Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Νεφελούδης: "άθλιοι τυχοδιώκτες". Έτσι έλεγε. Μελετητής και αυτός εάν δεν το γνωρίζετε.


Δεν ξέρω εάν ενθυμείται κάποιος την ημέρα που υπήρξε μπλόκο και αποκλείστηκε το κέντρο του Ναυπλίου;
Εγώ δεν έχω λησμονήσει.
Μία ωραία πρωία υπηρεσιακά αυτοκίνητα του Δήμου Αργους απέκλεισαν τη Λεωφόρο Αμαλίας, ως μέσο αντίδρασης σε απόφαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία  δεν είχαν εγκριθεί κάποιες δαπάνες του Δήμου Αργους.
Και την επόμενη μέρα βγήκε με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος τότε της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αντί να υποστηρίξει τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιτέθηκε με σφοδρό τρόπο κατά του θεσμού, που είχε βάλει ένα φραγμό στο ξεχείλωμα που γινόταν μέχρι τότε. Προσέξτε. Η ανακοίνωσή του δεν έλεγε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Επιτρόπου ήταν λανθασμένη, και μπορεί να ήταν και να είχε δίκιο η δημοτική αρχή του Αργους στην ουσία της υπόθεσης (όχι στο κλείσιμο του δρόμου), αλλά τα έβαζε γενικώς με τον θεσμό. Δεν μίλησε για απλούστευση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας. Τα έβαλε με τον προληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των δαπανών.  Σοκ έπαθα. Και επέμενε όταν το έθεσα το θέμα. Και δεν δημιουργήθηκε κάποια αναταραχή, ίσως διότι το άτομο φέρει το πιο βαρύ επίθετο στην ιστορία της αριστεράς στον τόπο αυτό.
Αλλά πως το θυμήθηκα αυτό το γεγονός που συνέβη αρκετά χρόνια πριν;  Το εν λόγω στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, που μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ και πήρε θέση που είναι σήμερα στο μάτι του κυκλώνα είναι το ίδιο που κάποτε αποκαλούσε εδώ τους συριζέους "άθλιους τυχοδιώκτες". Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Και χθες έκανε μια δήλωση ανατριχιαστική. Παρομοίασε τα τρακτέρ των αγροτών με τα τανκς. Αληθινά δεν ξέρω τι να πω. 
Δεν μπορώ λοιπόν παρά να το συνεχίσω το θέμα με τον Ανδρέα.
Ακούστε: Μία από τις  μεγαλύτερες αρπαχτές που έγινε τα τελευταία χρόνια, στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ένας νόμος που τον εισηγήθηκε ο απίθανος αυτός τύπος που κατέχει σήμερα το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, που υποχρέωνε όλους τους Δήμους της χώρας να συντάσσουν "τετραετή σχέδια στρατηγικού σχεδιασμού" και τρίχες κατσαρότατες. Δημιουργήθηκαν τότε οι εταιρίες που άρχισαν να συντάσσουν τα σχέδια αυτά, που λίγο πολύ περιελάμβαναν τα ίδια για κάθε Δήμο. Κόπι-πέιστ, όμορφα λόγια, σχέδια που δεν επρόκειτο ποτέ να υλοποιηθούν, κοινωνική πολιτική, αθλητισμός, κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα, που για όλους τους Δήμους τα επαναλάμβαναν και  πληρωνόντουσαν αδρότατα. 
Σας έχω ξαναπεί την ιστορία με την εταιρία που μας έφτιαξε το παλιό επί Καραμανλή του μη κανονικού,  "σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού", όπου στο κόπι πέιστ που μας παρέδωσε της είχαν ξεφύγει οι αναφορές σε άλλον Δήμο και μιλούσαν για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών του Ναυπλίου!!!! Απίστευτα πράγματα. Και αναγκάστηκαν, αφού πρώτα ψηφίστηκε το σχέδιο από την πλειοψηφία, να το φέρουν αργότερα τροποποιημένο.
Και μετά από αυτό έγινε και άλλο σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού για την περίοδο 2011-2014. Το συνέταξε το "Μεσογειακό Κέντρο Καινοτομίας (MECI ΕΠΕ)¨ Και προφανώς πληρώθηκε για την εργασία του αυτή. Διαβάστε το. Είναι αναρτημένο στην διαδικτυακή σελίδα του Δήμου μας. Άλλα ντάλλων. Παχιά λόγια, ανοησίες, σχέδια τελείως στο αέρα. Σχεδόν τίποτα απ΄όλα αυτά που προβλεπόντουσαν στο στρατηγικό σχέδιο 2011-2014 δεν υλοποιήθηκε
Ας μην πω πολλά από όλα αυτά τα απίστευτα που γράφονται για το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου για την χρονική περίοδο 2011-2014 
Ένα μόνο απόσπασμα: "Η διαχείριση των παραμέτρων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια σαφή διαφοροποίηση των στρατηγικών στόχων και αξόνων..... στην ανάπτυξη συνεργασιών σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο για την μόχλευση κεφαλαίων (ΕΣΠΑ- διαχείριση υδάτινων πόρων)...." Μα τι στο καλό λένε; Υπάρχει περίπτωση να μοχλευθούν κεφάλαια του ΕΣΠΑ, που είναι πολύ συγκεκριμένα προγράμματα, με σαφή προϋπολογισμό; Δεν ξέρω εάν νόμισαν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς ή οι ίδιοι οι "σύμβουλοι" δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται. Μάλλον το δεύτερο. Ο ένας εξ αυτών πανηγύριζε στο ταεκβοντό για τον ένα χρόνο πουφουά. Ο άλλος τα είχε βάλει με τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και οι δύο μάλλον πίστευαν ότι θα αλλάξουν όλη την Ευρώπη, θα γινόταν  η συμμαχία του νότου, θα ερχόταν το τέλος της λιτότητας επειδή περιδεείς οι κουτόφραγκοι θα μας έδιναν αυτά που ζητούσαμε. Τόσο καλά. Δικαιολογούνται επομένως να ομιλούν περί "μόχλευσης" (leverage) κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Και θα μας λύσει το ασφαλιστικό ο κύριος που ήθελε την κατάργηση του ελέγχου νομιμότητας των δαπανών της Τ.Α. και που σήμερα παρομοιάζει τα τρακτέρ με τα τανκς και που μας είπε στο Ναύπλιο περί μόχλευσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ!!!!. Και άλλα πολλά θα μπορούσα να πω για αυτή την εταιρία της κενοτομίας και ουχί καινοτομίας. Και σε κάποια άλλη στιγμή μπορεί να σας πω ποια είναι τα άτομα πίσω από την ΕΠΕ αυτή που έκανε τη μελέτη του "στρατηγικού σχεδιασμού". Και κάτι ακόμα ενδιαφέρον. Προτείνουν στο στρατηγικό σχέδιο  να ενταχθεί ο Δήμος μας και στο Media Programme της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλλον αντιγραφή είναι αυτό από σχέδια άλλων Δήμων. Άραγε γνωρίζει κάποιος στο Δήμο μας τι εστί Media Programme; Αφήστε το και λησμονήστε το με αυτούς που εκλέξατε. Οι μελέτες να ναι καλά. Και η πληρωμή στον Ανδρέα, που εργάσθηκε στις κενοτομίες. Αυτός ο Ανδρέας. Ο ίδιος Ανδρέας που ομιλούσε κάποτε για "αθλιους τυχοδιώκτες"

Είναι μεγάλη πληγή για την χώρα όλες αυτές οι μελέτες που είναι στον αέρα. Πόσα και πόσα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ έμειναν ημιτελή; Θέλετε μήπως να αρχίσω να απαριθμώ τα ημιτελή έργα της Αργολίδας; Και τους κοροϊδεύουμε αποπάνω "τους κουτόφραγκους" λέγοντας ότι ολοκληρώθηκαν και είναι λειτουργικά τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ. Σε πολλές περιπτώσεις η αιτία  του ότι δεν προχώρησαν τα πράγματα ήταν οι μελέτες.
Να θυμηθούμε το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού; Πραγματικά αναρωτιέμαι: Δεν πρόκειται να ζητηθούν ευθύνες από τους μελετητές για το φιάσκο; Είναι δυνατόν να μην έχουν μελετήσει τη σύσταση του βυθού για να βγάλουν τα κόστη του σκαψίματος; Τι έκαναν οι μελετητές; Γιατί πληρώθηκαν εάν όχι γι αυτό το βασικότατο;
Να θυμηθούμε και τη μελέτη για τον ΧΥΤΑ στην Αργολίδα πριν μερικά χρόνια; Πληρώθηκε η μελέτη. Ουδέν έγινε. Αλλά είχαν φροντίσει κάποιοι και ήδη είχαν κάνει από πριν προσύμφωνο αγοράς της έκτασης την οποία επέλεξε η μελέτη.
Αμ η άλλη η μελέτη για το Στάδιο του Ναυπλίου, που πρότεινε την τοποθέτηση πανάκριβων κιγκλιδωμάτων ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν θεατές; Εμείς τα πληρώσαμε όλα αυτά τα γελοία. Και τα ενέκριναν οι πολιτικοί μας άρχοντες.
Και πόσα και πόσα θα μπορούσε να πεις κάποιος και για τη μελέτη για τον Ανάβαλο; Ιστορία ολόκληρη. Αντλιοστάσια και άλλα αντλιοστάσια. Διπλές και τριπλές κινήσεις.
Και τελειώνω με τις μελέτες με το τοπικό θέμα  των ημερών.  Τη μελέτη για το master plan του λιμανιού μας. Εδώ τα πράγματα είναι λίαν σοβαρά. Το σημαντικότερο για τη λειτουργία της όλης πόλης τμήμα του λιμανιού είναι η βόρεια προβλήτα. Το Πι και το τμήμα από Πι μέχρι Καραμαλή. Και η απάντηση της μελετητικής ομάδας στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δήμο μας είναι ότι η εφορεία αρχαιοτήτων απαγορεύει τις επεμβάσεις στο τμήμα αυτό. Εάν πράγματι η μελετητική ομάδα έχει απευθύνει συγκεκριμένο ερώτημα στην Αρχαιολογία και η υπηρεσία αυτή έχει απαντήσει, για απαγόρευση επεμβάσεων έχει καλώς. Όμως δεν φαίνεται τούτο να συμβαίνει και δεν νομίζω ότι θα μπορούσε και να υπάρχει τέτοια απαγόρευση. Εάν λοιπόν η μελέτη αυτή στηρίζεται σε εσφαλμένα δεδομένα είναι παντελώς στον αέρα. Μάλλον οι μελετητές θα είναι παντελώς έκθετοι, εφόσον τέτοια απαγόρευση δεν υφίσταται.
Μελετητές. Μεγάλη πληγή. Πολλά χρήματα. Καμία υπευθυνότητα για τις αστοχίες που προκλήθηκαν από τις μελέτες στο πόδι.Κάποιοι από αυτούς. Για να μην γενικεύουμε.


3 σχόλια:

  1. Εξ-Αιρετικός, όπως πάντα.
    Με ήπιο, εξευγενισμένο λόγο, γεμάτος επιχειρήματα, άψογη λογική.
    Κρίμα να μην έχει ενεργό θεσμικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση!
    Υποκλίνομαι, ειλικρινά και λυπάμαι για τους εθελοτυφλώντες συμπολίτες σου Κώστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τελειωσει το παραμυθι με το ΕΣΠΑ .ΔΕΝ προκειται να χρηματοδοτηθουν εργα της Τ.Α ΧΩΡΙΣ σαφη αιτιολογηση και χρησιμοτητα .Το Μνημονιο Νο.2 οριζει οτι αυτα τα εργα θα χρηματοδοτουνται απο το ΕΝΦΙΑ ,που πλεον ειναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ πορος της Τ.Α . Συνεπως οι αιρετοι αρχοντες θα απολογουνται στους δημοτες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σας θυμίσω στα χαμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ και το 1.500.000 Ευρω του Νοσοκομείου της πόλης που ακόμα αναζητουνται οι αυτουργοί που δεν είναι άλλοι από πρωην πράσινο διοικήτρια που έχει ξαναυποβάλλει υποψηφιότητα για διοικήτρια του Νοσοκομείου Αργολίδας. Θα φύγουν και τα τσιμέντα με αυτό το θράσος των χρεοκοπημένων πασοκων που εξαγνίστηκαν και επανέρχονται στη δημόσια ζωή... ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή