Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Τοπικά κανάλια και διαδρομές χρήματος


Δεν γνωρίζω εάν σας παραθέτω  μεγάλες σοφίες, όμως είναι βέβαιο ότι διαβάζετε στο ιστολόγιό μου πράγματα, που ουδείς θα σας πει ή σας έχει πει στο παρελθόν.
Γενικά μερικά πράγματα εξαφανίζονται στη μούγκα. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τη σιωπή των "αμνών".
Περί Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης η σημερινή μου ανάρτηση μιας και εχθές εδαγκώθησαν στο Κοινοβούλιο τα κόμματα.
Η ταπεινή λοιπόν  άποψίς μου.
Έχει απόλυτα δίκιο η Κυβέρνηση όταν λέει ότι τα ΜΜΕ πρέπει να ελέγχονται από οικονομικώς υγιείς επιχειρήσεις.
Δεν είναι δυνατόν να έχουν οι επιχειρήσεις αυτές επαναλαμβανόμενες ανά έτος ζημιές, αρνητικά ίδια κεφάλαια, μεγάλες μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και να λειτουργούν στον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης του κοινού.
Διότι είναι απλό. Όταν μπαίνουν επί χρόνια μέσα οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά, ενημερωτικούς ιστότοπους, ραδιόφωνα, αναγκαστικά γίνονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Διαπλοκή. Παράνομο πολιτικό χρήμα. Εύνοια συγκεκριμένων με τις κρατικές διαφημίσεις. Δημόσια έργα και προμήθειες και όλα αυτά τα συναφή. Και μαζί και τα τεράστια κομματικά συμφέροντα.
Μέχρις εδώ σας είπα πράγματα που ήδη τα έχετε ακούσει. Τα επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο και με κάθε ευκαιρία η Κυβέρνηση. Και ορθώς πράττει.
Όμως εγώ έχω να πω επιπλέον πραγματάκια που, όπως είπα, ουδείς θίγει.
Το θέμα των Περιφερειακών καναλιών και λοιπών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Στα καφενεία των χωριών οι κάτοικοι καρφώνονται τα βράδια στις τηλεοράσεις βλέποντας τοπικές ειδήσεις.
Κατά κανόνα και πλην ολίγων εξαιρέσεων παρακολουθούν ένα χάλι μαύρο. Παραπληροφόρηση. Αποσιώπηση σημαντικών τοπικών γεγονότων. Εξαφάνιση απόψεων που δεν απηχούν τους τοπικούς ισχυρούς παράγοντες. Ουδείς διάλογος. Καμία σφαιρική παρουσίαση των θεμάτων. Κατά κανόνα είπα. Όχι πάντοτε
Ποιος και πότε έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία και τον τρόπο που επιβίωσαν τόσα χρόνια τα τοπικά κανάλια; 
Είναι κοινό μυστικό ότι κάποια τοπικά κανάλια ανά το Πανελλήνιον επιβιώνουν με το μαύρο πολιτικό χρήμα των τοπικών μικροπαραγόντων. Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλημ το γνωρίζουν αυτό. Όμως ουδείς ομιλεί. Διότι όποιος ομιλεί εξαφανίζεται ως δια μαγείας από το τοπικό προσκήνιο.
Και πίπτει και η κρατική διαφήμιση σε ενίσχυση των εσόδων των τοπικών καναλιών. Αρκεί αυτά τα πολύ λίγα (λίγα η πολλά;) τοπικά κανάλια να είναι πειθήνια όργανα των ανά την χώρα βλαχοδημαρχέων. Έτσι δεν είναι; Ψέμματα λέω; Έρχεται η προεκλογική περίοδος και ο εις υποψήφιος βγαίνει στο τοπικό γυαλί ένα δεκαλεπτάκι σε κάποια στιγμή το μεσημεράκι με την χαμηλή έως ελάχιστη τηλεθέαση και ο άλλος κάποιες ώρες τα βραδάκια.
Λοιπόν: Σας λέω το εξής.  Μία από τις κύριες αιτίες που βυθίζεται η χώρα, είναι οι τοπικές μικροεξουσίες των ατόμων που το επάγγελμά τους επί χρόνια πολλά είναι ο βλαχοδημαρχισμός. Η χώρα βουλιάζει διότι τα άτομα και οι ομάδες πολιτών με όραμα εξαφανίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ. Και δεν υπάρχει φίλοι μου άλλη λύση για την χώρα παρά το να δημιουργηθούν νησίδες ευημερίες μέσα στην Ελλάδα που θα τραβήξουν προς τα πάνω και τις άλλες περιοχές. Χωρίς περιφερειακή ανάπτυξη δεν πάμε πουθενά. Θλίψη σκέτη. Η Ανάβρα, η Ελευσίνα, η Τήλος και άλλες περιοχές της χώρας με πεφωτισμένες ηγεσίες και ενεργές τοπικές κοινωνίες που επέπλευσαν την μάστιγα, δυστυχώς είναι οι εξαιρέσεις. Τοπικά κανάλια. Μεγάλη πληγή. Όχι όλα. Αλλά κάμποσα από δαύτα.
Εάν λοιπόν επιθυμούμε να θέσουμε κανόνες στην Ενημέρωση πρέπει αυτό να το πράξουμε, όχι μόνο για τα Μέγκα και τους Αντένες και τα Σκάια αλλά για όλα τα Μέσα Ενημέρωσης και πρωτίστως και για τα Περιφερειακά.
Δεν αντιλαμβάνομαι τι είδους χτύπημα στη διαπλοκή αποτελεί η συγκέντρωση των αδειών σε πολύ λίγα χέρια. Μας δουλεύουν τόσο απροκάλυπτα; Και το μασάτε το δούλεμα και το χωνεύετε; Ας έχουμε εκατό  άδειες καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας και χιλιάδες περιφερειακές και να έχουμε και χιλιάδες ενημερωτικούς ιστότοπους στο διαδίκτυο και χιλιάδες μεγάλες και μικρές εφημερίδες. Γιατί όχι; Αρκεί όλες αυτές οι επιχειρήσεις να είναι υγιείς οικονομικά και να μην στηρίζονται σε ύποπτες διαδρομές χρήματος.
Είναι πτωχευμένος ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ; Ας κλείσει το MEGA.Να αφήσει τον χώρο σε άλλες επιχειρήσεις με υγιή οικονομικά στοιχεία. Να κλείσουν τα τοπικά κανάλια εάν επιζούν μόνον με κρατική διαφήμιση και περίεργες εισροές εσόδων σε προεκλογικές περιόδους.
Και η νομοθεσία υπάρχει για όλα αυτά. Εφ΄ όσον τα ίδια κεφάλαια μια εταιρείας είναι λιγότερα από το 1/2 του μετοχικού της κεφαλαίου, υποχρεωτικά είτε κλείνει, είτε πραγματοποιεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να μην συμβαίνει αυτό. Ζημιές και πάλι ζημιές. Και του χρόνου και άλλες ζημιές; Και αρνητικά ίδια κεφάλαια; Ε τότε ας κλείσει το MEGA. Ορθόν είναι. Δίκιο έχει σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ.Αλλά ετούτο να επισυμβεί όχι μόνον για το MEGA. Και όποια άλλη επιχείρηση είναι στην κατάσταση του ΜΕΓΚΑ πρέπει να βάλει λουκέτο. Το λέει ο νόμος άλλωστε.
Εξηγηθήκαμε;

1 σχόλιο:

  1. Ειναι έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις. Διαπλοκή συνεχής και λιβανιστήρι σε πολιτικούς φελούς που σερβίρονται σαν σπουδαίοι απο αμόρφωτους ιδιοκτήτες καναλιών. Ποτέ δεν είδαν με αντικειμενικό τρόπο το γενικώτερο καλό του τόπου. Παντα η αρπαχτή και σφικταγκάλιασμα με αυτούς που τους έδιναν μαύρο χρήμα κάτω από το τραπέζι. Όσοι ανφιβάλετε δες ποιούς προβάλανε την τελαυταία Παρασκευή πριν τις εκλογές της Κυριακής και θα καταλάβετε από αντλούσαν το κύριο όγκο του χρήματος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή