίγο και εμάς. Να ξεφύγουμε από τον απέραντο επαρχιωτισμό μας Διότι υπάρχουν οι δυνατότητες, αφού η κοινωνία μας ήταν και είναι ζωντανή και παράγει πολιτισμό και έχει επιτυχές και στον αθλητισμό. Πέραν του ότι ζούμε σε μια υπέροχη πόλη, λόγω και του αγώνα της Ευαγγελίας Δεϊλακη. 

Ομιλώ για τον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ. Υποτίθεται ότι στον ιστότοπο αυτό θα πρέπει να συγκεντρώνονται τα πάντα γύρω από  τον τοπικό αθλητισμό, τον πολιτισμό , ίσως και για τον τουρισμό του Ναυπλίου. Όχι μόνον αυτά που περιστρέφονται γύρω από την ασημαντότητα του μικρόκοσμού μας. 
Θα πρέπει να έχουμε στο κομμάτι του αθλητισμού πάνω πάνω την Αναπλιώτισα πρωταθλήτρια Ελλάδας στο τρέξιμο και την κοπελιά που παίζει στην Εθνική Ελλάδος στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι δυνατόν να  την προβάλλουμε στον ιστότοπο μόνον όταν την βραβεύουμε, ώστε να φανεί και η δικιά μας φάτσα ώστε να εισπράξουμε μέρος της επιτυχίας. Οι άλλες κοπελιές πήραν Πανελλήνιο βραβείο. Αυτές είναι οι πρωταγωνίστριες σε αυτό που μόχθησαν. Είναι παντελώς άκυρο και άκαιρο και άταιρο να ανεβάζουμε την είδηση της επιτυχίας με βασική υποσημείωση και σχολιασμό ότι τα βραβεία τα απένειμε ο κύριος ή η κυρία τάδε. Τον κόκκο άμμου μέσα στην συμπαντική αθλητική και πολιτιστική δημιουργία τον καθιστούμε έτσι αδιάφορο και ασήμαντο. Πιστεύουν ότι νοιάζεται κάποιος για το εάν τα βραβεία τα απένειμε ο άλφα ή η βήτα; Πιστεύουν ότι θα το θυμάται κάποιος σε ένα χρόνο; Τι είναι αυτό; 
Όπως είπα ζούμε σε δύο  τελείως διαφορετικούς κόσμους. Είναι απίστευτο, αλλά έχουν έναν ιστότοπο για τον πολιτισμό που είναι μόνον στα Ελληνικά. Μα είναι δυνατόν; Έχουν έναν ιστότοπο που δεν έχει ανεβάσει ούτε μία είδηση για τα σπουδαία που έγιναν γύρω μας τα τελευταία χρόνια στα θέματα Πολιτισμού και αθλητισμού, εάν δεν εμπλέκονται και αυτοί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Διαθέτουμε παγκόσμιας φήμης και αξίας δημιουργούς σε πολλούς τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αλλά τους έχουμε εξαφανισμένους και αυτούς και το έργο τους. Ψάχνουν και ζητούν σήμερα   αρχειακό υλικό και τόσα χρόνια δεν έχουν ανεβάσει τα έργα και τις εμφανίσεις σπουδαίων Ναυπλιωτών μουσικών που κάνουν εξαιρετικές  καριέρες στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Έπαιξε και πρωταγωνίστησε στην Επίδαυρο ο Ναυπλιώτης μουσικός Πάνος Ηλιόπουλος αλλά δεν ανέβασαν την σχετική είδηση στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ. Γιατί; Μαντέψτε.  Δίπλα μας γίνεται το Φεστιβάλ Επιδαύρου και στο μεγάλο και στο μικρό θέατρο και δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ. Οι εκδηλώσεις αυτές δεν ήταν "υπό την αιγίδα" και έτσι δεν υπήρχαν προσωποφωτογραφίες και χαμόγελα και  βραβεύσεις και ευχαριστίες. 
Πολιτιστικός, λέει,  ιστότοπος του Δήμου μας και θα δεις εκεί δεκάδες αναρτήσεις για τεστ για τον κορονοϊό, για τις ανακοινώσεις του Δήμου, για κάποια νέα δεξαμενή της ΔΕΥΑΝ και άλλη ανάρτηση ότι πήρε νερό κάποιο χωριό, δεκάδες αναρτήσεις για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, πέντε αναρτήσεις για την συναυλία της φιλαρμονικής και της δημοτικής χορωδίας και ένα σωρό αναρτήσεις εφέτος για τις περσινές εκδηλώσεις, αλλά μόνον  για αυτές που οργάνωσε ο ΔΟΠΠΑΤ ή ήταν υπό την αιγίδα του. Θα δεις στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ πέντε αναρτήσεις για μια συναυλία χορωδίας της πόλης που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου, αλλά καμία ανάρτηση για το γεγονός ότι η ίδια χορωδία έλαβε μέρος σε σπουδαίο φεστιβάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

Πως θα έπρεπε να ήταν ένας επίσημος ιστότοπος του Δήμου για το αθλητισμό στην πόλη μας και όχι μόνον; 

 Εγώ θα ήθελα την φωτογραφία του Γιάννης του Αντετοκούνμπο στο Τολό να παίζει ψηλά στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ. Της Γιαννοπούλου και της Νεφρού που έχουν πανελλήνια εμβέλεια. Θα ήθελα να προβληθούν οι μεγάλες επιτυχίες του τοπικού αθλητισμού σε ατομικό και και ομαδικό πεδίο. Οχι μόνον ο Μαραθώνιος και το bodybuilding. Θα ήθελα να προβάλλονται οι διοργανώσεις του τοπικού σωματείου μαραθωνοδρόμων. Όχι να τους κυνηγάμε
Θα επιθυμούσα ειδικές αναφορές και links στο έργο του διάσημου μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Τερζάκη. Στο έργο του Πάνου Ηλιόπουλου που κάνει πλέον διεθνή καριέρα. 
Θα επιθυμούσα στο site του ΔΟΠΠΑΤ ειδικές αναφορές στο έργο του τεράστιου Ναυπλιώτη Μιχάλη Βούρτση. Βιντεάκια της εκπληκτικής ηθοποιού, κόρης του, Μάρθας Βούρτση. Και του Βαγγέλη Καζάν. Πάνω , πάνω βιντεάκια από τον "Θίασο" και τον "Μελισσοκόμο"
Να προβληθεί μέσω από τον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ ο αρχιμουσικός Κώστας Νόνης. Ο Βασίλης Χαραμής. 
Ας δούμε και όλους αυτούς τους συμπατριώτες μας που σήμερα προσφέρουν στον χώρο της μουσικής, της ζωγραφικής, της μικροτεχνίας, της γλυπτικής. 
Ολους τους μουσικούς μας που παίζουν σε διάφορες φιλαρμονικές σε όλη της Ελλάδα και τους έχουμε στην απέξω. Ο ιστότοπος του ΔΟΠΠΑΤ έπρεπε να ήταν ένα βήμα για όλους. Οχι για ευχαριστίες και δέκα αναρτήσεις για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. 
Και έχουμε και τους σπουδαίους Ναυπλιώτες φωτογράφους που είναι εξαφανισμένοι από τον διαδικτυακό τόπο του ΔΟΠΠΑΤ. Ο Κώστας Βέργας που κάνει σπουδαία καριέρα, Ο Νίκος Βραχνός και ο Τάκης Περράκης από αυτούς που χάσαμε νωρίς. Και όλοι αυτοί οι σημερινοί και σπουδαίοι
Τι site είναι αυτό που υποτίθεται ότι προβάλλει τον πολιτισμό της πόλης μας και δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στον Αγγελο Τερζάκη και τον Νίκο Καρούζο; Και δεν είναι λίγοι και οι άλλοι τιτανοτεράστιοι  συγγραφείς του παρελθόντος που πέρασαν από την πόλη μας Οι Σούτσοι, ο Δάφνης, ο Ραγκαβής, ο Αχιλλέας Παράσχος, ο Βυζάντιος και άλλοι πολλοί .
Και που είναι η συγγραφική προσπάθεια τόσων και τόσων συγγραφέων τα τελευταία χρόνια στο Ναύπλιο; Γιατί τους έχουν  εξαφανισμένους επί τόσα χρόνια; Και ιστορικά βιβλία με πολύ μόχθο έχουν εκδώσει οι δικοί μας εδώ. Που είναι η αναφορά στο έργο της Κατερίνας Παπανδριανού; Έχουν λησμονήσει ακόμα  και τον Τακη Μαύρο που τόσα προσέφερε στην έρευνα της τοπικής ιστορίας
Τίποτα για τον Βασιλιά της Ασίνης 
 Διαθέτουμε ένα Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο. Και πλέον και ένα άλλο Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών. Δεν θα έπρεπε οι δραστηριότητές των Πανεπιστημιακών αυτών Τμημάτων να έχουν  περίοπτη θέση μέσα στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ; Το Λύκειο Επιδαύρου γινόταν επί κάποια χρόνια και στην πόλη μας. Δεν κατάλαβαν το παραμικρό. Νόμιζαν ότι συμμετέχουν σε αυτό επειδή απλώς παραχώρησαν κάποιους χώρους. Το Λύκειο Επιδαύρου θα μπορούσε να είχε τεράστια σημασία για την πόλη και όλη την περιοχή μας. Αλλά σταμάτησε ο θεσμός και δεν ακούστηκε κιχ.
Και ο λαϊκός μας πολιτισμός; Ο Καραγκιόζης και οι φιγούρες; Εντάξει, που πέταξαν το πυροτέχνημα για μουσείο Γιάννη Κόκκορη και μετά δεν έκαναν το παραμικρό. Αλλά στον ιστότοπο δεν θα μπορούσαν πανεύκολα να προβάλουν το εκπληκτικό έργο του Γιάννη που χάσαμε; Και υπάρχουν και άλλοι Καραγκιοζοπαίχτες που οι απόγονοί τους διαθέτουν φιγούρες. Ο Κουτσουμπός για παράδειγμα.  Γιατί όχι το να προβάλλουμε μέσω του site  του ΔΟΠΠΑΤ και το έργο του καραβομαραγκού Λάμπρου και άλλων περίφημων λαϊκών τεχνιτών; 
Και που είναι οι αναφορές στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα; Στο Πολεμικό Μουσείο; Στο Αρχαιολογικό μουσείο και στην Πανοπλία των Δενδρών; 
Στην Πύλη της Ειρήνης στην Ακροναυπλία με τις τοιχογραφίες των Ορθοδόξων και Καθολικών Αγίων (τι εκπληκτικό αλλά λησμονημένο και αυτό);
Θέλουν αρχεία για το Ναύπλιο; Ας έλθουν να ζητήσουν τα σχέδια του παμμέγιστου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη για το Πάρκο Κολοκοτρώνη. Ας ξεχάσουν ότι τα σχέδια αυτά εμποδίζουν το σχέδιό τους για την  τσιμεντοποίηση του Πάρκου. Τα σχέδια Πικιώνη είναι πολιτιστικός θησαυρός για την πόλη μας. 
Ας δούμε αναρτημένο στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ το έργο και των υπολοίπων μεγάλων αρχιτεκτόνων στην πόλη μας. Του Ισαάκ Σαπόρτα, του Νίκου Πιτίδη, του Στάμου Παπαδάκη. 
Θα ήθελα στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ να προβάλλονται όλα τα σπουδαία έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης. Το Αρχείο Καραγιάννη με τους πίνακες ζωγραφικής και τα εκπληκτικά σχέδια των μεγάλων σκηνογράφων και ενδυματολόγων (άραγε που βρίσκεται το αρχείο  αυτό; Θα μας πουν κάποτε;) Θα ήθελα ειδική μνεία στον τεράστιο Ναυπλιώτη σκηνογράφο Γιώργο Ασημακόπουλο. Τον ξέχασαν και αυτόν. Παρότι την περιουσία του την άφησε στο Ναύπλιο.
Κοι οι ζωγράφοι της πόλης που είναι μέσα στον ιστότοπο; Αλλά και οι μεγάλοι ζωγράφοι του κόσμου που έχουν ζωγραφίσει Ναύπλιο. Ο Αγήνωρ Αστεριάδης με τους δεκάδες πίνακες για το Ναύπλιο, ο Πάρις Πρέκας, ο Φώτης Κόντογλου, ο Χρονο, ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης (με τις ιδιαίτερες σχέσεις του με το Λαογραφικό Ιδρυμα). Εδώ λείπει  από τον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ η μεγάλη ζωγράφος του Ναυπλίου Ντιάνα Αντωνακάτου.  Τι άλλο να πει κάποιος για την γύμνια του περιεχομένου
Μα διαθέτουμε στο Ναύπλιο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Ούτε μια μνεία και για αυτό στον ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ; Η Εθνική Πινακοθήκη διοργάνωσε  εξαιρετικές εκδηλώσεις για τους μεγάλους ζωγράφους. Τίποτα στο site του ΔΟΠΠΑΤ για αυτές. Ουδέν για αυτά τα εξαιρετικά, αλλά θα σηκώσουν την είδηση για την ωραία  έκθεση ζωγραφικής της Ναυτικής Ναυπλιάδας, διότι εκεί συμμετέχουν. 
Και η ομάδα χορού του Λαογραφικού; Λησμονημένη και αυτή.
Ας μην μπω στο ζήτημα για το τι χρήματα έχουμε καταβάλει τα τελευταία χρόνια οι Ναυπλιείς  για αυτόν τον ιστότοπο που βλογάει τα γένια τους.
Δεν διορθώνεται ο ιστότοπος με την προσθήκη κάποιων αρχείων, που πρέπει να τα στείλουμε στο μέιλ κάποιου μέλους του ΔΟΠΠΑΤ.
Καταργήστε το και Ξαναστήστε το από την αρχή. Σε σύγχρονη σχεδίαση. Ως μια Πύλη προβολής του πολιτισμού και αθλητισμού της κοινωνίας μας
Κυρίως με άλλη λογική. 
Να έχει περίοπτη θέση στο ιστότοπο του ΔΟΠΠΑΤ η είδηση ότι εννιακόσιοι πολίτες ζητούν την δημιουργίας ενός Πολιτιστικού Πολυχώρου στο Ναυπλίου. Έστω και αν το αίτημα αυτό των εκατοντάδων πολιτών δυσαρεστεί την δημοτική αρχή. Τολμάτε να ανεβάσετε τέτοια είδηση; Αν όχι, απλά, επαναλαμβάνω, ότι ζούμε σε άλλους γαλαξίες
Με την λογική ότι είμαστε ένας κόκκος στο σύμπαν που πρέπει να γίνει λίγο πιο φωτεινός.
Και λίγα θυμήθηκα από την πολιτιστική δημιουργία της τοπικής κοινωνίας. Υπάρχουν και άλλα. Ας τα βάλουμε κάτω να τα προβάλλουμε. Φοβάμαι ότι μετά το 2023 θα γίνει αυτό, όταν θα πάψει ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω από την αφεντιά τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου