Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Τουρισμός για ΑΜΕΑ στο Ναύπλιο




Τρεις του Δεκέμβρη σήμερα και γιορτάζει ο ιστορικός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη μας, λόγω της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας.
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα έχουμε περιφορά εικόνας και οι κάτοικοι στην πολύ  μικρή γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνα βάζουν τα καλά τους. Βλέπετε η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια και είναι ευκαιρία για τους Αγιοσπυριδωνιώτες να γιορτάσουν κάθε 3 Δεκέμβρη.
Τώρα όμως για πείτε μου βρε φίλοι μου.
Ένας πολύ γέρος που κινείται πλέον δύσκολα, ένας άνθρωπος με κινητικά προβλήματα, ένας τυφλός, πως θα μπορέσει να γιορτάσει τη σημερινή γιορτή;
Η πόλη πλέον έχει αποκλεισθεί.
Σταθερά κολονάκια έχουν τοποθετηθεί σε όλους τους κάθετους της Λεωφόρου Αμαλίας δρόμους, τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν τους ειδικούς διαδρόμους που έχουν κατασκευασθεί για τους τυφλούς, η πόλη κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει παρανάλωμα φωτιάς, αφού τα πυροσβεστικά οχήματα είναι δύσκολο να φτάσουν έγκαιρα, ασθενοφόρα, αστυνομικά αυτοκίνητα, οχήματα της ΔΕΗ αδυνατούν πλέον να μπουν στα στενά. Μας ποιος εγκέφαλος σκέφτηκε να τοποθετήσει μόνιμα σιδερένιακολονάκια και να αποκλείσει τα στενά; Έτσι θα προστατευθούν οι πεζόδρομοι; Έτσι γίνεται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο; Είμαστε οι πρώτοι που δημιουργούμε δίκτυο πεζοδρόμων; Μα δεν μπορούμε να αντιγράψουμε τον τρόπο λειτουργίας, όλων των σπουδαίων μικρών και μεγάλων πόλεων που έχουν ιστορικά κέντρα; Πότε θα ψηφίσουν οι πολιτικοί τοπικοί ταγοί μας έναν κανονισμό λειτουργίας των πεζοδρόμων;
Τρεις του Δεκέμβρη σήμερα και εκτός από Παραμονή της Αγίας Βαρβάρας είναι και η Παγκόσμια Μέρα  για τα Άτομα με Αναπηρία.
Τι να γιορτάσει άραγε η πόλη μας, που τους έχει κάνει το βίο αβίωτο και τους έχει αποκλείσει από την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Ας περιορισθούν λοιπόν στην Περιφορά οι κουστουμάτοι. Εκλογές έρχονται άλλωστε.
Για πείτε μου: Πως ένας ανάπηρος θα μπορούσε την Κυριακή να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της απονομής του χρυσού κλειδιού στον Αντώνη; Πως θα ανέβαινε τα σκαλιά του Βουλευτικού; "Εσύ κάτσε σπίτι σου, του λένε. "Δεν έχεις δικαίωμα να ευχαριστήσεις τον Αντώνη που προσέφερε στην πόλη μας". Αλλά και αν δεν γούσταρε να ευχαριστήσει τον Επίτιμο, αλλά ήθελε να διαμαρτυρηθεί  μαζί με τους άλλους, απέξω από την πρώτη Βουλή,  στην Πλατεία Συντάγματος, με ποιον τρόπο θα έφτανε μέχρις εκεί; Που θα πάρκαρε το αυτοκίνητό του; Πως θα κατέβαινε και θα ανέβαινε τα πεζοδρόμια; Χάλια τα πράγματα. Κολοζωή γι΄αυτούς. Και κάποιοι έχουν την ευθύνη για όλα ετούτα. Γιατί σε άλλες χώρες να τα έχουν λυμένα τα θέματα; Γιατί εκεί βλέπεις τους ανάπηρους να κυκλοφορούν και να ζουν τη ζωή τους όσο καλύτερα μπορούν;
Τη διαφορά φίλοι μου σε μία πόλη την κάνουν οι λεπτομέρειες, που όμως είναι πολύ ουσιαστικές για πολλούς συμπολίτες μας.
Το εύκολο είναι τελικά να ετοιμάζεις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και να κορδώνεσαι. Το δύσκολο είναι να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις ώστε  σε αυτές να έχουν την δυνατότητα παρουσίας όλοι ανεξαίρετα οι πολίτες.
Το εύκολο είναι να περηφανεύεσαι για το όμορφο Κολυμβητήριο της πόλης τα καλοκαίρια που λειτουργεί. Το δύσκολο είναι να αθλείται εκεί τον χειμώνα ένα άτομο με αναπηρία.
Το να μπορέσεις να δημιουργήσεις μια ποιοτική, σοφιστικέ πόλη, που θα δίνει σημασία στις λεπτομέρειες και θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες  να είναι ισότιμοι δεν είναι μόνον θέμα πολιτισμού. .
Σε μια τέτοια πόλη και πολλοί περισσότεροι θα θέλουν να ζήσουν και ο τουρισμός θα αυξηθεί.
Και ένα μέρος των ταξιδευτών είναι και τα άτομα με αναπηρίες.
Κάποια στιγμή θα έπρεπε να σκεφτούμε και αυτούς, να οργανωθούμε και να σχεδιάσουμε.
Όλοι θα ωφεληθούμε.
Να δούμε ποια ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία κλπ έχουν ήδη τις προϋποθέσεις ή μπορούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να είναι φιλικά στα άτομα με αναπηρία και να  γίνει ένας συγκεκριμένος κατάλογος.
Να οργανωθεί ένα σεμινάριο για τους ανθρώπους του τουρισμού σε σχέση με θέματα  που αφορούν τους ανάπηρους. Τόσα άχρηστα επιδοτούμενα προγράμματα έχουν γίνει στα διάφορα ιδιωτικά ΙΕΚ, γιατί να μην οργανωθεί και κάτι τέτοιο;
Να  δούμε όλα τα προβλήματα που μπορούν να έχουν τα Νοσοκομεία του νομού σε σχέση με αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας ανθρώπων με αναπηρία.
Να προσπαθήσουμε να άρουμε όλα τα εμπόδια της καθημερινής μετακίνησης.
Να κάνουμε φιλικά στους ανάπηρους τους χώρους άθλησης και πολιτισμού.
Να γίνουν όλα τα μουσεία μας και οι αρχαιολογικοί χώροι φιλικοί στους ανάπηρους.
Να εκδώσουμε ενημερωτικά φυλλάδια για το πως και που μπορεί να εξυπηρετηθεί ένας ΑΜΕΑ.
Να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο πόλεων που είναι φιλικές στα άτομα αυτά (τώρα τι σας λέω. Εδώ τα βασικά δεν μπορούμε να κάνουμε)
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ειδικός. Όμως πρέπει κάποιος, κάποτε να ασχοληθεί.
Η άλλη πρόταση έχει κάνει τις προτάσεις της εδώ και καιρό.
Αλλά τώρα με την άλλη πρόταση θα ασχοληθούν οι μεγάλοι και ισχυροί; Και αν ασχοληθούν για διαγραφές θα ασχοληθούν.
Αυτοί είμαστε.





2 σχόλια:

  1. πολλά χρόνια πρίν στη Σταϊκοπούλου, ζευγάρι αλλοδαπών σε αναπηρικά καροτσάκια με δύο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που ήταν δεμένα στα αμαξίδια και είχαν βοηθητικό ρόλο, μπλόκαραν (ελλείψει ράμπας στο πεζοδρόμιο..) με αποτέλεσμα το ένα να αναποδογυρίσει και οι προσπάθειες του σκύλου- οδηγού καθώς και του έτερου συντρόφου να βοηθήσει ,να μείνουν άκαρπες..όταν έσπευσε ο ιδιοκτήτης του τουριστικού γραφείου να βοηθήσει , οι θαμώνες των παρακείμενων καφετεριών ,οι οποίοι εξ` αρχής ήταν μάρτυρες της σκηνής, παρέμειναν απαθείς και καθήμενοι, απολαμβάνοντας το φραπέ τους και ατενίζοντας τη θάλασσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιλάς σε κλειστά αυτιά δημοτικών και πολιτικών εκλεγμένων, αμόρφωτων που όλα αυτά που περιγράφεις είναι πολύ πάνω από τις στοιχειώδεις δυνατότητές τους. Αν οποιοσδήποτε αμφιβάλλει γιαυτά που γράφω,ας ανατρέξει στις επιδόσεις τους από το δημοτικό μέχρι το γυμνάσιο και λύκειο γιά να μην πάω στο πανεπιστήμιο γιατί γιά τους πολλούς δεν το έχουν δει ούτε ζωγραφιστό, αλλά και τους λίγους που το είδαν ήταν επιπέδου ΙΕΚ Σκοπίων, Νις,Τιμισοάρας, Βαρνας και λοιπων βαλκανικών......

    ΑπάντησηΔιαγραφή