Μόνος ολομόναχος
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017

Οικονομικά του Δήμου Ναυπλιέων και ο κ. Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών


Έχουμε ένα "γεια" και δυο τρεις φορές έχουμε συζητήσει κάτι παραπάνω περί ανέμων και υδάτων (για μπάσκετ ας πούμε).
Είναι μία πολύ συμπαθητική παρουσία στα δημοτικά πράγματα. Με ζεστό χαμόγελο, ευγενέστατος όταν συζητάς μαζί του, με όμορφη οικογένεια. Επιτυχημένος επαγγελματίας. Άνθρωπος του αθλητισμού (και αυτός).
Διαθέτει όλα τα προσόντα για να φτάσει πολύ ψηλά στα δημοτικά αξιώματα.
Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών τα τρία τελευταία έτη, είχε καταφέρει  να ασκεί τα καθήκοντά του σε χαμηλούς τόνους, παρά τις αλλεπάλληλες απευθείας αναθέσεις και τις οφειλές του Δήμου σε διάφορους προμηθευτές και εργολάβους.
Αντιλαμβάνομαι απολύτως την προσπάθειά του να λειαίνει γωνίες και να τοποθετεί μαξιλάρια σε κραδασμούς, όντας στη δημοτική παράταξη στην οποία επέλεξε να βρίσκεται.
Παρ΄ότι πιστός στις επιταγές του ανωτάτου στην πόλη, είχε κατορθώσει να μην εμφανίζεται ταυτισμένος με τα κατορθώματα.
Και όμως μέσα στον ορυμαγδό της τοπικής πολιτικής αντιπαράθεσης, ο αντιδήμαρχος, βγήκε τις τελευταίες μέρες να υπερασπίσει θέματα που, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι υποστηρίξιμα.
Αυτό που έκανε δεν το κατανοώ. Γιατί τώρα να θέσει γωνίες; Γιατί να ταυτιστεί απόλυτα σε ζητήματα που μπάζουν από παντού;

Μας μίλησε για δύο θέματα. Το πρώτο ήταν να υποστηρίξει το έργο που έγινε χωρίς άδειες μέσα στον αιγιαλό στην Πλάκα Δρεπάνου και το δεύτερο για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί ο Δήμος Ναυπλιέων, περιγράφοντάς την ως εξαιρετική.
Θα αφήσω στην άκρη το έργο στην Πλάκα και θα ασχοληθώ με τα οικονομικά του Δήμου μας. Αν επιμείνει βέβαια ο συμπαθέστατος αντιδήμαρχος θα ασχοληθώ εκ νέου και με το θέμα αυτό του έργου στην Πλάκα και θα σας ομιλήσω για την προχειρότητα και την έλλειψη οραματικού σχεδίου.

Θα προσπαθήσω να μην με βαρεθείτε με τα πολλά νούμερα, αν και οι αριθμοί είναι αυτοί που στο πίσω πίσω μέρος αποδεικνύουν εάν στην τελική υπάρχει πάθος για την πόλη ή απλή επικοινωνιακή διαχείριση του στόχου της δημοφιλίας

Ας πάμε στο  γενικόν του θέματος για να μην ξεφεύγουμε με επιφανειακές αναλύσεις.
 Ένας Δήμος είναι σε ανθηρή και καλή κατάσταση ως προς τα οικονομικά του, όταν πληρώνει ευθύς και παραχρήμα τις υποχρεώσεις του, όταν  υπάρχει διαφανής διαχείριση ιδίως των αναθέσεων έργων και προμηθειών και όταν περισσεύουν χρήματα για να γίνουν εξ ιδίων πόρων ουσιαστικά έργα υποδομής  (και όχι μόνον κατασπατάληση για εορτές, πανηγύρεις, άρτον και θεάματα).
Ο Δήμος Ναυπλιέων οφείλει σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο σε προμηθευτές του. Κάνει συνεχώς απευθείας αναθέσεις, σπάζοντας μάλιστα τα έργα σε επιμέρους για να είναι εντάξει με τις επιταγές του νόμου και δεν κάνει έργα υποδομής εξ ιδίων πόρων. 
Έτσι όμως το ξέρω κι εγώ να εμφανίζω καλή οικονομική κατάσταση στο δικό μου νοικοκυριό. Να μην ξοδεύω απολύτως τίποτα για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής της οικογένειάς μου, να έχω την επιχορήγηση του Κράτους και να δαπανώ κάποια χρήματα σε διασκεδάσεις πηγαίνοντας την οικογένεια σε κολλητούς και ημέτερους ταβερνιάρηδες.

Όμως το τεράστιο πρόβλημα με τα οικονομικά του Δήμου Ναυπλιέων αφορά τα νομικά πρόσωπα.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις θριαμβευτικές δηλώσεις περί οικονομικής ευρωστίας, δημοσιεύεται η λίστα της ντροπής με όλους τους μεγαλοοφειλέτες, τις ποδοσφαιρικές ομάδες, τα αστέρια της εποχής του χρηματιστηρίου, τα μαργαριτάρια της ντόπιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που οφείλουν εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Και μέσα σε αυτή την λίστα της ντροπής και του αίσχους συμπεριλαμβάνεται και το Γηροκομείο του Ναυπλίου, που οφείλει επτακόσιες τόσες χιλιάδες για ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του!!! Δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Πιθανότατα να μην πληρώνουν και τις εισφορές που παρακρατούνται από τον μισθό των εργαζομένων Και να σκεφτείτε ότι πριν από έξι χρόνια πούλησαν ένα μεγάλο ακίνητο στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών και εξόφλησαν τις μέχρι τότε υποχρεώσεις, Μέσα σε έξι χρόνια δημιούργησαν αυτά τα νέα χρέη. Και ουδέποτε τα συζήτησαν όλα αυτά στο δημοτικό συμβούλιο και κανένα σχέδιο δεν έχουν για να αρθεί το αδιέξοδο.

Και στον ΔΟΙΚΟΙΠΑΝ, το άλλο νομικό πρόσωπο του Δήμου, που ασχολείται με το ΚΑΠΗ και τους Παιδικούς σταθμούς έχουν οφειλές προς ιδιώτες. Όμως το χειρότερο κατά την γνώμη μου που προέκυψε από την έκθεση ελέγχου των ορκωτών λογιστών, είναι ότι η Επιχείρηση αυτή του Δήμου μας επιβαρύνεται με πρόστιμα και τόκους για εκπρόθεσμες καταβολές ασφαλιστικών εισφορών. Προφανώς η διαχείριση είναι εσφαλμένη. Προφανώς δεν κάνουν καλά κουμάντα, ώστε να διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα την κρίσιμη στιγμή, για να μην τα πληρώνουν εκπρόθεσμα με καπέλο και πρόστιμα. Δεν μπορώ να το κατανοήσω. Οι πολίτες να προσπαθούν να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις τους και όμως να πληρώνουν μέσω της φορολογίας πρόστιμα και προσαυξήσεις διότι έχουμε αυτούς που έχουμε στη δημοτική αρχή

Και ο ΔΟΠΠΑΤ έχει οφειλές προς ιδιώτες. Δύο - τρία έτη καθυστερούν τις πληρωμές. Και μετά σου λένε ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι άριστα. Είναι να βγαίνεις από τα ρούχα σου.

Ακούστε και κάποια για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να σας πέσουν τα μαλλιά.
Απ΄ευθείας αναθέσεις και εκεί. Μελέτες που ουδέν ουσιαστικό θα προσφέρουν.
Χειροκίνητη παροχή ύδατος στα σκάφη και πληρωμή νερουλά για να κάνει την απλή σύνδεση αντί τοποθέτηση pillars, που θα δώσει ένα τέρμα στην αδιαφάνεια και θα δώσει οφέλη στους σκαφάτους που μας επισκέπτονται. Δεν είναι έτσι κ. Λιμενάρχα που είστε μέλος του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου;
Αλλά το αδιανόητο είναι οι αριθμοί των προϋπολογισμών και απολογισμών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Εδώ θα αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω κάποια νούμερα.
Οι άνθρωποι είχαν προϋπολογίσει για το 2017 τακτικά έσοδα ύψους 507.306,92 ευρώ (μέχρι και δεκαδικά ψηφία είχαν υπολογίσει). Πόσα λέτε ότι εισέπραξαν μέχρι 31 Ιουλίου (μέσα σε επτά μήνες); Εισέπραξαν, φίλοι μου, το ποσό των ευρώ 70.165,51. Χαώδης διαφορά. Τι ακριβώς γίνεται; Θα μας πει κάποιος από το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου; Δεν ευθύνεται η Δημοτική Αρχή;
Ενώ είχαν προϋπολογίσει ότι θα εισπράξουν μέσα στο 17 από την ακίνητη περιουσία το ποσό των ευρώ 345.766,92 , τελικά εισέπραξαν στους επτά πρώτους μήνες το ποσό των ευρώ 23.811,33!!!!
Και ενώ είχαν προϋπολογίσει ότι θα εισπράξουν μέσα στο 17 από παροχή υπηρεσιών (λιμανιάτικα, παροχή νερού κλπ) το ποσό των ευρώ 115.000, τελικά εισέπραξαν στους επτά πρώτους μήνες το ποσό των ευρώ 37.699,81!!!!
Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι εκεί είτε δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται όταν προϋπολογίζουν ποσά, είτε είναι ανίκανοι να εισπράξουν τα προϋπολογισθέντα αυτά ποσά. Και λύσεις και δράσεις για αυτό έχω προτείνει κατά καιρούς. Ποιος ακούει; Όλοι ειδήμονες είναι εκεί. Όμως ουδείς ενημερώνει τους πολίτες για τις τεράστιες αυτές διαφορές.
Και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα μπορούσε να είναι ένα λίαν κερδοφόρο νομικό πρόσωπο και θα μπορούσε με τα κέρδη να κάνει δράσεις, έργα, να αναβαθμίσει τα λιμάνια που έχει στην διαχείρισή του και μέσω προγραμματικών συμβάσεων να βοηθήσει συνολικά τον Δήμο και τις λοιπές επιχειρήσεις.

Και βεβαίως τελειώνω με την ΔΕΥΑΝ.
Πλήρες οικονομικό αδιέξοδο εκεί. Και έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά η δημοτική αρχή. Ουδέν προτείνει πλέον. Κανένα σχέδιο. Καμία προοπτική δεν δίδει. Τίποτα δεν λέει ο συμπαθής αντιδήμαρχος.
Πριν από χρόνια είχαμε ακούσει κάποια μεγαλεπήβολα σχέδια για οικονομική ανάπτυξη.
Τους είχαμε πει ότι λένε μπούρδες.
Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε.
Δυστυχώς.
Η οικονομική κατάσταση εκεί είναι εξαιρετικά άσχημη.
Δεν τα λέω αυτά εγώ ο περίεργος.
Ιδού τι γράφουν στην έκθεσή τους οι Ορκωτοί Λογιστές
" Η εν λόγω Δημοτική Επιχείρηση συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να σωρεύει ζημίες, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον σε θέση να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις της. Εξαιτίας της έλλειψης ικανής ρευστότητας ο Δήμος ως εγγυητής έχει υποχρεωθεί σε μόνιμη βάση προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων την εξόφληση των Δανειακών υποχρεώσεων.
Παράλληλα στην στην χρήση του 2016 ο Δήμος καλέστηκε να πληρώσει για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α.Ν τιμολόγια ανάλωσης ρεύματος. 
Με τα σημερινά Οικονομικά δεδομένα η Δ.Ε.Υ.Α.Ν ευρίσκεται σε θέση Οικονομικού αδιεξόδου και χρειάζεται πάση θυσία μία Μελέτη Βιωσιμότητας , τόσο στις προοπτικές ανάπτυξης όσο και στην περιστολή δαπανών, (μέσω της οποίας πιθανόν να επιτευχθεί μια γενικότερη Οικονομική Εξυγίανση). 
Ο Δήμος δεν πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει τα ελλείμματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης τα οποία απορρέουν καθαρά από ζημίες λειτουργικής εκμετάλλευσης.
Από τα Οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΥΑΝ των τελευταίων ετών διαπιστώνεται, ότι η επιχείρηση συνεχίζει να παράγει ζημίες και ελλείμματα
Με βάση τα οικονομικά στοιχεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν όπως απεικονίζονται στον Ισολογισμό της 31.12.2016 οι συσσωρευμένες ζημίες της ανέρχονται στο ποσό € 17.372.327,71
Η ζημία που προέκυψε από την λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν για την χρήση 2016 ανήλθε στο ποσό € 624.163,70.
Από τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων δέκα ετών παρατηρείται ότι σχεδόν όλες οι χρήσεις είναι ζημιογόνες, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος μέσω των ΚΑΠ να καλύπτει τα τοκοχρεωλύσια της Δημοτικής Επιχείρησης καθώς και την αξία ανάλωσης ρεύματος για όλα τα αντλιοστάσια και εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΝ.
Συνιστάται στην Διοίκηση του Δήμου να εξετάσει τρόπους και διαδικασίες ούτως ώστε η επιχείρηση να γυρίσει σε κερδοφορία.
Όλα αυτά δύνανται να επιτευχθούν μέσω ενός αναπτυξιακού πλάνου για την επόμενη πενταετία. Αυτό θεωρείται αναγκαίο και επιτακτικό καθώς η εν λόγω
επιχείρηση δεν έχει προοπτικές βιωσιμότητας με δεδομένη την κατά τα τελευταία χρόνια ζημιογόνο πορεία και από την άλλη πλευρά ο Δήμος να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τα παραγόμενα λειτουργικά ελλείμματα."


Αυτή είναι μια άλλη ματιά  για την οικονομική διαχείριση της δημοτικής αρχής, που αντικρούει πλήρως τα μεγάλα λόγια που ακούσθηκαν.
Και λύσεις υπάρχουν. Απλώς δεν θέλουν να ακούσουν. Τους αρκούν οι θριαμβολογίες. Όμως στη λίστα της ντροπής συμπεριλαμβανόμαστε. Και όλοι οι Αναπλιώτες που πονούν το Ναύπλιο και έχουν πάθος για τον τόπο δεν μπορεί παρά να ντρέπονται. Θέλετε να ακούσετε λύσεις για το Γηροκομείο; Ούτε καν το έχετε φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αγαπητέ κ. Αντιδήμαρχε επί των Οικονομικών.
Μια μικρή συμβουλή, εάν θέλετε να με ακούσετε. Εάν όχι, δεν πειράζει. Ίσως να γνωρίζετε καλύτερα εμού.
Καλώς είχατε πράξει μέχρι τώρα με το δεδομένο ότι ενεπλάκητε σε αυτήν την δημοτική παράταξη.
Μην ταυτίζεστε όμως υπερβολικά με όσα συμβαίνουν. Μην τα υποστηρίζετε με φανατισμό. Είναι σε οικονομικό αδιέξοδο η ΔΕΥΑΝ και το Γηροκομείο. Χρωστούν από εδώ και από εκεί. Η κατάρρευσή τους θα δημιουργήσει πάμπολλα προβλήματα στην πόλη. Μην τα χρεωθείτε όλα. Αντιληφθείτε ότι η παράταξή σας είναι ανίκανη να διαχειρισθεί τα ζέοντα θέματα. Και έχει ξεχειλωθεί το θέμα με τις απ΄ευθείας αναθέσεις. Δεν είναι καλό να τα υποστηρίζετε με θέρμη όλα αυτά.
Προσπαθείστε να αλλάξετε κάποια πράγματα, τώρα που έχετε την δυνατότητα.
Αν το πράξετε, θα έχετε όλες τις δυνατότητες να στοχεύσετε πιο ψηλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου