Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Έχουμε γενέθλια σήμερα. Γιορτάζουμε όλα τα μέλη της ομάδας.


Ήταν σαν σήμερα πριν από ένα ακριβώς χρόνο. Ήταν ημέρα Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013. Λίγες μέρες πριν, ο Γιώργος Καρατάσος είχε ανοίξει λογαριασμό στο facebook και καθημερινά έβλεπα να αναρτά παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου, τις  οποίες όμως έβλεπαν μόνον οι φίλοι του και όχι ένα ευρύτερο κοινό. Από την άλλη μου φαινόταν αρκετά σόλοικο να μένει για τον εαυτό μου η συλλογή μου με παλιές  καρτ-ποστάλ και γκραβούρες που χρόνια τώρα συνέλεγα και να μην γίνεται γνωστή στην πόλη.
Πριν χρόνια η "απόπειρα" ήταν η πρώτη που είχε κάνει προσπάθειες να γίνουν γνωστές παλιές καρτ-ποστάλ του Ναυπλίου με τα ετήσια ημερολόγιο που εξέδιδε. Την προσπάθεια αυτή συνέχισε με μεγαλύτερο ζήλο ο δημοσιογράφος Γιώργος Αντωνίου, που δυστυχώς έφυγε νωρίς από κοντά μας και του οποίου το τεράστιο αρχείο με φωτογραφίες πρέπει κάποτε κάποιος να ενδιαφερθεί να ταξινομήσει, αρχειοθετήσει και αναδείξει.
Ξύπνησα λοιπόν αυτό το Σάββατο στις 23 Νοεμβρίου του 2013 και σκέφτηκα να δημιουργήσω μια ομάδα στο facebook  για παλιές φωτογραφίες της πόλης μας, έτσι ώστε να μπορεί ο καθείς να ανεβάζει κάποιες παλαιές φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ, γκραβούρες, έγγραφα, αντίγραφα πινάκων ζωγραφικής που να έχουν σχέση με το Ναύπλιο και την περιοχή μας. Εννοείται ότι αμέσως έκανα συνδιαχειριστή της ομάδας τον Γιώργο, που είναι ένας μεγάλος εραστής της πόλης, αλλά ταυτόχρονα και ένας ρέκτης, που έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει και άλλους να  συνεισφέρουν στην προσπάθεια να ανασυρθούν από τα σεντούκια φωτογραφίες και κάποια αρχεία που έχουν σχέση με το παρελθόν μας.
Αντίθετα απ΄ότι θα φαινόταν από πρώτη ματιά, μια προσπάθεια να  δημοσιευθούν φωτογραφίες από το παρελθόν μας δεν έχει τίποτα το συντηρητικό. Η νεωτερικότητα που πρέπει να διέπει τις σύγχρονες κοινωνίες, είναι ανάγκη να  έχει σαν βάση και τις ατομικές και συλλογικές αναμνήσεις μας, προκειμένου να μην εισέλθουμε στον τεράστιο μύλο που αλέθει σκέψεις, ιδέες ιδανικά προκειμένου να μεγεθυνθούν έτι περαιτέρω τα κέρδη των κυρίαρχων του πλανήτη γη. Μόνον εάν στηριζόμαστε στο παρελθόν μας θα υπάρξει και μία αντίδραση στην απόλυτη ισοπέδωση της ζωής μας , και τελικά να αντισταθούμε σε όλα τα κατακλυσμιαία παγκόσμια πολιτιστικά και όχι μόνον πρότυπα που μας επιβάλλονται μέσω των σύγχρονων μορφών διάδοσης της πληροφορίας και της ομογενοποίησης των μορφών διασκέδασης. Και η αντίσταση αυτή, θεωρώ, ότι μπορεί και πρέπει μεν να γίνει, όχι όμως με το να κλειστούμε στο καβούκι μας, διότι τότε η ήττα μας θα είναι βεβαία, αλλά χρησιμοποιώντας κάποια μέσα που η παγκόσμια επανάσταση της πληροφορικής έχει επιβάλει.
Κάθε λοιπόν παλαιά φωτογραφία που για πρώτη φορά δημοσιεύεται, κάθε όμορφο και γλυκό  σχόλιο κάτω από κάθε ανάρτηση, αποτελεί, κατά τη γνώμη μου ένα πολύ μικρό κόκκο αντίστασης στο να μην γίνουμε όλοι φανατικοί καταναλωτές των χάμπουργκερς της γνωστής Αμερικάνικης αλυσίδας. Διότι η φωτογραφία της ταβέρνας του παρελθόντος μας, της σχολικής εκδρομής ή παρέλασης, της κοινωνικής ζωής στο Ναύπλιο, του πολιτιστικού μας πλούτου, του ψαρά που απλώνει τα δίχτυα ή αρμενίζει με την βάρκα του μπροστά από το Μπούρτζι, του σταθμού των τρένων (με τρένο), μας αποδεικνύει  ότι δεν είμαστε ουρανοκατέβατοι σε αυτήν την πόλη. Δεν ξεκίνησε η ζωή με τα φαστφουντάδικα, τις πεζοδρομήσεις, τις μουσικές που παίζουν διαπασών μέχρι πρωίας, δίνοντας μια ψευδαίσθηση ξεφαντώματος. Διασκέδαζαν και τότε πριν από εμάς, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες με τις παρέες στην Καραθώνα ή με τους μασκαράδες στις Απόκριες. Και είχαν και οι τότε, οι πριν από εμάς τις μεγάλες δυσκολίες της καθημερινής σκληρής ζωής του. Ομως γεννήθηκαν, σε αυτόν τον τόπο, δημιούργησαν, τελικά έζησαν την πραγματική ζωή τους με όλα τα καλά και άσχημα. Και όλα αυτά δεν πρέπει να τα περιφρονούμε/
Βέβαια κινδυνεύουν κάποιοι μέσω της ομάδας και λόγω της ομάδας να οδηγηθούν  στο άλλο άκρο. Να θεωρηθεί δηλαδή ότι το παρελθόν μας ήταν κάτι το ιδανικό, ενώ κάτι τέτοιο κατά πολύ  απέχει της πραγματικότητας. Αντί δηλαδή να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε με την ενεργή συμμετοχή μας το μέλλον μας βασισμένοι στις εμπειρίες, στη ζωή και τον πολιτισμό των όσων έζησαν πριν από εμάς (η ενθυμούμενοι τις δικές μας παλαιότερες εμπειρίες) υπάρχει ο κίνδυνος είτε να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια είτε να θεωρήσουμε ότι η νεωτερικότητα είναι σατανικό πράγμα και να θεωρούμε ότι η μοναδική λύση είναι η  επιστροφή μας σε ένα παρελθόν που όμως καλώς ή κακώς  δεν θα έλθει ποτέ ξανά.
Εκείνο λοιπόν το πρωινό που  δημιούργησα τον ομάδα των παλαιών φωτογραφιών στον ιστότοπο που ίδρυσε ο  Μαρκ Ζάκεμπεργκ, ένιωσα και την πρώτη μεγάλη έκπληξη. Τα αιτήματα να γίνουν μέλη της ομάδας οι συμπολίτες  και οι φίλοι του Ναυπλίου άρχισαν να έρχονται βροχή. Μέσα σε λίγες μέρες η  ομάδα έγινε πολυπληθής και η δραστηριότητά της  είχε γίνει πλέον κοινωνικό γεγονός και συζητείτο στην πόλη.
Όμως δεν ήταν στην αρχή όλα εύκολα Επειδή είμαι ένα πολιτικοποιημένο και, τότε, κομματικά ενταγμένο άτομο, προσπάθησα πολύ να μην χαρακτηρισθεί η ομάδα λόγω των πολιτικών μου πεποιθήσεων. Σε πολλές περιπτώσεις κρατήθηκα να μην σχολιάσω για τα διάφορα εγκλήματα που κατά καιρούς έχουν γίνει στο Ναύπλιο. Είχαμε μέσα στην ομάδα και κάποιες τριβές, που θεωρώ, ότι η διαχειριστική ομάδα τις αντιμετώπισε με τον καλύτερο και πιο ανώδυνο τρόπο.  Τα περισσότερα μέλη της ομάδας  γρήγορα προσαρμόσθηκαν στην όλη λογική που επιζητούσαν οι περισσότεροι. Κάποιοι δεν άντεξαν και αποχώρησαν μόνοι τους. Κατανοητό είναι. Κάποιοι από αυτούς που αποχώρησαν ζήτησαν να επανενταχθούν και με μεγάλη χαρά τους δεχθήκαμε και πάλι.  Οι περιπτώσεις των ποινών της αποβολής είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και αυτό συνέβη μόνον σε ακραίες περιπτώσεις. Αλλά και αυτοί σήμερα είναι ευπρόσδεκτοι, αφού η ομάδα πλέον ρολάρει από μόνη της, με ελάχιστες παρεμβάσεις της διαχειριστικής ομάδας.
Όμως η επιτυχία της ομάδας των παλαιών φωτογραφιών είχε και άλλες θετικές συνέπειες. Δημιουργήθηκε από Αργείο δραστήριο πολίτη η ομάδα με τις "παλαιές φωτογραφίες του Αργους" Οι δύο ομάδες πλέον βαδίζουν παράλληλα και πολλές φορές συναντώνται. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι πέραν από μεγαλοστομίες, ηλιθιότητες και κραυγές που ακούγονται με ποδοσφαιρικούς όρους, συνυπήρξαμε, συνυπάρχουμε και θα βαδίσουμε μαζί με τους γείτονες. Οι ζωές μας πλέον διαπλέκονται. Η Αργολίδα είναι η κοινή μας πατρίδα.
Και μετά την ομάδα με τις παλαιές φωτογραφίες του Αργους, άλλος ένας κάτοικος του Δήμου μας με καταγωγή από την Αρκαδία, δημιούργησε και αυτός ομάδα για παλαιές φωτογραφίες της Αρκαδίας. Και οι "Άγιοι Αργολίδος" συναντηθήκαμε με τον "Άγιο Μαντινείας" και ανταλλάξαμε ιδέες και σκέψεις. Και μετά δημιουργήθηκαν και οι ωραίες ομάδες για τις φωτογραφίες του Κιβερίου και της Νέας Κίου.
Αλλά ένα εξ ίσου σημαντικό βήμα για να ασχοληθεί πολύς κόσμος με την πόλη μας τις ομορφιές της και τα προβλήματά της, είναι και η ομάδα "Περπατώ Ναύπλιο. Φωτογραφίζω Ναύπλιο", που δημιούργησε ο φίλος μου Σπύρος Κατσίγιαννης. Και προέκυψε στην ομάδα αυτή  μια εξαιρετική παρέα ενεργών πολιτών, που ασχολείται με τη σύγχρονη φωτογραφία, περπατώντας στην πόλη και ανακαλύπτοντας τα κρυμμένα μυστικά της.  Ωραία πράγματα. Αισιοδοξία για το μέλλον. Και ας είναι δύσκολες οι περιστάσεις και ας γκρινιάζουν πολλοί Ελληνες καθήμενοι στον καναπέ τους. Μια ζωή την έχουμε. Πρέπει τις δυσκολίες και τις κακοτοπιές να τις αντιμετωπίζουμε με εενεργητικότητα, αγώνες, οράματα, διάθεση για αλλάγές. Βέβαια και σε αυτή την ομάδα με τις σύγχρονες φωτογραφίες υπάρχει ένας κίνδυνος. Ακριβώς αντίθετος από αυτόν που ενυπάρχει στην ομάδα με τις παλαιές φωτογραφίες. Στη μια ομάδα να θεωρηθεί απόλυτα ειδυλλιακή η  παρούσα κατάσταση στο Ναύπλιο και στην άλλη να προσκολληθούμε με έναν απόλυτο καταστροφικό τρόπο στο παρελθόν.
Χιλιάδες φωτογραφίες αναρτήθηκαν τελικά στην ομάδα μας. Και συνεχίζεται η δημοσίευση με αμείωτη συχνότητα. Κάτι το εκπληκτικό!!!! Αλλά η διαχειριστική ομάδα δεν μένει απαθής. Σχεδίασε και ήδη είναι σχεδόν έτοιμο το νέο της βήμα. Δημιουργήσαμε με την ευγενή δωρεάν προσφορά του Αναπλιώτικου γραφείου δημιουργία ιστοτόπων με την ονομασία "kinisis web and tourism', τους οποίους όλοι πρέπει να ευχαριστήσουμε, ένα νέο ιστότοπο ώστε να αρχειοθετηθούν οι φωτογραφίες σε ενότητες και κατηγορίες για να είναι εύκολη η αναζήτησή τους και για να έχουν και πρόσβαση, όσοι αρνούνται να δημιουργήσουν φεισμπουκικό λογαριασμό. Και ο εις εκ των τριών συνδιαχειριστών της ομάδας μας έχει ανιδιοτελώς σπαταλήσει χρόνο και κόπο να φορτώνει φωτογραφίες και μαζί τα χρήσιμα σχόλια και τις  πληροφορίες. Δεν είναι απόλυτα έτοιμος ο ιστότοπος, αλλά έχει γίνει πολύ δουλειά μέχρι τώρα. Όχι δεν είμαστε όλοι προοσριμένοι για την κονόμα και τον εαυτουλισμό. Υπάρχουν και άλλα σπουδαία πράγματα στη ζωή και οι ενεργοί πολίτες που βάζουν και το συλλογικό στην ίδια μοίρα αν όχι παραπάνω από την προσωπική τους ευτυχία είναι παρόντες.  Μπορείτε να επισκεφθείτε λοιπόν το νέο site μας πληκτρολογώντας το http://nafpliooldphotos.gr/
Έχουμε γενέθλια φίλοι μου  σήμερα. Περιηγηθείτε λοιπόν και απολαύστε τις αρχειοθετημένες πλέον παλαιές φωτογραφίες του Ναυπλίου  και ας μην είναι όλα στην εντέλεια.
Ξαναλέω έχουμε γενέθλια σήμερα. Δεν εορτάζω μόνον ν εγώ. Ούτε μόνον οι συνδιαχειριστές της ομάδας. Ολα ανεξαιρέτως τα μέλη της ομάδας γιορτάζουμε σήμερα. Ολοι όσοι προσφέραμε. Με τον τρόπο του ο καθείς. Με τις φωτογραφίες που ανεβάσατε, με τα σχόλια που κάνατε, με την απλή θέαση των παλαιών φωτογραφιών, με τον καλό λόγο, όλοι γιορτάζουμε κάτι ωραίο που φτιάξαμε για την πόλη μας και την περιοχή μας.
Η ομάδα ανήκει σε όλους. Και βέβαια η πηγή έμπνευσης είναι μόνον οι ομορφιές της πόλης και της περιοχής, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η διαχρονική προσωπική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας,

2 σχόλια:

  1. Αποδείξατε όλοι, για μια ακόμη φορά πως είσαστε χρήσιμοι. Θα έλεγα ...και αναγκαίοι.
    Σας εύχομαι να συνεχίσετε με αγάπη για την πόλη που με φιλοξενεί επί 20 χρόνια (και είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους της). Να αυξηθείτε και κάποτε κάποτε, αυτοί που πρέπει να λένε μια καλή κουβέντα για σας. Και ανάγκη την έχετε ...και την αξίζετε!
    Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου
    Υ.Γ. Για το τυπικόν (με την ελπίδα του κεράσματος)... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας αξίζουν πολλά μπράβο γιά αυτή τη πρωτοβουλία. Στέλνουμε παλιές φωτογραφίες σε απόδημους Ελληνες που ζουν πολλά χρόνια μακρυά από Ελλάδα(Καναδά Αυστραλία). Από πρωτοβουλίες ανάλογες των πολιτών θα έρθουν τα καλά και ευχάριστα νέα γιά την Πατρίδα. Συμπατριώτες μη περιμένετε τίποτα που να επαναφέρει τη κοινωνία από το υπάρχον πολιτικό κοπριταριό. Μόνο συμφορές και απόγνωση.. Μιμηθείτε αυτούς τους ενεργούς πολίτες αυτός είναι ο δρόμος εξόδου από την εξευτελιστική κατάσταση που μας έφεραν οι πολιτικοί απατεώνες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή