Μόνος ολομόναχος
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι προγραμματικές μου δηλώσεις
"Στο βήμα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας για τις προγραμματικές δηλώσεις"


Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Η ελπίδα είναι πλέον εδώ. Στις 25 Γενάρη ο Ελληνικός λαός ομίλησε και για πρώτη φορά έχουμε αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Μπλα, μπλα, μπλα........


Κύριοι συνάδελφοι βουλευτές
Ο Σύριζα λόγω και του καλπονοθευτικού νόμου που δεσμευόμαστε να τον αλλάξουμε προς το αναλογικότερο, δεν κατάφερε να αποκτήσει πλειοψηφία στη Βουλή για δύο μόνον Βουλευτές. Ευθύς μετά το αποτέλεσμα ο αρχηγός ενός μικρού λαϊκίστικου κόμματος της ακροδεξιάς προσφέρθηκε να μας στηρίξει. Όμως η αριστερά που μεγάλο τμήμα της  εμείς σήμερα εκπροσωπούμε, δεν είναι δυνατόν  να συμπράξει με ένα κόμμα με τις γνωστές θέσεις του. Γι΄αυτό και στηριζόμαστε σήμερα στην ανοχή που μας προσφέρουν τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, τα οποία και δήλωσαν ότι μας δίνουν το ελεύθερο να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με μόνη δέσμευση την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, κάτι για το οποίο και εμείς δεσμευόμαστε να πράξουμε.


Τα 5 χρόνια της μνημονιακής βαρβαρότητας μπλα μπλα μπλα ......


Θα πρέπει να διορθώσουμε αδικίες. Δεν είναι επιτρεπτό Υπουργοί, βουλευτές και σύμβουλοι να κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα και να λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και την ίδια ώρα μερικές δεκάδες γυναίκες καθαρίστριες να είναι απολυμένες. Θα τις ξαναπροσλάβουμε. Αλλά πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι αυτή η ενέργειά μας  έχει συμβολικό χαρακτήρα. Για να δείξουμε τη διάθεσή μας για δικαιοσύνη. Διότι μια κυβέρνηση της αριστεράς δεν είναι δυνατόν να απευθύνεται μόνον στις λίγες δεκάδες των δημοσίων υπαλλήλων που καθαρίζουν δημόσια κτήρια, αλλά στις χιλιάδες γυναίκες που δουλεύουν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, με τετράωρα και με εκ περιτροπής εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Και για να εργασθούν όλοι αυτοί με καλούς μισθούς και σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και για να προσληφθούν και άλλοι και άλλες στον ιδιωτικό τομέα, χρειάζεται ανάπτυξη. Επενδύσεις. Μια οικονομία που να ανθεί. Με ανοικτά γραφεία και καταστήματα. Και αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος της αριστεράς. Η επαναπρόσληψη εκατό ατόμων στο δημόσιο τομέα είναι το εύκολο. Και ναι.  Θα επαναπροσλάβουμε και τους σχολικούς φύλακες. Όχι για να θεωρηθούμε ευαίσθητοι και αριστεροί, αλλά κύρια για να προστατέψουμε και αναβαθμίσουμε τα σχολειά με μία καινούργια σχέση με την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων που θα έχουν νέα καθήκοντα και περισσότερες αρμοδιότητες. Η νέα αυτή σχέση του Κράτους που οραματιζόμαστε με τους σχολικούς φύλακες θα είναι και ο οδηγός της αριστερής κυβέρνησής για τη λειτουργία του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα βάλουμε ένα οριστικό τέλος στο συντεχνιασμό, στις παράλογες διεκδικήσεις και τα προνόμια των ολίγων σε βάρος των πολλών. Θα αξιολογήσουμε δομές, θα ορίσουμε περιγράμματα θέσεων και καθηκόντων, θα προχωρήσουμε σε μια τεράστια κινητικότητα εθελοντικού, αλλά και υποχρεωτικού χαρακτήρα και τότε θα  γίνει η αξιολόγηση των υπαλλήλων. Αριστερά για εμάς δεν σημαίνει ισότητα στο πάτο, αλλά επιβράβευση των ικανών και της προσπάθειας και στόχος μας είναι όλοι να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατόν, ώστε όλοι να επιβραβεύονται.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Πέντε χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας έχουν προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Η δικιά μας κυβέρνηση, η κυβέρνηση της αριστεράς δεν είναι εδώ για να προσφέρει ελεημοσύνη στους φτωχούς με ένα πιάτο φαγητό ή  δίνοντας δωρεάν κάποιες λίγες κιλοβατώρες στα ανήμπορα νοικοκυριά. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας σε όλους όσους έχουν ανάγκη, σε όλες τις οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Και το δίχτυ αυτό ονομάζεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα είναι ικανοποιητικό για να ζει μια οικογένεια αξιοπρεπώς, για να έχει ένα πιάτο φαί χωρίς να  περιμένει στις ουρές και να έχει ρεύμα κάθε νοικοκυριό, χωρίς να περιμένει την ευαισθησία κάποιου Υπουργού. Ωστε αυτό να συμβαίνει στο διηνεκές. Και θα είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει από κάπου να εξοικονομήσουμε τα χρήματα. Ετσι θα γίνουμε δυσάρεστοι σε κάποιες ομάδες προνομιούχων, που κακώς θεώρησαν ότι θα είμαστε το νέο ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία και θα τους χαϊδεύουμε εσαεί τα αυτιά.   Προτιμούμε ως αριστεροί να δημιουργήσουμε αυτό το δίχτυ προστασίας στους τελείως αδύναμους παρά να δίνουμε κατ΄έτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ένα μόνον ταμείο προνομιούχων ασφαλισμένων.
Το όραμά μας κύριες και κύριοι βουλευτές σαν κυβέρνηση της αριστεράς δεν είναι μόνον να ανέβει ο κατώτατος μισθός μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα λαμβάνουν υπόψη τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων και την κατάσταση και τις ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι η πρόθεσή μας να διαχειριστούμε και να βελτιώσουμε κατά τι τη μιζέρια των εργαζομένων. Δυστυχώς δεν ζει μια οικογένεια με εξακόσια ευρώ το μήνα, αλλά ούτε και με 750. Σκοπός μας είναι οι μέσοι μισθοί του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μας κατ΄έτος να αυξάνονται. Για να φθάσουν και να ξεπεράσουν τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Και για να συμβεί αυτό υπάρχει μόνον ένας δρόμος. Η ενίσχυση και άνθηση της επιχειρηματικότητας, που θα έχει ανάγκη να προσλαμβάνει νέους με πτυχία και γνώσεις. Για να μειώνεται η ανεργία και να αυξάνονται οι ονομαστικοί μισθοί.
Και έχουμε σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που είναι η αναγκαία συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη. Και το σχέδιο αυτό δεν περιμένουμε σήμερα να το καταρτίσουμε.Το έχουμε αυτό το σχέδιο παρουσιάσει με λεπτομέρειες στον Ελληνικό λαό. Και προκειμένου να καταρτίσουμε το σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης της χώρας, ακολουθήσαμε μια επίπονη  διαδικασία  μέσα από διάλογο και κατάθεσης ιδεών με την κοινωνία των πολιτών, κοινωνικούς φορείς, επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα.
Δεν μπορώ λόγω χρόνου να σας αναφέρω με λεπτομέρεια τα σχέδιά μας αυτά, που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία, τον ορυκτό πλούτο, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την καινοτομία, τον τομέα των υψηλών τεχνολογιών, τις εξαγωγές, την πράσινη ανάπτυξη. Τα σχέδιά μας αυτά υπάρχουν, εξηγήθηκαν και αναλύθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο και έγιναν δεκτά από τους πολίτες και δεσμευόμαστε ότι θα τα εφαρμόσουμε. Και η χρηματοδότησή τους δεν είναι στον αέρα. Έχουμε αναφέρει με ακρίβεια τις πηγές χρηματοδότησης, που δεν είναι άλλες από το ΕΣΠΑ, που θα  κατευθυνθεί πλέον σε απόλυτα στοχευμένες δράσεις που θα αποδίδουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομική αναδιάρθρωση και δεν θα είναι έργα βιτρίνας για  τα προεκλογικά των δήθεν προοδευτικών δημάρχων, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που πλέον θα ενισχύεται και δεν θα μειώνεται και ένα περιβάλλον φιλικό στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Και θα υπάρξει και η απαραίτητη ρευστότητα από το Τραπεζικό σύστημα, που θα  αποδεσμευθεί από τη ραγδαία μείωση των εντόκων γραμματίων του Ελληνικών Δημοσίων, που στραγγαλίζει τη χώρα με μια θηλιά ασφυξίας.
Και ως Κυβέρνηση της αριστεράς θα πρέπει να κάνουμε και το επόμενο τεράστιο βήμα για την απελευθέρωση της χώρας από τα δεσμά τους χθες.  Στόχος μας είναι και έχουμε ήδη έτοιμο το σχέδιο για  να δώσουμε ένα σταδιακό τέλος στον υδροδικεφαλισμό της χώρας. Με παροχή κινήτρων, αλλαγών νοοτροπίας, αποκέντρωση δομών και υπηρεσιών Καμία χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά, όταν το 50% και πλέον του πληθυσμού, των δραστηριοτήτων, του δυναμικού βρίσκεται συγκεντρωμένο σε δύο μόνον πόλεις.
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης της αριστεράς είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση, με την αναβίωση της υπαίθρου και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Δεν θα ονομαζόμασταν αριστερά εάν:
Δεν  θεσμοθετούσαμε ένα αναλογικό σύστημα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Δεν ενισχύαμε την κοινωνική οικονομία.
Τον εθελοντισμό.
Το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ και ομοφύλων.
Τον διαχωρισμό εκκλησίας Κράτους.
..................................................................................................................................................
....................................................................................................................................................
(πολλά είπα. Τα υπόλοιπα όταν σε λίγα χρόνια θα γίνω πρωθυπουργός της χώρας και όταν πράγματι έλθει στην εξουσία η αριστερά)
Δηλαδή στην χώρα του πουθενά και του ποτέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου